Το μουσείο Χουντίνι στη Βουδαπέστη

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2017 11:28

Σχεδόν 100 χρόνια μετά το θάνατό του το όνομα του Χάρι Χουντίνι είναι συνώνυμο με την τέχνη της απόδρασης, ωστόσο πολύ λίγα είναι γνωστά για την πρώτη του μεγάλη διαφυγή – το πως έφυγε από την πατρίδα του την Ουγγαρία όταν ήταν παιδί στις ΗΠΑ για μία καλύτερη ζωή.


Το «Σπίτι του Χουντίνι» ένα Μουσείο στην ιστορική περιοχή εντός των τειχών της Βούδα, στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη επιδιώκει να ρίξει φως στις ρίζες του θαυματοποιού με μία συλλογή αναμνηστικών και μία ειδική ομάδα ερευνητών που φέρνουν στο προσκήνιο έγγραφα που αφορούν τη ζωή του.
«Ήταν φυσικά ο σημαντικότερος καλλιτέχνης των αποδράσεων που υπήρξε ποτέ στην ιστορία. Πιστεύω όμως ότι το μεγάλο μυστικό του βρίσκεται στις ουγγρικές του ρίζες, όταν μαζί με την οικογένεια του, που ήταν πολύ φτωχή, κατάφερε να αποδράσει από την Ουγγαρία», ανέφερε στο Reuters ο ιδρυτής του μουσείου Ντέιβιντ Μερλίνι. «Αυτή πρέπει να ήταν η πρώτη μεγάλη απόδραση της ζωή του, προς τις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα ζούσε μία πολύ καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.
Για τον Μερλίνι, 38 ετών, Ούγγρο, ο οποίος επίσης ειδικεύεται στις αποδράσεις και καθοδήγησε τον ηθοποιό Αντριεν Μπρόντι για να υποδυθεί με επιτυχία τον μάγο Χουντίνι στην ομώνυμη μίνι σειρά, ο Χουντίνι είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης. Ο Ντέιβιντ Μερλίνι δημιούργησε το Μουσείο για να τιμήσει τον Χουντίνι, τον μεγάλο καλλιτέχνη που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη ως Έρικ Βάιζ σε οικογένεια Εβραίων το 1874.
Ο Χουντίνι έφυγε με την οικογένειά του για τις ΗΠΑ το 1878 και έγινε Αμερικανός υπήκοος.
Όταν άρχισε να ασχολείται με την ταχυδακτυλουργική και να δίνει παραστάσεις άλλαξε το όνομά του σε Χάρι Χουντίνι, όνομα που εμπνεύστηκε από τον Γάλλο μάγο Ζαν Εζέν Ρομπέρ Χουντίν.
Έγινε ο πιο διάσημος καλλιτέχνης των αποδράσεων όλων των εποχών προσελκύοντας την προσοχή και ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό του με τα εγχειρήματά του. Δραπέτευε από ζουρλομανδύες, σχοινιά, χειροπέδες, αλυσίδες, ακόμα και από κελιά φυλακών. Το 1913 πραγματοποίησε το πιο γνωστό του νούμερο, κατόρθωσε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα. Πέθανε το 1926 από ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.
«Είμαστε όλοι Χουντίνι επειδή ο καθένας μας έχει ένα κρυφό όνειρο που περιμένει να εκπληρωθεί» ανέφερε ο Μερλίνι.
Ο Ντέιβιντ Μερλίνι έχει πραγματοποιήσει θεαματικές αποδράσεις στην καριέρα του, απελευθερώθηκε από το εσωτερικό ενός πυραύλου SCUD εν πτήσει, μπήκε σε ένα μπλοκ σκυροδέματος που ρίχτηκε σε ένα ποτάμι και παρέμεινε δεμένος σε ένα ζουρλομανδύα σε ένα κομμάτι πάγου επί 33 ώρες. Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Καλλιτέχνη Απόδρασης στα World Magic Awards στο Λος Άντζελες. Το 2009 είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ κρατώντας την αναπνοή του κάτω από το νερό για 21 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα.
Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται χειροπέδες, σπάνια, ασυνήθιστα αντικείμενα, πολλές φωτογραφίες για τη ζωή και τις παραστάσεις του Χάρι Χουντίνι και επίσης μία Βίβλος από το 1883 που ανήκε στην οικογένειά του μεγάλου καλλιτέχνη των αποδράσεων.
Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν ακόμη την ευκαιρία να διασκεδάσουν και με τα κόλπα έξι ταχυδακτυλουργών που δίνουν παράσταση στο μικρό θέατρο του Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass