Η «Ε» ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Δύο «γίγαντες» ορθώνονται στα Τέμπη

* Πώς τα ρεύματα από το «Μπουγάζι» και η ζέστη του κάμπου μετατρέπουν το σημείο σε ιδανικό για να στηθούν δύο τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 1,7 μεγαβάτ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2016 20:06 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Απρ 2016 20:38

 

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

Δύο πραγματικοί «γίγαντες» τόσο σε ύψος όσο και σε ισχύ στήνονται στις πλαγιές του Κισσάβου στο ύψος της εισόδου των Τεμπών. Πρόκειται για δύο τεράστιες ανεμογεννήτριες οι οποίες εκτός από τον ρόλο της μετατροπής και παραγωγής ενέργειας θα έχουν και εκπαιδευτικό σκοπό, καθώς στις εγκαταστάσεις του έργου θα γίνονται δεκτοί μεταξύ άλλων, σχολεία και πανεπιστήμια που θα δείχνουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Η εταιρία που έχει αναλάβει το μεγάλο αυτό έργο ονομάζεται «Αιολική Επιμορφωτική Τεμπών Α.Ε.» και συνολικά έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα στηθεί συγκεκριμένα στη θέση «Κοκκινόχωμα – Καραγιάννη Τσικάρι» της Τοπικής Κοινότητας Ευαγγελισμού, της Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου στο Δήμο Τεμπών και ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του.

Το έργο, θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,7 ΜW (Μεγαβάτ) και θα αποτελείται από δύο ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ισχύος 0,850 MW έκαστη, οριζοντίου άξονα, με τρία πτερύγια, ήτοι συνολική ισχύ 2 Χ 0,850 MW = 1,7 MW, τύπου GAMESA G-58, με διάμετρο πτερωτής d=58 m και ύψος πυλώνα h = 65 m, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά υψομετρικά σημεία. Επίσης θα υπάρξει και ένας οικίσκος ελέγχου του αιολικού σταθμού, εμβαδού 50 τετραγωνικών.

Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δύο λαρισινές εταιρίες, Κολλάτος και Ζησάκης κατασκευαστική, την αποπεράτωση του έργου. Αφού το παραδώσουν θα έρθουν οι ανεμογεννήτριες από τη Γερμανία να εγκατασταθούν στα σημεία που έγινε η προετοιμασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργολάβων οι εργασίες – που ξεκίνησαν από τις αρχές του 2016- θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου έτσι ώστε στις αρχές του Ιούλη να αρχίσει να λειτουργεί ενώ από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να ανεβαίνουν σχολεία και πανεπιστήμια για να βλέπουν πώς μετατρέπεται από αιολική σε ηλεκτρική η ενέργεια.

«Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο σημείο είναι πως μπορεί να γίνει η πρόσβαση εύκολα από τον καθένα που ενδιαφέρεται» τονίζει ο εργολάβος κ. Έκτορας Κολλάτος και συνεχίζει εξηγώντας τα πλεονεκτήματα: «Στη θέση αυτή έχει πάντα άνεμο. Ο κάμπος έχει ζέστη και μέσα από τα Τέμπη και συγκεκριμένα από το «μπουγάζι» έρχονται τα ψυχρά ρεύματα αέρα από τον Θερμαϊκό. Έτσι ανεβαίνει ο θερμός αέρας δημιουργώντας την κατάσταση που χρειάζονται οι ανεμογεννήτριες. Είναι από τα σπάνια φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα και θα δουλεύει όχι μόνο όταν φυσάει γενικότερα αλλά κυρίως όταν έχει ζέστη, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι το πρώτο που γίνεται στη Θεσσαλία και το πρώτο επιμορφωτικού χαρακτήρα» καταλήγει ο κ. Κολλάτος που τόνισε πως σε λίγο διάστημα θα είναι έτοιμος και ο δρόμος που θα οδηγεί στο Αιολικό Πάρκο ενώ υπογράμμισε πως οφέλη θα έχουν και οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού καθώς θα έχουν έκπτωση στην κατανάλωση του ρεύματος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για το έτος 2015 η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε ήταν 171,8 MW. Πέραν αυτής της νέας ισχύος, είναι ήδη υπό κατασκευή νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 210,7 MW. Με βάση τη Στατιστική, το σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη 2015 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι: 2150,8 MW αυξημένη κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα με αφορμή την παρουσίαση της αιολικής στατιστικής για το 2015 ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως: «Τα 172 MW αιολικής ενέργειας που εγκαταστάθηκαν το 2015 και τα πλέον των 200 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή αποτελούν έναν άθλο του ελληνικού κλάδου της αιολικής ενέργειας, δεδομένου του αρνητικού επενδυτικού και πολιτικού κλίματος που επικρατεί. Ο κλάδος μας, πέραν των οικονομικών δυσχερειών που μοιράζεται με όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχει πέσει σε – ανεξήγητη για εμάς – κυβερνητική δυσμένεια, η οποία επιβαρύνει το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα» καταλήγοντας πως «Η επίτευξη μιας παγκόσμιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα το 2050 και η συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και με επιθυμητό στόχο 1,5 βαθμούς Κελσίου, αποτελούν το αντικείμενο της συμφωνίας του Παρισιού, ως τη μόνη λύση στην αντιμετώπιση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass