ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

Βιβλία και βιβλιοθήκες

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 17:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:22
Κάθε σπίτι έχει ανάγκη από ένα χώρο για βιβλία, μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τη βιβλιοφιλία του καθενός. Σε ορισμένα σπίτια επιβάλλεται η ύπαρξη οργανωμένης βιβλιοθήκης, ενώ στην χειρότερη περίπτωση υπάρχουν κάποια λεξικά, εγκυκλοπαίδειες ή άλμπουμ με φωτογραφίες, που πρέπει κάπου να τακτοποιηθούν. Ο χώρος και η θέση των βιβλίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πρακτικούς αλλά και αισθητικούς.
Η ΘΕΣΗ
Επίτοιχες βιβλιοθήκες - Η κλασικότερη και πλέον δόκιμη λύση τακτοποίησης των βιβλίων είναι καλύπτοντας τους περιμετρικούς τοίχους ενός χώρου με βιβλιοθήκες. Αυτές μπορεί να είναι ανοιχτές ή κλειστές με γυάλινα πορτάκια, να συνδυάζονται με χαμηλά ντουλάπια στο κάτω μέρος, να φτάνουν μέχρι ένα ορισμένο ύψος ή να καλύπτουν όλον τον τοίχο μέχρι την οροφή.
Ράφια - Ένα ή περισσότερα ράφια σε οποιοδήποτε σημείο ενός χώρου, πάνω από άλλα έπιπλα, σε ύψος που να μην χτυπάει κανείς το κεφάλι του, μπορούν να φιλοξενήσουν βιβλία. Ωστόσο, αν τα ράφια αυτά είναι ελεύθερα στα δύο άκρα, προκύπτει το πρόβλημα της στήριξης των βιβλίων με βιβλιοστάτες, αφού αν τα βιβλία είναι μεγάλα και λεπτά, δύσκολα συγκρατούνται. Επίσης, τα βιβλία σε ράφια πάνω από κρεβάτι ή καναπέ μπορεί να φοβίζουν με το ενδεχόμενο ενός σεισμού.
Κεντρικές βιβλιοθήκες - Σήμερα μπορεί να βρει κανεις στο εμπόριο μικρές, χαμηλές στήλες, συχνά περιστρεφόμενες , για την τοποθέτηση βιβλίων σε κεντρικά σημεία ενός χώρου. Επίσης το κάτω μέρος από ορισμένα χαμηλά τραπέζια σαλονιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό.
Πατάρια, ανοιχτοί εξώστες - Σε χώρους με ελεύθερο ύψος μεγαλύτερο των 3,80μ. μπορεί να κατασκευαστεί, περίπου σε ύψος 2μ., ένα εσωτερικό πατάρι, πλάτους 1-1,20μ., κατά μήκος ενός τοίχου.
Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το πατάρι σαν βιβλιοθήκη, αποδεσμεύεται ο υπόλοιπος τοίχος, κάτω από αυτό, για πίνακες και έπιπλα ή σε περίπτωση μεγάλου όγκου βιβλίων δημιουργείται μια δώροφη βιβλιοθήκη.
Εσοχές - Οι εσοχές που προκύπτουν σε ένα χώρο από την κατάργηση ενός κουφώματος, μιας εντοιχισμένης ντουλάπας ή των θέσεων δεξιά και αριστερά από το τζάκι, προσφέρονται για βιβλιοθήκες.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Ράφια και βιβλιοθήκες μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε ανθεκτικό υλικό που ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου. Το ξύλο είναι το πλέον διαδεδομένο υλικό και μπορεί να είναι είτε μασίφ, με μεγάλο όμως κόστος, είτε καπλαμάς λουστραρισμένος, για μια πιο βαριά ή κλασική κατασκευή. Κι αν δεν θέλουμε να βαρύνουμε πολύ το χώρο, η βιβλιοθήκη μπορεί να είναι από MDF σε λευκή λάκα, ανεξάρτητα από το ξύλο των υπολοίπων επίπλων. Ωστόσο, μια μοντέρνα βιβλιοθήκη μπορεί να είναι και από οποιοδήποτε άλλο υλικό που να εξασφαλίζει σταθερότητα και αντοχή στο τεράστιο βάρος των βιβλίων. Μάλιστα, οι σύγχρονες βιομηχανίες επίπλων προσφέρουν μια ατελείωτη ποικιλία βιβλιοθηκών, σε συνδιασμούς ξύλων, μετάλλων γυαλιού, πλεξικλάς κ.α. Ακόμα μπορούν να κατασκευαστούν αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες, χρησιμοποιώντας για ορθοστάτες διάφορα χρηστικά αντικείμενα, όπως πλίνθους, κιβώτια κ.α. Αρκούν μερικές πρακτικές γνώσεις στήριξης και πολλή φαντασία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass