Βρέχει ήλιο

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2018 19:45
* ΕΚΛΕΙΣΑΝ τα καταστήματα το Σάββατο, το έσκασαν οι πελάτες… για τα βουνά και τις θάλασσες. «Δραπέτες» της ρουτίνας και της καθημερινότητα έστω και για ένα Σαββατοκύριακο. Οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης που συνήθως σφύζουν από ζωή, τώρα μοιάζουν με πεζόδρομους… Η αγορά υπολειτουργούσε και κάθε Σαββατοκύριακο στο εξής η Λάρισα θα είναι μόνη, ήρεμη και σχεδόν απόκοσμη…  Γ.Ν. * ΕΚΛΕΙΣΑΝ τα καταστήματα το Σάββατο, το έσκασαν οι πελάτες… για τα βουνά και τις θάλασσες. «Δραπέτες» της ρουτίνας και της καθημερινότητα έστω και για ένα Σαββατοκύριακο. Οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης που συνήθως σφύζουν από ζωή, τώρα μοιάζουν με πεζόδρομους… Η αγορά υπολειτουργούσε και κάθε Σαββατοκύριακο στο εξής η Λάρισα θα είναι μόνη, ήρεμη και σχεδόν απόκοσμη… Γ.Ν.

*ΚΑΥΤΟΣ ήλιος ρέει επί ώρες καθημερινά λούζοντας την τσιμεντούπολη. Οι Λαρισαίοι αναζητούν αστρέχες για να περπατήσουν στη σκιά.

Όπως προφυλάσσονται αντιστοίχως κι όταν βρέχει. Αν κινηθούν στη μέση του δρόμου ή της πλατείας, καταηλιού, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με όταν έχει μπόρα. Σε ένα, βαριά δυο τετράγωνα περπάτημα, γίνονται μούσκεμα. Απ΄ τον ιδρώτα.

Ζ.

 

Στο κέντρο βάρους

*ΚΙ όμως έτσι είναι, όπως το είπε ο δήμαρχος Καρδίτσας διεκδικώντας κι εκείνος μια πανεπιστημιακή σχολή για την πόλη του. Στο εγχείρημα συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς, η Καρδίτσα είναι η πλέον κεντροβαρική πόλη. Οι τέσσερις θεσσαλικές συν η Λαμία, στέλνουν το κέντρο βάρους δυτικότερα και πιο κάτω. Και ως γνωστόν ένα πανεπιστήμιο πρέπει να έχει το κέντρο βάρους χαμηλά, για μεγαλύτερη ευστάθεια.

Βέβαια, ο Παλαμάς δείχνει ακόμη πιο κεντροβαρικός, ίσως κι οι Σοφάδες. Και τι θα πει πρέπει να είναι η πόλη ενός κάποιου μεγέθους για να εμπλακεί με πανεπιστήμια. Τι λέτε καλέ… Κι ο Δομοκός παλιότερα διεκδικούσε δυναμικά σχολή όταν ήταν αν στηθεί Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Αργότερα επικράτησαν οι νηφαλιότεροι και οι φιλοδοξίες υπεστάλησαν.

Ζ.

 

Και ανώδυνος;

*Ο Λαρισαίος διάβαζε ανακοίνωση της Περιφέρειας για «μαθήματα ανώδυνου τοκετού».

- Μπράβο ο Αγοραστός; Τον Λαδόπουλο θα βάλει υποθέτω διευθυντή της Σχολής…

Στη συνέχεια διάβασε ότι πρόκειται για το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

- Α αυτά γίνονταν κι επί ΠΑΣΟΚ…

- Είπα κι εγώ… Διότι ο Αγοραστός έχει τα σχέδιά του για δίχως ωδίνες τοκετούς σε άλλα ζητήματα.

Ζ.

 

Πηνειός χωρίς Λάρισα;

*ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τον Πηνειό τον ερχόμενο Νοέμβριο προετοιμάζει η ΠΕΔ Θεσσαλίας. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ, υπό την αιγίδα υπουργείων και της παρούσας κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Όλοι μέσα…

Κι ένα παράξενο πράγμα. Θα γίνει συνέδριο στη Λάρισα για της Λαρίσης το ποτάμι δίχως την παρουσία του Δήμου Λάρισας. Αναμενόμενο μάλλον. Αφού ιθύνων νους του συνεδρίου εμφανίζεται η γ. γ. της ΠΕΔ Ρ. Καραλαριώτου, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Η ΠΕΔ ωστόσο, είναι Ένωση των Δήμων, δεν είναι; (Δεν ρώτησαν τον Δήμο αν θέλει, τους αρνήθηκαν αυτοί, όπως και να ΄χει προκύπτει στρέβλωση.)

Ζ.

 

Αναδεύονται

*ΚΙ αλλού όπου δεν έχουν δήμαρχο γίνονται ζυμώσεις στη ΝΔ, ειδικά στην Αγιά όμως παρατηρείται ένας κάποιος συνωστισμός. Ίσως και να οσμίζονται ότι κουράστηκε ο Αντ. Γκουντάρας, ακούγεται ότι μπορεί να μην  ξαναβάλει, σκέφτονται ότι έχουν πιθανότητες. 

Έχουμε λοιπόν και λέμε για υποψήφιους δημάρχους. Ο Γιάννης Αναστασίου, ο οδοντίατρος της σχολής Μητσοτάκη. Ο Σάκης Ολύμπιος, αυτοδιοικητικό και κομματικό στέλεχος, αποτελεί πάντα μια ισχυρή βάση.

Κι ο Δημ. Ευθυμίου της γνωστής φίρμας ορθοπαιδικών, «να ορθοποδήσει ο Δήμος» έτοιμο το σλόγκαν. Φυσικά κι ο καλός στρατιώτης Γρηγ. Καλαγιάς, που λογικά θα θέλει να δοκιμάσει άλλη μια φορά, με περισσότερη εμπειρία και γνώση πια. Κι είναι και καναδυό ακόμα που αναδεύονται διακριτικά και περιμένουν να τελειώσουν τα μπάνια.

***

*- ΟΧΙ κύριε, δεν γίνεται δεκτή η πρότασή σας. Δεν το επιτρέπει ούτε ο νόμος μήτε το κόμμα να πάνε οι γαλάζιοι με υποψήφιο εκ μεταγραφής. Τι θα πει ο Γ. Μανώλης είναι μια πολύ καλή περίπτωση και για την Αγιά, αν τυχόν αδικηθεί στα Τέμπη…

Ζ.

 

Επίγονοι;

*ΚΙ απέναντι τι γίνεται; Και στην Αγιά, το ΠΑΣΟΚ και οι συν αυτώ θα πορευτούν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν μετά από ένα τέταρτο του αιώνα εμφανιστεί ο Αντ. Γκουντάρας να έχει βαρεθεί, και δικαίως, ποιος θα τον διαδεχθεί; Λογικά ο Βασ. Λέτσιος, είκοσι χρόνια συζητιέται αυτό το σενάριο της διαδοχής από τότε που οι δυό τους ήταν πρόεδροι των συνενωθεισών γειτονικών κοινοτήτων, έχουν ασπρίσει τα μαλλιά τους πια. Τώρα βέβαια, ο δήμαρχος μπορεί να υποχρεωθεί από τους δικούς του να ξεβαρεθεί, έχει ξαναγίνει κι άλλη φορά. Ιδίως άμα πάει να προσγειωθεί στον Δήμο κανένα ‘’αλεξίπτωτο’’.

***

*ΩΣ φερέλπιδες διάδοχοι έχουν αναφερθεί κατά καιρούς, η διατελέσασα βουλευτής αλλά εκ αυτοδιοίκησης ορμώμενη πολύ παλιά Βάσω Αλεξανδρίδου. Αλλά και η νεότερη και πιο ευέλικτη Χριστίνα Γιαννουλέα, μετρά χρόνια πια στο Δημαρχείο. Ακούστηκε επίσης ως ενδιαφερόμενος κι ο αθλητικός παράγων Σωτ. Μάρκου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος αν μη τι άλλο θα φέρει τον Κούγια από τον Πλαταμώνα, να ξοδεύει τα λεφτά του στον Αγιόκαμπο. (Αυτά και άλλα τέτοια.)

Ζ.

 

Το ‘’κύκλωμα’’

*ΔΙΑΒΑΖΕ ο ηλικιωμένος αγρότης για τιμή στο στάρι 17 λεπτά και κουνούσε το κεφάλι του. Δεν έπαψε την ταλάντωση της κεφαλής ούτε όταν είδε τους συνεταιρισμούς στον κάμπο να κάνουν την υπέρβαση με 20 και 21 λεπτά το κιλό.

- Και να σκεφτείτε ότι έχουμε κι αριστερή κυβέρνηση…

- Και τι; Μπορεί ο Αποστόλου να μαστιγώσει τις αγορές να ανεβάσουν τις τιμές; Καπιταλισμό έχουμε…

- Εντάξει αλλά όχι κι έτσι όμως... Ήμουνα νιος και γέρασα, τα ίδια και τα ίδια…

***

*ΚΙ έλεγε ο Λαρισαίος για το «κύκλωμα στάρι-αλεύρι-ψωμί». Που με ένα κιλό στάρι βγάζεις ένα κιλό ψωμί, ήτοι τρία από τα λεγόμενα ‘’μισόκιλα’’ των φούρνων, τα οποία ζυγίζουν 300-350 γραμμάρια και κάνουν 80-90 λεπτά αναλόγως, το ένα.

- Στα 20 λεπτά το στάρι, στα 2,50 ευρώ το παραγόμενο ψωμί, πώς γίνεται αυτό το μαγικό;

- Μα η εμπορία σταριού, το άλεσμα, η πώληση αλεύρων, το ζύμωμα, το ψήσιμο και η πώληση του ψωμιού, τα μεταφορικά σε όλη τη διαδικασία, δεν γίνονται χωρίς κόστος. Εξοπλισμός, εργατικά, πάγια έξοδα, φόροι, επιχειρηματικό κέρδος βέβαια, πώς θα γίνει…

- Ναι; Εσύ το είπες, καπιταλισμό έχουμε.

Ζ.

 

Κι όμως υπάρχει

*ΕΦΤΑΣΕ η Λαρισαία στο σπίτι της μάνας της.

-Τι έχεις κορίτσι μου; Πώς είσαι έτσι; Χωρίσατε μήπως;

- Όχι, μαμά, αντίθετα. Ο Γιώργος μού ζήτησε να παντρευτούμε.

- Και γιατί στενοχωριέσαι τότε;

- Γιατί μου αποκάλυψε επίσης ότι είναι άθεος. Μαμά, δεν πιστεύει καν ότι υπάρχει Κόλαση.

- Παντρέψου τον.

Και μη φοβάσαι κορίτσι μου. Μαζί θα του δείξουμε μετά πόσο άδικο έχει...

Ζ.

 

Για κλάματα

* «ΜΕΤΑ τα οκτώ χρόνια δίαιτας φαίνεστε σημαντικά καλύτερα», λέει ο γιατρός στον «σκελετωμένο» άνδρα. Στην καρέκλα του κοκκαλιάρη άνδρα κρέμεται μια μπλούζα με την ελληνική σημαία ενώ στο γραφείο του γιατρού είναι εμφανής η επιγραφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο λόγος για τη γελοιογραφία του περιοδικού «Der Spiegel» που είναι αφιερωμένη στο «τέλος» των προγραμμάτων για την ελληνική οικονομία. Σε μια πιο ελεύθερη απόδοση το ιατρικό πρόγραμμα πέτυχε, αλλά ο ασθενής έμεινε πετσί και κόκκαλο.

Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, δανειστές και ελληνική κυβέρνηση, επιμένουν ότι ο έλληνας «μισθωτός» στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο θα τρώει με χρυσά κουτάλια. Καλή η γελοιογραφία του «Der Spiegel» αλλά η κατάσταση είναι για κλάματα.

Ευτυχώς που ο Ελληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης…

Β.Κ.

 

Δώστα όλα

* Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασ. Κικίλιας λέει λοιπόν πως «με Τσίπρα και Καμμένο, ο κόσμος θα συνεχίσει να βάζει το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει». Ενώ με Κυριάκο και Σταϊκούρα ο λαός θα τρώει, είπαμε, με χρυσά κουτάλια.

Με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων – θέμα που έκανε «ευαγγέλιο» η ΝΔ - ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «για να τελειώνουν τα πολιτικά παραμύθια, έρχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. και φέρνει τροπολογία να μην κοπούν οι συντάξεις».

Το καλύτερο; Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η ΝΔ εμμένει στο αίτημα για «εκλογές αύριο». «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, με τόσο καλύτερους όρους θα αντιστραφεί η οικονομία, θα μειωθεί η φορολογία».

Η ΝΔ επιμένει στο θέμα των συντάξεων, αγνοώντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει άλλα σχέδια με τη στήριξη της κ. Μέρκελ. Στις εκλογές θα πάμε κατά πως φαίνεται και με το θέμα των συντάξεων αλλά όχι όπως το εννοεί η ΝΔ.

Αλλά εκλογές χωρίς δικομματικό καυγά δεν γίνεται. Αλίμονο πείτε στους ανήμπορους οικονομικά…

Β.Κ.

 

Όταν ανέβει

*ΕΙΔΙΚΑ στον Δήμο Τεμπών, η αντιπολίτευση έχει επικεντρώσει στο μακεδονικό ζήτημα, άλλωστε ο επικεφαλής Γ. Μανώλης έχει εμφανιστεί ιδιαιτέρως ενεργός στα συλλαλητήρια κ.λπ. Σε άλλους δήμους της περιοχής δεν έχει προκύψει θέμα, εκείνος όμως επιμένει να ζητά από τον δήμαρχό του να τοποθετηθεί, να εκδοθεί ψήφισμα, αντικυβερνητικό εννοείται. Ο Κ. Κολλάτος εξακολουθεί να τον αγνοεί. Μπορεί να τον προκαλεί δημοσίως ο Γ. Μανώλης, να του ζητά έστω μια απάντηση, μάταια όμως. 

Συνεργάτης του δημάρχου εξηγούσε ότι «ότι όταν θ’ ανέβει κατηγορία ο Μανώλης, τότε θα του απαντήσει ο Κολλάτος». Υπενθυμίζοντας ότι και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που κατά καιρούς θίγει δημοσίως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του απαντούν κάθε φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος αποφεύγει να του δώσει πόντους.

Ζ.

 

 

 

TON GNVSTO DHMOSIOGRAFO* ΤΟΝ γνωστό δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό Γιώργο Λιάνη τίμησε ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος απονέμοντάς του ειδική πλακέτα του Δήμου, στο Olympus Tunnel Festival Αιγάνης 2018, στο πλαίσιο συναυλίας για μια από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ο Γιώργος Λιάνης στην αφήγησή του περιέγραψε τον Στέλιο Καζαντζίδη όπως τον έζησε ο ίδιος μέσα από τις δημοσιογραφικές τους συναντήσεις και περιέχονται στο βιβλίο του «Στέλιος Καζαντζίδης: Η Φωνή, η Ψυχή, η Ζωή του».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε (φωτ.) και ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αιγάνης Κώστας Ζαφείρης.

Κ.Τσ.

 

 

DYSKOLH H DOYLEIA TOY DHMO*ΔΥΣΚΟΛΗ η δουλειά του δημοσιογράφου. Μέσα στην ένταση ‘’τσιολάει’’, ακόμα και στη μικρή κοινωνία του Τυρνάβου.

Ζ.

 

 

 

ZYGOSTAUMISH KAI KAINOYRIES*ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΣΗ και καινούργιες ζάντες για Λένα Αξιόγλου και Αντώνη Πράπα, τα σούπερ δυνατά χαρτιά της ΝΔ, πριν ευθυγραμμιστούν στην τελική ευθεία για την ανάληψη της κυβέρνησης.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass