Παρεμβάσεις…

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 19:45
*ΑΥΤΟΣ είναι Λαρισαίος σίγουρα πρωτευουσιάνος. Ο καφές σφηνωμένος στο κέντρο και σ’ ολόκληρο το ταμπλό πίσω από το παρμπρίζ στη γραμμή τα άδεια πλαστικά των προηγούμενων καφέδων.  Ζ. *ΑΥΤΟΣ είναι Λαρισαίος σίγουρα πρωτευουσιάνος. Ο καφές σφηνωμένος στο κέντρο και σ’ ολόκληρο το ταμπλό πίσω από το παρμπρίζ στη γραμμή τα άδεια πλαστικά των προηγούμενων καφέδων. Ζ.

* ΤΟ ότι η Ερμού παραμένει ο πλέον ιστορικός και παραδοσιακός δρόμος της Λάρισας, είναι αδιαμφισβήτητο.

Και μόνο γι’ αυτό τον λόγο, προφανώς και δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από τις περιοχές παρέμβασης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. Πιθανόν ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος να εκτιμούν πως οι οδοί Φιλελλήλων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών και η πάροδος… της Ερμού, αρκούν για να αναδειχτεί μέσω αυτών η ταυτότητα της εμπορικού κέντρου της πόλης και συνεπώς μόνο οι επιχειρήσεις αυτών των δρόμων μπορούν να τύχουν παρεμβάσεων και κατά επέκταση αναβάθμισης…                 

 Πάντως τα σχέδια για τον μετασχηματισμό της οδού Ανδρούτσου, σε σκεπαστό δρόμο "κλεμμένα" από τον Ι. Μότσιο είναι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Λάρισας  εδώ και χρόνια πίεζε τη δημοτική αρχή να δώσει το "πράσινο" για να γίνει κλειστός δρόμος η Ερμού, με διαφανές σκέπαστρο, αντίστοιχο και εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Μάλιστα ο σύλλογος αναλάμβανε όλα τα έξοδα του φιλόδοξου εγχειρήματος που θα άλλαζε την εικόνα του ιστορικού δρόμου. Τελικά η ιδέα του υιοθετήθηκε αλλά θα υλοποιηθεί στην Ανδρούτσου…

Γ.Ν.

 

Πρώην;

* ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκαλεί η ιδιότητα που συνοδεύει την υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Παπαδημόπουλου. Σε κείμενο με το οποίο οι υπογράφοντες ζητούν δημοψήφισμα σχετικά με την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών και το οποίο αναρτήθηκε προχθές σε blog ανάμεσα σε άλλους Λαρισαίους, υπάρχει και το όνομα του κ. Παπαδημόπουλου με την ιδιότητα: «Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, ΕΛΛΑΣ». Η «Ε» επικοινώνησε μαζί του, ο κ. Παπαδημόπουλος διέψευσε την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι εκείνος είχε υπογράψει μόνο ως δικηγόρος.

Περίεργα πράγματα.

Ζ.Π.

 

Ρένα

* ΣΥΝΗΘΕΣ φαινόμενο οι διά του Τύπου αντιπαραθέσεις μεταξύ μιας δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης. Η δημοτική αρχή Λάρισας μέσω του Γραφείου Τύπου της απάντησε στην επίθεση της Ρένας Καραλαριώτου κατά του δημάρχου Απ. Καλογιάννη για τα έργα στο κέντρο της πόλης κι εκείνη με τη σειρά της ανταπάντησε…

Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις που συνήθως δεν κρύβουν ειδήσεις. Ή μήπως όχι; Στην απάντησή της η Ρένα είναι λίαν επικριτική στην παρούσα δημοτική αρχή, αλλά τουλάχιστον επαινετική στην προηγούμενη του άσπονδου –από τις εκλογές- φίλου της Κων. Τζανακούλη. «Πάει πολύ, γράφει ο σημερινός να κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης, όταν ο ίδιος και οι σημερινοί του σύντροφοι, ως αντιπολίτευση, στάθηκαν απέναντι σε κάθε μεγάλη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας επί 16 ολόκληρα χρόνια. Οι άνθρωποι που εκτόξευσαν εναντίον του πρώην δημάρχου κάθε είδους συκοφαντία, τολμούν σήμερα να μιλούν για «καταστροφολογία» και «απόλυτο μηδενισμό», γράφει η Ρένα.

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ίσως βοήθησε και το κρασάκι που ήπιαν οι δυο τους τις προάλλες…

Δ.Χ.

 

ΑΕΛ

*ΚΑΤΩ από τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΛ μαζεύτηκαν χθες το βράδυ μερικές δεκάδες νεαρών φιλάθλων με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, για τον μεγαλομέτοχο κ. Κούγια φωνάζοντας συνθήματα κυρίως στα… γαλλικά.

Την ίδια ώρα (κι ενώ υπήρχε έκτακτο ΔΣ της ΠΑΕ) ο μεγαλομέτοχος έκανε προσωπικές δηλώσεις μέσω του σάιτ της ομάδας κριτικάροντας και απειλώντας με μηνύσεις Λαρισαίους δημοσιογράφους. 

Επιτέλους «μύρισε» ελληνικό πρωτάθλημα…

Κ.Γ.

 

Παρασκηνιακά

* Η καρδιά των πολιτικών εξελίξεων θα χτυπά το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Με το ενδιαφέρον να είναι πολλαπλό όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά ακόμα και για την αυτοδιοίκηση. Διότι εκτός από το προσκήνιο θα υπάρξει και μεγάλο παρασκήνιο καθώς στη συμπρωτεύουσα θα βρίσκεται εκτός του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωθυπουργό και ένα μεγάλο κομμάτι του Κινήματος Αλλαγής για την παρουσία της στη ΔΕΘ τη Δευτέρα.

Οι θιασώτες της εξεύρεσης κοινής γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων και της προώθησης της συνταγής Καλογιάννη για Συμπαράταξη σε Περιφέρειες και δήμους, άρχισαν ήδη τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για συναντήσεις μεταξύ φίλων με καφέ ή σε κάποια από τις αμέτρητες ταβέρνες για κρασάκι. Και ποιος ξέρει όλο και κάποιες συγκλίσεις θα υπάρξουν ή ακόμα και περιθώρια περαιτέρω διερευνήσεων με όποια μορφή. Και μπορεί αποφάσεις να μην είναι δυνατό να ληφθούν, οι εκατέρωθεν προθέσεις όμως και οι τάσεις θα φανούν. Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν τα σπουδαία…

Δ.Κ.

 

Έλληνες

* ΤΙ έκανε πάλι αυτός ο …αθεόφοβος Αλέξης; Πολιτογράφησε Έλληνες τρεις αλλοδαπούς ψαράδες. Αιγύπτιους αν δεν απατώμαι. Γιατί; Επειδή λέει το βράδυ της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και –μαζί και με άλλους αλιείς- διέσωσαν κόσμο από την πύρινη λαίλαπα.

Έ, και λοιπόν; θα αναρωτηθούν οι απανταχού Ελληνάρες. Θα τους κάνουμε και ‘Έλληνες; Είναι αυτό «εθνικό», είναι χριστιανικό; Ως γνωστόν «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι».  

Σωστά. Οπότε μάλλον φταίνε αυτοί που δέχτηκαν να διασωθούν από αλλοδαπούς…

Δ.Χ.

 

Περί κάδων

* ΑΜΕΣΗ ήταν η απόκριση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων κ. Απόστολου Σουρλαντζή, στις πρώτες παρατηρήσεις, υποδείξεις και παράπονα, που εκφράστηκαν από τους πολίτες, μέσω της στήλης, για τη λειτουργία των υπόγειων κάδων απορριμμάτων, στους πεζόδρομους της πόλης.

Απαντά, ξεκινώντας από τα παράπονα για τα μικρά στόμια των κάδων:

«Οι διατομές των υπέργειων απορριμματοδεκτών έχουν τέτοιες διαστάσεις ώστε αφενός να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη απόρριψη ποσότητας απορριμμάτων ικανού όγκου, αφετέρου δε να μην εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια των δημοτών (ιδιαίτερα των μικρών παιδιών).

Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα ασφάλειας, που προφανώς πολύς κόσμος αγνοεί ή δεν τα συνεκτιμά στον βαθμό που πρέπει. Εκτιμούμε ότι τα στόμια των υπόγειων κάδων έχουν τα κατάλληλο μέγεθος, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο ποσοστό των συνήθως παραγόμενων αποβλήτων των δημοτών. Επιπλέον δε, για τα ανακυκλώσιμα υλικά που είναι ο κύριος όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων των εμπορικών καταστημάτων, η ορθή διαδικασία είναι να απορρίπτονται εντός του κάδου χύδην και όχι σε σακούλες».

***

* Η επόμενη απάντησή του, απευθύνεται στους καταστηματάρχες του κέντρου: «Στην προσπάθεια αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της πόλης μας, είναι προφανές ότι χρειάζεται η συνδρομή και συνεργασία των καταστηματαρχών και των εμπόρων. Το κέρδος όλων και ιδίως των εμπόρων από την απομάκρυνση (πάγιο αίτημά τους) των υπέργειων κάδων από τους πεζόδρομους, είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερο από την όποια επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για κάποιους συμπολίτες μας που θα αναγκαστούν να διανύσουν μεγαλύτερη (λίγων μέτρων) απόσταση για να απορρίψουν τα απορρίμματά τους ή ενδεχόμενα από τη χρήση και δεύτερης σακούλας απορριμμάτων. Εξάλλου πόσες φορές δεν έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων εμπόρων ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους επηρεάζεται αρνητικά από τη χωροθέτηση υπέργειων κάδων πλησίον αυτών;».

***

* ΚΑΙ τέλος: «Όσον αφορά στο επιχείρημα δημότη, ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους κάδους εξαιτίας του χρόνου/καθυστέρησης που χρειάζεται -των λίγων δευτερολέπτων για λόγους ασφάλειας βεβαίως - για να ανοίξει το καπάκι του υπέργειου απορριμματοδέκτη, είναι προφανές ότι αναφέρεται στους ίδιους συμπολίτες μας οι οποίοι και κατά το παρελθόν δεν χρησιμοποιούσαν τους υπέργειους κάδους (πράσινους και μπλε) επειδή δεν ήθελαν να σηκώσουν με το χέρι τους το καπάκι».

***

* ΚΑΙ ο αντιδήμαρχος καταλήγει λέγοντας: «Ο αγώνας και οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Καθαριότητας να διατηρήσουμε την καθαριότητα και καλαισθησία της πόλης μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο όπως αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, επιβάλλει τη συμμετοχή και ειλικρινή συνεργασία των δημοτών και στο πλαίσιο αυτό οι όποιες παρατηρήσεις, κρίσεις και προτάσεις των συμπολιτών μας προς την κατεύθυνση αυτή, ακόμη και εάν μερικές φορές εμπεριέχουν στοιχεία υπερβολών, είναι ευπρόσδεκτες».

Κάθε αρχή και δύσκολη!

Λ.Κ.

 

ΔΕΗ

*Η ΕΝΣΤΑΣΗ του αναγνώστη έρχεται μια ημέρα μετά την τραγική είδηση του θανάτου ενός συμπολίτη μας ενώ περίμενε στην ουρά της ΔΕΗ. Εξηγεί πως πληρώνει εδώ και χρόνια τους λογαριασμούς των δύο «ρολογιών» του, μέσω τραπέζης. Με το που εκδίδεται ο λογαριασμός τους εξοφλεί μέσω e-banking. Όπως και πολύς κόσμος. 

Ε, κάποια στιγμή αποφάσισε να φύγει από τη ΔΕΗ και να αλλάξει πάροχο. Το κάνει και εκδίδονται οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που όμως είναι αρνητικοί και έτσι ο πολίτης έχει να πάρει χρήματα πίσω.

***

*ΠΑΙΡΝΕΙ τηλέφωνο στη ΔΕΗ και ζητάει, όπως πλήρωνε τόσα χρόνια ηλεκτρονικά να γίνει η επιστροφή επίσης ηλεκτρονικά. «Όχι πρέπει να έρθετε από εδώ» του λένε, όπως ισχυρίζεται και καταθέτει το εξής ερώτημα «Γιατί θα πρέπει να χάσω μια ημέρα από τη ζωή μου προσπαθώντας να πάρω  τα χρήματά μου πίσω;» και συνεχίζει: «Είναι δυνατόν μια ημέρα μετά τον θάνατο ενός συνανθρώπου μας, να μου λέει η ΔΕΗ πως θα πρέπει να υπομένω όλη αυτή τη διαδικασία για να πάρω ένα χαρτάκι εξυπηρέτησης όταν εγώ τόσα χρόνια δεν ταλαιπωρώ την υπηρεσία και τακτοποιώ τις υποχρεώσεις μου διαδικτυακά;».

Απάντηση το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να λάβει…

Κ.Γ.

 

Στοίχημα

* ΜΠΟΡΕΙ ο Αλέξης Τσίπρας να ζήτησε χθες από τους Χανιώτες να μην δώσουν ρακή στον Παύλο Πολάκη γιατί «έπεσε στη μαρμίτα όταν ήταν μικρός!» όμως ανέδειξε επισκεπτόμενος μια ΤΟΜΥ σε κυβερνητικό στοίχημα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας, πλέον, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας είπε ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών του και ενόψει εκλογών από τον Σφακιανό αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τον οποίο περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη.

Απομένει σε εκείνον να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει το κυβερνητικό στοίχημα έστω και αν πρόκειται για στοίχημα υψηλού πολιτικού κινδύνου καθώς τα αποτελέσματα του σχεδιασμού ανάπτυξης των ΤΟΜΥ απέχουν πολύ από τους στόχους.

Δ.Κ.

 

Τηλεφωνική

έφοδος

* ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ έρευνα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω τηλεφώνου διεξήγαγε στον αέρα ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας και κάποια στιγμή άρχισαν να ασχολούνται με το ΙΚΑ Λάρισας (διοικητικές υπηρεσίες). Προς έκπληξη των ραδιοφωνικών παραγωγών (Γρ. Αρναούτογλου και συνεργάτες του) οι υπάλληλοι και ο διευθυντής του υποκαταστήματος ανταποκρίθηκαν άμεσα στις κλήσεις τους, αποσπώντας στο τέλος τα σχετικά συγχαρητήρια και μια αφιέρωση στο τραγούδι που ακολούθησε.

Ευτυχώς που δεν τηλεφώνησαν στον ΟΓΑ, όπου ως γνωστόν σπάνια σηκώνουν τα τηλέφωνα…   

    

Διακοπές

* ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΕΣ διακοπές προγραμματίζει από αύριο ο διοικητής των δύο νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος. Τελευταία ημέρα δουλειάς σήμερα και ενέταξε στο πρόγραμμά του συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου για όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες και για όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τις επόμενες στα δύο νοσοκομεία.

Αναβάθμιση της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου και κατάθεση προτάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα έχουν την τιμητική τους χωρίς να αποκλείεται και έκπληξη με είδηση της τελευταίας στιγμής. Όχι, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου μάλλον δεν θα ανακοινώσει ενόψει των ολιγοήμερων διακοπών, που δεν έκανε το καλοκαίρι. Εκτός και αν αναβάλλει τις …διακοπές!

Δ.Κ.

 

Πρόστιμο

* ΠΡΟΣΤΙΜΟ 70.000 ευρώ σε εταιρεία, για ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις, µε ή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και µε σκοπό την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών, επέβαλε, έπειτα από πολλές καταγγελίες καταναλωτών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.  Σας ενοχλούν στο τηλέφωνο για πακέτα προσφορών; Πείτε το στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Θα τους τιμωρήσει.

Λ.Κ.

 

 Τείχος

* ΑΠΟ την μια πλευρά της Κύπρου από την Κεντρική πλατεία:

*Γιάννηηηηη πού είσαι; Τι κάνεις; Τα παιδιά καλααααά;

Από την άλλη πλευρά της Κύπρου, από το πεζοδρόμιο:

*Επππ, γεια σου Νικόλααααα. Καλαααά. Να τα πούμε κάποια στιγμή γιατί τώρα έχουμε το τείχος.

Ο ένας σήκωνε τα χέρια κι ο άλλος έδειχνε κατανόηση. Μα και οι δύο γελούσαν.

***

* ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση από τα έργα και τα νέα δεδομένα, όμως είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής υπάρχει κατανόηση από μεγάλο ποσοστό πολιτών. Το αντιλαμβάνεσαι στη βόλτα που κάνεις στο κέντρο. Το εισπράττεις από τις κουβέντες που γίνονται. Το ακούς από περαστικούς και θαμώνες καταστημάτων καφέ.

Υπάρχουν βέβαια και οι «κραυγές» του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όμως εκείνες μένουν εγκλωβισμένες στις λίγες ίντσες. Η πραγματικότητα απέχει.  Τουλάχιστον προς το παρόν. Γιατί στο μέλλον κανείς δεν ξέρει.

Κ.. 

 

Μπαρμπα-Στέφανος

* ΜΙΑ αγαπητή και χαρακτηριστική φιγούρα της Μηλίνας στο νότιο Πήλιο, έφυγε από τη ζωή. Πλήρης ημερών ο μπαρμπα-Στέφανος Κολοβός, ο παππούς του παράλιου θερέτρου, έχασε τη μάχη, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, αφότου είχε τραυματιστεί πέφτοντας. Οι δημοσιογράφοι που τον γνωρίσαμε στα καλοκαίρια μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και αγάπη.

 

 

 

GIA KALYTERH EJYPHRETHSH SAS* ΚΑΛΕΣ οι συναλλαγές με POS αλλά υπάρχουν και τα απρόβλεπτα. Πάντα στην τσέπη και μετρητά…

Ι.Μ.

 

 

 

STA MATIA TON KOITANE OI*ΣΤΑ μάτια τον κοιτάνε οι αντιπεριφερειάρχες του. Ο εις τριπλούν Γ. Λαδόπουλος και στα μάτια και στα φρύδια και στα βλέφαρα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass