Αντίποδες

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 19:45
*ΚΑΙ μητροπολίτης ταμπλετούχος. Πλήρως εξοπλισμένος χθες στη Λάρισα ο Δημητριάδος, όποια ιδιαίτερη πληροφορία χρειαζόταν την αναζητούσε στη συσκευή.  Ζ. *ΚΑΙ μητροπολίτης ταμπλετούχος. Πλήρως εξοπλισμένος χθες στη Λάρισα ο Δημητριάδος, όποια ιδιαίτερη πληροφορία χρειαζόταν την αναζητούσε στη συσκευή. Ζ.

*ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ο Λαρισαίος, ήταν και πολυταξιδεμένος. Γύρισε τα πάνω κάτω στην παρέα.

- Δηλαδή βρε παιδιά, οι Αυστραλοί τι έπαθαν που τόσα χρόνια τα καλοκαίρια έχουν χειμώνα…

Ζ.

 

Πάλι βρέχει;

*ΑΡΚΕΤΟΙ αποδίδουν τον παλιόκαιρο του μεσοκαλόκαιρου στην κλιματική αλλαγή. Εξαιρουμένων των επίδοξων παραθεριστών, που η βροχές τους χαλούν τα σχέδια, υπάρχουν και οι ωφελημένοι.

Καταρχάς όλοι οι Λαρισαίοι που δεν δουλεύουν στην πόλη σε συνθήκες καύσωνα, που θα ήταν και το αναμενόμενο αυτόν τον καιρό. Οικονομία αφού δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά. Οικονομία επίσης καθώς ματαιώνονται οι εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα στα παραθαλάσσια εξοχικά. Εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας στα αρδευτικά του κάμπου, οι καλλιέργειες ποτιστικές αφ΄ εαυτού εξ ουρανού. Και μεσοπρόθεσμο όφελος, δεν θα ανησυχήσει ούτε θα διαμαρτυρηθεί ο ΤΟΕΒ για λειψυδρία αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Ζ.

 

Ανάσα

*ΠΗΡΕ μια ανάσα χθες η κοινωνία. Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Πιο πολλά χαμόγελα χθες στη Λάρισα απ΄ το μεσημεράκι και μετά. Βγήκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων. Πήρε ο καθένας αυτό που δικαιούνταν, ή περίπου. Ηρέμησαν τα παιδιά και κυρίως οι γονείς τους. Η πολυετής αναμέτρηση με το σύστημα εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε κι ο καθένας παίρνει τον δρόμο του. (Κι όλοι μαζί αυτές τις μέρες τα καράβια για τις θάλασσες.)

Ζ.

 

Συνεταιριστικά

*ΠΑΛΙΕΣ καλές συνεταιριστικές εποχές θύμισε η κίνηση του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου να ανεβάσει την τιμή του σταριού. Προκαλώντας αυτομάτως ανοδική τάση στην αγορά και βελτιώνοντας την άμυνα των παραγωγών. Αυτό δεν πετύχαιναν παλιά και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών εμπορευόμενες αγροτικά προϊόντα;

Τώρα ο πρόεδρος Γιάννης Κουκούτσης εντυπωσιάζει. Κι αν συνεννοηθούν και με τον συνάδελφό του Αντ. Ρεντζιά, πρόεδρο του συνεταιρισμού της Νίκαιας να πράξουν κι εκείνοι αναλόγως, το όφελος θα είναι των σιτοπαραγωγών.

Ζ.

 

Ονομασία

* ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ συγκινημένος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου ο δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης έθεσε στο σώμα την πρότασή του, όπως σχετικά έγραψε η «Ε» για να δοθεί το όνομα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Τυρνάβου. Πρόταση που έγινε δεκτή. Επίσης ο κ. Σαρχώσης έκανε αναφορά στην προσωπικότητα του μητροπολίτη και την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον Τύρναβο και τον ίδιο προσωπικά. Μάλιστα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας το δημαρχείο θα μείνει κλειστό.

Κ.Τσ.

 

Θερινές διακοπές

*ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ως αργά το μεσημέρι στα σχολεία οι Λαρισαίοι καθηγητές, ένεκα η ανάρτηση των βαθμολογιών. Μα κι αυτοί στο υπουργείο, τι σαδιστές… Τελευταία ώρα;

Τελοσπάντων, ξεκίνησαν επιτέλους οι καλοκαιρινές διακοπές του κλάδου. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη. Η φετινή διαφορά ότι τα πρωτοβρόχια τα έχει ρίξει από τώρα.

***

*ΕΚΕΙΝΟΙ λέει που αξίζουν περισσότερο τη θερινή ξεκούραση είναι οι φιλόλογοι. Οι χαρακτηριζόμενοι ως αχθοφόροι των λυκείων. Και μόνο τα διαγωνίσματα, οι εκθέσεις που έχουν να διορθώνουν, ολόκληρα συρτάρια κάθε σεζόν…

Ζ.

 

Τοποτηρητής;

*ΣΥΝΔΥΑΣΕ όλα τα τρέχοντα ο παλιός αυτοδιοικητικός Γ.Δ. πριν το εκστομίσει.

- Και δεν στέλνουν τον Αγοραστό τοποτηρητή στην Περιφέρεια Αττικής, να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά; (Τον έχει σε μεγάλη υπόληψη.)

Ζ.

 

Μακαριστός

*ΠΥΚΝΩΝΕΙ η χρήση συγκεκριμένων λέξεων με την εκδημία του μητροπολίτη, οπότε είναι μάλλον χρήσιμη η συνεισφορά ενός ειδικού. Του λογοτέχνη Ν. Σαραντάκου, που εντρυφά στη γλώσσα.

Καταρχάς, επισημαίνει, σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη το σκήνωμα είναι η σορός αγίου.

Εν συνεχεία σημειώνει ότι ο όρος ‘μακαριστός’ λανσαρίστηκε στο ευρύ κοινό την εποχή του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ το 1998.

Στα αρχαία, μακαριστός ήταν αυτός που θεωρείται ευδαίμων, που τον μακαρίζουν οι άλλοι, ο ζηλευτός.

***

* ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ δημοσιεύματα με τις κηδείες των τεσσάρων εν ενεργεία αρχιεπισκόπων μεταπολεμικά, του Δαμασκηνού το 1949, του Σπυρίδωνα το ΄56, του Δωρόθεου το΄57, του Θεόκλητου το ΄62, λέει ότι συνάντησε τον όρο ‘’μακαριστός’’ μόνο μία φορά, σε μια ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης το 1956 για τον αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα.

***

*ΤΙ λένε τα λεξικά; Στο λεξικό Δημητράκου το λήμμα μακαριστός περιλαμβάνεται με την αρχαία έννοια, του αξιομακάριστου, του ευδαίμονος ανθρώπου. Το ίδιο και στο Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη.

Στο λεξικό Σταματάκου, δεν περιλαμβάνεται τέτοιο λήμμα. Ούτε στο λεξικό Κριαρά, το επίτομο της δημοτικής.

Το λεξικό Μπαμπινιώτη είναι χρονολογικά το πρώτο που έχει το λήμμα με τη σημασία που επικρατεί σήμερα. Πιο σωστά, δίνει δύο έννοιες: i) αυτός που θεωρείται καλότυχος και ευλογημένος, και ii) (για αποθανόντες ιερωμένους) μακαρίτης. Μάλιστα, συνοδεύει το λήμμα με παραδειγματική φράση: ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ. Το λεξικό του ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, που εκδίδεται λίγο αργότερα, επίσης περιλαμβάνει το λήμμα, μόνο με τη σημασία του θανόντος ιερωμένου.

Αντίθετα, στην Κύπρο, προσθέτει ο ερευνητής, η λέξη μακαριστός χρησιμοποιείται αρκετά και σε άλλα συμφραζόμενα. Για παράδειγμα, ο τέως Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος προέτρεψε το 2004 τους συγγενείς ενός θανόντος ανώτατου στρατιωτικού «να νιώθουν μακαριστοί», ενώ σε κυπριακή ιστοσελίδα χρησιμοποιείται ο όρος για πεσόντες στρατιωτικούς.

Ζ.

 

Κάτι λίγοι

*ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ συνεχίζονται και οι αριθμητικές αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων για το μακεδονικό. Οι μεν λένε για τους τριάντα του αραιού ακροατηρίου στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι δε για τους «τέσσερις συγκεντρωμένους» Έλληνες που αποδοκίμασαν τον Τσίπρα στο Λονδίνο. (Κι η πλειοψηφία κουνάει το κεφάλι, αμήχανη μάλλον.)

Ζ.

 

Μικρά γεύματα

*ΚΑΙ κουβεντιάζοντας έρχεται η όρεξη, το ήξεραν αυτό στη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Μια μακαρονάδα θα ήθελα…

- Σε τι πιάτο, μεσαίο, μεγάλο;

- Δορυφορικό έχετε;

***

*Η διαιτολόγος μου είπε ρε παιδιά να τρώω συχνά μικρά γεύματα. Γι’ αυτό κάθε μία ώρα τρώω ένα σουβλάκι...

***

*- Ό, ΤΙ δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο πλαδαρό.

- Πανσέτες, παϊδάκια, μπύρες, ε;

Ζ.

 

Τότε και τώρα

*ΜΕΤΑ τον Κώστα Σάββα, το πολύ παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εξέφρασε μέσω της εφημερίδας τις επιφυλάξεις και τις αναστολές του για την προοπτική της συμμαχίας με τους συριζαίους στον Δήμο Λάρισας, προσφέροντας και ιστορικά στοιχεία για τις παλιές εκλογικές αναμετρήσεις, ακολούθησε αρθρογραφία στην εφημερίδα για το ίδιο θέμα και από έναν ακόμη παλιότερο, τον Πέτρο Ηλιάδη. Ο οποίος φαίνεται εκ πρώτης όψεως να αντιδρά στην προοπτική της συνεργασίας, όμως ακόμη και ο ελάχιστα προσεκτικός αναγνώστης με στοιχειώδη γνώση πολιτικής, αντιλαμβάνεται ότι τους κάνει γλυκιά σέντρα. Τα αυτονόητα θέτει ως όρους, ‘’δεν θα μας βρίζετε’’ κι τέτοια. Ειδικά τον δήμαρχο, τον αντιμετωπίζει μάλλον με πολιτική τρυφερότητα. Κρατάει ωστόσο και μια πατινή, που δείχνει να την εννοεί, «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές», σε περίπτωση αλαζονείας και επιθετικότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε με κάποιους στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

***

*ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ωστόσο και η ιστορική αναδρομή του Π. Ηλιάδη, για το τι δεν έκανε καλά το ΠΑΣΟΚ στη Δημαρχία εδώ και 45 χρόνια. Κι αυτός ξέρει αφού ήταν στέλεχος πρώτης γραμμής του κόμματος. Μιλάει για λαθεμένες επιλογές, πλην του 1982 που έφταιξε η ιστορική συγκυρία, υποψήφιος ήταν τότε ο Απ. Βλιτσάκης. Και το 1994, τη μοναδική φορά που κέρδισαν τον Δήμο με τον Χρ. Καφφέ, το αποδίδει «και στη φαεινή ιδέα της Δεξιάς να κατεβάσει υποψήφιο έναν πρώην υπουργό της Χούντας». (Τα προσπερνά όμως εν τάχει αυτά, ‘’ας μην ξύνουμε πληγές’’…)

Ζ.

 

Απορίες

*- "ΤΗ γυναίκα την έφτιαξε ο Θεός, για να ομορφαίνει τη ζωή του άντρα". Και τον άντρα γιατί τον έφτιαξε;

Κι εκεί που αναρωτιόταν δημοσίως ο Λαρισαίος Μ. Λ. , έσπευσε να του απαντήσει Μ. Π.- Σ. αρκούντως πειστικά.

- Για να καμαρώνει αυτήν την ομορφιά.

Ζ.

 

Πρόχειρα

*ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ συνετά και με ταχύτητα από τον ΤΟΕΒ καθαιρώντας εγκαίρως τα πρόχειρα χωμάτινα φράγματα στον Πηνειό. Αλλιώς με τις εκτός εποχής έντονες βροχοπτώσεις, θα γινόταν ‘’της Μάνδρας’’ στον κάμπο.

Ωστόσο πήγε χαμένο ξανά τόσο νερό που έφτασε ανενόχλητο στη θάλασσα. Αλλά και τα κονδύλια που είχαν δαπανηθεί, όπως κάθε χρόνο για την ανέγερση των φραγμάτων, τα οποία τα χαλούν κάθε φθινόπωρο. Λογικά τώρα θα τα ξαναφτιάξουν για να συγκρατηθούν νερά ως τη λήξη της αρδευτικής περιόδου. Αυτούς τους κινδύνους ενέχει η προχειρότητα, πρόχειρα κάθε χρόνο τα φράγματα. ‘’Πεταμένα λεφτά’’, ο ορισμός.

Ζ.

 

Και μορφωτικός

*ΑΝΩ ΚΑΤΩ λέει θα το κάνουν απόψε Σαββατόβραδο στο Άνω και στο Κάτω Καλαμάκι. Με όργανα και χορούς, μεγάλο γλέντι, η πρώτη χοροεσπερίδα που οργανώνει ο σύλλογος, ο οποίος είναι ο πρώτος αγροτικός και μορφωτικός συνάμα.

Ζ.

 

Πρώτη πίτα

*ΕΝ τω μεταξύ ανακοινώθηκε και η πρώτη πίτα του 2019. Και μάλιστα απ΄ τον Ιούνιο, αυτό θα πει προγραμματισμός. Το ρεκόρ από τους Σαρακατσαναίους, που θα ψάχνουν λένε το φλουρί στις 12 Ιανουαρίου. Ευτυχές το Νέον Έτος.

Ζ.

 

Πρασινάδες

*ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ και την εμπειρία της από το εξωτερικό, όπως έλεγε, η Λαρισαία ζητούσε επιπλέον πράσινο στην πόλη, με κάθε ευκαιρία. Να, αναφερόταν στην κατασκευή του συστήματος υπόγειων κάδων απορριμμάτων στη Βελή και Μανδηλαρά, επισημαίνοντας ότι στην πίσω πλευρά η πλακόστρωση μπορεί να αντικατασταθεί από πράσινο.

***

*ΕΥΚΟΛΑΚΙ δείχνει αυτό. Αφού υπάρχει εκεί δίπλα ο αναφερθείς ως «αγανακτισμένος» που ζητά να κοπούν τα δέντρα στη Μανδηλαρά για να φαρδύνουν έτσι τα πεζοδρόμια και να πιάσουν το ελάχιστο όριο. Ας πάρει ο δήμος τις μανόλιες από κει και να τις πάει παραδίπλα. Κι όλοι ικανοποιημένοι, ε;

Ζ.

 

Με εργασιομανή

*ΕΛΕΓΑΝ τα δικά τους οι νεαρές Λαρισαίες, χθες στον καφέ.

- Χωρίσαμε.

- Γιατί καλέ;

- Ήταν εργασιομανής.

- Δηλαδή;

- Με δούλευε μέρα νύχτα.

***

*Ο μέσος άνθρωπος λέει, κάνει σεξ περίπου 112 φορές τον χρόνο. Έχουμε Ιούνιο καλέ κορίτσια και θέλω μόνο 112 φορές για να πιάσω τον μέσο όρο.

***

*- ΜΙΑ σαραντάρα ως γνωστόν ίσον με δύο εικοσάρες. Και ένας σαραντάρης, να το ξέρετε, ίσον με οχτώ πεντάχρονα.

Ζ.

 

Σαν το ανέκδοτο

*- ΘΥΜΙΖΟΥΝ το κλασικό ανέκδοτο με τον φοιτητή που πήγε στις εξετάσεις Ζωολογίας έχοντας διαβάσει μόνο για το σκουλήκι, που ήταν το SOS θέμα κάθε χρόνο. Κι όταν εκείνη τη φορά άλλαξε τροπάρι ο καθηγητής κι άρχισε να ρωτάει για άλλα ζώα, εκείνος έφερνε την απάντηση στα δικά του, «…το οποίο σκουλήκι…» και συνέχιζε απτόητος με όσα ήξερε γι’ αυτό.

Ο Λαρισαίος διάβαζε πάλι μια ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

- Σε ό, τι και να αναφέρονται, βρίσκουν τρόπο και το γυρίζουν τελικά στο «…ο οποίος Αγοραστός…».

Ζ.

 

Όλοι μαζί;

*- ΚΙ όμως, τσάκαλος ο Τσιάκαλος…

Ο Λαρισαίος πασοκτζής έδινε συνέχεια σε χθεσινό σχόλιο. Επισημαίνοντας ότι οριζόμενος γραμματέας της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ κατάφερε να τα έχει καλά με όλους.

-Έχει τον Κουρούτσαλη άρα και τον Μπαργιώτα, έχει τον Κοσμέτσα άρα και τον Σαχινίδη, καλά και με τον Τύμπα στα Φάρσαλα άρα και με τον Τσιλιμίγκα…

-Τους ένωσε όλους, επομένως.

-Θα δείξει. Διότι προκύπτουν και παρενέργειες εξ αυτών.

Ζ.

 

Συμπτώσεις

*ΟΙ Λαρισαίοι φίλοι συζητούν σχετικά με τις συμπτώσεις.

 - Η γυναίκα μου διάβαζε την "Ιστορία δύο πόλεων" και γέννησε δίδυμα.

- Η δικιά μου διάβαζε τους "Τρεις σωματοφύλακες’’ και γέννησε τρίδυμα…

 Τότε ο τρίτος πετάγεται από τη θέση του πανικόβλητος.

 -Ωχ, πρέπει να πάω αμέσως σπίτι. Την ώρα που έφευγα η γυναίκα μου πήρε να διαβάσει "Ο Αλή Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες".

Ζ.

 

 KAUOLOY TYXAIA DEN EXEI*ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαία δεν έχει αφημένα, ο Κ. Αγοραστός, εκεί μπροστά τα γάντια του μποξ που του έχουν χαρίσει και στα οποία αναγράφεται το όνομά του. Το πολεμάει σκληρά.

Ζ.

 

ANAMFIBOLA DEN MPOROYME NA*ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ δεν μπορούμε να συλλάβουμε τη λογική , με την οποία επιλέχθηκε να τοποθετηθεί η απαγορευτική πινακίδα πάνω στην περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, στην οδό Λατταμύα. Απαγορεύεται η είσοδος, αλλά πού; Δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι!

Λ.Κ.

 

SARAKATSANAIOI CIU* ΜΕ επιτυχία πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις το τριήμερο 22, 23 και 24 Ιουνίου στο πλαίσιο του 38ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων. Ωστόσο η ικανοποίηση για τη διοίκηση του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» και τον πρόεδρό του Παναγ. Κατσαρό (ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για το Αντάμωμα) είναι διπλή, αφού στο Περτούλι αποφασίστηκε η εκδήλωση κοπής της πίτας για το 2019 να γίνει στη Λάρισα. Συγκεκριμένα η «Κοπή Βασιλόκλουρας – Μπουκβάλας» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη θα λάβει χώρα στη Λάρισα στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2019 με συνδιοργάνωση της ΠΟΣΣ και του Συνδέσμου Λάρισας. Η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, ενώ η μουσικοχορευτική παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.                                         Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass