Ο Τζέιμς Μποντ δεν καπνίζει πια, αλλά κινδυνεύει από το παθητικό κάπνισμα

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 11:29

Ο Τζέιμς Μποντ πρέπει να έκοψε το κάπνισμα πριν από 14 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού εξαιτίας των κακών συνηθειών των πολυάριθμων ερωμένων του, προειδοποίησαν σήμερα ερευνητές.

Δύο ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας αποφάσισαν να βάλουν στο μικροσκόπιο το παρελθόν του πράκτορα 007 ως καπνιστή και να ερευνήσουν τον κίνδυνο που διατρέχει τόσο η υγεία του ίδιου όσο και των θαυμαστών του τους οποίους ενδεχομένως να έχει εμπνεύσει. Παρότι το έκοψε, ο 007 συνέχισε να εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο ερωτοτροπώντας με καπνίστριες, γράφει το επιστημονικό δίδυμο στην επιθεώρηση Tobacco Control.
Οι συγγραφείς της έρευνας Αν Τάκερ και Νικ Ουίλσον από το πανεπιστήμιο του Οτάγκο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας αναφέρουν ως παράδειγμα για την "μεγάλη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα (του Μποντ), ειδικά στο κάπνισμα μετά τη σεξουαλική συνεύρεση" ότι σε μία από τις ταινίες του "μία από τις ερωτικές παρτενέρ του είχε ακουμπήσει ένα τασάκι πάνω στο γυμνό στέρνο του".
Ο κίνδυνος για την υγεία του περιορίζεται, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, "λόγω της κατά κανόνα σύντομης διάρκειας των σχέσεών του".
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο Μποντ κάπνιζε περισσότερο την δεκαετία του 60--σε πέντε από τις έξι ταινίες εκείνη την δεκαετία--και πήρε την τελευταία ρουφιξιά του το 2002 στην ταινία "Die Another Day".
Όμως οι ερωτικές του σύντροφοι δεν το έκοψαν και κάπνιζαν ακόμη και στην πρόσφατη ταινία Skyfall του 2012.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνήθεια του κινηματογραφικού πράκτορα δεν ταιριάζει με την εμμονή του για σωματική άσκηση, κάτι που του είναι απαραίτητο στη δουλειά του.
"Ταιριάζει όμως με μία πιθανή αντίληψη μικρού προσδόκιμου ζωής δεδομένων των χιλιάδων σφαιρών που έχει δεχτεί. (Ο Μποντ) Κινδυνεύει επίσης πολύ και από την μεγάλη κατανάλωση μαρτίνι και άλλων αλκοολούχων και συχνά οδηγεί πολύ γρήγορα".
Αναφορικά μάλιστα με το αλκοόλ--η μεγάλη κατανάλωση του οποίου συνιστά μία ακόμη αιτία πρόωρου θανάτου--μελέτη του 2015 αποφάνθηκε ότι ο σημερινός 007, ο βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ, πίνει περισσότερο από όλους εκείνους που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν τον διάσημο πράκτορα.
Την εποχή εκείνη ο Κρεγκ έπινε κατά μέσο όρο 20 μονάδες αλκοόλ ανά ταινία από τότε που ξεκίνησε να υποδύεται τον Μποντ το 2006 στην ταινία "Casino Royale", σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το βρετανικό κλαδικό περιοδικό The Grocer.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Πιρς Μπρόσναν ήταν 12 μονάδες κατά μέσο όρο, 11 για τον Σον Κόνερι και μόλις 4 με 5 μονάδες ανά ταινία για τον Τίμοθι Ντάλτον.
Παρότι η έρευνα για το κάπνισμα και τον Τζέιμς Μποντ φαντάζει αρκετά επιπόλαιη, περιέχει και ένα σοβαρό μήνυμα σχετικά με τον τρόπο ζωής των διάσημων κινηματογραφικών ηρώων: ενώ υπάρχει μία τάση μείωσης του καπνίσματος στη σειρά αυτών των ταινιών, η συνέχισή του από τις ερωμένες του πρωταγωνιστή εξακολουθεί να συνιστά πρόβλημα από την πλευρά της δημόσιας υγείας δεδομένου του πόσο δημοφιλείς είναι οι ταινίες.
"Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να ζητούν την μείωση του καπνίσματος στις ταινίες", προτείνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass