Πως o Τζορτζ Μάικλ διαμόρφωσε τη μόδα των 80ς

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 11:33 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιαν 2017 11:37

Εισέβαλε στη μουσική σκηνή με τους Wham! φορώντας ένα T-shirt Κάθριν Χάμνετ με το σύνθημα «Choose Life» (Διάλεξε τη ζωή) το 1984 με την επιτυχία «Wake Me Up Before You Go-Go».

Στη συνέχεια έκανε σήμα κατατεθέν τα πολύ κοντά γένια, τα γυαλιά ηλίου aviator με καθρέπτες, τα κομμένα γάντια και το δερμάτινο τζάκετ με σηκωμένα τα μανίκια. Ο Τζορτζ Μάικλ δημιούργησε κληρονομιά στον κόσμο της υψηλής μόδας πολύ πριν γυριστεί το μουσικό βίντεο «Freedom 1990», στο οποίο πρωταγωνίστησαν τα σούπερ μόντελς Σίντι Κρόφορντ, Ναόμι Κάμπελ, Λίντα Εβανγκελίστα, Τατιάνα Πάτιτζ και Κρίστι Τέρλινγκτον.

Το θρυλικό T-shirt «Choose Life» που φορούσαν οι Wham στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Wake Me Up Before You Go-Go» ήταν ένα μήνυμα κατά των ναρκωτικών και κατά της αυτοχειρίας. Ήταν δημιουργία της σχεδιάστριας μόδας και ακτιβίστριας υπέρ της ειρήνης Κάθριν Χάμνετ και επηρεάζει και σήμερα πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Κάνιε Γουέστ.
Τη δεκαετία του 1980 οι Wham εμφανίζονταν με πολύ κοντά σορτς και με τα T - shirts με το όνομα του γκρουπ ή με άλλα λογότυπα τα οποία δεν έλειπαν από καμία εφηβική ντουλάπα.
Οι λεγεώνες των θαυμαστών τους αντέγραφαν το στυλ των Wham με τα αστραφτερά λευκά ή τζιν σύνολα και τα καπέλα καουμπόι ή τα υπερμεγέθη, σε έντονα χρώματα πουκάμισα.
Οι Τζορτζ Μάικλ και Άντριου Ρίτζλεϊ συνέβαλαν ώστε να θολώσουν τα όρια μεταξύ μουσικής και υψηλής μόδας. Με μαλλιά χαίτη και με ανταύγειες έκαναν τους θαυμαστές τους, άνδρες και γυναίκες να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο στυλ και αύξησαν κατακόρυφα τις πωλήσεις προϊόντων styling μαλλιών. Το 1986 ο Τζορτζ Μάικλ έκανε μόδα το χαλαρό κοστούμι χωρίς πουκάμισο και τρία χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στα βραβεία MTV Video Music Awards στο Λος Άντζελες με ψηλόμεσο παντελόνι και μπολερό τζάκετ με prints κομμάτια καθιερώνοντας δύο βασικά κομμάτια της ανδρικής μόδας της εποχής.
Το 1987 άρχισε η σόλο καριέρα του Τζορτζ Μάικλ και έγινε μεγάλη επιτυχία το «Faith». Στο βιντεοκλίπ και στην περιοδεία εμφανίζεται με τζιν Levis 501, τζάκετ δερμάτινο με κρόσσια, μπότες καουμπόι, γυαλιά aviator, σκουλαρίκια σταυρούς και αξύριστα κοντά γένια, ένα ακόμη αξέχαστο look.
Η επιρροή του στη μόδα και το στυλ εδραιώθηκε με το βιντεοκλίπ «Freedom 90” με τις πέντε βασίλισσες της μόδας Λίντα Εβαντζελίστα, Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Τατιάνα Πάτζιτζ και Κρίστι Τέρλινγκτον σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η εποχή που είχε επιλέξει να μην εμφανίζεται σε βιντεοκλίπ και σε φωτογραφίσεις.
Τα τελευταία χρόνια είχε υιοθετήσει ένα neo smart look και στις συναυλίες εμφανιζόταν με sharp tailored κοστούμια και κοντοκουρεμένα μαλλιά. Ωστόσο δεν αποχωριζόταν τα γυαλιά ηλίου και ένα μεγάλο σταυρό.
Ο Τζορτζ Μάικλ πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου του 2016 σε ηλικία 53 ετών.
Τα ρούχα που επέλεγε ήταν αντανάκλαση της μουσικής του – δηκτικά, εντυπωσιακά και γεμάτα προσωπικότητα.
Ήταν ένας καλλιτέχνης που επαναπροσδιόριζε συνεχώς τον εαυτό του και το look του. Ανήκε στην κατηγορία και την γενιά των καλλιτεχνών που αναγνώρισαν τη δύναμη της μόδας ως θέαμα και βρήκε νέους τρόπους για να την αξιοποιήσει.
Πηγή: «The Sidney Morning Herald», «Mirror UK»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass