Καπέλα: Τα είδη και η ιστορία τους ανά δεκαετία

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2013 15:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:11

 

Όποια γυναίκα έχει άποψη για την μόδα, έχει στυλ, και φυσικά αισθητική, έχει τουλάχιστον ένα καπέλο στην ντουλάπα της!

Δεν είναι τυχαίο που η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες και κατ΄ επέκταση την ιστορία της μόδας, η Coco Chanel, πολύ πριν ασχοληθεί με τα ρούχα, κατασκεύαζε καπέλα και μάλιστα το πρώτο κατάστημα που άνοιξε το 1909, ήταν καπελάδικο!

Δυστυχώς πλέον τα καπέλα είναι ένα ενοχοποιημένο αξεσουάρ ως υπερβολικό ή περιττό ή εκκεντρικό! Λάθος! Όπως λάθος είναι η θεωρία ότι τα καπέλα δεν πηγαίνουν σε όλες τις γυναίκες!

Σίγουρα δεν πηγαίνουν σε όλες, όλα τα σχέδια, αλλά με μια μικρή έρευνα θα καταλήξετε σε κάποια που θα σας πηγαίνουν και μόλις το φορέσετε θα σας αρέσει και θα αρέσει και σε κείνον. Τα καπέλα έχουν γράψει κι αυτά, όπως τα περισσότερα από τα αξεσουάρ, την δική τους ιστορία μέσα στα χρόνια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια αλλά φυσικά τότε ο ρόλος τους ήταν προστατευτικός και όχι διακοσμητικός ή στυλιστικός.

Αν και ο πρώτος καπελάς υπήρξε κάπου στις αρχές του 1500 στο Μιλάνο της Ιταλίας, το καπέλο άρχισε να γίνεται μόδα τέλη του 1700 με αρχές του 1800.

Μετά ήρθε ο 20ος αιώνας, με τα καπέλα σχεδόν ανά δεκαετία να αλλάζουν σχήματα, βάρος, διακόσμηση.

Συγκεκριμένα την δεκαετία του 1920 τα καπέλα που ήταν στην μόδα και υιοθετήθηκαν από όλες τις γυναίκες ήταν τα καπέλα κλος. Το βαθύ καπέλο χωρίς γείσο που πέφτει χαμηλά και καλύπτει όλο το μέτωπο. Το καπέλο που μας έρχεται στο νου μόλις σκεφτόμαστε τον χορό Charleston.

Ύστερα, ήρθε η γκανγκστερική δεκαετία του ‘30. Με τα καπέλα κλος να συνεχίσουν να φοριούνται, αλλά να υιοθετούνται και τα καπέλα με μεγάλο γείσο, ο μπερές και το τουρμπάνι.

Το ‘40 προστέθηκε στα μικρά κυρίως καπέλα το βέλο που κάλυπτε μέρος του προσώπου, συνεχίζοντας να φοριούνται τα μεγάλα καπέλα και οι μπερέδες

Το ‘50 τα καπέλα που χαρακτηρίζουν την δεκαετία είναι τα πιο μικρά σε μέγεθος, χωρίς να έχουν σταματήσει να φοριούνται τα πιο μεγάλα και τα τουρμπάνια-καπέλα

Το 1960 η μόδα στα καπέλα έχει λίγο από όλες τις περασμένες δεκαετίες, με ίσως πιο κυρίαρχα τα καπέλα τύπου πλεκτού σκούφου και το pillbox hat που καθιέρωσε η Jackie Kenned.

Την δεκαετία του '70 τα καπέλα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από το γυναικείο αλλά και το αντρικό ντύσιμο, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη δεκαετία ίσως είναι η μόνη που έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με κάποιο είδος καπέλου και συγκεκριμένα με τις μεγάλες καπελίνες με στρογγυλό γείσο - συνήθως κυματιστό.

Δυστυχώς πλέον τα καπέλα κατέληξαν να φοριούνται σπάνια με τις περισσότερες να τα φοράνε μόνο το καλοκαίρι στη θάλασσα.

Πολύ λίγες γυναίκες το κράτησαν ως καθημερινό αξεσουάρ. Ίσως γιατί πολλοί μόλις δουν το καπέλο να φοριέται έκτος νησιού ή θάλασσας το θεωρούν υπερβολή.

Το καπέλο δίνει απίστευτο στυλ και η μονή υπερβολή είναι η απόρριψη του. Μακάρι να ξαναγύριζε στην εποχή που ήταν τόσο απαραίτητο όσο και η τσάντα.

Φορέστε το λοιπόν για να δώσετε έναν πιο σοφιστικέ τόνο στο ντύσιμο σας, φορέστε το ό,τι κι αν λένε ή πιστεύουν οι υπόλοιποι, φορέστε το ακόμα κι αν σας κοιτάνε, φορέστε το για να σας κοιτάνε!

Τα καπέλα δεν έχουν κανόνες, γιατί απλά κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και της πηγαίνουν συγκεκριμένα ρούχα και αξεσουάρ.

Σίγουρα τα καπέλα με φαρδύ γείσο δεν πηγαίνουν σε όλες τις μικρόσωμες γυναίκες, αλλά σίγουρα κάποιο σχέδιο καπελίνας θα σας πηγαίνει, αρκεί φυσικά να δοκιμάσετε διάφορα σχέδια! That's the rule!

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass