Η ρύπανση και το δίπολο Λάρισας-Βόλου

Δημοσίευση: 15 Απρ 2018 20:05

* ΜΠΟΡΕΙ και σε ποιο βαθμό ένα ιατρικό συνέδριο πανελλήνιας εμβέλειας να απασχολείται με ειδικότερα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αγγίζουν τα όρια της αντιπαράθεσης μιας κοινωνίας με τις αρχές εξουσίας;

Το ερώτημα άρχισε να απασχολεί προχθές τους διοργανωτές του πνευνομολογικού σεμιναρίου όταν στο πλαίσιο του πρώτου στρογγυλού τραπεζιού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο αντιπροσωπεία Επιτροπής Αγώνα πολιτών παρενέβη στη συζήτηση ζητώντας να εκφράσει τις απόψεις της και καλώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις μετρήσεις της αέριας ρύπανσης.

Η επιμονή της αντιπροσωπείας να επιχειρηματολογήσει για τις απόψεις της ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις και δεσμεύσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ενόχλησε τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κώστα Γουργουλιάνη, που υπενθύμισε στην αντιπροσωπεία ότι πρόκειται για ιατρικό συνέδριο με συγκεκριμένο αντικείμενο ενδιαφέροντος για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων…

* * *

* ΓΙΑΤΙ όμως επιλέχθηκε η Λάρισα για να συζητηθεί ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γειτονική πόλη; Το θέμα τέθηκε και οι οργανωτές έδωσαν την εξήγηση: το συνέδριο είχε σχεδιαστεί να γίνει στον Βόλο και να έχει πανελλαδική διάσταση αλλά τελικά κατέληξε για μια σειρά από λόγους να αποκτήσει περιφερειακή διάσταση και να οργανωθεί στη Λάρισα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει τη δική του εξήγηση απευθυνόμενος στον ομόλογό του του Βόλου. Στη Λάρισα η συζήτηση θα είναι πιο ήσυχη, είπε, υπενθυμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά που οργανώθηκε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο «βγήκαν μαχαίρια» από τους συμμετέχοντες φορείς.

* * *

* Ο Λαρισαίος πρόεδρος αποδείχθηκε ετοιμόλογος όταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου στην ομιλία του αναρωτήθηκε αν μόνο στον Βόλο αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύπανση ή και στη Λάρισα υπάρχουν προβλήματα αλλά φορείς και κάτοικοι είναι πιο ανεκτικοί.

Αντιμετωπίσαμε και εμείς στο παρελθόν θέμα με την καύση ενός υλικού (εννοώντας το πετ κοκ) αλλά είμαστε αποτελεσματικοί και το αποτρέψαμε επειδή είχαμε καλές μελέτες, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές με λόγο που δεν επιδεχόταν αμφισβητήσεις ο πρόεδρος, κλείνοντας κάθε σκέψη να ανοίξει θέμα συζήτησης για ρύπανση και για τη Λάρισα.

* * *

* ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ με τα καθήκοντα του συντονιστή ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για μόνιμους κατοίκους του Βόλου που εργάζονται στη Λάρισα και το αντίστροφο παρουσιάζοντας τους ομιλητές, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, που δήλωσε μισός …Βολιώτης εξηγώντας ότι η μισή οικογένειά του κατάγεται από τη γειτονική πόλη.

Έσπευσε μάλιστα να πλέξει το εγκώμιο του τιμώμενου προσώπου της βραδιάς, συνταξιούχου πνευμονολόγου Κυριάκου Μήτρου, φροντίζοντας να αναδείξει και την ιδιότητά ως αυτοδιοικητικού. Έδωσε ως δήμαρχος το δικό του στίγμα στην ανάπτυξη του Βόλου, είπε ο Λαρισαίος δήμαρχος σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει πως ο ίδιος δεν είχε την τύχη να συνεργαστεί μαζί του…

* * *

* ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ με ιδιαίτερη αξία από τη συζήτηση: Επιστήμονας από τον χώρο της καρδιολογίας και της αγγειοχειρουργικής «ξεσπάθωσε» κατά φορέων και δημοσιογράφων για τα αιτήματα μελέτης της σχέσης ρύπανσης με τους καρκίνους όταν οι θάνατοι από ανακοπές της καρδιάς εξαιτίας των επιπτώσεων της ρύπανσης στα αγγεία είναι συχνότερο φαινόμενο. Με τη συγκεκριμένη άποψη συμφώνησε και ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης παρατηρώντας πάντως ότι οι έρευνες για τους καρκίνους είναι πιο «πιασάρικο θέμα»…

 

Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass