Προχωρημένοι

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2018 19:45
* ΜΕΤΑ από δέκα τόσα χρόνια είναι αλήθεια, ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά στην ασφαλτόστρωση χωματόδρομων στη Γιάννουλη. Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν ακόμη περισσότερα και σε οδούς όπως η Οδυσσέα Ελύτη (φωτ.) για παράδειγμα. Είναι η οδός που ενώνει τον δρόμο Αμπελώνα με Φαλάνη και τις ημέρες με βροχή μετατρέπεται σε… λιμνοθάλασσα. Με κατοίκους της περιοχής να ζητούν την παρέμβαση του Δήμου…  Β.Κ. * ΜΕΤΑ από δέκα τόσα χρόνια είναι αλήθεια, ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά στην ασφαλτόστρωση χωματόδρομων στη Γιάννουλη. Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν ακόμη περισσότερα και σε οδούς όπως η Οδυσσέα Ελύτη (φωτ.) για παράδειγμα. Είναι η οδός που ενώνει τον δρόμο Αμπελώνα με Φαλάνη και τις ημέρες με βροχή μετατρέπεται σε… λιμνοθάλασσα. Με κατοίκους της περιοχής να ζητούν την παρέμβαση του Δήμου… Β.Κ.

*- ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ, πάμε Μάλτα…

Με αφορμή και την επίσκεψη του Μαλτέζου πρέσβη στα παράλια και την ενδοχώρα της Αγιάς, η νεαρή Λαρισαία ενημέρωνε πόσο προχωρημένοι είναι σ’ αυτή τη μικρή χώρα της Μεσογείου.

- Στη δουλειά εκτός από το ρεπό, αυτό που λέμε day off, εκεί έχουν και το λεγόμενο break off. Όπου λέει φεύγεις κι από το σπίτι σου, άραγμα σε ξενοδοχείο να μην έχεις να κάνεις τίποτε, η απόλυτη ξεκούραση, κλείνεις και το κινητό, απαγορεύεται να σε ενοχλήσουν. (Ωραίες συνήθειες στη Μάλτα. Όπου όμως το κλίμα είναι πολύ ανθυγιεινό για δημοσιογράφους.)

Ζ.

 

Πάλι μαζί

*«ΤΟ μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα», σοβαρό ζήτημα το δίχως άλλο, μα «και στην Ευρώπη» συμπληρώνουν απογειώνοντας το θέμα οι οργανωτές της εκδήλωσης, αρχές Μαΐου στη Στοά Βιβλίου στην Αθήνα. Ομιλητές οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πανεπιστημιακοί Μουζέλης, Σωτηρέλης, Μαραντζίδης ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις του ιθύνοντα νου Γιάννη Ραγκούση πρώην υπουργού αλλά και του δημάρχου Απ. Καλογιάννη. (Τακίμιασαν πολιτικά ο Λαρισαίος με τον Παριανό.)

Ζ.

 

Όλα ρολόι

*ΤΟΤΕ του είχαν πει δημοσίως «Όχι», ήταν και 28η Οκτωβρίου, που ο Γιάννης Αναστασίου είχε σχολιάσει την ανοργανωσιά του Δήμου Αγιάς στον εορτασμό της επετείου. Ο δήμαρχος του είχε επιτεθεί σε προσωπικό επίπεδο, μιλώντας για ‘’σκοτεινές ψυχές’’. Ήρθε όμως η 25η Μαρτίου και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης διαπιστώνει ότι έγινε προσπάθεια να αποκατασταθούν οι παραλείψεις: Τελικά το καμπαναριό του Αγίου Αντωνίου χαμογέλασε. Ο Δήμος Αγιάς φρόντισε να τιμήσει πραγματικά τον εορτασμό της ημέρας. Αυτή τη φορά και μικρόφωνα υπήρχαν, και τα παραγγέλματα ακούστηκαν, με αποτέλεσμα να καταλάβει ο κόσμος τι γινόταν και γενικά όλα πήγαν ρολόι. Τελικά στην Αγιά όλα με το ζόρι πρέπει να γίνονται; Αν δεν φωνάξεις...

Ζ.

 

Λεξικό

*ΕΝΑ ακόμη λήμμα στο Αγγλολαρισαϊκό.

-Ρεμπέκα είναι γυναικείο όνομα αλλά και η προτροπή Λαρισαίου στον γιο του να μπει στο αυτοκίνητο.

Ζ.

 

Βόλος εν Λαρίση

*«ΕΙΝΑΙ πολύ τυχερός ο Βόλος…». Η γνωμάτευση με αφορμή το βιβλίο της Νένας Ζήση, «που παρουσιάζει την τοπική κοινωνία σε τόσα επίπεδα και εποχές σε τόσες τομές, σαν μια αξονική τομογραφία, πολύ όμορφη όμως». Αυτά και άλλα πολλά ενθουσιώδη λέει ο Βαγγέλης Κολώνας που θα μιλήσει απόψε στο ΟΥΗΛ στην εκδήλωση παρουσίασης του ‘’Κίτρινου Αστεριού’’ την οποία οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών. Τη Βολιώτισσα συγγραφέα θα πλαισιώσει η Λαρισαία Μπέττυ Μαγρίζου, επίσης η πρόεδρος των σοροπτιμιστριών Βάσω Κρίτσα και φυσικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δημ. Χορταργιάς.

Ζ.

 

Ταρατατζούμ

*ΤΙ ήταν να τελειώσει η παρέλαση; Άρχισαν τα γοερά ταρατατζούμ με τις μπάντες. Ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης από τη μια, με την ενορία του Αγίου Γεωργίου στο πλευρό του και το λάβαρο του Αγίου Αχιλλίου να προπορεύεται. Κι από την άλλη ο Γιώργος Μηνάς, με ολόκληρο τον Δήμο και την ιστορία να συνοδεύει.

Δεν ήθελε πολύ να ξεκινήσει η Λάρισα.

-Άκουσα ότι οι μεν έβαλαν ζάχαρη στη σάλπιγγα των άλλων…

- Κι εγώ ότι οι άλλοι ανταπέδωσαν βάζοντάς του πατάτα στο σαξόφωνο.

***

*ΟΠΟΤΕ τώρα μπορεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στο ανώτατο επίπεδο. Να κληθούν μητροπολίτης και δήμαρχος να συναντηθούν εκτάκτως για να δοθεί λύση.

- Εκτός βρε παιδιά κι αν υποχρεωθεί ν’ αναλάβει ο στρατός. Έχει κι αυτός μπάντα.

Ζ.

 

Αυτοεκπληρούμενη

*ΝΑ μην φτάσουμε στο σημείο να δικαιωθούν υπενθυμίζοντας σας τα έλεγα εγώ, δεν σας τάλεγα;

Ο Παντελής Μπουκάλας κρούει τον κώδωνα προς το σπίτι όχι προς την αυλή: Πόσο συμβάλλουν, όμως, στην ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων όσοι κομματικοί αρχηγοί (ανάμεσά τους και ο κ. Δ. Κουτσούμπας) ζήλεψαν τη δόξα του προφήτη Βασίλη Λεβέντη και επιμένουν πως «είναι πολύ κοντά ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου»; Με τα νήματα στο χέρι του «απρόβλεπτου» μα και τόσο προβλέψιμου μες στη μεγαλομανία του Ταγίπ Ερντογάν, τίποτε ευκολότερο από το να προφητέψει κανείς ότι όλα είναι πιθανά. Αλλά το να παρουσιάζεται από επίσημα χείλη η πιθανότητα σαν βεβαιότητα, και το ένα από το πολλά ενδεχόμενα σαν μοιραίο, δεν ωφελεί κανέναν. Ας μην ξαναγίνουμε θύματα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. (Κι αν δεν επαληθευτούν, που μακάρι, πάλι ωραίοι θα είναι οι ‘’σταλεγάδες’’.)

Ζ.

 

Ανανέωση

*ΦΑΝΗΚΕ και στο ακροατήριο του υπουργού Ευκλείδη στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι είναι μιας κάποιας ηλικίας οι Λαρισαίοι που ασχολούνται με την πολιτική. Είδε ο άλλος στην εφημερίδα τις φωτογραφίες εκείνων των ανήσυχων που σήκωσαν το χεράκι ζητώντας να απευθύνουν ερώτημα.

-‘’Sixty something’’ όλοι τους που θα ‘λεγε κι ο Τσακαλώτος.

-Και δεν λες ‘’εξήντα φεύγα’’ καλύτερα; (Απορίες, ερωτήματα για το μέλλον τους μάλλον…)

Ζ.

 

Με κύρος

*ΕΝΑΝ μάρτυρα διάλεξε η Ρ. Καραλαριώτου να την υποστηρίξει στο δικαστήριο στην αγωγή κατά του δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Προτίμησε, όπως ήταν λογικό, κάποιον από τους συνεργάτες της και επέλεξε φυσικά εκείνον με το μεγαλύτερο κύρος. Τον συνταγματάρχη Δημ. Γεωργάκη. Όχι επειδή θα απαιτηθούν καταδρομικές ενέργειες, προφανώς βάρυναν η εγκυρότητα του λόγου του και η κοινωνική του εμβέλεια. Επιλογή που ταυτόχρονα του πρόσθεσε γαλόνια, αδιαμφισβήτητος υπαρχηγός πλέον.

Ζ.

 

Δωρικού

*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες έλεγαν πάλι τα δικά τους στον καφέ.

- Να κοίτα, αυτός είναι ο άντρας μου, η κολόνα του σπιτιού μου…

- Αυτός ο κοντός και χοντρός;

- Είναι δωρικού ρυθμού.

***

*- ΠΙΣΩ από κάθε κουρασμένη, ταλαιπωρημένη γυναίκα που τρέχει να τα προλάβει όλα, υπάρχει καλέ σεις ένας άντρας που της λέει να μην αγχώνεται κι όλα θα γίνουν.

***

*- ΩΧ… Φιλενάδα έχω καθυστέρηση. Τι θα κάνω;

- Μωρό καλέ.

Ζ.

 

Πρώτο σκασιαρχείο

* ΛΙΓΟ πριν τις 10 το πρωί, πηγαδάκι πιτσιρικάδων στην Ταχυδρομείου. Τέσσερα-πέντε αγόρια 12-13 χρονών, να συζητούν ορμητικοί αλλά και επιφυλακτικοί συνάμα, να κοιτούν τριγύρω. Μια ευχάριστη έξαψη ανάμεσά τους. Κι έλεγαν για απουσίες, χρησιμοποιώντας στάνταρ τη στάνταρ νεοελληνική προσφώνηση, ρε μα… και ρε μα… διαρκώς σε κάθε φράση. Εγώ θα έχω τρεις απουσίες, εγώ έχω κιόλας 6, εμένα νομίζω ότι θα φτάσουν 19, θυμάστε που είχα λείψει.

Σε ώρα μαθήματος, χωρίς σχολικές τσάντες στους ώμους αλλά και δίχως μπουφάν έστω στα χέρια, αδύνατον να τους είχαν αφήσει να φύγουν έτσι οι μανάδες τους το πρωί από το σπίτι. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για το πρώτο τους σκασιαρχείο. Κι έδειχναν τόσο ευτυχισμένοι, τόσο περήφανοι και μάγκες. Είχε μπει κι η άνοιξη, ασυγκράτητοι. Μόνο ρε σεις να μην πάρουν τηλέφωνο σπίτι, σκέφτηκε μεγαλόφωνα ο πιο έμπειρος μάλλον. Κι εκεί σα να πάγωσαν οι ερασιτέχνες κοπανατζήδες. Στιγμιαία, αμέσως συνέχισαν να περπατούν σπρώχνοντας κλασικά ο ένας τον άλλο. (Έτοιμοι σε τρεις δεκαετίες να γίνουν κι αυτοί εταίροι, σαν εκείνους του Ισίδωρου Ζουργού στο ‘’Ανεμώλια’’.)

Ζ.

 

Πρώτα Μαμ

*ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ένας παππούς στον δρόμο και ξαφνικά αντιλαμβάνεται τον χάρο να τον ακολουθεί, διηγιόταν χθες η Ε. Α.

– Αμάν… λέει, πρέπει κάπου να κρυφτώ γρήγορα.

Τρέχει, τρέχει τρόπος του λέγειν ο παππούς κι ο χάρος από πίσω. Στρίβει σε μια γωνία απεγνωσμένος και βρίσκεται έξω από έναν παιδικό σταθμό. Σκέφτεται πως είναι μια πολύ καλή κρυψώνα. Μπαίνει βιαστικά μέσα, πάνω στην ώρα που τα μικρά ετοιμάζονταν να φάνε και φορούσαν τις σαλιάρες τους.

Τι να κάνει κι ο παππούς, φοράει και αυτός μια σαλιάρα και κάθεται σ’ ένα σκαμνάκι.

Αρχίζουν όλα μαζί τα πιτσιρίκια να φωνάζουν.

-Μαμ, μαμ, μαμ…

Κάνει κι αυτός το ίδιο.

-Μαμ, μαμ, μαμ…

Τότε αντιλαμβάνεται ένα χέρι να τον χτυπάει στον ώμο.

-Άντε, κάνε γρήγορα Μαμ, γιατί μετά θα πάμε Άτα.

Ζ.

 

Εργαστηριακά

*- ΔΕΙΤΕ πώς αξιολογήθηκε, από εδώ και από εκεί, η ποινική δίωξη κατά Μαρινάκη για να μεταφέρετε στην πράξη όσα λέμε.  Δημοσιογραφικό εργαστήριο χθες στην παρέα των Λαρισαίων. Και αθλητικογραφίας επιπλέον, εν προκειμένω.

- Είδατε πριν και την υπόθεση Νοβάρτις. Το ίδιο. Κανένας δεν μπορεί να μας πληροφορήσει σφαιρικά, διεξοδικά, εις βάθος. Μόνο κραυγές, αναθέματα, μονόλογοι και υπερβολές.

- Λες που η ενημέρωση είναι παραταξιακή. Οι μεν καραμπινάτη απάτη, οι δε σατανική σκευωρία...

- Ναι, αλλά και η μια και η άλλη πλευρά έχουν επιχειρήματα. Πολλές φορές πείθουν κιόλας. Αλλά μόνο το κοινό τους που διαβάζει ή ακούει αυτό που θέλει να διαβάσει ή να ακούσει. Οι ήδη πεισμένοι είναι εκείνοι που πείθονται.

***

*ΚΙ ύστερα προέκυψε ο δηλητηριώδης, που ισχυρίζεται ότι ψάχνει πίσω από την κουρτίνα.

-Καταλάβατε τώρα βρε γιατί ο Μαρινάκης σκορπάει λεφτά δυο - τρία χρόνια τώρα αγοράζοντας εφημερίδες, κανάλια και ιστοσελίδες;

-Για να μην γράφουν, όπως συνέβη τώρα που θάφτηκε η δίωξη εναντίον του; Που ήταν η είδηση, οέο…

-Συ είπας. Αλλά και για να μπορεί να λέει κι αυτός ότι τον κυνηγάνε να τον φιμώσουν. Επειδή τα ΜΜΕ που ελέγχει αντιπολιτεύονται σκληρά την κυβέρνηση, κι άρα γι’ αυτό τον τρέχουν. Χτυπούν τη Δημοκρατία.

-Μια ομοιότης όμως κι αυτή ρε παιδάκι μου… Κι ο Σαββίδης ξεκίνησε αγοράζοντας ομάδα και εν συνεχεία επενδύοντας σε εφημερίδες, sites και κανάλια.

Ζ.

 

Βραβεία

* ΜΙΑ Λαρισαία ηθοποιός, η Αλεξάνδρα Καζάζου, είναι υποψήφια μαζί με άλλες τρεις ερμηνεύτριες για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η Αλεξάνδρα Καζάζου είναι υποψήφια για τη συμμετοχή της στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Insenso», που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου.

Π.Φ.

 

Ως θηρία

*«ΤΑ δίποδα όντα του πλανήτη μας, που διαθέτουμε λόγο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, χρησιμοποιούμε τις λέξεις «κτηνώδης», «κτηνωδία», «θηριωδία» για να εκφράσουμε τη βίαιη, βάναυση, απάνθρωπη συμπεριφορά, την οποία θεωρούμε χαρακτηριστικό των κτηνών, των άγριων θηρίων». Φιλοσοφώντας το ξεκινάει ο Λαρισαίος Κ. Μ. «Στην περίπτωση της κακοποίησης του σκύλου από τους δύο στρατιώτες οι έννοιες έχουν αντιστραφεί: τα δίποδα όντα συμπεριφέρθηκαν σαν τετράποδα θηρία σε ένα ήρεμο και «ανθρώπινο» τετράποδο».

***

*ΚΑΙ συνεχίζει εισφέροντας φαεινή ιδέα: «Ελπίζω το στρατοδικείο που θα δικάσει τα δίποδα κτήνη της περίπτωσης, για να τα επαναφέρει στην ανθρώπινη φύση τους, να μην τους επιβάλει κάποια κλασική ποινή, αλλά κάποια επανορθωτική τιμωρία: υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που συντηρούν σκύλους, όπως στο στρατόπεδο Πλαστήρα στη Λάρισα. Αν οι δύο λεβέντες περάσουν μερικούς μήνες φροντίζοντας σκυλιά σε στρατόπεδο, ίσως αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τα τετράποδα.

Καλή θα ήταν και μία επιπλέον ποινή, τιμωρητική της βλακείας τους να δημοσιοποιήσουν οι ίδιοι το «κατόρθωμά» τους. Ούτε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που έχουν τα ζώα δεν είχαν. Συμπεριφέρθηκαν και κτηνωδώς και βλακωδώς».

***

*ΓΙΑ να κλείσει με το «Υ/Γ: Για να μην θεωρηθώ φιλόζωος ταλιμπάν, η άποψή μου είναι ότι η θέση των σκύλων είναι στα μαντριά και στις αυλές, όχι στα διαμερίσματα».

Ζ.

 

Έλεγαν

*ΚΑΙ βγήκε ο υπουργός Γεωργίας να πει κι αυτός, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, τι καλά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αγροτών με τις επιδοτήσεις, πόσο δυνατές μάχες δίνει στα ευρωπαϊκά αλώνια αλλά και τι αλλαγές κάνει επί τα βελτίω στην εξελισσόμενη αυτή την περίοδο διαδικασία με την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για το τσεκ των καλλιεργητών.

- Ένα πράγμα ξέχασε πάλι ο Αποστόλου, είπε ο Λαρισαίος. Ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν ότι η υποβολή των δηλώσεων για τα Δικαιώματα θα είναι δωρεάν. Πέρασε ένας χρόνος, δεύτερος, πάει κι ο τρίτος, ουδέν. Κι εδώ η τρόικα δεν τους άφησε; (Μπορεί να του εξηγήσουν κι οι ντόπιοι εντεταλμένοι συριζαίοι, αγροτικά τμήματα κ.λ.)

Ζ.

 

KATAGGELIA GIA NTOPARISMA *ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για ντοπάρισμα του Κ. Αγοραστού στο Run Greece της Κυριακής, καθώς τερματίζοντας ο περιφερειάρχης βρέθηκε με αυξημένη καφεΐνη. Εκεί που έτρεχε έπεσε πάνω σε φίλους που είχε να τους δει καιρό. Έπιναν καφεδάκι αυτοί, τον σταμάτησαν ένα λεπτό να πουν δυο κουβέντες, του πρόσφεραν και ρούφηξε τάκα-τάκα ένα εσπρεσάκι, πριν συνεχίσει το τρέξιμο.

Ζ.

 

 

OXI DEN AYTOXEIROKROTOYNTAI *ΟΧΙ δεν αυτοχειροκροτούνται, που είναι τόσο σπουδαίοι, απ΄ την παρέλαση το στιγμιότυπο. Που ήρθε κι έκατσε όμως. Στη μέση ο βουλευτής έχει από τη μια πλευρά τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη. Κι από την άλλη αυτόν που ήθελε και ίσως θα ξαναθέλει να γίνει περιφερειάρχης κι εκείνον που θα θέλει να γίνει δήμαρχος;

Ζ.

 

MPEMPHDES PERIBALLON *ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ περιβάλλουν τον Αντ. Πράπα. Ο ομώνυμος αντιπεριφερειάρχης, κι ο εγγονός του, ο οποίος βέβαια έγινε κιόλας κοτζάμ άντρας.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass