ΤΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ PARKOUR ΣΤΗΝ ΟΙΑ

Άλμα από τη Λάρισα στη Σαντορίνη

* Μιλά στην «Ε» ο παγκόσμιος πρωταθλητής Δημήτρης Κυρσανίδης

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2017 23:00

Τετάρτη απόγευμα στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Ράμπες και εμπόδια έχουν στηθεί μπροστά στην Ιατρική Σχολή.

Γύρω-γύρω στα πεζούλια έχουν από νωρίς παραταχθεί εκατοντάδες νεαρά αγόρια για να δουν από κοντά τον Δημήτρη Κυρσανίδη, τον Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή freerun, αλλά και να εκτελέσουν τα πιο εντυπωσιακά κόλπα τους προκειμένου να είναι ανάμεσα στα άτομα που θα επιλέξει ο διάσημος αθλητής για να συμμετάσχουν στα προκριματικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος που θα γίνει στην Οία της Σαντορίνης στις 7 Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες παιδιά διαφόρων ηλικιών συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου προκειμένου να δοκιμάσουν την τύχη τους στο DK Tour of Motion 2017, που διοργανώνει η εταιρία Red Bull σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Έλληνα freerunner Δημήτρη Κυρσανίδη και η οποία ως στόχο είχε να αναδείξει υποψήφιους για τον διαγωνισμό Red Bull Art of Motion που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη. Εκεί συναντήσαμε τον 22χρονο δις παγκόσμιο πρωταθλητή, τον μοναδικό Έλληνα με τόσες διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα, ο οποίος μίλησε για το εντυπωσιακό και συνάμα επικίνδυνο freerun.

Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα πριν από περίπου 10 χρόνια, σε ηλικία μόλις 12 ετών. «Είδα κάποια παιδιά να το κάνουν, είπα θα το δοκιμάσω και κόλλησα» εξηγεί και συμπληρώνει ότι προσπαθώντας μόνος του, κάνοντας αμέτρητες ώρες προπόνησης και βλέποντας βίντεο στο διαδίκτυο κατάφερε να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα και να κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. «Πιο παλιά δεν υπήρχαν άλλοι αθλητές για να μου δείξουν τον δρόμο. Κατάφερα τα πάντα προσπαθώντας μόνος μου και παρακολουθώντας βίντεο από αθλητές του εξωτερικού. Σήμερα, χαίρομαι που αποτελώ παράδειγμα για παιδιά που ασχολούνται με το freerun, που βλέπουν τα βίντεό μου για να πάρουν ιδέες και να γίνουν καλύτεροι σε αυτό που αγαπούν». Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπερβάλλει. Εκτός από διεθνώς αναγνωρισμένος στον χώρο του είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα νεαρά αγόρια που έχουν ως χόμπι το parkour. Μάλιστα, χθες στη Λάρισα βρέθηκαν παιδιά εκτός από τις γύρω περιοχές, ακόμη και από πόλεις αρκετά χιλιόμετρα μακριά όπως η Φλώρινα, προκειμένου να διαγωνιστούν αλλά και να δουν από κοντά τον Δημήτρη Κυρσανίδη.

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος που το άθλημα γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στις προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, όμως τονίζει την έλλειψη υποδομής στην Ελλάδα για τέτοιου είδους αθλήματα. «Θα έπρεπε να υπάρχουν πάρκα όπου τα παιδιά μπορούν να κάνουν απερίσπαστα parkour, freerun ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή και στιλ θέλουν. Οι διάφορες τοποθεσίες εντός του αστικού ιστού μπορεί να παρουσιάζουν ενδιαφέρον όμως κρύβουν κινδύνους, τόσο για τον ίδιο τον αθλητή, όσο και για τους περαστικούς. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να χτυπήσεις όταν έχεις συνεχώς στο μυαλό σου ότι μπορεί να περάσει κάποιος και να σε διακόψει ή να ενοχλήσεις τον περαστικό». Άλλωστε, όπως λέει σε αυτού του είδους τα αθλήματα η ασφάλεια είναι το Α και Ω. «Κάθε λεπτό πρέπει να έχουμε τον νου μας στην ασφάλειά μας.

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα το θέμα της ασφάλειας δεν είναι τόσο σημαντικό όσο εδώ, όπου μια λάθος εκτίμηση μπορεί να αποβεί μοιραία» τονίζει, αφού τεστάρει ο ίδιος ένα - ένα τα εμπόδια που έχουν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, ενώ τα παιδιά τον κοιτούν με δέος και προσπαθούν να του πιάσουν την κουβέντα. «Το πρώτο πράγμα που με ρωτούν όλα τα παιδιά όταν έρχονται να μου μιλήσουν» σημειώνει «είναι πώς θα κάνουν την ανάποδη τούμπα, το backflip όπως λέμε στη γλώσσα μας. Αυτό είναι λάθος. Αυτό που χρειάζεται αυτό το άθλημα είναι υπομονή κι επιμονή. Σίγουρα είναι εντυπωσιακό κι αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον σε πολλούς. Όμως επειδή είπαμε ότι η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό σε αυτό το άθλημα συμβουλεύω όλα τα παιδιά να μην βιάζονται. Να μην «τρέχουν», να κάνουν ένα βήμα τη φορά, να κατακτούν κάθε κίνηση και μετά να πηγαίνουν στην επόμενη. Μόνο έτσι θα είναι ασφαλείς αλλά και θα δουν ουσιαστική εξέλιξη» τονίζει.

Η ώρα έχει περάσει και ο διαγωνισμός πρέπει να ξεκινήσει πριν μας αποχαιρετήσει λέει ότι η Λάρισα έχει πολλά σημεία για να κάνεις parkour και freerun, όπως το Φρούριο και η πλατεία Λαού, ενώ το πιο εντυπωσιακό σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι ο περιβάλλων χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης. Τα παιδιά βάζουν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν τον έμπειρο κριτή, αφού μόνο τρεις θα καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Σαντορίνη και να βρεθούν ανάμεσα στους μεγαλύτερους παρκουρίστες του κόσμου. Οι τρεις Λαρισαίοι που θα πάρουν μέρος στα προκριματικά του Red Bull Art of Motion είναι οι Μάνος Μπίλλης (1ος), Μικέλ Ντερσάι (2ος), Νίκος Ποδαπαλίδης (3ος). Αντίστοιχος διαγωνισμός έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει σε Αθήνα και Πάτρα, από όπου θα συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15 ατόμων που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον διεθνή αγώνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FREERUN

Πρόκειται για μια παραλλαγή του parkour. Το parkour, εξηγεί ο 22χρονος Δημήτρης, είναι η βέλτιστη μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο χρησιμοποιώντας το σώμα σου, προκειμένου να αποφύγεις τα εμπόδια που βρίσκεις στον δρόμο σου. Στο freerun δεν υπάρχει στόχος, είναι εντελώς ελεύθερο.

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass