Με το σωσίβιο

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2018 19:45
*ΜΠΟΡΕΙ να μην το έγραψε ο ίδιος, όμως συμφωνεί απολύτως ο αναπληρωτής δήμαρχος.  Ζ. *ΜΠΟΡΕΙ να μην το έγραψε ο ίδιος, όμως συμφωνεί απολύτως ο αναπληρωτής δήμαρχος. Ζ.

*ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ο Λαρισαίος από την άδεια. Εμφανές ότι είχε καλοπεράσει, ότι το είχε ρίξει λιγάκι έξω, ακριβέστερα είχε ρίξει μέσα περισσότερα απ΄ το σύνηθες, φαγητό και ποτό στις διακοπές, τα μπάνια ανοίγουν την όρεξη και στους μεγάλους όχι μόνο στα παιδιά, οπότε αυξάνεται και η περίμετρος στην κοιλιακή χώρα. Κι ο φίλος του, που ζήλευε καθώς δεν είχε φύγει ακόμη, τον κάρφωσε με το που τον είδε.

- Καλό χειμώνα βρε... Τι έγινε; Βλέπω έφερες και το σωσίβιο μαζί…

Ζ.

 

Κίνηση

*ΑΥΞΗΜΕΝΗ ήταν η κίνηση χθες το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο της Λάρισας. Παρά το γεγονός ότι είθισται παραμονές του Δεκαπενταύγουστου οι πόλεις να ερημώνουν, φέτος δεν φαίνεται να συνέβη κάτι τέτοιο. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξόρμησαν στην αγορά για να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις των τελευταίων ημερών αφού αυτές τις μέρες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα ακόμη και με 70% έκπτωση της αρχικής τους τιμής. Την αγορά την τελευταία ημέρα επισκέπτονται και τουρίστες από τις γειτονικές χώρες που παραθερίζουν στα παράλια των νομών Λάρισας και Πιερίας.

Ν.Π.

 

Στη ναυαγοσώστρια

*ΟΛΟ και μπαινόβγαινε στη θάλασσα ο μεσήλικος Λαρισαίος. Ήθελε να περνάει κοντά απ΄ τη ναυαγοσώστρια, να τη θαυμάζει. Αλλά κι αυτή η νεαρή γυμνάστρια, Μπέιγουοτς κι ακόμη παραπάνω. Ευθυτενής, καλλίπυγος, να πηγαινοέρχεται ανάλαφρη στην αμμουδιά, δυστυχώς όχι πολύ κοντινή της Λάρισας, με τον ατίθασο ξανθό θύσανο να πηγαινοέρχεται πίσω από το κεφάλι της, κανονική αλογοουρά όχι αστεία.

Κάποια στιγμή ξεθάρρεψε. Ίσως επειδή ήταν δίπλα του και η γυναίκα του, που τον είχε πάρει χαμπάρι αλλά είχε αναγνωρίσει την ποιότητα εμφάνισης της νεαρής λάιφγκαρντ και κρυφογελούσε. Κι αποφάσισε να της μιλήσει ο εξηντάρης, την προειδοποίησε με στυλ.

- Κοίτα κοπελιά, πάω να πνιγώ…

Γέλασε το κορίτσι. Κι αμέσως μετά ξεκαρδίστηκε, όταν άκουσε από δίπλα τη σύζυγο.

-Βρε άει πνίξου…

Ζ.

 

Μεγάλα Έργα

*- ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να γίνει η ζεύξη του Ρίο Γκράντε…

Ο Λαρισαίος κορόιδευε που είχε διαβάσει στην εφημερίδα ότι θα κατασκευαστεί γέφυρα 80 μέτρων, τεραστίων διαστάσεων πρωτοφανούς μεγέθους έργο, που θα ενώσει τις παραλίες Λάρισας και Πιερίας. Εκεί πάνω από τον Πηνειό, που θα ενώσει τις αμμουδιές, το Καστρί-Λουτρό με τους Νέους Πόρους. Έργο που συζητείται δεκαετίες, οι κατά καιρούς γείτονες νομάρχες δεν τα είχαν καταφέρει, λες και επρόκειτο για διαφορετικά κράτη. Τώρα, μετά από πολυετείς διαβουλεύσεις, οι δύο γείτονες περιφερειάρχες, Αγοραστός και Τζιτζικώστας, δείχνουν να έχουν βρει άκρη.

- Θα έχει και Checkpoint Charly στο μέσον; Θα τοποθετηθεί σημείο ελέγχου στη γέφυρα; (Συνέχιζε την πλακίτσα το πειραχτήρι.)

***

*ΚΙ ενώ αυτό μοιάζει εύκολη παρέμβαση, σίγουρα είναι πιο δύσκολο τεχνικά, κοστίζει ακριβότερα δηλαδή, το να ενωθούν οδικώς τα παράλια Λάρισας και Μαγνησίας. Όχι κάνας αυτοκινητόδρομος δηλαδή, ένας βατός ορεινός δρόμος στην κατεύθυνση Ρακοπόταμος-Κεραμίδι-Πουρί, δημιουργώντας μια υπέροχη διαδρομή. Που θα ενώνει δύο βουνά, τρία για την ακρίβεια, Κίσσαβο-Μαυροβούνι-Πήλιο κι απίστευτης ομορφιάς παραλίες μεταξύ τους. Που θα επιτρέπει μια ήρεμη, γενικά αργή μετακίνηση σε επισκέπτες που θέλουν και αέρα Λαρίσης και Βολιώτικο.

Ε, ποτέ οι εκάστοτε νομάρχες, από τις δύο πλευρές των συνόρων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Φαίνεται όμως ότι η υπόθεση δεν είναι και τόσο απλή. Αφού και τώρα που είναι ένας ο τοπικός κυβερνήτης, ο περιφερειάρχης, ουδέν κινείται στην υπόθεση.

- Εδώ δεν μπορούμε να φτιάξουμε δρόμο της προκοπής από Λάρισα στα Φάρσαλα, μέσα στα ισιάδια κι εσείς συζητάτε χαζομάρες σε χαράδρες… (Έκλεισε την κουβέντα ο ρεαλιστής.)

Ζ.

 

Χωριά

* ΤΑ χωριά γερόντων αλλάζουν εικόνα τους καλοκαιρινούς μήνες που επιστρέφουν οι ξενιτεμένοι νέοι από τα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Ανοίγουν οι πόρτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, οι πλατείες γεμίζουν κόσμο, παιδικές φωνές ακούγονται στους δρόμους τους, γίνονται πανηγύρια, χοροί, ανταμώματα, γιορτές…

Η διάρκεια αυτή της εικόνας είναι μικρή, όσο και η καλοκαιρινή σεζόν, μέχρι τέλη Αυγούστου.

Έπειτα οι νέοι, που πήγαν στα πάτρια εδάφη ως επισκέπτες, επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στις πόλεις που επέλεξαν να ζήσουν, ψάχνοντας καλύτερη μοίρα.

Απ’ την άλλη, οι ηλικιωμένοι που μένουν πίσω και κρατούν Θερμοπύλες, κλειδώνουν καλά τις πόρτες τους, μέσα στην απόλυτη σιωπή που τους περιβάλλει τον χειμώνα, όταν η μοναξιά επιστρέφει.

Είναι η μοίρα της ελληνικής υπαίθρου…

Λ.Κ.

 

Ορεξάτες

*ΟI νεαρές Λαρισαίες έλεγαν σταθερά τον πόνο τους, κάτω από την ομπρέλα.

- Σχέσεις κλισέ κορίτσια: Ο διευθυντής με τη γραμματέα. Ο γιατρός με τη νοσοκόμα. Ο πιλότος με την αεροσυνοδό. Εγώ με τον μουσακά...

***

*- Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα, λέει το Ευαγγέλιο. Χιτώνα δίνω, παγωτό δεν δίνω πάντως.

***

*- ΣΗΚΩΣΑ το χέρι για να φτιάξω τα μαλλιά και ήρθε ο λουκουματζής. Τι να κάνω καλέ; Θα ήταν αγένεια να τον διώξω, πήρα τρεις λουκουμάδες.

Ζ.

 

Περαδώθε

*ΟΠΩΣ κάθε χρόνο, το μεσοκαλόκαιρο διακοπές σε Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυά για τον Δημ. Γεωργάκη, εκεί στήνει το συνταγματαρχείο του επωάζοντας σχέδια για τον χειμώνα. Ασιγούρευτος όντας, τις διακόπτει πηγαινοερχόμενος στη Λάρισα, έχοντας το γενικό πρόσταγμα στην αντιπολιτευόμενη δημοτική παράταξη. Εννιά μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, η κατάσταση εγκυμονεί σενάρια, οι ζυμώσεις εντείνονται, ο ίδιος θα είναι σίγουρα ξανά υποψήφιος, έτσι κι αλλιώς δεν πάει για αρχηγός.

Ζ.

 

Κι άλλοι…

*ΚΑΜΙΑ πενηνταριά οι τομεάρχες και οι αναπληρωτές τους που όρισε στη γαλάζια Νομαρχιακή ο Χρ. Καπετάνος. Πλήθος τα στελέχη που έλαβαν θέσεις. Και θέση στην εκκίνηση της κομματικής εφόδου προς την εξουσία.

Ωστόσο υπάρχουν και παραπονούμενοι. Στελέχη που παραμένουν αναξιοποίητα, με διάθεση προσφοράς να ξεχειλίζει. Όπως η εκπαιδευτικός Βάσια Παναγάκη μα και άλλοι. Ίσως θα έπρεπε να ανακαλυφθούν περισσότεροι τομείς ώστε να τους ανατεθούν καθήκοντα.

Ζ.

 

Λεξικό

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ λήμμα στο Ελληνολαρισαϊκό.

- Ηλίας είναι αντρικό όνομα αλλά κι αυτό που παθαίνει ο Λαρισαίος άμα μείνει πολλές ώρες στον ήλιο.

Ζ.

 

Εκμετάλλευση

*ΕΙΝΑΙ να μην πέσεις στα ξένα χέρια, το έλεγαν και στις παλιές ελληνικές ταινίες, επίσης κακό πράμα η ορφάνια. Λαρισαία οίκτιρε τη συμπεριφορά επιχειρηματία σε παραλιακό θέρετρο της περιοχής, που εκμεταλλευόταν λέει έναν έφηβο, βάζοντάς τον να δουλεύει νυχτοφύλακας κανονικό οκτάωρο, για να του δώσει στο τέλος ψίχουλα ως ανταμοιβή. Και πάλι καλά δηλαδή. Άμα έχει ανάγκη ο φτωχός κι απροστάτευτος…

Ζ.

 

Ελκυστική

*ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ οι Λαρισαίοι φοιτητές, έχουν δρόμο ακόμη ως την εξεταστική.

- Έχετε το βιβλίο, Ο Άντρας Αρχηγός της Οικογένειας;

- Δυστυχώς κύριε, δεν πουλάμε παραμύθια.

***

*- ΠΑΝΩ από 30.000.000 τουρίστες φέτος. Αντιστοιχούν 3 για κάθε έναν Έλληνα. Να δεις που κάποιος θα πάρει 3 Ρωσίδες και μένα θα μου αντιστοιχούν 3 χοντροί Αμερικάνοι.

***

*- ΒΡΕ Γιώργο; Πολύ ωραία η γιαγιά σου, πολύ ενδιαφέρουσα, μη σου πω ελκυστική…

- Μήτσο; Κόψε τις βλακείες. Μ΄ αυτή τη σύνταξη ζούμε εμείς.

Ζ.

 

Χαριτωμένο

*ΥΠΑΡΧΕΙ το ένα, υπάρχουν τα δύο, υπάρχει και το μισό. Υπάρχει όμως και το ανατρεπτικό ‘’ένα μισό’’, όχι ενάμιση, το συνηθισμένο χαριτωμένο λάθος. «Ένα μισό κρασί, παρακαλώ…» ή «ένα μισό ψωμί…».

Παρόμοια λεκτική ανατροπή και με την παραγγελία στο τσιπουράδικο «δύο με χωρίς», γλυκάνισο εννοείται. Με; Χωρίς; Με χωρίς… Το ίδιο και για την μπίρα «με χωρίς» αλκοόλ.

Ζ.

 

Βουλιάζουν αλλά…

*«ΘΑ χρεοκοπήσουμε γεμάτοι». Ο Λαρισαίος Π.Ζ. που δραστηριοποιείται δεκαετίες σε πανίσχυρο τουριστικό νησί, έλεγε πως αυτό είναι πλέον το σλόγκαν στο Αιγαίο. Πάρα πολλοί οι τουρίστες, οι τζίροι όμως μειωμένοι ακόμα και στο μισό σε διάφορους κλάδους της τοπικής αγοράς. Αιτία τα ‘’πακέτα’’ που προσφέρουν τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού. Πλήρη πακέτα, τα λεφτά μένουν έξω, έρχονται μέσα οι τουρίστες φουλ πανσιόν, ‘’all inclusive’’ ελληνιστί, όλα πληρωμένα και μάλιστα πολύ φτηνά κι όταν βγαίνουν στην αγορά ξοδεύουν ελάχιστα έως καθόλου.

Τα νησιά να βουλιάζουν από κόσμο, χωρίς όμως να ξεχειλίζουν από χρήμα. Αφού μπορεί να κάνει ο Σκανδιναβός διακοπές στο Αιγαίο πεντέξι μέρες με πέντε κατοστάρικα, ακόμα και με τρία σε προσφορές και ευκαιρίες, πετώντας με τσάρτερ απ΄ το Λονδίνο…

Ζ.

 

Αντιφατικό;

*ΑΛΛΟ λεκτικό μπέρδεμα των καιρών. Παρατηρείται λέει τελευταία μια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων. Πού να μην ήταν και ακίνητα, λιγάκι, ένα τι να κουνιούνταν, τότε να έβλεπες κινητικότητα.

Ζ.

 

Θα πυροδοτήσει;

*ΤΟ δικαστήριο στην Αμερική καταδίκασε τον κολοσσό της Monsanto να πληρώσει 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε έναν 46χρονο κηπουρό που θεωρούσε ότι το προϊόν της, το γνωστό Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχε προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά του. Προέκυψε παγκόσμιο θέμα. Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ιστορική κλπ κλπ. Άγνωστο παραμένει αν αυτή η απόφαση πυροδοτήσει κύμα προσφυγών Θεσσαλών καρκινοπαθών αγροτών που έζησαν δεκαετίες αγκαλιά με το ‘’Ράουνταπ’’.

Ζ.

 

Όπως Γκάλης

*- ΔEN περίμενα ποτέ ότι θα υποστήριζα κάποιον που το όνομά του αρχίζει από ‘’Τσι’’ και τελειώνει σε ‘’ας’’ σημειώνει με χιούμορ ο Λαρισαίος Θ.Ρ.

Κι ενώ όλοι μιλούν για τον σπουδαίο Τσιτσιπά, οι ασχολούμενοι με το άθλημα προβλέπουν πως αν συνεχίσει έτσι ο πιτσιρικάς τότε και το τένις θα απογειωθεί στην Ελλάδα και εκείνος θα παίξει ρόλο αντίστοιχο του Γκάλη στο ελληνικό μπάσκετ.

Ζ.

 

Ακούγεται

*ΚΙ ενώ άγνωστες εξακολουθούν να παραμένουν οι βουλές του Αντ. Γκουντάρα, που έχει και τρεχάματα με τη σεζόν στα παράλια αυτό τον καιρό, ενώ ούτε οι στενοί του συνεργάτες δεν γνωρίζουν αν θα ξαναβάλει για δήμαρχος Αγιάς, στην περιοχή συζητούνται πιθανές εναλλακτικές. Με καλύτερη ίσως όλων εκείνη του Ρούλη Σουλιώτη. Ο οποίος είναι εναλλακτικός ούτως ή άλλως. Έξι τετραετίες στα κοινά ο πολιτικός μηχανικός, που είχε ξεκινήσει από κοινοτικός σύμβουλος Αγιάς και έφτασε και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, διανύει την περίοδο της ακμής και της ωριμότητάς του. Δίχως να τον αγχώνει οτιδήποτε, χωρίς να τον πολιορκεί κανείς αληπασάς της ματαιοδοξίας, ο Αγιάς και Μεταξοχωρίου Σουλιώτης, μπορεί να αποτάσσεται παρόμοια σχέδια, ωστόσο πού θα βρουν καλύτερο; Πιο αποτελεσματικό, έμπειρο και ικανό σε συνθέσεις;

Ζ.

 

Ό,τι με ό,τι

*TΡΕΙΣ Λαρισαίοι διατελούντες εν ευθυμία, ένεκα των ημερών και των πανηγυριών, κατάφεραν και μπήκαν σε ένα ταξί. Δεν ήταν και τόσο σαφείς για το πού ήθελαν να πάνε, εντελώς μεθυσμένοι, ο ταξιτζής τούς πήρε γραμμή. Πού να μπλέκει, ανάβει τη μηχανή, την ξανασβήνει και τους λέει «φτάσαμε». Ο πρώτος βγάζει να τον πληρώσει, ο δεύτερος του λέει «ευχαριστούμε» και ο τρίτος τού τραβάει μία σφαλιάρα. Ο ταξιτζής ξαφνιάζεται, αμάν σκέφτεται αυτός με κατάλαβε. Προλαβαίνει όμως και ρωτάει ένας από τους άλλους δύο.

-Τι τον βαράς τον άνθρωπο;

- Για να μάθει να μην τρέχει, δεν είδες; Παραλίγο να μας σκοτώσει.

Ζ.

 

Δίπλα στο γήπεδο

*ΜΙΑ γριά περπατάει στο πεζοδρόμιο σέρνοντας δύο σακουλές σκουπιδιών, μία σε κάθε χέρι. Το διηγιόταν χθες ο Μ. Ρ. Η μία από τις σακούλες είχε μια τρύπα χαμηλά και κάθε λίγο ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ βγαίνει και παρασέρνεται σιγά-σιγά από το αεράκι. Ένας αστυφύλακας το παρατηρεί και σπεύδει προς το μέρος της.

- Γιαγιά, σου έπεσε ένα εικοσάρικο από τη σακούλα.

- Φτου.. Τρύπησε. Να γυρίσω προς τα πίσω μήπως έφυγαν κι άλλα, να τα μαζέψω.

- Επ, πού πας; Πού βρήκες τόσα λεφτά; Δεν πιστεύω να τα έκλεψες; λέει ο αστυνομικός.

- Όχι, όχι να σου εξηγήσω παιδάκι μου. Ο κήπος του σπιτιού μου είναι ακριβώς δίπλα από το πάρκινγκ του γηπέδου και όταν έχει αγώνα, έρχονται πολλοί και κατουράνε τα λουλούδια μου. Έτσι και εγώ πηγαίνω πίσω από τον θάμνο μου με το ψαλίδι του κλαδέματος και το απλώνω όταν κάποιος ετοιμάζεται να κατουρήσει. «Ή δίνεις 20 ευρώ ή στο ‘κοψα», τους λέω.

- Χα, χα πολύ έξυπνο γιαγιά. Πολύ καλά τους κάνεις. Άντε να πας στο καλό. Α… Και τι έχεις στην άλλη σακούλα;

- Ε παιδάκι μου, δεν πληρώνουν και όλοι...

Ζ.

 

 

PHRE TO BOYNO O MAJIMOS*«ΠΗΡΕ τα βουνά» ο Μ. Χαρακόπουλος. Στο μοναστήρι της Παλαιοκαρυάς, όπου βρέθηκε για τη γιορτή της Μεταμόρφωσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς Κρανιώτες. Το μοναδικό τοπίο τον εντυπωσίασε. «Ήξεραν πού έκαναν τους οίκους λατρείας από αρχαιοτάτων χρόνων...» διαπίστωσε άλλη μια φορά ο βουλευτής.

Ζ.

 

 

 

EKTOS APO GABROGLOY*ΕΚΤΟΣ από Γαβρόγλου κι Αγοραστό, ας βάλει κι η Παναγιά το χέρι της για το Πανεπιστήμιο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass