Παντού πλήθος

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 19:45
*ΕΝΑΣ, δύο, τρεις, δήμαρχοι στη Σαμαρίνα. Ή μήπως τέσσερις, πέντε έξι…  Ζ. *ΕΝΑΣ, δύο, τρεις, δήμαρχοι στη Σαμαρίνα. Ή μήπως τέσσερις, πέντε έξι… Ζ.

*Η Λάρισα δεν αδειάζει ποτέ, όσοι και να έχουν φύγει, πάντα θα υπάρχει κόσμος στο κέντρο, τα μαγαζιά θα δουλεύουν. Όπως και τώρα, μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Την ίδια στιγμή, πλημμυρίζουν τα παράλια του Αγιοκάμπου, το αδιαχώρητο στον Πλαταμώνα, γεμάτα Στόμιο και Μεσάγγαλα κι ό,τι υπάρχει στην περιοχή πλαισιωμένο από αμμουδιά.

Ταυτόχρονα, πολυκοσμία στα βλαχοχώρια μα και σε όλα τα ορεινά χωριά που κατόπιν τα ξεχνάει κι ο θεός.

Άσε που σε όποια ‘’Σαντορίνη’’ ή ‘’Χαλκιδική’’ και να ταξιδέψει Λαρισαίος, πάντα θα συναντήσει κι άλλους συμπατριώτες του εκεί. (Πούθε λοιπόν τέτοια πολυκοσμία; Τεράστια τελικά είναι αυτή η πόλη.)

Ζ.

 

Σαν ψέματα

*ΠΟΣΟ αλήθεια μπορεί να είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια; Πώς από μεθαύριο αλλάζει, έστω κάπως, το σκηνικό; Σαν ψέματα φαίνεται. Πέρασε τόσος καιρός… Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί όταν η χώρα μπήκε στη μέγγενη, θα πάνε τώρα τρίτη Δημοτικού.

Ζ.

 

Στις ομπρέλες

*ΜΟΝΟ φθηνά δεν θεωρείται. Απαντάται πλέον και στην περιοχή της Λάρισας.

- Πόσο οι ξαπλώστρες;

- Είκοσι ευρώ το σετ.

- Με πρωινό;

Κι όσο πιο ακριβά, τόσο πιο περιζήτητες. Λέγεται ότι για τον Δεκαπενταύγουστο ανήμερα υπήρχαν ομπρέλες ρεζερβέ από βδομάδες πριν.

-Είκοσι ευρώ; Μα δεν θέλουμε να τις αγοράσουμε…

***

*- Α ρε γκαλιακδάδις…

Τους αποπήρε ο Λαρσινός του κάμπου.

- Παλιά αρέ πήγαινάτι μι μπατζίνα και τσιγαρίδες στην παραλία, κοτόπλο μι πατάτις κι μι πλαστό. (Τώρα; Κλαμπ σάντουιτς.)

***

Ο δε Δ. Π. κοίταζε έκπληκτος.

- Η άλλη εδώ δίπλα καθάρισε με απολυμαντικό τις ξαπλώστρες και με υγρά μαντηλάκια το τραπεζάκι, ξαράχνιασε και την ομπρέλα, όπου να ΄ναι θα βάλει και ηλεκτρική να μαζέψει την άμμο.

Ζ.

 

Μέσα στα βουνά

*ΚΑΙ να που εκτός από παραλιακή οδική σύνδεση των νομών Λάρισας και Πιερίας, ακριβέστερα Θεσσαλίας-Μακεδονίας, προκύπτει χειροπιαστή κι η προοπτική της αντίστοιχης μεταξύ Λάρισας και Μαγνησίας. Πολύ πιο δύσκολη η δεύτερη. Αφού η γέφυρα που θα ενώσει Καστρί-Λουτρό με Νέους Πόρους υπολογίζεται να κοστίσει περίπου όσο κόστισε η μελέτη μόνο για τον δρόμο Ρακοπόταμος-Σκλήθρο-Κεραμίδι-Καμάρι. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο πλήρωσε η Περιφέρεια γι’ αυτή τη μελέτη.

***

*ΕΝΑΣ δρόμος 14 χιλιομέτρων, που προβλέπεται άσφαλτος μεν αλλά μέσα στην άγρια φύση, πολύ προσεγμένη κατασκευή υποχρεωτικά καθώς διασχίζει προστατευόμενη περιοχή Natura, με γέφυρες και δύσκολα τεχνικά σε περίπλοκο γεωτεχνικό υπόβαθρο. Εκτιμάται ότι θα κοστίσει 26 εκατομμύρια κι ήδη αναμένεται να εξασφαλιστούν οι πρώτες πιστώσεις από το Υπουργείο ώστε να ξεκινήσει. Ο Κ. Αγοραστός κι οι υπηρεσίες τους το δούλεψαν το θέμα αθόρυβα και μεθοδικά.

Ζ.

 

Στα γεμάτα

*ΣΤΑ στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ ο Μ. Χαρακόπουλος, οπότε δίνει την αντιπολιτευτική μάχη στα γεμάτα. Και με συνέντευξη στον ‘’Ελεύθερο Τύπο’’, της παρατάξεως. Όπου μεταξύ άλλων σημείωνε για τον πρωθυπουργό: «Όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη, λες ευχαριστώ αλλά απέτυχα γι’ αυτό και φεύγω. Παίρνεις, λοιπόν, το καπελάκι σου και πας σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ψέλλισε κάτι για ευθύνη που τελικά ήταν και… μεγαλύτερη από ό,τι του αναλογούσε, θυσίασε κάποιες «Ιφιγένειες», και σχεδιάζει πώς να συνεχίζει να παραμείνει στη θέση του». (Άντε πάλι… Καινούργια διελκυστίνδα με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ;)

***

*ΚΑΙ ο Λαρισαίος σκιώδης υπουργός συνεχίζει, απαντώντας στο αν υφίσταται ανάγκη ‘’αυτοκριτικής για όσους κυβέρνησαν τον τόπο εδώ και 4 δεκαετίες" σημειώνει. «Ο κ. Τσίπρας κυβερνά σχεδόν 4 χρόνια. Το ‘’έργο’’ του οι πολίτες το βίωσαν στο πετσί τους. Και θα του απαντήσουν καταλλήλως στις εκλογές. Καλό θα είναι, πάντως, οι κυβερνώντες να προσγειωθούν, και να αντιληφθούν ότι δεν κάνουν χάρη στον ελληνικό λαό που τον κυβερνούν. Ο πρωθυπουργός ήταν που είπε ψέματα με την οκά, για να σκαρφαλώσει σε αυτή τη θέση. Το πικρό ποτήρι, επομένως, θα το πιεί όλο, όσο και αν τον ενοχλεί». (Τα περί αυτοκριτικής, διέλαθαν μάλλον της προσοχής του.)

Ζ.

 

Ξερά καλάμια

*ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ καλοκαιρινές παραθαλάσσιες στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Έχουμε στήσει τέντα με τραπέζια και καρέκλες στην παραλία κι ο άλλος λέει του χρόνου να οργανωθούμε καλύτερα. Ναι, θα ρίξουμε και μπετά.

***

*- ΘΑ βγούμε;

- Ναι, να πέσει λίγο η ζέστη όμως…

- Κατά το βραδάκι;

- Κατά τον Οκτώβριο.

***

*-ΤΑ καλάμια τώρα με τις ζέστες ξεραίνονται και σπάνε εύκολα. Το νου σας παιδιά όσοι τα καβαλάτε.

Ζ.

 

Κι άλλο…

*ΓΚΑΛΟΠ απ΄ αυτά τα φτηνά, πρακτικά τζάμπα, τα εύκολα, εξελίσσεται λέει και στον Δήμο Τεμπών. Παρόμοιο μ΄ εκείνο που έτρεξε από αγνώστους στον Δήμο Αγιάς, μεταξύ των νεοδημοκρατών όμως. Δια δήμαρχο στα Τέμπη, είναι ακόμη πιο προχωρημένο. Και πολύ πιο αόριστο και εντελώς άγνωστης πατρότητας.

***

*ΕΦΤΑΣΑΝ λοιπόν sms στα κινητά πολλών. Με την ερώτηση ποιον θέλετε για δήμαρχο και δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων απαντήσεων.

-Τον Κ. Κολλάτο

-Τον Γ. Μανώλη

-Συνεργασία Κολλάτου-Μανώλη

-Άλλο πρόσωπο, πληκτρολογήστε το όνομά του. (Προβλέπει ακόμη και συνεργασία την οποία ουδείς συζητά, πολύ προχώ.)

***

*ΤΟ sms έφτασε στα κινητά των δύο εμπλεκομένων Κολλάτου-Μανώλη, οι οποίοι δηλώνουν άγνοια για την προέλευση της πρωτοβουλίας. Αλλά και στα τηλέφωνα πολλών άλλων, βασικά των νεοδημοκρατών της περιοχής. Κάποιος θα έβαλε στο χέρι τη λίστα μελών και αυτής της τοπικής οργάνωσης.

***

*ΜΙΑ κάποια αναστάτωση στην αρχή, κανείς όμως δεν έδειξε να παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση. Η οποία όμως αποτέλεσε εξαιρετικό θέμα συζήτησης χθες στα τσίπουρα των τοπικών παραγόντων.

Ζ.

 

Τις μετράει

*ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος που γειτονεύει με την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Θεωρεί υπερβολικό τον αριθμό των 78 χτυπημάτων της καμπάνας το πρωί της Κυριακής. Ντιν νταν, ντιν νταν, ντιν νταν, ντιν νταν, ατελείωτο. Ηλεκτρικό είναι το σύστημα, δεν βαράει κάποιος από κάτω με το σχοινί, ρυθμισμένο στις τόσες ακριβώς καμπανιές και στο πολύ δυνατά. Τόσο ενοχλημένος ο άνθρωπος που κάθεται και τις μετράει. Διότι και τι άλλο να κάνει αφού ξυπνάει πριν την ώρα του. Απ΄ την καμπάνα λέει αρπάζονται και τα σκυλιά κι αρχίζουν να γαυγίζουν, ξυπνούν τα μωρά και κλαίνε, αναστάτωση γενικώς στο ήρεμο κυριακάτικο πρωινό. (Τουλάχιστον στον εσπερινό, αναφέρει, η καμπάνα χτυπάει μόνο πενήντα και κάτι φορές.)

Ζ.

 

Φουλ αντιΣΥΡΙΖΑ

*ΑΝΕΤΑ μπορεί να προστεθεί δίπλα στους «αντιΣΥΡΙΖΑ αριστερούς φίλους» της Αγγελικής Σπανού, που έγραφε στο ‘’Athens Voice’’ ότι λένε πως θα ψηφίσουν Μητσοτάκη. Προκλήθηκε φυσικά σούσουρο από το άρθρο της δημοσιογράφου. Υπήρξε όμως και voice απ΄ τη Λάρισα που είχε προηγηθεί μερικές ημέρες. Φωνή βροντώδης γνωστού Λαρισαίου γιατρού, δεν τον ένοιαζε που τον άκουγαν και στις δίπλα παρέες. Κι ας τον ξέρουν όλοι που είναι ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε τα σχήματά του όλα σταθερά και ως ‘’Ελιά’’ και ως ΔΗΣΥ μα και ΚΙΝΑΛ.

- Μητσοτάκη βρε θα ψηφίσω… Ξεκάθαρα… Ποιος είναι ο εχθρός σου κύριε Τσίπρα; Από ποιον κινδυνεύεις, τον Μητσοτάκη; Ε, αυτόν θα ψηφίσω για να φύγεις…

-Και πού θα την αφήσεις τη Φώφη, μόνη;

Ζ.

 

Της ηλικίας

*Ο Λαρισαίος Π. Α. έλεγε για μια συμμαθήτριά του, μιας κάποιας ηλικίας πια, σε καλή κατάσταση όμως, ωστόσο κάποια προβλήματα είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στο σασί κλπ. Πήγε λοιπόν στον ορθοπαιδικό.

-Γιατρέ, εδώ στο αριστερό γόνατο ακούω ένα κρακ-κρακ. Τι έχω;

-Καταρχάς πολύ καλή ακοή…

Ζ.

 

Μυτιρή

*H Αμπελωνίτισσα ρώτησε χθες τον γιο της.

- Θελτς να φτιάσου πίτα μι τυρί;

- Μυτιρή; Τι λες ρε μάνα; Έχουν μύτη οι πίτες;

Ζ.

 

Αντάμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

*ΤΟΝ κατηγορούν από τη ΔΑΚΕ που εμφορείται από αριστερές αντιλήψεις και ανακυκλώνει την ‘’υπόθεση των έξι’’, ούτε καν χρόνισε αυτό το γαϊτανάκι των δημόσιων αντιπαραθέσεων με τον αμφιλεγόμενο ορισμό των συγκεκριμένων διευθυντών σχολείων. Ειδικά τον Αύγουστο, με την έλλειψη ειδήσεων, μια χαρά βολεύει η παράταση της αρθρογραφίας. Επανέρχεται λοιπόν ο Δημ. Γεωργούσης κι αφού ονοματίσει τους επιστολογράφους της ΔΑΚΕ, τη συντονιστική που συγκροτείται από τους Σ. Μαλάκο- Θ. Τζέκα-Κ. Πατσή-Ν. Ζέρβα, υπενθυμίζει το πώς προέκυψε η ιστορία. Από τον Ιούλιο που συνέβη, ουδείς αντέδρασε μέχρι τον Νοέμβριο, που ο Μ. Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας σκάνδαλο με τις εκπρόθεσμες αιτήσεις υποψηφίων διευθυντών. Την περίφημη αναπάντητη ερώτηση. Βουλευτής της ΝΔ, όπου και η ΔΑΚΕ. Η οποία τα βρίσκει εν προκειμένω με τις ΣΥΝΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Παράξενες κολλεγιές το δίχως άλλο.

***

*ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ενδιαφέρουσα πάντως η αποστροφή στην επιστολή Γεωργούση: «Ενοχλεί τους θιασώτες της συγκάλυψης η αναφορά της εκτίμησής τους ότι ‘’ήταν μια ερώτηση που δεν έπρεπε να κατατεθεί και σε κάθε περίπτωση δεν έπρεπε να απαντηθεί’’, αποφεύγοντας να γράψω την αγοραία έκφραση που διατυπώνεται για την ενέργεια του βουλευτή». (Θα τα ξέρει κι ο Μ. Χαρακόπουλος αυτά, δεν μπορεί…)

Ζ.

 

Δν κτλβν

*ΑΠΟΡΟΥΣΕ ο μεσήλικος Λαρισαίος που είχε κάνει αίτημα φιλίας σε κάποια νεαρή. Διάβαζε και ξαναδιάβαζε την απάντησή της στη γραμμική Β΄.

- Τμ κνς αδ σξ απ κπ γνρζμστ δν κτλβν.

Τι συμπέρανε;

- Μάλλον θα πνίγηκε το κορίτσι στο τέλος.

***

*Ο άλλος της παρέας δεν υπεισερχόταν σε λεπτομέρειες, τα βασικά τον ενδιέφεραν.

- Κάθε χρόνο όλο και μικρότερα μαγιό. Εύγε στα κορίτσια.

***

*Ο τρίτος, ο νεότερος είχε χαρά μεγάλη.

- Έλα ρε συ, έγινα πατέρας.

- Συγχαρητήρια ρε φίλε. Η γυναίκα σου τι λέει;

- Δεν το ξέρει ακόμα…

Ζ.

 

Επιστήθιοι

*ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ κουμπαριές, ως επιστήθιοι φίλοι. Τελικά θα το πάρει το κορίτσι ο Αντώνης Ρέμος, παντρεύονται 15 Σεπτεμβρίου στη Βαρυμπόμπη με την Υβόννη. Και πρώτος μεταξύ των κουμπάρων στο προσκλητήριο ο Κ. Πηλαδάκης, ο οποίος έχει βαφτίσει πρόπερσι την κόρη του ζεύγους, την Ελένη. Στην ομάδα των κουμπάρων επίσης η παρουσιάστρια Μαρία Μπεκατώρου, ο Nammos Γιάννης Παπαλέκας κι ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς. Σημειωτέον ότι παλιότερα ο Αντώνης ήταν κουμπάρος του Κωστή, τους είχε στεφανώσει στον γάμο του με την Ντορέτα. Τώρα η ανταπόδοση.

Ζ.

 

Πόσο

*ΤΟ διηγιόταν στην παρέα ο Δ. Γ. ο χωρατατζής.

Κάθονταν τρεις νεαρές ξαδέλφες στο σαλόνι στο χωριό, που είχαν μαζευτεί για τον Δεκαπενταύγουστο, συζητούσαν, άκουγε σχήμα λόγου κι η κουφή γιαγιά τους.

- Κορίτσια, λέει η πρώτη. Διάβασα στα περιοδικά ότι φέτος τον χειμώνα θα φορεθούν γάντια μέχρι εδώ. Και δείχνει τον καρπό της.

- Εγώ πάλι διάβασα ότι θα φορεθούν μέχρι εδώ, λέει η δεύτερη και δείχνει τον αγκώνα της.

- Εγώ καλέ, συμπληρώνει η τρίτη, μίλησα χθες με τη Λίτσα που δουλεύει σε οίκο μόδας στην Αθήνα και μου είπε ότι θα φορεθούν μέχρι εδώ. Και δείχνει το μπράτσο της.

Οπότε πετάγεται η γιαγιά.

- Κορίτσια, κορίτσια; Καλό παιδί να 'ναι κι αφήστε τα αυτά…

Ζ.

 

Γιάννουλη

* ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΘΗΚΕ και διαγραμμίστηκε, τον περασμένο μήνα, τμήμα της Εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης, που βρίσκεται μεταξύ της Γιάννουλης και του Τυρνάβου, «με μία παράλειψη που βγάζει μάτι, στο όλο έργο», όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της Γιάννουλης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ένα κομμάτι του δρόμου μέσα στη Γιάννουλη, στο οποίο είναι εμφανείς οι φθορές του, με σημάδια καθίζησης, ρωγμών και λακκουβών, «προσπεράστηκε» από τον εργολάβο.

Απορούν: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε ένα σωρό χρήματα για να γίνει καινούργιος ο δρόμος και να εξαλειφθούν οι «παγίδες» που εγκυμονούσαν κινδύνους για τους οδηγούς στο οδόστρωμα.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι τσιγκουνεύτηκαν υλικά για την κατασκευή ενός τμήματος ούτε εκατό μέτρων!

Το ξέχασαν; Γιατί αποκλείεται να μην το είδαν τα συνεργεία της εταιρείας που ανάλαβε το έργο, αλλά και οι επιβλέποντες της μελέτης του».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κομμάτι του δρόμου βρίσκεται μέσα στον οικισμό και κατά μήκος του υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι και κατοικίες.

Λ.Κ.

 

Τη Δευτέρα

*ΜΕ αγωνία περιμένουν πολλοί γονείς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων. Αύριο Δευτέρα 20 Αυγούστου το μεσημέρι είναι το πιθανότερο να ανακοινωθούν τα ονόματα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους 26 παιδικούς σταθμούς της πόλης. Υπάρχει όμως και ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί την Τρίτη το πρωί. Μέσα στους χρόνους που είχε υποσχεθεί η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Ν.Π.

 

 

 

METAJY FRENTO KAI FRAPE*ΜΕΤΑΞΥ φρέντο και φραπέ, εκεί στο συνταγματαρχείο, αν ήταν στρατηγός θα το έλεγαν στρατηγείο, στον Πλαταμώνα σχεδιάζουν τα αντιπολιτευτικά πλάνα, πριν γίνουν αεροπλάνα. Αν και το κρίσιμο αυτή την περίοδο παίζεται εσωκομματικά, κωδικός χρίσμα.

Ζ.

 

 

 

 

NERAKI PANTVS EXOYN TA*ΝΕΡΑΚΙ πάντως έχουν τα πετεινά του ουρανού στον Άγιο Βησσαρίωνα. Τα σιντριβάνια δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους.

Ζ.

 

 

 

KLEISTON STH LARISA ALLA*ΚΛΕΙΣΤΟΝ στη Λάρισα αλλά άμα κάποιος επιμένει, ραντεβού στα Ψαροκάικα. Μια χαρά.

Ζ.

 

 

 

PAGKAKIA EXEI KAI STH SAMARINA*ΠΑΓΚΑΚΙΑ έχει και στη Σαμαρίνα. Για τον Τσιάτσιο τον συγκαθιστό;

Ζ.

 

 

 

EKTOS APO KATI DHMOSIOGRAFOYS*EKTΟΣ από κάτι δημοσιογράφους και μερικά αδέσποτα σκυλιά, αυτές τις μέρες στη Λάρισα κυκλοφορούν και μερικές γάτες. Στο χαλαρό. Νομοταγής η δικιά σου περνάει απέναντι από τη διάβαση πεζών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass