Στη θάλασσα

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 19:08
* ΦΥΣΙΚΑ και τα φρεάτια της ΔΕΥΑΛ ευθυγραμμίζονται με το οδόστρωμα. Συν πλην δέκα πόντους. Εκεί, στις ασφαλτοστρώσεις στον Ιπποκράτη. Να περνάς και να το νιώθεις ότι υπάρχει και αποχέτευση στην πόλη.  Ζ. * ΦΥΣΙΚΑ και τα φρεάτια της ΔΕΥΑΛ ευθυγραμμίζονται με το οδόστρωμα. Συν πλην δέκα πόντους. Εκεί, στις ασφαλτοστρώσεις στον Ιπποκράτη. Να περνάς και να το νιώθεις ότι υπάρχει και αποχέτευση στην πόλη. Ζ.

* - ΚΑΙ πώς πήρατε την απόφαση να μετακομίσετε στον Πλαταμώνα;

- Τα πράματα της δικιάς μου για το Σαββατοκύριακο είναι...

***

* Ο άλλος δίπλα είχε άλλα να σκεφτεί.

- Παλιά που δεν είχαμε κινητά, πόσο βαρετά πέρναγε η ώρα στην παραλία, κολύμπι, κουβέντα, τάβλι, πειράγματα, ουζάκι, ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω...              

 Ζ.

Ωραία

ατμόσφαιρα

* ΟΜΟΦΩΝΑ ενάντια στον Παν. Νάνο και τα σχέδιά του τάχθηκε συσκεφθείσα η ηγεσία του ΓΝΛ. Γράφτηκε στην εφημερίδα και ουδείς το διέψευσε. Ότι δηλαδή κατά του διοικητή συντάχθηκε και ο υποδιοικητής Δημ. Λιόλιος. Διέψευσε ο διοικητής, όχι το πλάνο του αλλά τα καταγγελλόμενα, «όσο κι αν επιμένουν κάποιοι», συμπεριλαμβάνοντας προφανώς σ΄ αυτούς και τον υποδιοικητή του. Εκτός από «μία ωραία ατμόσφαιρα», στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτουν πάντως και μια ευελιξία. Άλλος με τον αστυφύλαξ, άλλος με τον χωροφύλαξ κι όλα καλά. Η δε Νομαρχιακή του κόμματος, με τον Πόντιο Πιλάτο.            

 Ζ.

Ε μα...

* «ΑΛΗΘΕΙΑ δεν μπορώ να καταλάβω πια τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας». Και το λέει γνωστός Λαρισαίος αρχιτέκτονας, ο Α. Μ. μετά την εκ νέου τοποθέτηση του συλλόγου για την εκκλησία του Νεκροταφείου. «Δε βγαίνουν διαγωνισμοί, γκρίνια. Βγαίνουν διαγωνισμοί (βλ. ΕΘΙΑΓΕ) το κοινοποιούν με ένα σχόλιο σε φάση «μας στείλανε κι αυτό παρεμπιπτόντως...» και γκρινιάζουνε που είναι ιδεών και όχι προσχεδίων.

Βγαίνουν διαγωνισμοί με μηδενικά βραβεία, no problem (βλ Αγιά). Γίνεται απευθείας ανάθεση μελέτης που τους είχαν τάξει ότι θα γίνει διαγωνισμός, δεν κουνιέται φύλλο. Υποστηρίζουν το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις (βλ. νεκροταφείο) και όταν γνωμοδοτεί θετικά το ίδιο συμβούλιο για το ίδιο θέμα επικαλούνται το ΚΑΣ. Μονά ζυγά δικά μας». (Τα είπε και ξεθύμανε).       

 Ζ.

Βάσει σχεδίου

* ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι τα κεντροαριστερά ανοίγματα, τύπου Συμπαράταξης, εξυπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Καθώς «τι είχαμε τι χάσαμε», ενώ αν ισχύσει το παράδειγμα της Λάρισας, πολλά θα κερδίσει. Ταυτόχρονα όμως εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και στις βουλευτικές εκλογές, ιδίως αν διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές.

***

* Σ΄ΑΥΤΗ τη στροφή κεντροαριστερά εντάσσουν οι σεναριογράφοι της Αθήνας και τη μετακίνηση του Χρ. Σπίρτζη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Όχι μόνο να ενισχυθεί το κόμμα με την παρουσία του Π. Σκουρλέτη στο τιμόνι του αλλά η παρουσία του πασοκογενή υπουργού στο υπουργείο της Αυτοδιοίκησης θα ενισχύσει εκ των πραγμάτων τα κεντροαριστερά ανοίγματα. Λένε επίσης ότι η αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΣ θα συνοδευτεί με το ψαλίδισμα της απλής αναλογικής, μέσω της επιβολής πλαφόν 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια. Πράγμα που διεκδικούν μετ’ επιτάσεως ισχυροί αυτοδιοικητικοί παράγοντες προκειμένου να προστατεύσουν τις παρατάξεις τους από φυγόκεντρες τάσεις. Η αποδοχή του θα αποτελέσει σημαντικό δείγμα καλής θέλησης από την κυβέρνηση.

***

* ΟΣΟ για το Υπουργείο Υποδομών, ο Χρ. Σπίρτζης θα αποχωρήσει επιτυχημένος και με παράσημα. Αφού έβαλε σε σειρά όλα τα μεγάλα έργα, ξεκολλώντας τα μπλοκαρισμένα, βρίσκοντας άκρη με τους εργολάβους και μάλιστα χωρίς ν΄ ακούσει κουβέντες για μίζες. Μέχρι και το Γεφύρι της Άρτας-Μετρό Θεσσαλονίκης έχει μπει στις ράγες. Κι όποιος τον διαδεχτεί, θα χορτάσει να κόβει κορδέλες.

Ζ.

Στα παγκάκια

* ΑΡΑΧΤΟΙ το βραδάκι στα παγκάκια της συνοικιακής πλατείας οι Λαρισαίοι μαθητές.

- Θες να έρθεις σπίτι μου; Θα λείπουν όλοι.

- Και ποιος θα μου ανοίξει;

***

* - ΤΙ τρως εκεί;

- Βρώμικο.

- Από καντίνα;

- Όχι, μου ‘πεσε κάτω.

***

* - ΤΙ κάνεις σήμερα;

- Τίποτα.

- Το ίδιο δεν έκανες και χθες;

- Δεν τελείωσα ακόμα.

Ζ.

Όλα τα κακά

* ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΑ κόμματα και μέσα ενημέρωσης σε συντονισμό. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι άρχισε τις παροχές μετά τη λήξη του μνημονίου, πως ξεκίνησε να δίνει, για προεκλογικούς λένε λόγους.

Προφανώς εκείνοι επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω λιτότητας. Και φυσικά να κοπούν οι συντάξεις, να κοπούν, φόροι κι άλλοι να μπουν.

Να μην ανέβει ο κατώτερος μισθός, ούτε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κι άλλα κομμουνιστικά.

- Είναι πιο νοικοκύρηδες μήπως; Δεν θέλουν σπατάλες;

-Ποιοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία; Μάνα μου, αντιπολίτευση κάνουν. Να ζορίζεται η κυβέρνηση θέλουν, όχι να αποσυμπιέζεται, διότι έτσι μπορεί και να ξανακερδίσει τις εκλογές, οπότε τι να λέει...                          

  Ζ.

Ετυμολογικά

* - ΞΕΡΕΤΕ γιατί μας λένε ψηφοφόρους; Ο Λαρισαίος Δ.Π. βρήκε την ετυμολογία.

- Διότι δύο πράγματα θέλουν από μας. Την ψήφο και τους φόρους μας.

Ζ.

Σημεία και τέρατα

* «ΕΝΑ λευκό βαν αρπάζει παιδάκια σε συνοικία της Λάρισας. Ένα μπλε βαν άρπαζε πέρυσι, πάλι από άλλη συνοικία.

Τα παιδιά του κέντρου ίσως είναι πιο τυχερά». Απηύδησε και τα λέει χύμα η νεαρή Λαρισαία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμπτωματικά παρόμοια φοβερά και τρομερά. Είναι ο καιρός, συμπτωματικά, που τα παιδιά μένουν τα βράδια στις συνοικιακές πλατείες παίζοντας και κουβεντιάζοντας.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται και σε σημεία και τέρατα. Κι ύστερα τα βλέπουν κιόλας, τα τέρατα. Τέτοιο καιρό, που έχουν επιστρέψει από τις θάλασσες αλλά δεν ξεκίνησαν ακόμη στα σχολεία κι έτσι τριγυρνούν.

***

* «ΣΤΗΝ πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου κάποιος άρπαζε πάλι παιδιά, τα πετούσε πίσω από τους θάμνους, τα νάρκωνε και τα πήγαινε σε κάποιο διαμέρισμα στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου. Εκεί, υπνωτισμένα όπως ήταν, τα έβαζαν μέσα στην μπανιέρα που ήταν γεμάτη πάγο, και ένας γιατρός τους αφαιρούσε όργανα».

Αυτή είναι περσινή βερσιόν, πάλι με βανάκι, δίχως να διευκρινίζεται αν μετά την αφαίρεση οργάνων άφηναν πάλι τα παιδιά ελεύθερα.

***

* ΤΑ ίδια και στο Λιβαδάκι, στη Χαραυγή, στη Νεράιδα επίσης, τώρα και στο Ομορφοχώρι. «Το είδαμε, το είδαμε...» οι πιτσιρικάδες, ‘’βρε λες;» οι γονείς, κάποιοι εύπιστοι αναστατώνονται, μετά έρχονται οι «κλικαδόροι» του ίντερνετ και το σύστημα ανατροφοδοτείται. Το συμβάν αποκτά υπόσταση.

***

* ΒΕΒΑΙΑ παλιότερα «περνούσε ο Μεσημεράς και από κάποια χωριά της Λάρισας, επειδή μάλλον δεν προλάβαινε, περούσε ο Τομαράς. Κι οι δυο τους πανύψηλοι, άγριοι, που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να δει το πρόσωπό τους. Και οι δύο έχουν μία αποστολή: να αρπάξουν τα παιδιά που δεν κοιμούνται το μεσημέρι. Ήταν οι μανάδες κι οι γιαγιάδες που με κόπο προσπαθούσαν τα καλοκαίρια να μαζέψουν τα πιτσιρίκια από τους δρόμους και το παιχνίδι». (Ο Μεσημεράς φυσικά δεν είχε βαν.)

Ζ.

Κορφολογημένος

* ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ η επισήμανση από τον Παντελή Μπουκάλα, με αφορμή την πλημμυρίδα των ημερών: Ποιητής περισσότερο ταλαιπωρημένος από τον Κ.Π. Καβάφη δεν πρέπει να υπάρχει.

Οι γνωμικοί του στίχοι και τα λεγόμενα διδακτικά ποιήματά του είναι στα SOS γενιές και γενιές τώρα: γενιές μαθητών που δίνουν πανελλαδικές, αλλά και δασκάλων κάθε είδους και πολιτικών και δημοσιογράφων.

Όσοι δημοσιολογούμε, όσοι συντάσσουμε διαγγέλματα, πανηγυρικούς ή απλώς χρονογραφήματα, κάποια στιγμή θα καταφύγουμε στη σοφία του Αλεξανδρινού, είναι μοιραίο.

Και κατά τη γνώση του ο καθένας, θα κορφολογήσουμε κάτι από «Ιθάκη», «Θερμοπύλες», «Βαρβάρους» κ.ο.κ. (Παρότι ο Αλ. Τσίπρας την Ομηρική εκδοχή της Ιθάκης ήθελε να αναδείξει με την επιλογή του. Κι όχι την Καβαφική.)

Ζ.

Ορεξάτοι

* ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ νεαρών Λαρισαίων για ν΄ ανοίξει η όρεξη.

- Τι θα φας για βράδυ;

- Μια σαλάτα λέω..

- Και τα σουβλάκια με τις τηγανιτές πατάτες τι δουλειά έχουν στο τραπέζι;

- Ε, είπα να τσιμπήσω και κάτι πριν φάω.

***

* - ΕΠΕΙΔΗ είναι βράδυ θα πάρω μόνο ανθρακούχο νερό.

- Εγώ θα πάρω σουβλάκια, το νερό με φουσκώνει.

***

* - ΆΝΤΕ να φάω και αυτά τα 14 γλυκάκια, να πετάξω το κουτί.

Ζ.

Έκκληση

* «ΤΩΡΑ που εξελίσσεται το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων, ας δει ο δήμαρχος και την περίπτωση της οδού Ζαρμάνη». Η ευγενική έκκληση από παλιά Λαρισαία που επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο οδόστρωμα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Εκτός από λακκούβες και μπαλώματα έχει εμφανίσει και καθιζήσεις. «Δεν περπατιέται...» (Δεν μπορεί να την αγνοήσει).

Ζ.

Σκοτσέζικο

* Ο γνωστός Λαρισαίος συνταξιούχος Ν.Α. περιγράφει γλαφυρά, διακινώντας στις παρέες σκιτσάκι, με τον πόνο του ηλικιωμένου. Όπου εναλλάσσεται η προειδοποίηση «Θα σου την κόψουν» με το καθησυχαστικό «Δεν θα σου την κόψουν...». Τη σύνταξη εννοείται, τι άλλο σ’αυτή την ηλικία. Τα αλλεπάλληλα «θα», «δεν θα» επιτυγχάνουν τελικά, το σκοτσέζικο ντουζ σ΄ αυτή την ηλικία μπορεί να αποβεί μοιραίο. Το άγχος για την τύχη της σύνταξης μπορεί να μειώσει τη συνολική κρατική δαπάνη καθώς μερικούς τους ξεμπερδεύει από τις λίστες.

Ζ.

Επισημάνσεις

* ΕΧΕΙ ευθύνη λέει κι ο Δήμος Αγιάς για τη μεγάλη και λίαν επικίνδυνη λακκούβα που χάσκει στον δρόμο Καρίτσας-Κόκκινου Νερού. Μπορεί να πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, να τους υπομνήσει το πρόβλημα. Τον δρόμο πάντως Καρίτσα - Πηγάδι, που τόσες ζημιές έχει υποστεί, είναι ευθύνη του Δήμου να τον επισκευάσει.

***

* Ο κόσμος στα παράλια, εκεί επικεντρώνονται τέτοιον καιρό και τα «παράπονα στον δήμαρχο». Λίγο πριν το λιμάνι του Αγιοκάμπου λοιπόν, στο απάνεμο σημείο της παραλίας που προτιμά ο κόσμος όταν έχει κύμα, εκεί λοιπόν έχει δημιουργηθεί νεροφαγιά που εμποδίζει την κάθοδο των κολυμβητών.

Μ΄ ένα μηχάνημα του Δήμου μπορεί να αποκατασταθεί η πρόσβαση. Τώρα για τα τελευταία μπάνια.

***

* ΩΡΑΙΟΣ ο καινούργιος δρόμος «Ε 65» στη Δυτική Θεσσαλία. Κι ο διερχόμενος Λαρισαίος παρατήρησε την ατέλεια: Ούτε ένας κάδος απορριμμάτων λέει στα πάρκινγκ. Μονάχα διόδια; Ας το επισημάνει κάποιος αρμόδιος στην εταιρεία...

Ζ.

Δήμος Τεμπών

* ΕΡΓΟ ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ έχει καταθέσει προς έγκριση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο Δήμος Τεμπών, για αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό στους Γόννους.

Υπάρχουν ευοίωνα μηνύματα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει το «πράσινο φως» και μάλιστα σύντομα...

Από τελευταίος θα βρεθεί πρώτος στην κατάταξη των Δήμων του νομού Λάρισας, με το μεγαλύτερο ποσό επιχορήγησης έργων, που έχουν πάρει από το πρόγραμμα.

Κατοστάρι τρέχει ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος και προσπερνά ταχύτατα.

Λ.Κ.

Θρασύτατος

* ΣΕ δρόμους ταχείας κυκλοφορίας έχουν μετατραπεί τα πεζοδρόμια στην πόλη. Συγκεκριμένα, στο πεζοδρόμιο της Μεγ. Αλεξάνδρου καθημερινά έχει τόση κίνηση που δημιουργείται μέχρι και μποτιλιάρισμα τις ώρες αιχμής.

Ειδικά οι διανομείς δεν χρησιμοποιούν πια δρόμους παρά μόνο πεζοδρόμια. Χθες μια Λαρισαία οδηγός δικύκλου καβαλάει το πεζοδρόμιο καθώς ο δρόμος είναι κλειστός. Είναι πρωί και οι πεζοί με δυσκολία χωρούν χωρίς να πέσουν μέσα στα έργα, η κυρία απτόητη επιχειρεί να περάσει, περαστικός τής λέει ευγενικά ότι έπρεπε να αφήσει το μηχανάκι, πως έχει έργα, πως ο δρόμος είναι κλειστός. Μάταιη η προσπάθεια καθώς το μόνο που εισέπραξε ήταν ένα «είστε θρασύτατος» και έφυγε.

Ήταν θρασύτατος επειδή ήταν με τα πόδια και χρησιμοποιούσε το πεζοδρόμιο, ήταν θρασύτατος επειδή της μίλησε ευγενικά. Το φεγγάρι θα φταίει, αποκλείεται να αντιδρούν έτσι οι άνθρωποι.

Ζ.Π.

 

MAZEYTHKAN OI SAMARINAIOI GYRV

* ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ οι σαμαριναίοι γύρω του κοντά στο τζάκι και τον άκουγαν να τους λέει, να τους λέει... (Τζάκι μπορεί να μην έχει αλλά σάμπως έχει δράκο;)

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass