ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σπίτια να τα ζεις

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:48

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

 

Φυσικά υλικά, απλές φόρμες κι έντεχνος σχεδιασμός, συνοψίζουν τους τρείς βασικούς άξονες πάνω στους οποίους  κινούνται οι φετινές διακοσμητικές τάσεις, δημιουργώντας χώρους, «ερωτεύσιμους» που ξεχειλίζουν θαλπωρή και σε προσκαλούν να τους ζήσεις, με τον αγαπημένο σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου.  Στον αντίποδα λοιπόν τις μιζέριας που απορρέει από την οικονομική κρίση, οι διακοσμητές επιστρατεύουν τη  φαντασία, αναμιγνύουν στυλ άλλων δεκαετιών, γήινα υλικά, μπρούτζινες πατίνες, γεωμετρικά σχέδια, γλυκές χρωματικές παλέτες κιλίμια και χαλιά, φτιάχνοντας εκτός από όμορφα σπίτια και τη διάθεση μας.   

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ   

Τα παγωμένα παστέλ, όπως το ροζ, το μπεζ, το φιστικί και το γκρί- ανθρακί, αναμιγνύονται με λευκό ακατέργαστο ξύλο, αποξηραμένα λουλούδια και υλικά όπως το λινό ή το μετάξι και δημιουργούν ρομαντικούς χώρους που παραπέμπουν σε σουρεαλιστικά παραμύθια με νεράιδες, ιδανικά για όσους δε σταματούν ποτέ να ονειρεύονται.

Μαύρο άσπρο, ξεθωριασμένα μωβ και πράσινα χρώματα, ματ λάκα και έντονα γεωμετρικά σχέδια σε ταπετσαρίες, χαλιά και μαξιλάρια δημιουργούν ένα στυλ εμπνευσμένο από τους τα βιομηχανικά κτήρια, τους ουρανοξύστες και τις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου. Ένα στυλ που ταιριάζει απόλυτα σε μοντέρνα νεανικά λοφτ και διαμερίσματα.

Τιρκουάζ, κίτρινο, πορτοκαλί και φούξια, λιτές φόρμες, ανακυκλωμένα υλικά και σουηδικό ξύλο, δημιουργούν ένα «γυμνό» περιβάλλον, το οποίο ζωντανεύει μέσα από ρετρό λεπτομέρειες στην επένδυση των τοίχων και διακοσμητικά αντικείμενα.   

Τσίλι, μουστάρδα και καφές αποτελούν τη βασική παλέτα ενώ κεραμικά, καμβάδες και ξύλο αποτελούν τα βασικά υλικά, του νέου «έθνικ», το οποίο εμπνέεται από τις διαφορετικές κουλτούρες και την τέχνη. Το καφέ χρώμα δένει αρμονικά με το μαύρο, ενώ τα χειροποίητα στοιχεία και παλιά χρηστικά αντικείμενα σε γήινους τόνους, κάνουν έντονα την παρουσία τους.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Το ξύλο φέτος έχει την τιμητική του και κυρίως το αφινίριστο ξύλο που διατηρεί τις φυσικές του αποχρώσεις. Στην κατηγορία των φυσικών υλικών κατατάσσονται επίσης ο φελλός, το χαρτόνι, το χαρτί, ακατέργαστα μέταλλα, πέτρες και μάρμαρα, όπως βγαίνουν από το λατομείο. Η μεταλλική λάμψη σε ένα χώρο είναι πάντα στη μόδα, όμως πλέον δεν έχει το χρώμα του χρυσού ή της πλατίνας, αλλά τη θερμότητα μη πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χαλκός και ο μπρούτζος, που συνδυάζονται ιδανικά με τα απλά φυσικά υλικά.  

ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ  

Οι σχεδιαστές για φέτος εμπνέονται από τον τσιγάνικο αυθορμητισμό, την ελευθερία και την περιπέτεια των νομάδων και προτείνουν ταπετσαρίες επίπλων, κουρτίνες, κιλίμια και χαλιά που όλα μαζί προσθέτουν φλογερές πινελιές στην αταραξία κάθε νεομοντερνίστικου look.

Η ΕΠΙΠΛΩΣΗ

Αν η γενική μόδα στο design είναι τα έπιπλα να μικραίνουν και να λεπταίνουν, υπάρχει ένα το οποίο διαφοροποιείται: ο καναπές. Το κορυφαίο κομμάτι της επίπλωσης ενός σπιτιού δεν αρκεί να είναι άνετος, πρέπει παράλληλα να δεσπόζει στο χώρο, με μεγάλες διαστάσεις σε μέγεθος και όγκο. Σε ότι αφορά τώρα σε πολυθρόνες ή αλλά έπιπλα όπως η βιβλιοθήκη, η τάση θέλει έπιπλα που ο όγκος τους διαγράφεται με λεπτές γραμμές από σύρμα ή ξύλο, χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα περιγράμματα χαρίζουν «αναπνοές» στο χώρο και ταυτόχρονα έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση.

DIY

Που θα πει «φτιάξτο μόνος σου». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκτήσετε γνώσεις ξυλουργικής, αρκεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, να αναμείξετε χρώματα υφάσματα και υλικά και με απλούς τρόπους να αξιοποιήσετε παλιά αντικείμενα για να δώσετε νέα πνοή στο χώρο σας. Με μια απλή αναζήτηση στο ιντερνέτ εκατοντάδες θα βρείτε δεκάδες blog με ιδέες και οδηγίες βήμα- βήμα για να υλοποιήσετε τις δικέ σας δημιουργίες. Πάρτε ιδέες από τα ελληνικά http://inmyc.wordpress.com, www.ftiaxto.gr, καθώς και από τα www.pinterest.com, www.diynetwork.comwww.designsponge.com, κ.α. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass