Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι μοναδικό, καπνιστό και υπάρχει μόνο στα My Market

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2017 9:00

Πρόκειται για ένα μπαχαρικό το οποίο παράγεται από κόκκινη πιπεριά, αφού πρώτα αποξηραθεί με τη χρήση φωτιάς και καπνού, ο οποίος προέρχεται από ατόφιο ξύλο οξιάς.

Για την παραγωγή του προϊόντος χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο ποικιλία πιπεριάς της Αριδαίας (Καρατζόβας), η οποία βρίσκεται στην περιοχή από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το όνομα σύμφωνα με την παράδοση προήλθε τη στιγμή που άλεθαν την αποξηραμένη πιπεριά και τους προκαλούσε το ανάλογο φτέρνισμα με το ανάλογο κάψιμο στον ουρανίσκο όπως συμβαίνει και με το μαύρο πιπέρι. Έτσι έδωσαν το όνομα πιπέρι που υποδεικνύει τα χαρακτηριστικά που ομοίαζαν με το μαύρο πιπέρι αν και επρόκειτο για τελείως διαφορετικό φυτό.

Το όνομα Καρατζόβας υποδηλώνει την καταγωγή του προϊόντος. Από την άλλη η ονομασία πάπρικα χρησιμοποιείται όταν πρέπει να δηλωθεί ένα απλώς κόκκινο γλυκό πιπέρι, το οποίο είναι αρκετά καλό για το λόγο που επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί αλλά δεν φτιάχνεται από την ποικιλία της πιπεριάς της Αριδαίας, η οποία έχει φυσικά τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η πιπεριά της Αριδαίας είναι ένα μοναδικό προϊόν με αρκετά έντονη γεύση και πολύ ξεχωριστά αρώματα. Αυτό οφείλεται στην αρκετά αυξημένη συγκέντρωση αρωματικών ελαίων στον καρπό της όταν πρόκειται για την αυθεντική ποικιλία.

Είναι μια πιπεριά ελαφρώς καυτερή όπως και το πιπέρι αυτής, εξού και το όνομα πιπέρι το οποίο χρησιμοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας – Καρατζόβας.

 Προσαρμοσμένο κατάλληλα στο μικροκλίμα της περιοχής επιτρέπει τη φυσιολογική καλλιέργεια της χωρίς με τις σύγχρονες μορφές καλλιέργειας. Η συγκεκριμένη ποικιλία πιπεριάς φημολογείται ότι ξεκίνησε την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Μακεδονία όπου σταδιακά έγινε η πλήρη ενσωμάτωση στην τοπική διατροφή, ως αναπόσπαστο κομμάτι της βορειοελλαδίτικης κουζίνας, είτε πρόκειται για νωπή κατανάλωση αυτής είτε υπό μορφή πιπεριού ή μπούκοβου (φολίδες πιπεριάς).

Η μέθοδος αποξήρανσης και η χρήση καπνού χρησιμοποιήθηκε για το πλεόνασμα της πιπεριάς το οποίο δεν μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα. Η χρήση καπνού επιλέχτηκε γιατί δίνει στο προϊόν  μεγάλο χρόνο ζωής.

Το τελικό προϊόν δεν περιέχει συντηρητικά ή οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα γεύσης. Είναι απλώς μια έντονα συμπυκνωμένη γεύση καπνιστής κόκκινης πιπεριάς σε μορφή σκόνης έτοιμη προς χρήση για να αναδείξει ή να συμπληρώσει αρώματα στις μαγειρικές σας ανησυχίες. Για να ζεστάνει όλα τα ειδικά πιάτα του χειμώνα: σούπες, όσπρια, πατάτες ή ακόμα και βραστές σαλάτες

Διατίθεται σε γυάλινο βάζο των 100 γραμμαρίων και θα την βρείτε μόνο στα Μy Market.