Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρο ή άσπρο

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2013 21:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:49

Οι όροι μαύρο-άσπρο , εκτός από τον χώρο της μόδας και της διακόσμησης, συναντώνται και στην επιστήμη της διατροφής. Με την λέξη μαύρο, χαρακτηρίζουμε προϊόντα ολικής άλεσης ή ακατέργαστα προϊόντα. Αντιθέτως με την λέξη άσπρο χαρακτηρίζουμε προϊόντα σίκαλης ή κατεργασμένα προϊόντα. Για να γίνουμε πιο σαφείς στην κατανόηση των όρων αυτών θα αναφερθούμε σε 3 δημοφιλή «ασπρόμαυρα» τρόφιμα.

  • Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι ολικής άλεσης - Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι λευκό

Από θερμιδικής άποψης τα τρόφιμα αυτά έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. Τα προϊόντα όμως ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά καθώς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, καταπολεμώντας έτσι τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Ακόμη οι φυτικές ίνες ασκούν προστατευτική δράση στο γαστρεντερικό σύστημα καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ενώ παράλληλα αυξάνουν και το αίσθημα κορεσμού.(μειώνεται δηλ. το αίσθημα της πείνας)

  • Μαύρη ζάχαρη – Λευκή ζάχαρη

Εδώ πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο που θέλει τη μαύρη ζάχαρη διαίτης καθώς και οι 2 τύποι ζάχαρης αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες: 60 θερμίδες /κουτάλι σούπας. Η διαφορά τους είναι στο γεγονός ότι η μαύρη ζάχαρη είναι ακατέργαστη, ενώ η λευκή έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Αυτό κάνει την λευκή να είναι απαλλαγμένη μικροοργανισμών (παθογόνων και μη), άρα και πιο ασφαλή για την υγεία μας. Από την άλλη η μαύρη λόγω λιγότερης επεξεργασίας, είναι πιο πλούσια σε κάποια μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο και σε ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο και νάτριο.

  • Μαύρη σοκολάτα - Λευκή σοκολάτα

Ο πιο αγαπημένος γευστικός πειρασμός όλων και άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται. Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι διαίτης. (510 θερμίδες /100 γρ. ). Μπορεί να μην περιέχει καθόλου γάλα, είναι όμως αρκετά θερμιδογόνο τρόφιμο με πολλές θερμίδες, λόγω της ζάχαρης που περιέχει. Παρόλα αυτά είναι ένα υγιεινό τρόφιμο, καθώς είναι πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες και ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Από την άλλη η λευκή σοκολάτα , η οποία δεν είναι ακριβώς σοκολάτα καθώς δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα. Είναι πλούσια σε λίπος και βιταμίνες Α και D λόγω της αυξημένης ποσότητας γάλακτος που περιέχει. (540 θερμίδες/100 γρ)

Από τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα «μαύρα» προϊόντα είναι οι νικητές. Είναι πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Προσοχή όμως : Δεν είναι διαίτης. Άρα η ποσότητα κατανάλωσης τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass