Σ/Κ Αυγούστου

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2018 19:00
*ΥΠΕΡΟΧΟ καλοκαίρι.  Μαύρος ουρανός πάνω από  ανταριασμένη θάλασσα. Απελπίστηκε  ο Λαρισαίος αδειούχος.  Ζ. *ΥΠΕΡΟΧΟ καλοκαίρι. Μαύρος ουρανός πάνω από ανταριασμένη θάλασσα. Απελπίστηκε ο Λαρισαίος αδειούχος. Ζ.

*ΤΟ απομεσήμερο χθες οι πάντες βιαστικοί, βουρ-βουρ τα αυτοκίνητα στο κέντρο της Λάρισας, χρειάστηκαν τροχονόμοι για να αποφευχθεί το άγριο μποτιλιάρισμα. Όλοι προετοιμάζονταν για φευγιό.

Δεν πα’ να κάνει ο καιρός τα δικά του, το απογευματάκι αισθητά μικρότερη η κίνηση στην πόλη. Για Παρασκευή. Σήμερα προβλέπεται ερημιά. Αύριο κυριακάτικα η απόλυτη. (Κι όλος ο μήνας έτσι θα πάει πια…)

***

*ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ τα βράδια η πόλη βογκούσε από κόσμο, πλημμυρισμένα τα στέκια των Λαρισαίων. Τελικά όσοι και να φύγουν, υπάρχει πλήθος που απομένει να φυλάει τις ντάπιες στη μεγαλούπολη.

Ζ.

Δροσούλα

*ΟΙ αδειούχοι του Αυγούστου ξεκίνησαν διακοπές με βροχές και καταιγίδες. Κι εκείνοι που είχαν επιστρέψει στις δουλειές μουτζούφληδες, συνήλθαν κι άρχισαν τα πειράγματα.

- Ποιος στη χάρη σας τυχεράκηδες. Πού τέτοια δροσιά...

***

*Ο Τ. Ζ. με σπασμένα νεύρα.

- Σταμάτα να βρέχεις μωρέ, ρεβίθια να ήμασταν θα είχαμε φουσκώσει.

-Εγώ πάντως, θα το πάω πίσω το μαγιό που αγόρασα. Λέω να πάρω κάτι χρειαζούμενο.

Ζ.

Τ' Αυγούστου

το φεγγάρι

*Ε ναι, υπάρχουν κι άλλες παροιμίες που έχουν σχέση με τους καρπούς, τις δουλειές και τον καιρό του Αυγούστου.

- Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.

- Τον Αύγουστο τον χαίρεται οπόχει να τρυγήσει.

- Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά στάρι.

- Καλή λαβιά τον Αύγουστο και γέννα τον Γενάρη. (Για τα πρόβατα.)

***

*Ο ανάκατος καιρός φέτος δεν προϊδεάζει για καλές παραγωγές. Καθότι:

- Αύγουστος άβρεχτος, μούστος άμετρος.

- Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ' το νερό τ’ Αυγούστου.

***

*ΚΙ επειδή οι απλοί Έλληνες ήταν από πάντοτε ρομαντικοί…

- Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ' Αυγούστου το φεγγάρι.

- Τ' Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια.

Ρομαντικοί αλλά και καλοπερασάκηδες. Κι ο Αύγουστος το ευνοεί. Ο μήνας με τις πολλές θρησκευτικές γιορτές και τα πανηγύρια. Περισσότερα ακόμα κι απ’ τον Ιούλιο.

Ζ.

Τον τακτοποίησαν

*ΤΟΝ καιρό του καλοκαιριού θα τον διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο τον χειμώνα, συμπέρανε ο Λαρισαίος Α. Τ. Εξηγώντας ότι οποιανού δεν του αρέσει είναι ακροδεξιός, φασίστας και προσκυνημένος.

Ζ.

Αρμόδιος σκιώδης

*ΤΑ 12 ερωτήματα της ΝΔ για τα πιθανά επιχειρησιακά λάθη στο Μάτι. Ανέλαβε να τα διατυπώσει ένας Λαρισαίος, ο Μ. Χαρακόπουλος ως αρμόδιος σκιώδης υπουργός, ο αντίστοιχος του αλάνθαστου Ν. Τόσκα. Καταγγέλλοντας σοβαρά λάθη, λανθασμένες οδηγίες, εξοργιστικές παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού που κατά τη ΝΔ οδήγησαν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, ο Λαρισαίος απευθύνεται με ερώτησή του στη Βουλή σε τρεις αρμόδιους υπουργούς. Σηκώνοντας το βάρος της αντιπολίτευσης στο καίριο αυτό ζήτημα. Όχι δεν παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξαιτίας της ομοβροντίας Χαρακόπουλου. (Ο οποίος λογικά θα κάνει και κάνα ευχέλαιο που δεν έτυχε να είναι εκείνοι στην κυβέρνηση σ’ αυτή τη ζόρικη φάση.)

Ζ.

Για κείνους, ναι

*ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ το διάβασαν χθες στην εφημερίδα οι Λαρισαίοι αγρότες. Ότι η Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν τους αγρότες τους σε περίπτωση ξηρασίας αποζημιώνοντάς τους μέχρι το 80% χωρίς αυτό να θεωρείται παράνομο.

-Καλά, από πότε επιτρέπονται οι εθνικές ενισχύσεις; Που μας έχουν φάει τα σκότια τόσα χρόνια ότι απαγορεύονται…

-Μα δεν είδες ότι φέτος έχουν ζημιά από την ξηρασία οι Γερμανοί αγρότες; Τι δεν καταλαβαίνεις…

Ζ.

Κι από πάνω

*ΟΧΙ ολόκληρο το ακίνητο της Στρατολογίας που διεκδικούσε δυναμικά για τον Δήμο ο Απ. Καλογιάννης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση βέβαια, ούτε το αχρηστεμένο πια δρομάκι μπροστά στην είσοδο, όπου έμπαινε κάποτε η λιμουζίνα του στρατηγού, ούτε αυτό δεν παραχώρησαν από τον Στρατό τώρα που αναμορφώθηκε η Μ. Αλεξάνδρου. Το θέλουν να παρκάρουν τα ΙΧ τους οι στρατιωτικοί.

Κι επιπλέον διαμαρτυρήθηκαν λέει από το Φρουραρχείο, βλέποντας να σκάβουν τα συνεργεία, μην τυχόν και τοποθετηθούν εκεί μπροστά οι βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων. Κανονικοί νεοέλληνες, κανονικότατοι. Τι; Μπροστά στη μούρη μας; Να πάνε στον γείτονα οι κάδοι. (Κι ο δήμαρχος σούζα.)

Ζ.

Ήταν μικρός

*ΑΠΟ την «Ε» είχε ξεκινήσει την καριέρα του ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους. Τον θυμούνται οι παλιοί τον Κωστή Δήμτσα στην εφημερίδα. «Να εκεί πίσω από την κολόνα είχε το γραφειάκι του ο πιτσιρικάς…». Κι ήταν όντως πολύ μικρός τότε, ίσως και δεκαοκτάρης. Κι είχε πέσει θύμα του ζήλου και της υπερβολής της Ελληνίδας μάνας. Ένα μεσημεράκι λένε είχε εισβάλει στα γραφεία της εφημερίδας η μητέρα του και τον υποχρέωσε να αλλάξει επί τόπου μπλουζάκι επειδή είχε ιδρώσει, του είχε φέρει εκείνη φρεσκοσιδερωμένο.

***

*Ο πιτσιρικάς μεγάλωσε και πρόκοψε. Έφυγε Αθήνα όπου εξελίχθηκε ραγδαία. Και διευθυντής εφημερίδων ανέλαβε και ανώτερο στέλεχος στην Αρχιεπισκοπή. Τώρα διοικητής στην Αθωνική Πολιτεία.

Ζ.

 

Υποβάθμιση

*ΦΑΝΗΚΕ να τους σνομπάρουν τους νεοδημοκράτες αρμόδιους από τον ΤΟΕΒ Πηνειού. Όπου πρόεδρος είναι πια ο Μιλτ. Αραμπατζής αγωνιζόμενος εις μάτην να καλύψει το κενό που άφησε ο Γ. Λαδόπουλος, αναλαμβάνοντας αντιπεριφερειάρχης. Ωστόσο ΝΔ παραμένει η διάδοχη κατάσταση στον ΤΟΕΒ.

Λοιπόν, μεταξύ των δεκάδων τομεαρχών και των βοηθών τους που όρισε ο πρόεδρος Χρ. Καπετάνος στη ΝΟΔΕ Λάρισας, περιλαμβάνεται και ο Περιβάλλοντος Χρ. Σταυροθεόδωρος, με τον αναπληρωτή του Αθ. Ρουπακιά το πήραν πολύ ζεστά. Οι σαρακατσαναίοι πήραν σβάρνα τους κατά τόπους ΤΟΕΒ, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, τις οποίες δημοσιοποίησαν κιόλας. Αν ήξεραν ότι θα υπήρχε φωτογραφία στην εφημερίδα, ίσως από τον ΤΟΕΒ Πηνειού να μην οριζόταν να τους δεχτεί απλώς ο ταμίας της διοίκησης.

Ζ.

Αλογόριθμο

*ΑΠ’ ΤΟ πρωί βούιξε το facebook και των Λαρισαίων. Αναρίθμητοι είχαν τσιμπήσει αυτή τη φορά. Και δώστου αναρτήσεις για να παρακάμψουν αλγόριθμο του facebook. Λόγω μιμητισμού αλλά και άγνοιας, μα και αγωνίας μαζί επέπεσαν επί του αλγορίθμου λες και τους είχε τσιμπήσει αλογόμυγα. Καλύτερα να τον έλεγαν αλογόριθμο. Κι ύστερα το απόγευμα άρχισε το σούσουρο. «Γι’ αυτό έπεσε το φου-μπου παιδιά…».

Ζ.

Έκοψαν καπίστρι

 *ΜΟΝΑΧΟΣ έπινε τον καφέ του χθες το πρωί γνωστός Λαρισαίος στην Τρίγωνη. Εξαφανισμένη η συνήθης ζωηρή πολυπληθής παρέα.

-Τι συμβαίνει στρατηγέ; Πού πήγαν όλοι;

- Έκοψαν καπίστρι, παν’ αυτοί…

***

*ΕΝ τω μεταξύ επέστρεψε και κάμποσος κόσμος στην πόλη. Μαυρισμένοι οι αδειούχοι του Ιουλίου. Κατά κανόνα οι νεότεροι, για τον περίβλεπτο Αύγουστο προηγούνται οι παλιοί στη δουλειά.

Ζ.

Με σεβασμό

*ΧΙΟΥΜΟΡΑΚΙ με συννεφόκαμα χθες στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.

 -Είμαι ρε σεις στο πεζοδρόμιο κι ο άλλος μου κορνάρει για να παρκάρει. Ναι, μισό λεπτό ν’ ανέβω στο δέντρο.

***

*- ΒΟΗΘΗΣΑ το πρωί στο λεωφορείο μια γριούλα να σηκωθεί για να κάτσω.

***

*- ΑΝ σου χυθεί ο καφές μην περιμένεις να πάρεις λεφτά. Άλλον καφέ θα πάρεις.

Ζ.

Μισόν αιώνα

*ΠΟΙΟΣ να συγκριθεί μαζί του. Ο παλιός διευθυντής έργων της Περιφέρειας τιμήθηκε για τη μακρόχρονη προσφορά του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ίσως θα έπρεπε να εφευρεθεί άλλη λέξη, όχι απλώς πολυετής. Ο Θόδωρος Ματίκας έδρασε ως διοικητικός στην ΕΑΛ επί πενήντα συναπτά έτη, ούτε ένα μήνα λιγότερο. Αδιαλείπτως από την ίδρυση της ομάδας το 1968. «Πώς πέρασεν η ώρα. Πώς πέρασαν τα χρόνια» που λέει κι ο Καβάφης. Τώρα αποφάσισε να αποσυρθεί ο Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός. (Το ρεκόρ του πάντως το έχει ήδη σπάσει ο Σπύρος Μαρμπούτης, που είχαν ξεκινήσει μαζί και ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος.)

Ζ.

Προτιμότερο

* ΚΡΕΙΤΤΟΝ εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν. Αρχαίο γνωμικό επικαλέστηκε σε ιντερνετική του ανάρτηση ο Λαρισαίος Β. Π. Μτφρ: Καλύτερα να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες. Διότι τα μεν τρώνε νεκρούς, οι δε ζωντανούς. (Τα like βρε παιδιά, τα like είναι για τους ζωντανούς.)

Ζ.

Μια νυφίτσα

*ΤΡΟΜΑΞΕ περισσότερο παρά εντυπωσιάστηκε η Λαρισαία αντικρίζοντας μια μεγάλη νυφίτσα κοντά στην πλατεία της Ανθούπολης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκε ότι νυφίτσες παρουσιάζονται όταν πληθαίνουν τα ποντίκια, των οποίων είναι ανελέητος εχθρός. Και των φιδιών επίσης. Στην αρχαία Αθήνα, μυγαλή την έλεγαν, εξημέρωναν τη νυφίτσα από μικρή και την είχαν για οικόσιτο να κυνηγάει ποντίκια. Πριν εισαχθεί από την Αίγυπτο η γνωστή γαλή. (Οι νυφίτσες πάντως επιτίθενται και στα κοτέτσια. Έχει και τέτοια στη γειτονιά;)

***

*ΜΕ την ευκαιρία: Πόθεν το παράξενο όνομα για το σαρκοβόρο θηλαστικό; Η νυφίτσα σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ήταν μια όμορφη και προκομένη κοπελιά. Χρυσοχέρα, έγνεσε και ύφανε την προίκα της που ήτανε η καλύτερη του χωριού. Την παραμονή όμως του γάμου της τη βρήκε η αναπάντεχη συμφορά καθώς όλη την προίκα της την έκλεψε η φθονερή αδελφή της. Έσκασε τότε η δύστυχη από το κακό της κι ο καλός Θεός τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ζουλάπι, αυτό που ονομάστηκε νυφίτσα επειδή χάθηκε ως νυφούλα. Από τότε γυρίζει σε υπόγεια, νταβάνια, κελάρια, τρυπώνει στα σεντούκια κι όπου εύρη ρούχα κάθεται και τα ροκανίζει ώσπου να γίνουν κουρέλια. Νομίζοντας λέει ο μύθος πως είναι η δική της κλεμμένη προίκα και την καταστρέφει για να μην τη χαρεί η κακούργα η αδελφή της.

Ζ.

Θαρραλέος πια

*ΟΠΟΤΕ ο Μ. Α. συνεισφέρει στην ποντικοσυζήτηση ανεκδοτολογικά.

Μπήκε λοιπόν ένα βραδάκι στο μπαράκι ένας ποντικός. Κάθισε κι έκανε νόημα στον μπάρμαν.

-Ένα διπλό ουίσκι.

Του το σερβίρει, το πίνει εκείνος μονορούφι, καουμπόικα.

-Βάλε μου άλλο ένα, διπλό.

Το πίνει κι αυτό σχετικά γρήγορα, ξαναπαραγγέλνει.

-Που ‘σαι… Ένα διπλό.

Κι όταν ρουφάει και το τρίτο, ξανακάνει νόημα στον μπάρμαν.

-Ξέρω, ξέρω. Ένα διπλό ουίσκι.

-Όχι. Τώρα φέρε μου ένα γάτο να τον σκίσω.

Ζ.

Νερό

*ΜΕΛΟΣ μιας ομάδας εθελοντών της Λάρισας που βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, επικοινώνησε χθες με την «Ε» προκειμένου να καταγγείλει τη ΔΕΥΑΛ γιατί, όπως μας είπε, έκοψε το νερό σε σπίτι στους Αμπελόκηπους όπου διαμένει μια ηλικιωμένη 87 ετών μαζί με τα δύο άνεργα παιδιά της. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, η οφειλή της ανέρχεται σε 288 ευρώ για την οποία είχε προχωρήσει σε διακανονισμό, τις δόσεις του οποίου πλήρωνε η ομάδα μέχρι που κάποια στιγμή και οι εθελοντές σταμάτησαν να τις πληρώνουν.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ μόλις του γνωστοποιήθηκε η περίπτωση επικοινώνησε αμέσως με την εφημερίδα και έδωσε μια διαφορετική εικόνα. «Το νερό στον καταναλωτή είχε κοπεί πριν καιρό καθώς παρότι είχε κάνει διακανονισμό, δεν ανταποκρινόταν και πάλι. Όμως προχθές η υπηρεσία διέκοψε το νερό και πάλι καθώς εντόπισε παραβίαση του υδρομέτρου. Είχαν σπάσει τον κρουνό και είχαν ανοίξει το νερό».

Ο εθελοντής που επικοινώνησε με την «Ε» είναι κατηγορηματικός και επιμένει ότι κανείς δεν παραβίασε το υδρόμετρο. «Πρέπει να το δουν από την ανθρώπινη πλευρά. Ο κόσμος είναι απελπισμένος. Δηλαδή αφήνουν μια ηλικιωμένη καλοκαιριάτικα χωρίς νερό γιατί δεν έχει λεφτά;» αναρωτιόταν.

Ν.Π.

Γάτα…

*ΑΜ έπος, άμ έργον… Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην εφημερίδα που έγραφε ότι σκυλιά επιτέθηκαν σε μια 84χρονη στη συνοικία της Ανθούπολης, και οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες τα μάζεψαν. Ανήμερα του σχολίου τα δύο, και τα άλλα τέσσερα την επόμενη μέρα. Από κει και πέρα μεταφέρθηκαν στο κυνοκομείο όπου τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται σε ανάλογες περιπτώσεις, με στείρωση, αποπαρασίτωση κτλ. Γάτα ο αντιδήμαρχος Ζαούτσος, τα αντανακλαστικά που επέδειξε ήταν αιλουροειδούς…

Θ.Α.

 

 OPOY O KVSTAS FARSALHS KAI O STELIOS

*ΟΠΟΥ ο Κώστας Φαρασλής κι ο Στέλιος Στεργίου, διαπραγματεύονται ποιος από τους δύο θα αντικαταστήσει στο ΚΤΕΛ, με πραξικόπημα εννοείται, τον ισόβιο πρόεδρο Βασίλη Μανδηλά. Οι πλάκες πάνε σύννεφο στις καλοκαιρινές παρέες των Λαρισαίων στον Πλαταμώνα.

Ζ.

 

 

 SE ERGASIES SYNTHRHSHS

*ΣΕ εργασίες συντήρησης του μοναστηριού στους Αγίους Θεοδώρους Ραψάνης προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναστηλώνοντας τη στέγη, στεγανοποιώντας τη με στόχο την προστασία των τοιχογραφιών της μονής. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ο μακαριστός κυρός Ιγνάτιος είχε ζητήσει προ καιρού, τη συνδρομή του περιφερειάρχη και ο Κ. Αγοραστός έδωσε τη σχετική εντολή.

 

TELEISE TO MOYNTIAL ARXISAN

*Aρχισαν οι διακοπές και των Λαρισαίων και όσοι έμειναν στην πόλη και κυρίως στον καναπέ θα μπορούσαν να έχουν και αυτή τη θέα, όπως στην οδό Ηπείρου. Ευτυχώς πρόσκαιρα…

Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass