Ιδανικός

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2018 19:45
*ΦΥΣΙΚΑ καλύτερα στην πλατεία με τραπέζι. Είχε όμως και εξώστη για φασολάδα στο Κλειστό της Λάρισας. Απίστευτη κοσμοσυρροή.  Ζ. *ΦΥΣΙΚΑ καλύτερα στην πλατεία με τραπέζι. Είχε όμως και εξώστη για φασολάδα στο Κλειστό της Λάρισας. Απίστευτη κοσμοσυρροή. Ζ.

*ΣΥΝΝΕΦΙΑ καμιά βροχούλα πότε-πότε, δίχως όμως παγωνιά και ξεροβόρι.

Οι θερμοκρασίες μονίμως σε φυσιολογικά για την εποχή και την περιοχή επίπεδα. Καιρός ιδανικός για μέσα μα και για βόλτα ταυτοχρόνως.

Ζ.

 

Επιστροφής;

*ΤΟΝ έδιωξε λέει ξανά ο Κούγιας, αναχώρησε από τη Λάρισα ο πρώην προπονητής Φυντάνης.

-Του έκοψε τουλάχιστον να βγάλει εισιτήριο με επιστροφή; Έχει έκπτωση και διάρκεια νομίζω μέχρι κι ένα μήνα.

Ζ.

 

Αλλιώτικα

*ΤΟ συζητούσαν ήδη χθες το μεσημέρι στην παρέα των Λαρισαίων. Αφού το είχε πει η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όχι το ανάρμοστο των πρακτικών, το άλλο με το παρελθόν. «Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες».

- Τότε δεν είχαν μηνυθεί εισαγγελείς, μάρτυρες, πρωθυπουργοί. Ήταν πιο υπομονετικοί οι εμπλεκόμενοι.

-Βρε ανίψια του Ιώβ μπροστά στους τωρινούς.

Ζ.

 

Μόνο συμμετοχή

*ΣΤΟ προσκήνιο τα φάρμακα, οι εταιρίες, οι κυβερνήσεις κι ο Λαρισαίος χθες το πρωί στο φαρμακείο. Πλήρωσε τα δικά του, βαρυγκόμησε για τη συμμετοχή που αυξάνεται διαρκώς, όλο και λιγότερα πληρώνουν τα Ταμεία, τον παρηγόρησε ο νεαρός ‘’υπάρχουν και χειρότερα’’.

-Να, το τάδε γνωστό φάρμακο για το στομάχι. Είναι το πρωτότυπο της μεγάλης γνωστής εταιρίας. Κάνει 10 ευρώ και 30 λεπτά. Ξέρεις πόσα πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του;

-Πόσο…

-Μόνο 9 ευρώ κι 60. Το κράτος τσοντάρει με 70 ολόκληρα λεπτά.

-Δεν το πιστεύω.

- Κι όμως. Άμα θες σου λέει πάρε γενόσημο που θα σου στοιχίσει ελάχιστα.

- Άμα θες… Βρε μήπως είναι αυτό το φάρμακο να μη λαδώνουν οι φαρμακευτικές; Να μην κυκλοφορούν τα φάρμακά τους, λέω.

Ζ.

 

Αντιστοίχηση

*Ο Λ. Μ. παραθέτει αγγλικές φρασούλες και την προφανή αντιστοίχησή τους στα Λαρσινά. Τι θα πει δεν ταιριάζει το νόημα.

- In to the spot .Ειν’ του δεσποτ’.

-To you too funny . Του γιου του Φάνη.

-Sleep for us . Σλιπ φοράς.

-A nice party . Ε να η Σπάρτη.

-Kill kiss . Κιλκίς

Ζ.

 

Ως πότε…

*ΦΥΣΙΚΑ και προκλήθηκε ανησυχία μεταξύ των Λαρισαίων καθώς από τον Δήμο είπαν ότι με τα έργα αναμόρφωσης κεντρικών οδών αλλάζουν και το δίκτυο ύδρευσης διότι το υφιστάμενο είναι παλιό και ανθυγιεινό καθώς οι σωλήνες είναι από αμίαντο. Δεν δημιουργήθηκε και πανικός, μεταξύ των άλλων το ανέφεραν άλλωστε, χαλαρά. Στις συνοικίες το έχουν αντικαταστήσει, το κέντρο της πόλης όμως εξακολουθεί να πίνει νερό μέσω δικτύου αμιάντου. Εν έτει 2018;

***

*ΑΛΛΑ αφού οι αρμόδιοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ δεν θεωρούν ότι συντρέχει λόγος σοβαρός, ο κόσμος συνεχίζει να πίνει. Το παράξενο είναι γιατί η εύρωστη ΔΕΥΑΛ, με τόσο μεγάλα αποθεματικά στις τράπεζες, δεν επέσπευσε την αντικατάσταση του δικτύου.

Ζ.

 

Βοσκώντας

*«ΣΤΟΝ κάμπο από κτηνοτρόφοι με λιβάδια γινήκαμε βαμπακάδες. Στα χρόνια του Αντρέα, λίγο η τεχνολογία με τα καρούλια και το αυτόματο πότισμα, λίγο οι Αλβανοί με τα χαμηλά μεροκάματα, έβγαινε κέρδος. Χρόνο τον χρόνο όλο κι έσφιγγαν τα πράματα. Βάζανε πλαφόν, έκοβαν δικαιώματα, κατέγραφαν με δορυφόρους... Αλλά εντάξει. Κι άμα δεν ήταν καλές οι τιμές, κλείναμε με τα τρακτέρια την εθνική. Και παίρναμε κατιτίς παραπάνω. Αφού, και να μη σπέρναμε, λεφτά παίρναμε. Τον γέρο μου τον φώναζαν "Ντελόρ", από κείνον που μοίραζε πακέτα, γιατί μια φορά στο καφενείο είπε πως τάχα πλήρωσε ζωγράφο να φτιάξει εικόνα με τον Άγιο Ντελόρ για να τη βάλει στο εικονοστάσι στα χωράφια».

Δεκατρείς ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, της διπλανής λαρισινής πόρτας, καταγράφει ο Θωμάς Ψύρρας, με τη δική του άρτια και κελαρυστή γραφή. Κι έφτιαξε έτσι το τελευταίο του βιβλίο «Θα βοσκήσω το μαύρο». Υποθέσεις ζόρικες κατά κανόνα, όπως κι η ζωή δηλαδή.

***

*«ΗΤΑΝ η εποχή με το χρηματιστήριο. Έπαιξα κι απ' αυτό. Έκανα την επιδότηση μετοχές. Έβαζες μια δεκάρα και αβγάτιζε σαν παλαβή. Άκοπα λεφτά. Τρέλα. Ως και στο χωριό άνοιξε ΕΛΔΕ, «Εταιρεία Λήψης και Διαβίβασης Εντολών», κι όλοι οι χωριάτες γινήκαν επενδυτές και ειδικοί: Πούλα κι αγόραζε. Πήγαινες στο καφενείο και μιλούσαν για μετοχές κοινές και προνομιούχες, ονομαστικές κι ανώνυμες, για αμοιβαία κεφάλαια και ομολογίες. Φούσκωσαν τα μυαλά μας. Πούθε τόσοι οικονομολόγοι στο χωριό, μέγα μυστήριο».

Ο Τυρναβίτης φιλόλογος ακούει, σκέφτεται και γράφει. Σε μεγάλο βαθμό στοιχεία αυτοβιογραφικά, φαίνεται ότι πρόκειται για πράγματα που έζησε ή ένιωσε στην πορεία του βίου του, ανθρώπους και ιστορίες που πέρασαν από δίπλα του. Ανθρώπους που κάποια περίοδο εκπροσώπησε, με την ευρεία έννοια, ως βουλευτής.

***

*ΙΣΤΟΡΙΕΣ και κουβέντες που περνούν από δίπλα και χάνονται, όμως κάθεται και τις ψειρίζει ο Θ. Ψύρρας, οπότε σε όλους κάτι θυμίζουν. «Κι έπειτα ήρθε η κρίση. Και πάει. Κάτσε και λογάριασε τι τραβάει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Σε κάθε εκατό ευρουλάκια που εισπράττω, δίνω είκοσι τρία τοις εκατό ΦΠΑ. Μου μένουν εβδομήντα εφτά ευρώ. Πληρώνω φόρο είκοσι τρία κόμμα πενήντα οχτώ, προκαταβολή φόρου άλλα είκοσι τρία κόμμα πενήντα οχτώ και για τα ταμεία είκοσι οχτώ κόμμα σαράντα έξι. Τι μ' απομένει; Μ' απομένουν ένα κόμμα τριάντα οχτώ ευρουλάκια για να πληρώσω προσωπικό, λειτουργικά και χρέος.

Είπα να μην τον διακόψω. Να του πω ότι δεν ίσχυαν οι λογαριασμοί του, πως με εφοριακό μιλάει, που φόρος βγαίνει στο καθαρό κέρδος και ότι η ασφαλιστική εισφορά μπαίνει στα έξοδα. Αλλά άιντε μην τον κακοκαρδίσω.

- Αδερφέ, τις προάλλες παρέδωσα και τις πινακίδες. Πόνεσε η ψυχή μου. Το τζιπ δεν πιάνει μία. Και δώρο να σου το κάνω, δεν το παίρνεις».

Ζ.

 

Κούραση…

*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές εξουθενωμένοι, μετά την Εξεταστική.

- Επιτέλους πάω μέσα να ξαπλώσω. Πολύ κουραστική μέρα σήμερα, σωματικά και ψυχολογικά. Τέσσερις φορές το σκέφτηκα να πάω από την πολυθρόνα στον καναπέ, τη μια το έκανα κιόλας.

***

*- ΕΜΕΝΑ πάντως, ένα μέρος που μου αρέσει να πηγαίνω για πεζοπορία είναι από τον καναπέ στο τραπέζι.

***

*- ΚΑΛΑ; Τι πρόβλημα έχετε με τους νάρκισσους; Αφού μόνο με τον εαυτό μας ασχολούμαστε, δεν σας ενοχλούμε καθόλου.

Ζ.

 

Μόνο εργάσιμες

*ΘΕΜΑ πρώτης γραμμής στα αθηναϊκά μέσα: Εφημερεύει το Τζάνειο χωρίς στεφανιογράφο. Είχε χαλάσει.

-Μωρέ τι μας λένε…

Εκνευρίστηκε ο Λαρισαίος. Τα εμφράγματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και συμβαίνουν παντού.

-Δηλαδή στη Λάρισα που μονίμως το Πανεπιστημιακό εφημερεύει χωρίς να λειτουργεί ο στεφανιογράφος είμαστε άλλο κράτος; Να είσαι υποχρεωμένος να πάθεις έμφραγμα μονάχα εργάσιμη ημέρα και ώρα. Αφού δεν υπάρχει προσωπικό. (Κι οι αρμόδιοι αδρανούν εμφανώς τόσα χρόνια τώρα…)

Ζ.

 

Δεν...…

*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Λαρισαίας που προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ, στον αριθμό που δίνει η εταιρία για να δηλώσει την κατανάλωση με την καταγραφή του ρολογιού. «Δήθεν δωρεάν η επικοινωνία και δεν τα κατάφερα και τις μονάδες της κάρτας μου έφαγε…»

Μα τι να λέει πια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι πλέον κρατική εταιρία, ιδιωτικοποιήθηκε. Κι ύστερα τώρα υπάρχει και ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας, ο καθένας κοιτάει να πάει εκεί που θεωρεί ότι τον φροντίζουν. Τι νόημα έχουν οι διαμαρτυρίες.

Ζ.

 

Δημ. Πτωχός

*-ΚΑΛΑ; Ο μίστερ Νοβάρτις συνάντησε στο Μαξίμου και τον σύμβουλο του Α. Σαμαρά, ονόματι Πτωχό;

-Ε ναι… Είναι να μην υποψιάζεσαι;

Ζ.

 

Με χωρίς

κουκούλες

*ΚΑΙ χιουμορίστας και με έμπνευση ο Πληροφοριοδότης Β’ του FBI. Με απίστευτη διασκευή ξεκίνησε την επιστολή της συγγνώμης του.

Περνάγαμε ωραία,

μ’ εκείνη την παρέα

ταξίδια με γιατρούς, καθηγητές.

Λαδώναμε τους πάντες

μας άδειαζαν τις τσάντες

ΜΜΕ, υπουργοί και βουλευτές.

Ουσίες, λεφτά και οινοπνεύματα

τις μίζες δεν χορταίνανε

τσέπωναν και τα κέρματα. (Είναι τώρα να μένει αυτός με κουκούλα; Αναξιοποίητο ταλέντο;)

***

*ΓΙΑ ‘’κουκουλοφόρους’’ μίλησαν εξαρχής οι αμυνόμενοι νεοδημοκράτες. Φτιάχνοντας αμέσως για τους νοικοκυραίους συνειρμό με Εξάρχεια κ.λπ. μετά πέρασαν συστηματικά στο ‘’συμμορίτες’’. Να κουμπώσει και με την ιστορία.

***

*ΚΙ ύστερα ήρθε χθες η πρόεδρος της Novartis.

- Δώσατε χρήματα σε Έλληνες πολιτικούς και σε ποιους;

- Ο κώδικας δεοντολογίας της Novartis που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο…

Συνέχισε με τη διεξαγόμενη έρευνα και τους ελέγχους εντός της εταιρίας.

 - Μετά από μια βδομάδα δεν είστε σε θέση να απαντήσετε αν υπάρχουν πολιτικοί που έλαβαν;

- Έχετε δίκιο. Και εγώ ρωτώ πιεστικά τους δικηγόρους, αλλά μου λένε ότι είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε. Σας διαβεβαιώ ότι, αν υπήρξε κάποιο κενό στις διαδικασίες μας, θα εντοπιστεί και θα διορθωθεί. (Μα τέτοια αχαριστία…)

Ζ.

 

Με καραμελωμένα

*ΠΟΥ να βρουν άκρη με τις γυναίκες στη συντροφιά των μεσήλικων Λαρισαίων.

- Όταν θέλω να τρομοκρατήσω τη γυναίκα μου της λέω ‘’Δεν πιστεύω να ξέχασες τι μέρα είναι σήμερα ε;’’

***

*- ΤΗΝ έπεσα ρε σεις παλιά σε μια σεφ και έφαγα χυλόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξερό ανθότυρο.

***

*ΣΥΜΒΟΥΛΗ για παντρεμένους: Ποτέ μην γελάς με τις επιλογές της γυναίκας σου. Είσαι μια από αυτές.

Ζ.

 

Πάλι παππούδες

*ΑΠΟ το χθεσινό αστυνομικό δελτίο. Νεκρός 82χρονος οδηγός αγροτικού που συγκρούστηκε στην περιοχή της Ματαράγκας με ΙΧ το οποίο οδηγούσε 67χρονος ο οποίος τραυματίστηκε. Το διάβαζαν χθες οι Λαρισαίοι στην εφημερίδα.

-Κι άντε, ο δεύτερος μπορεί και να είχε δίπλωμα. Ο μακαρίτης, παιδιά δεν είχε να του πάρουν τα κλειδιά;

-Μα αφού ο νόμος επιτρέπει ανανέωση του διπλώματος, άμα περάσεις επιτροπή γιατρών.

-Άμα περάσεις… Πάντως οι περισσότεροι που ξέρω δεν συνειδητοποιούν ότι έφτασαν στα 65 και πρέπει να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης. Μόνο όταν τους σταματήσει τυχαία η τροχαία το αντιλαμβάνονται, αρχίζουν τις συγγνώμες και τρέχουν για τη διαδικασία.

Ζ.

 

Συνέπεσαν

*- ΤΑ βρήκαν ο Καλογιάννης και ο Πατούλης στην ΚΕΔΕ; Επιτέλους…

Διάβαζε ο άλλος στην εφημερίδα που και ο Δήμος Λάρισας συμμετέχει στην κινητοποίηση των δημάρχων να μην περάσει ο νόμος που θέλει τα μικρά από 4 ετών στο νηπιαγωγείο. Οι λόγοι δεν είναι εκπαιδευτικοί, άλλωστε η Διδασκαλική Ομοσπονδία υπερθεματίζει και καταφέρεται κατά των δημάρχων.

- Βρε παιδιά είναι που θα χαθούν θέσεις εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

- Και λες δηλαδή ότι ο Πατούλης, νοιάζεται τόσο για τους συμβασιούχους.

- Ε ναι, είναι και τα κονδύλια, οι επιχορηγήσεις, η εξυπηρέτηση των γονέων και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μαζί τους. Το ένστικτο του δημάρχου λειτουργεί…

Ζ.

 

Προσεγγίσεις

*ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ κοσμοθεωρίες στην οικογένεια των Λαρισαίων.

- Μπαμπά από πού προερχόμαστε;

- Από τον Αδάμ και την Εύα.

- Μα η μαμά είπε από τους πιθήκους…

- Άλλο το σόι της μάνας σου.

Ζ.

 

Αύξηση

*ΑΝΑ διαστήματα, το Υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνει και μια νέα ευοίωνη προοπτική για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Να ο νέος θεσμός μαθητείας, να οι νέες διετείς σπουδές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να η αύξηση του ποσοστού εισακτέων στα Πανεπιστήμια, ενώ χθες επίσης ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι φέτος θα εισαχθούν 520 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ περισσότεροι από όσους εισήχθησαν πέρυσι. Πέρυσι, οι θέσεις εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα ΕΠΑΛ ήταν 6.260, ενώ φέτος θα εισαχθούν 6.780 απόφοιτοι».

Στόχος είναι να μειωθεί η διαρροή στα ΕΠΑΛ;

Λ.Κ.

 

Δεύτερη

*ΠΟΙΟΣ είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ιδέα από τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και δεν ξέρουν τι σημαίνει να δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα τη σήμερον ημέρα, στη χώρα μας;

Το γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου, το πρωί δουλεύουν στις σχολικές τάξεις και το απόγευμα έχουν δεύτερη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Για του λόγου το αληθές, την ερχόμενη Παρασκευή, το ΚΥΣΠΕ θα εξετάσει αιτήσεις εκπαιδευτικών, για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.

Λ.Κ.

 

Πολύ μπροστά

*ΠΡΩΤΑ ήταν το Παρίσι που αντέγραψε τη μέθοδο της «Χαρούλας» για να διώξει τα περιστέρια. Τώρα είναι το Λονδίνο που θέλει να δέχεται προτάσεις από μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία για να μετατρέψει μερικές από τις πιο κεντρικές οδικές του αρτηρίες σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας επαναφέροντας το περπάτημα ως βιώσιμο μέσο μεταφοράς στην πόλη, και δίνοντας την ευκαιρία σε πολίτες και τουρίστες θα μπορούν να βολτάρουν ανενόχλητοι θαυμάζοντας τα αξιοθέατα. Όλα τα ’χει κάνει πρώτη η Λάρισα, κι ας γκρινιάζουν πολλοί ότι δεν είμαστε αναπτυγμένη ευρωπαϊκή πόλη. Λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Π.Φ.

 

Εκπτώσεις

*ΦΤΑΝΟΥΝ στο τέλος τους οι εκπτώσεις, όλα τα μαγαζιά έχουν ήδη ρίξει τις τιμές στο 50% και σε κάποιες περιπτώσεις και ακόμη χαμηλότερα. Όσο για τα μπαζάρ, όπου μπορεί κάποιος να βρει ρούχα περασμένων σεζόν με έκπτωση έως και 70% δίνουν και παίρνουν. Προσπαθούν να ξεστοκάρουν οι καταστηματάρχες για να υποδεχθούν το νέο εμπόρευμα, το ανοιξιάτικο.

Π.Φ.

 

ELLHNIKHS PROELEYSHS EJAKAH*ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ προέλευσης εξακάμερο, οικολογικά ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης. Αυτονομία τριών ωρών με απαιτούμενη τροφοδοσία έναν καφέ ελληνικό.

Ζ.

 

ME TO MAYRO TOY PALTO ANTI *ΜΕ το μαύρο του παλτό αντί για ράσο, όμοιος με τον Αναγνώστη δίπλα του, ο Απ. Καλογιάννης αναγιγνώσκει.

Ζ.

 

 

OXI POY DEN UA AYTOSARKAZON*ΟΧΙ που δεν θα αυτοσαρκάζονταν οι Συκουριώτες στο καρναβάλι τους. Μέχρι και την εφημερίδα τους ενέπλεξαν στη σάτιρα.

Ζ.

 

O PERIFEREIARXHS1

O PERIFEREIARXHS2*Ο περιφερειάρχης με τους δημάρχους για δουλειά κι ο αντιπεριφερειάρχης με την αντιπολίτευση στη βόλτα.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass