Οι ρεπόρτερ της μόδας στο ίντερνετ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:46
Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα

Τάσεις, μόδα του δρόμου, ανταποκρίσεις από τις διεθνείς πασαρέλες και τις – ανά τον κόσμο – εβδομάδες μόδας, στιλιστικές συμβουλές και μυστικά ομορφιάς. Όλα όσα μπορεί να περιλαμβάνει ένα γυναικείο περιοδικό, όχι τυπωμένα στο χαρτί, αλλά δημοσιευμένα στο ίντερνετ και γραμμένα, όχι από δημοσιογράφους, αλλά από οποιονδήποτε αγαπάει τη μόδα και έχει άποψη γι’ αυτή. Αυτοί είναι οι fashion bloggers, η νέα φυλή που έχει κατακλύσει τον κόσμο του διαδικτύου κάνοντας τον, αν μη τι άλλο, πιο στιλάτο!
Τι είναι το fashion blog; Ένα blog που, κατά κύριο λόγο, ασχολείται με τη μόδα και το στιλ. Αυτό όμως μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα υπάρχουν οι bloggers που παρουσιάζουν τις τάσεις της μόδας και όλα τα νέα του χώρου, υπάρχουν εκείνοι που προτείνουν διάφορα ρούχα και στιλ ντυσίματος, καθώς και τρόπους για να τα αντιγράψουμε ή να τα υιοθετήσουμε και υπάρχουν εκείνα που αποτυπώνουν τη μόδα του δρόμου, δηλαδή ντυσίματα –εξαιρετικά και μη– καθημερινών ανθρώπων, την ώρα που εκτελούν μια οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως το να πηγαίνουν στη δουλειά τους ή για ψώνια. Βέβαια, ένα blog μπορεί να περιλαμβάνει και όλα τα παραπάνω.

Τα fashion blogs μπορεί να ανήκουν σε γυναίκες ή άντρες, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ερασιτεχνικά, δηλαδή δεν λειτουργούν ως πηγή εισοδήματος. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι οι bloggers, που μέσω των σελίδων τους έχουν αποκτήσει τεράστια φήμη και αναγνωρισιμότητα, όπως η 16χρονη σήμερα Tavi Gevinson. Το νεαρό κορίτσι δημιούργησε το 2008, σε ηλικία 12 ετών το blog Style Rookie και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε διάσημη, οι New York Times της έκαναν αφιέρωμα, τη χαρακτήρισαν νέα Anna Wintour και πολλοί σχεδιαστές συμβουλεύονταν τις απόψεις της για τις νέες τους κολεξιόν. Αυτή τη στιγμή, πάντως, το blog με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας και ταυτόχρονα το πιο δημοφιλές, είναι το The Sartorialist του Αμερικανού φωτογράφου, Scott Schuman.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το σπορ γνωρίζει μεγάλη άνθιση και στην Ελλάδα. Τα fashion blogs ξεπηδούν το ένα, μετά το άλλο. Στυλίστες, fashionistas και δημοσιογράφοι δημιουργούν τις δικές τους σελίδες και μέσω αυτών εκφράζουν τη δική τους άποψη για το στιλ. Από τα πιο γνωστά blogs, με αναγνώστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό είναι το twinfashion της Ναταλίας και της Νεφέλης Γεωργαλά, το life in Athens της Θάλειας Γελαδάκη και το Stylegeist της Άλκηστις Τσιτούρη και του Άρη Καραταράκη, στο οποίο μάλιστα έχει αναφερθεί και η γαλλική έκδοση της Vogue.

Με λαρισαϊκή υπογραφή

Η Lorelai Sebastian (Lorelai’s Things) ή κατά κόσμον Στελίνα Μωυσή είναι μια Λαρισαία fashion blogger που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά, αλλά με τα νούμερα δεν τα πήγαινε τόσο καλά όσο με τα ρούχα, τη φωτογραφία και το σχέδιο. Άλλαξε λοιπόν πορεία πλεύσης, σπουδάζει πλέον γραφιστική και έκανε και το δικό της blog μέσω του οποίου ξεδιπλώνει τα μικρά, στιλιστικά μυστικά του internet. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που δημιούργησε το blog. «Έβλεπα τόσα πολλά όμορφα πράγματα, online μαγαζάκια, ανεξάρτητους σχεδιαστές, ρούχα, αντικείμενα και σκεφτόμουν γιατί να μην τα μοιραστώ με άλλους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται γι’ αυτά;

Έτσι ξεκίνησα πριν από δύο περίπου χρόνια το blog μου και πλέον έχω ασχολούμαι εντατικά με αυτό, γνώρισα και άλλους bloggers και «εξασκούμαι» στην ανταλλαγή ιδεών με ανθρώπους που μας ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα». Η Λόρελαϊ λέει ότι το στιλ έχει να κάνει με την προσωπική αισθητική. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κακό γούστο, αλλά καλός και κακός τρόπος να υποστηρίζει κάποιος ένα ρούχο. Για εκείνη, τα ρούχα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κοστούμι, ένα παιχνίδι, που δεν χρειάζεται να το παίρνουμε στα σοβαρά, αλλά να παίζουμε με αυτό για να φτιάχνουμε τη διάθεση μας.

Ένα ακόμη blog με λαρισαϊκό αέρα είναι το style deity in athens της Ειρήνης Γκρίμπα, μέσα από το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τελευταία fashion trends και να μάθετε νέα από το χώρο της μόδας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass