Διατροφή που μας χαρίζει ενέργεια

Δημοσίευση: 12 Νοε 2013 17:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:51
 
Συνήθως όταν μιλάμε για διατροφή κάνουμε λόγο για θερμίδες, για βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αμελώντας πολλές φορές να αναφερθούμε στο πολύ σημαντικό κομμάτι της ενέργειας. Κι όμως οι τροφές και ο σωστός συνδυασμός τους λειτουργούν, όχι μόνο ως «καύσιμο» για τον οργανισμό αλλά και ως ρυθμιστές της διάθεσης μας.
Τροφές που επιδρούν θετικά στη διάθεση: Νερό, φρούτα και λαχανικά (κυρίως εσπεριδοειδή, ακτινίδια μπανάνες), ψάρια, καρύδια και σπόροι, μαύρο ψωμί, δημητριακά, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα, όσπρια, 
γάλα – γιαούρτι, σοκολάτα.
Τροφές που επιδρούν αρνητικά: Ζάχαρη, άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, επεξεργασμένες τροφές και πρόσθετα, υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, αλλαντικά.
ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Πρωινό απαραιτήτως: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ετοιμάσετε το πρωινό σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
- Δημητριακά με γάλα
- Ένα ποτήρι γάλα με 1 φέτα ψωμί με μέλι
- Ένα παξιμάδι ολικής άλεσης και ένα φλιτζάνι γάλα
- Ένα αυγό, μια φέτα ψωμί, ένα ποτήρι φρέσκο χυμό
- Ένα γιαούρτι με μούσλι
Τρώτε συχνά: Εάν δεν θέλετε να σας εγκαταλείψουν οι δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να μένετε με άδειο το στομάχι για περισσότερες από 3 ώρες. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και έτσι δεν θα νιώθετε ποτέ την ατονία που προκαλεί η υπογλυκαιμία. Ο κυριότερος τρόπος για να διατηρήσετε τα αποθέματα ενέργειάς σας σταθερά είναι η συνεχής ανατροφοδότηση του οργανισμού σας, γι αυτό είναι απαραίτητα τα 5-6 γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως εξής: Πρωινό, δεκατιανό (π.χ. ένα φρούτο) μεσημεριανό (μια μερίδα φαγητό με σαλάτα), απογευματινό (ένα φρούτο) βραδινό και ένα γεύμα πριν τον ύπνο (π.χ. γιαούρτι με 2 φρυγανιές, ένα ποτήρι γάλα) κ.λ.π.
Όχι στις μερίδες γίγας : Μετά από ένα «βαρύ» γεύμα η ενεργητικότητά σας θα μειωθεί σημαντικά! Μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες μερίδες φορτώνουν το στομάχι με αποτέλεσμα η διαδικασία της πέψης να διαρκεί πολύ και να νιώθετε υπνηλία.
Περιορίστε τα λίπη: Τα πλούσια σε λίπη γεύματα κλέβουν την ενεργητικότητά σας επειδή είναι δύσπεπτα και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης. Αποφύγετε λοιπόν τις παχιές σάλτσες, το πολύ τυρί αλλά και τις «βουτιές» στο λάδι της σαλάτας.
Μην ξεχνάτε το νερό: Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Συνήθως η δίψα είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός έχει ήδη υποστεί μια ελαφριά αφυδάτωση, η οποία συντελεί στο αίσθημα της κούρασης. Γι΄ αυτό πίνετε 8-10 ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμη περισσότερα όταν κάνει ζέστη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass