Επετειακά

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2018 19:05
* ΤΟ τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, στην οδό Παπαναστασίου, όταν μηχανάκι παρέσυρε πεζή στην προσπάθειά της να διασχίσει τον δρόμο. Ο αστυνόμος της γειτονιάς έσπευσε να ενημερώσει το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., ο δημοτικός αστυνόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία, και μία πιο συμπαθητική ήταν η πράξη της δημοτικής αστυνόμου, που κρατώντας μια ομπρέλα προσέφερε λίγη σκιά στην τραυματισμένη γυναίκα η οποία, σιγά - σιγά συνερχόταν από την πτώση της. Άλλος προσέφερε λίγο νερό, άλλος έδινε κουράγιο στην τραυματία που δεν είχε συνειδητοποιήσει τι της έτυχε στα καλά καθούμενα. Μετά ήρθε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, η Τροχαία και ανέλαβαν εκείνοι.  Β.Κ. * ΤΟ τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, στην οδό Παπαναστασίου, όταν μηχανάκι παρέσυρε πεζή στην προσπάθειά της να διασχίσει τον δρόμο. Ο αστυνόμος της γειτονιάς έσπευσε να ενημερώσει το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., ο δημοτικός αστυνόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία, και μία πιο συμπαθητική ήταν η πράξη της δημοτικής αστυνόμου, που κρατώντας μια ομπρέλα προσέφερε λίγη σκιά στην τραυματισμένη γυναίκα η οποία, σιγά - σιγά συνερχόταν από την πτώση της. Άλλος προσέφερε λίγο νερό, άλλος έδινε κουράγιο στην τραυματία που δεν είχε συνειδητοποιήσει τι της έτυχε στα καλά καθούμενα. Μετά ήρθε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, η Τροχαία και ανέλαβαν εκείνοι. Β.Κ.

* ΟΙ σημαίες βγήκαν, όπως και οι φωτογραφίες και οι αφίσες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν ήταν και λίγοι όσοι έσπευσαν να βγουν μια -ίσως και σέλφι- φωτογραφία μπροστά στα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ για τις ανάγκες μιας ανάρτησης, που θα έλεγε με αφορμή την επέτειο πόσο επίκαιρες είναι στις μέρες μας οι αρχές και οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη.

Έστω και αν στο παρελθόν είτε επίσημα στις αίθουσες των συνεδρίων είτε στην καθημερινότητά τους όχι μόνο τα αμφισβήτησαν αλλά τα πολέμησαν με πάθος.

Κείμενα αναρτήθηκαν, τα likes συγκεντρώθηκαν, σε κάποιες αναρτήσεις αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί, που μάλλον θα ξεχαστούν μέχρι τον Σεπτέμβρη της επόμενης χρονιάς. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε επέτειο…

Δ.Κ.

Τρύγος

* ΜΙΑ νέα αρχή δηλώνει πως επιθυμεί να σηματοδοτήσει ο πρώην πλέον δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Μάριος Ξηρομερίτης. Ο οποίος χθες ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη θέση του δημοτικού συμβούλου για να ξεκινήσουν έτσι οι διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου στον χώρο της κεντροδεξιάς.Χώρο στον οποίο υπάρχουν δύο τουλάχιστον θέματα. Πρώτον η ΝΔ η οποία αναζητεί λύσεις, δηλαδή υποψήφιο που ενδεχομένως να συγκροτήσει ενωτικό ψηφοδέλτιο για να ξεπερασθεί το θέμα του 2014 με τα τρία ψηφοδέλτια και με απώτερο σκοπό τι άλλο, να κερδίσουν τις εκλογές στον Δήμο Λάρισας.

Το δεύτερο θέμα είναι η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου. Η οποία 4 χρόνια τώρα, καλώς ή κακώς, σηκώνει το πολιτικό βάρος της αντιπαράθεσης «με τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ» και φυσικά, όπως έγκαιρα με συνέντευξή της στην «Ε» έχει αποσαφηνίσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια δήμαρχος. Δηλαδή δύσκολα θα υποχωρήσει αλλά και για ποιον να «υποχωρήσει»;

Αυτά είναι τα δύο εγνωσμένα και στην ηγεσία της ΝΔ, θέματα. Γιατί υπάρχει ένα ακόμη θέμα που… λίγοι – προς το παρόν - το μελετούν, το διαβάζουν. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή παραίτηση Ξηρομερίτη προϊδεάζει για το πολιτικό φθινόπωρο. Άλλωστε τα πρώτα (ροζέ) κρασιά, ήδη καταναλώθηκαν χωρίς να αποσαφηνισθεί εις υγεία ποιων. Ο τρύγος είναι σε εξέλιξη…

Β.Κ.

Κάδοι

* «ΜΙΚΡΑ είναι τα στόμια των υπόγειων κάδων απορριμμάτων, για τον όγκο μιας μεγάλης μαύρης σακούλας σκουπιδιών», παρατηρεί πολίτης και συμπληρώνει: «Δηλαδή θα πρέπει να μοιράσω τα σκουπίδια σε μικρές σακούλες, για να τα πετάξω; Δεν είναι καθόλου εύκολο να τα μεταφέρω σε δόσεις… Αλλά και πάλι, γιατί πρέπει να χρεωθώ και να αγοράσω περισσότερες πλαστικές σακούλες;

Στο κέντρο, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, που μετά τον καθαρισμό τους από ειδικά συνεργεία, έχουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, που συγκεντρώνονται σε μεγάλες σακούλες. Αυτό το πρόβλημα το σκέφτηκαν;».

***

* ΑΠΟ τις πρώτες μέρες λειτουργίας των νέων κάδων και την απομάκρυνση των παλιών, παρατηρήθηκε ότι υπερχειλίζουν από σκουπίδια, καθημερινά οι μικροί σιδερένιοι κάδοι που βρίσκονται σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια.

Συμβαίνει το εξής: Για να πετάξει κάποιος ένα μπουκάλι ή ένα χαρτί, άνοιγε τον πλαστικό κάδο. Σήμερα, δεν μπαίνει στη διαδικασία να πατήσει την ποδοβαλβίδα των υπόγειων κάδων και να περιμένει να ανοίξει το καπάκι.

Χάνει χρόνο…

Αποτέλεσμα; Τα σκουπίδια βρίσκονται διάσπαρτα πάνω στους κυβόλιθους των πεζοδρόμων.

Λ.Κ.

Απορίες

*ΜΙΑ ακόμα φωνή διαμαρτυρίας για τα έργα. Γιατρός στο επάγγελμα η Λαρισαία πήρε στην «Ε» να διαμαρτυρηθεί για δύο ζητήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές στις συνήθειες ετών, λόγω διαμόρφωσης του κέντρου.

«Επενδύσαμε εκατομμύρια στο επάγγελμά μας και στα ιατρεία μας να βρίσκονται σε κεντρικό σημείο» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει «βλέπουμε πως το κέντρο αλλάζει και στόχος -όπως αντιλαμβανόμαστε- είναι να μειωθεί η χρήση αυτοκινήτων στα κεντρικότερα σημεία.

Στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μάλιστα διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα πως πρέπει να ξεχάσουμε το αυτοκίνητο και να πούμε «ναι» σε περπάτημα και ποδήλατο».

***

* ΟΜΩΣ θέτει τα εξής ερωτήματα από την πλευρά της: «Εμείς δουλεύουμε με ασθενείς που δεν μπορούν ούτε ποδήλατο, ούτε και με τα πόδια να κινηθούν. Τι θα γίνει με αυτούς και ειδικά τους ηλικιωμένους που χρειάζονται μέσο για να φτάσουν ως εδώ» και καταλήγει «θα τους ζητάμε να έρθουν με λεωφορείο ή ταξί;»

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως και το άλλο ζήτημα που θέτει αυτό των κάδων. «Παρατηρούμε» διευκρινίζει ευγενικά «πως σε πολλά σημεία του κέντρου, έχουν βγει οι κάδοι απορριμμάτων, ίσως γιατί δεν μπορούσε να μπει το απορριμματοφόρο σε κάποια σημεία λόγω των έργων» σημειώνει και αναρωτιέται: «Για εμάς όμως που ζούμε και εργαζόμαστε στο κέντρο αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί».

Κ.Γ.

Άρωμα αγροτιάς

από τον Κυριάκο

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος, αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Μητσοτάκη με διάφορους φορείς και εν προκειμένω με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Υπενθυμίζουμε ότι πρόεδρος στον Σύνδεσμο είναι ο πρώην υπουργός Αλέξ. Κοντός και αντιπρόεδρος ο Βολιώτης συνεταιριστής. Η εν λόγω συνάντηση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα τεθούν υπόψη του Πρόεδρου της Ν.Δ. τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας και ειδικότερα αυτήν την περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ.Ρ.

 

Περί οίνου…

* Ε, ΚΑΤΙ ήξεραν στο Υπ. Οικονομικών που μήνες τώρα υπόσχονταν πως θα καταργήσουν τον ειδικό φόρο στο κρασί. «Εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να είστε σίγουροι ότι ο φόρος θα καταργηθεί» έλεγαν και ξανάλεγαν…

Τους πρόλαβε όμως το ΣτΕ, που ακύρωσε τον φόρο επισπεύδοντας τις πολιτικές αποφάσεις. Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή, ήταν άδικος, παράνομος, σαθρά χτισμένος και ενισχύει την παραοικονομία. Το αντελήφθη εκ των υστέρων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου που έψαχνε εναλλακτικές λύσεις και ισοδύναμα μέτρα για αντικατάσταση των εσόδων που θα χαθούν. Καθυστερούσε όμως.

Τώρα θέλοντας και μη ο περιβόητος φόρος θα αποτελέσει παρελθόν. Μόνο που χαλάει τη συνταγή. Γιατί άλλο είναι έφτασε η ώρα να καταργηθεί και άλλο έπρεπε να μην είχε επιβληθεί…

Γ.Ν.

Περί φορολογίας…

* ΔΙΚΑΙΟ, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα… Όλα τα κόμματα στο κεφάλαιο του προγράμματός τους για τη φορολογική πολιτική, αυτό υπόσχονταν. Το ξεχνούσε όμως όταν αποκτούσε την εξουσία και σταδιακά για λόγους δημοσιονομικών αναγκών η όποια φορολόγηση εξελισσόταν σε υπερφορολόγηση. Πόσο μάλλον σε μνημονιακούς χρόνους... Τώρα όμως στη μεταμνημονιακή εποχή, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην αναμορφωθεί, να μην εξορθολιστεί η φορολογία. Δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη χωρίς δίκαιο φορολογικό σύστημα. Άδικο έχουν όταν οι επιχειρηματικοί φορείς επισημαίνουν πως τα ζητήματα της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φοροδιαφυγή; Αντί για λίγους να πληρώνουν πολλά, περισσότεροι να πληρώνουν όσα πρέπει… Αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το «κλειδί». Συνεπώς οι όποιες ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ για μείωση της φορολογίας πολιτών και επιχειρήσεων, μόνο ως «παροχολογία» δεν πρέπει να εκληφθούν. Απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες είναι... Μονόδρομος είναι.

Γ.Ν.

Μάχιμος

* «ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ, στ’ άρματα..», ως παλιός αντιστασιακός βροντοφωνάζει ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου και ιδρυτής της «Κίνησης Πολιτών «Μάχιμος» Θανάσης Νασίκας. Ο κ. Νασίκας καλεί σε ξεσηκωμό, προτείνοντας έντονη διαμαρτυρία μπροστά από το στρατόπεδο που εδρεύει η διεθνής στρατιωτική δύναμη «SEEB», εκεί που στεγαζόταν τμήμα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να καταλάβουν οι Αμερικάνοι πόσο αδικούν την Ελλάδα..

Βέβαια ο κ. Νασίκας δεν είναι μάχιμος μόνο στα εθνικά και διεθνή θέματα αλλά σίγουρα στα αυτοδιοικητικά σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας και κυρίως στα δημοτικά, όπου συνεργάτες του λένε ότι: «ο πρώην δήμαρχος θα έχει καθοριστικό λόγο στα δημοτικά πράγματα του Τυρνάβου, κι εκεί εκείνος είναι που θα πει την τελευταία λέξη».

Κ.Τσ.

Σπέσιαλ γλυκό

*Η Ν.Σ. δίνει τη συνταγή για το γλυκό της ψυχικής γαλήνης.

Υ λ ι κ ά

- Ένα κιλό απλή καρδιά.

- Δύο κιλά ήσυχη συνείδηση.

- Μισό κιλό χαρωπό πρόσωπο.

- 300 γραμμάρια αγάπη.

- Δύο φλιτζάνια γέλιο.

- Δύο κουταλάκια εξοχή.

Ε κ τ έ λ ε σ η

 Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά.

Τα δουλεύετε πολύ καλά, ώσπου ν’ ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσει η κατσαρόλα.

Προσθέτετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Μετά ρίχνετε το χαρωπό πρόσωπο και το γέλιο. Προσέχετε πολύ καλά στο δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό. Αν έχετε λίγη εξοχή, βάζετε και δύο κουταλάκια για άρωμα.

Όταν δουλέψετε καλά όλα τα υλικά, δηλαδή τη συνείδηση, την απλή καρδιά, την αγάπη, το γέλιο, το χαρωπό πρόσωπο και την εξοχή, τα ρίχνετε στο ταψί της ψυχής, τα στρώνετε με την κουτάλα της θέλησης και τα ψήνετε στον φούρνο της υπομονής.

Το σερβίρετε ζεστό, ραντισμένο με εμπιστοσύνη. (Μμμ... Νόστιμοοο...).                  Ζ.

 

STHN PRVTH SYNEDRIASH THS NODE 

* ΣΤΗΝ πρώτη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, μετά τη θερινή ανάπαυλα, παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο γαλάζιος βουλευτής προέτρεψε τα στελέχη να είναι έτοιμα «για μια αναμέτρηση που όπως όλα δείχνουν -με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ- θα γίνει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και λάσπης».

 

 

 TO FVTOGRAFIKO STIGMIOTYPO EINAI

* ΤΟ φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από τη συμβολή των πεζοδρόμων Φρίξου και Δευκαλίωνος, προχθές βράδυ. Εκεί, μέχρι προχθές υπήρχαν υπέργειοι κάδοι, τους οποίους αφαίρεσε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων καθώς, στην αρχή κεντρικών πεζοδρόμων, λίγα μέτρα μακρύτερα δηλαδή, τοποθετήθηκαν υπόγειοι.

Για λόγο που δεν είναι γνωστός, υπήρξαν συμπολίτες οι οποίοι, παρότι δεν υπάρχουν κάδοι, άφησαν στο πεζοδρόμιο τις σακούλες με τα σκουπίδια. Εκείνο που είναι κατανοητό είναι η δυναμική της συνήθειας (σ.σ. τόσα χρόνια ήταν εκεί οι κάδοι) αλλά δεν είναι αντιληπτό γιατί πέταξαν τα σκουπίδια ενώ δεν υπήρχε κάδος. Οι πρωινοί βρήκαν τα σκουπίδια πεταμένα και κάποιοι ίσως και να απόρησαν κιόλας «γιατί δεν τα μάζεψε το απορριμματοφόρο, τι κάνουν αυτοί στον Δήμο, πάλι απεργία έχουν κ.λπ.». Να διευκρινισθεί πως όταν λένε ότι έβαλαν υπόγειους κάδους δεν εννοούν αόρατους ή… περιπατητικούς κάδους που φεύγουν, πάνε βόλτα και το πρωί γυρνάνε στη θέση τους.

Πέρα από τα αστεία θα προσαρμοσθούν (όλοι) οι περίοικοι στα νέα, πιο καθαρά, δεδομένα αλλά η δυναμική της συνήθειας είναι αλήθεια πως συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει…

Β.Κ.

 

 

 THN POREIA TVN ERGASIVN PARAKOLOYUEI

* ΤΗΝ πορεία των εργασιών παρακολουθεί καθημερινά με αυτοψίες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης. Προχθές ήταν στη Βενιζέλου, στη Δήμητρας, στη Φιλελλήνων ενώ χθες βρέθηκε στην οδό Μανδηλαρά για να ενημερωθεί από τους επιβλέποντες μηχανικούς και τους εργολάβους. Για να συζητήσει επίσης με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δρόμους όπου εκτελούνται τα έργα, να συνομιλήσει με συμπολίτες. Τα έργα, είναι φυσιολογικό, να προκαλούν αναστάτωση με τον δήμαρχο να ακούει προβλήματα, παράπονα αλλά και προτάσεις.

 Έτσι έγινε και όταν ξεκίνησε το έργο στην οδό Ηπείρου (σ.σ. θυμηθείτε τη φασαρία) αλλά όταν παραδόθηκε ανακατασκευασμένη η οδός και κυρίως προσπελάσιμα τα πεζοδρόμια, την γκρίνια διαδέχθηκαν τα θετικά σχόλια, με τους πολίτες να επικροτούν το έργο.

Σε συνομιλίες που είχε ο κ. Καλογιάννης με επαγγελματίες οδών που ανακατασκευάζονται, απαντώντας έτσι και στα όποια παράπονα, τόνιζε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, είναι μονόδρομος η αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Λάρισας, μετά από 20 περίπου χρόνια, τη στιγμή που μεγάλα πολυεθνικά σχήματα και επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται περιφερειακά του κέντρου της πόλης».

Β.Κ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass