Νηστίσιμα;

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2018 19:45
*ΜΙΚΡΟ αποδείχθηκε χθες το κλειστό στάδιο της Νεάπολης, να φιλοξενήσει τις χιλιάδες των Λαρισαίων που επέλεξαν την κεντρική εκδήλωση του Δήμου, για να γιορτάσουν την έλευση της Σαρακοστής.  Φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί, αλλά κυρίως άφθονη διάθεση για γλέντι. Σιγά μη χαλούσε το κέφι επειδή ο καιρός, χθες, αποδείχθηκε μασκαράς. Και του χρόνου… *ΜΙΚΡΟ αποδείχθηκε χθες το κλειστό στάδιο της Νεάπολης, να φιλοξενήσει τις χιλιάδες των Λαρισαίων που επέλεξαν την κεντρική εκδήλωση του Δήμου, για να γιορτάσουν την έλευση της Σαρακοστής. Φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί, αλλά κυρίως άφθονη διάθεση για γλέντι. Σιγά μη χαλούσε το κέφι επειδή ο καιρός, χθες, αποδείχθηκε μασκαράς. Και του χρόνου…

*Η πολιτική αντιπαράθεση δεν εντάσσεται στη Σαρακοστή ή τέλος πάντων ο πολιτικός κόσμος, μια – δυο ημέρες θα νηστέψει κατά πώς φαίνεται… απέχοντας της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αφού η εβδομάδα ξεκινά με συζήτηση στη Βουλή και με την πρόταση της κυβέρνησης να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Με τόσες μίζες, σίγουρα… νηστίσιμα θα είναι αυτά τα φάρμακα.

 

Κάλπες

*ΑΥΡΙΟ λοιπόν στην Ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis.

Οπότε θα φανεί ή όχι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πρότασης να στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες, μία για κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο. Θα φανεί δηλαδή αν η ΝΔ – και όχι μόνο – αποδειχθεί μπετόν αρμέ ή βουλευτές της διαφοροποιηθούν ως προς τον εμπλεκόμενο. Γι’ αυτό η ΝΔ ζητάει μία κάλπη για όλους.

Αλλά πρώτα πρέπει να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι για να συσταθεί η προανακριτική.

 

Ανάγνωση

*ΜΕ αφορμή τη συζήτηση περί προστατευόμενων μαρτύρων, γύρω από την υπόθεση Novartis, πληροφορίες που θέλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα να διαβάζουν «ΕΣΤΙΑ» και μετά «Αυγή», διαψεύδονται ως ανακριβείς...

 

Νήπια

*ΤΑ νήπια και για την ακρίβεια το πού θα φοιτήσουν, αποτελούν τη νέα αιτία της αντιπαράθεσης της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Παιδείας.

Από τη νέα χρονιά, τα παιδιά ηλικίας 4 ετών θα εγγράφονται υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία αντί των δημοτικών παιδικών σταθμών, όπως σήμερα.

Η αντίδραση της ΚΕΔΕ που στηρίζεται από την ΠΟΕ ΟΤΑ αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας στους Δήμους, λόγω της μείωσης των παιδιών. Την ίδια ώρα, την εξέλιξη επικροτούν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας για τον αντίθετο λόγο, αφού οι νέες εγγραφές παιδιών θα συμβάλουν στη διατήρηση των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών.

Ο ένας δηλαδή γκρινιάζει γιατί θα χάσει τη δουλειά του (οι συμβασιούχοι κυρίως με μη ανανέωση την συμβάσεων) και ο άλλος χαίρεται γιατί δεν θα χάσει τη δουλειά του.

Φαινόμενα «ανθρωποφαγίας» που διογκώνονται στην Ελλάδα της κρίσης καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης. Στο μεταξύ όλοι παραβλέπουν το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα…

 

Τρικάλων

*ΜΕ την ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης, από τη ΔΕΥΑΛ έως τη Γεωργική Σχολή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ολοκληρώσει τον δακτύλιο της Λάρισας. Την ίδια ώρα η απόφαση του Δήμου να εξοφλήσει παλαιά χρωστούμενα στην οδό Σάκη Καράγιωργα και να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος, έχει ήδη θετικά αποτελέσματα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Η αποσυμφόρηση στην κυκλοφορία, στον στενό δακτύλιο της πόλης αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν παραδοθεί λοιπόν και η παράκαμψη της ΔΕΥΑΛ, σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ο κυκλικός κόμβος που φτιάχνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Διαχρονικό Μουσείο, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ανακατασκευής της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων. Για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό έργο, σήμερα με βάση τις νέες ανάγκες της Λάρισας, χρειάζεται αναθεώρηση…

 

Κέρδη

*ΑΠΟ την πίσω πόρτα χρειάσθηκε λέει να φυγαδευτούν τραπεζοϋπάλληλοι της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθεί έλεγχος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Για να μην επιβληθούν πρόστιμα, τι άλλο, με αφορμή και το ωράριο εργασίας που παραβιάζεται. Από τη μια λοιπόν η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και από την άλλη κυβερνήσεις και μνημόνια που επέβαλαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και με μηνιάτικο – ψίχουλα.

Η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστή από χρόνια και όποιος εργαζόμενος απλά διαφωνήσει (σ.σ. πού να αντισταθεί κιόλας) παίρνει την άγουσα αφού περιμένει επόμενος άνεργος που, ως άνεργος, θα συμβιβασθεί με λιγότερα.

Το θέμα δεν ήταν να εξαθλιωθούν οι σχέσεις εργασίας στις έτσι κι αλλιώς οικονομικά ασθενέστερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σχέδιο ήταν να πετύχουν υπερκέρδη οι βιομηχανίες.

 

γΚΑΠ!

*ΤΑΣΕΙΣ "επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ" και παράλληλα "αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμού στην ΕΕ" θα σημάνει, κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, η ιδέα της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στο Συμβούλιο Γεωργίας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπογράμμισε λέει την αναγκαιότητα να συνεχιστεί με αποκλειστική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και μετά το 2020.

Προσθέτοντας ότι οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν δίχτυ προστασίας του γεωργικού εισοδήματος. Οι Ευρωπαίοι συζητάνε και την ανά εκτάριο ενίσχυση, αλλά επί της ουσίας, με τι χρήματα η Ελλάδα θα συγχρηματοδοτήσει ενισχύσεις;

Επί της ουσίας επίσης, οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ βρίσκονται σε εξέλιξη από καιρό αλλά στη χώρα μας, δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση γιατί δεν γίνεται… καν συζήτηση.

Για το πώς θα προστατευθεί η ελληνική γεωργία την επόμενη ημέρα. Όταν θα κόψουν ή μειώσουν τις επιδοτήσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται σήμερα οι καλλιέργειες. Και οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων…

Β.Κ.

 

Τρέξιμο

*ΑΥΞΗΘΗΚΕ το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στο ποτάμι. Βλέπεις πλησιάζει ο αγώνας δρόμου Run Greece, που θα γίνει το Σάββατο 24 Μαρτίου, και κάποιοι ξεκίνησαν πιο εντατικές προπονήσεις για να είναι σε φόρμα. Τι έμεινε; Σχεδόν ένας μήνας.

 

Τρέξιμο ΙΙ

*ΥΠΗΡΞΑΝ, όπως πάντα άλλωστε, και οι αντιδράσεις. Μα Σαββατιάτικα ο αγώνας; Με ανοιχτή την αγορά; Πώς θα γίνει; Την άλλη μέρα είναι και η παρέλαση (εξού και φέτος η διοργάνωση γίνεται Σάββατο, τις άλλες χρονιές γινόταν Κυριακή). Με σωστή οργάνωση όλα γίνονται. Άσε που είναι και το άλλο. Με τόση προπόνηση, θα κατέβει πιο εύκολα και ο μπακαλιάρος της Κυριακής, μετά την παρέλαση.

 

Καρναβαλικό

*ΦΕΤΟΣ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Όχι μόνο εντός της πόλης αλλά και στα περίχωρα, στα παράλια, στα ορεινά χωριά. Χιλιάδες οι καρναβαλιστές, μεγάλο το ξεφάντωμα. Βρε μήπως αφού υπάρχει τόση συμμετοχή, σχολιάζαν Λαρισαίοι, να το σκεφτεί η Λάρισα να κάνει δικό της Καρναβάλι. Μια ακόμη ευκαιρία για προσέλκυση τουριστών. Άσε πού να μπλέξουμε με τον Τύρναβο πάλι, έλεγαν άλλοι. Δεν είδες τι έγινε με το μπρε, μπρε, μπρε; Θες να προκύψει «καρναβαλικό ζήτημα»;

 

Κάπνισμα

*ΝΑΙ μεν, αλλά… Θα εφαρμοστεί υποτίθεται και στη Λάρισα το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος (που εδώ που τα λέμε έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και χρόνια), ακολουθώντας το παράδειγμα των Τρικάλων. Ποιο παράδειγμα όμως; Αυτό που διαφημίζεται ή αυτό που λένε οι «μαρτυρίες»; Ότι δηλαδή τα πρωινά κανείς δεν καπνίζει αλλά το βράδυ μετά τις 11 τα μπαρ μετατρέπονται κανονικά σε τεκέδες;

 

Κάπνισμα ΙΙ

*ΗΔΗ εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησε το μέτρο δοκιμαστικά στα καφέ της πόλης και κάποιοι καταστηματάρχες παραπονιούνται για πτώση του τζίρου. Την ίδια ώρα άλλα μαγαζιά της πόλης, που εδώ και χρόνια έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα, είναι διαρκώς γεμάτα. Για να μην συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου (ακόμα και με χιόνια σε κάποιες περιπτώσεις) οι θαμώνες επιλέγουν να κάθονται έξω.

 

Γαλάτες

*ΓΑΛΑΤΙΚΟ χωριό η Ελλάδα. Όπως οι Γαλάτες στο γνωστό κόμικ «Αστερίξ» ήταν οι μόνοι που αντιστέκονταν στην επέλαση του Ιούλιου Καίσαρα και του ρωμαϊκού στρατού, έτσι και η Ελλάδα είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες που αντιστέκονται στην «καπνοαπαγόρευση». Μέχρι και στη γειτονική Τουρκία – που κάποιοι λανθασμένα θεωρούν «υπανάπτυκτη» - το έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια. Αλλά εμείς είπαμε, αντίσταση. Του Έλληνα ο τράχηλος, απαγορεύσεις δεν υπομένει…

 

Άκαπνος

*ΣΤΗΝ ιστοσελίδα www.akapnos.gr μπορεί κάποιος να βρει τα «άκαπνα» καταστήματα στην Ελλάδα. Θετική η ύπαρξη της σελίδας, λυπηρό το γεγονός ότι μόνο 237 καταστήματα σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, έχοντας ως τώρα επιβεβαιώσει γραπτώς ότι είναι άκαπνα στους κλειστούς τους χώρους.

 

Λαγάνα

*ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ φέτος στις λαγάνες. Εκτός από τις κλασικές, και τις ολικής άλεσης που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, φέτος τα ράφια των φούρνων είχαν και πολλές «γκουρμέ» προτάσεις. Λαγάνα με πιπεριά και ντομάτα, με ελιές, με καρυκεύματα και μυρωδικά μέχρι και γλυκές με γκότζιμπέρι είδαμε.

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass