Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΔΗΓΙΕΣ PRAKTIKER ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΗΠΟ

Αλλάξτε σελίδα… στον κήπο και στη βεράντα σας

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2013 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:00

Η κηπουρική και οι Έλληνες

Στους Έλληνες, μας αρέσει να ζούμε και εκτός σπιτιού. Μας αρέσουν οι ανοιχτοί χώροι και, όταν ο καιρός το επιτρέπει, όπως τώρα την άνοιξη, μας αρέσει να περνάμε χρόνο στη βεράντα ή στον κήπο μας. Όμως έχουμε και μεράκι και θέλουμε ο χώρος αυτός, μικρός ή μεγάλος, να είναι όμορφος.

Ακόμη, μας αρέσει να νοιώθουμε αυτάρκεις, μας αρέσει να παράγουμε δικά μας λαχανικά, να μεγαλώνουμε τα δικά μας λουλούδια, να κόβουμε φρούτα μας από το δικό μας δέντρο.

Ο κήπος μας, οι γλάστρες μας μπορούν να γίνουν καταφύγιό και από την πίεση της καθημερινότητας. Μπορούν ακόμη και να είναι το προσωπικό μας γυμναστήριο. Εκεί όμως οι κόποι μας θα έχουν επιπλέον ανταμοιβές: πράσινο, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά.

 

ü       Η κηπουρική μας φέρνει κοντά στη Φύση

ü       Η κηπουρική μειώνει το άγχος

ü       Η κηπουρική γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα

ü       Η κηπουρική ηρεμεί

Ο δεκάλογος του κήπου : 10 συμβουλές που βοηθούν να διατηρήσουμε ένα όμορφο κήπο!

 

  1. Βελτιώστε το χώμα του κήπου σας, θάβοντας ξερά φύλλα ή απλώνοντας κομπόστ στην επιφάνεια του χώματος
  2. Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ με υπολείμματα από τη κλάδευση, από τη κουζίνα ή από τη προηγούμενη καλλιέργεια
  3. Εμποδίστε τα αγριόχορτα με εδαφοκάλυψη με κομπόστ, πριονίδι ή άλλα υλικά εδαφοκάλυψης (π.χ. βότσαλα, κά)
  4. Διαλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες φυτών ή δέντρων, που «αντιστέκονται» σε αρρώστιες και παράσιτα
  5. Κάντε τον κήπο σας ένα χώρο «φιλοξενίας» για ωφέλιμα έντομα και πουλιά, καθώς αυτά φροντίζουν με το καλύτερο τρόπο τα παράσιτα του κήπου
  6. Χρησιμοποιήστε οικολογικούς τρόπους για τον έλεγχο των εντόμων ή παθογόνα των φυτών
  7. Μάθετε να ζείτε με την έλλειψη τελειότητας στην εμφάνιση των φυτών σας. Μάθετε δηλαδή να ζείτε χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα
  8. Φυτά που βρίσκονται σε κατάσταση stress είναι ευαίσθητα σε προσβολές και αρρώστιες. Φροντίστε τη καλή κατάσταση και την υγεία των φυτών σας.
  9. Μάθετε την ευνοϊκή συγκαλλιέργεια. Φυτά με έντονο άρωμα θα σας απαλλάξουν από πονοκέφαλο ειδικά αν φυτευτούν κοντά στα λαχανικά
  10. Επιθεωρείτε τακτικά τον κήπο σας. Το μυστικό είναι να εντοπίσετε το πρόβλημα μόλις ξεκινάει.

 

Ανοιξιάτικα λουλούδια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

-        Αρχικά μπορείτε να τα σπείρετε ή να τα αγοράσετε έτοιμα. Η επιλογή, εξαρτάται από τη διάθεσή σας και από το πόσο γρήγορα θέλετε να δείτε αποτελέσματα. Στα Praktiker προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία εποχικών λουλουδιών, αρωματικών φυτών και πρασινάδων, για να ομορφύνετε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας.

-         Τα εποχικά φυτά καλύπτουν όλο το χρωματικό φάσμα και το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος.

-         Η ανθοφορία και η διάρκεια διαφέρει από είδος σε είδος.

-         Με τα εποχικά μπορείτε να δώσετε χρώμα τόσο στα παρτέρια του κήπου, όσο και στα μπαλκόνια σας, μέσα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Να θυμάστε πως τα φυτά που θα φυτέψετε μεταξύ τους πρέπει να έχουν απόσταση 15-20 εκ.

-         Ποτίζετε συχνά, χωρίς να κάνετε υπερβολές και τοποθετείτε τα φυτά σας σε σημείο που τα βλέπει φως. Για κήπους και μπαλκόνια που φιλοξενούν πολλές γλάστρες είναι ιδανικό ένα σύστημα ποτίσματος που σας γλυτώνει από κόπο ενώ εξοικονομεί κατανάλωση νερού. Στα Praktiker μπορείτε να βρείτε το ποτιστικό σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες σας ή να το φτιάξετε μόνοι σας.

 

 

Τι χρειάζεται ένας λαχανόκηπος;

Εάν θέλουμε να μετατρέψουμε τον κήπο μας σε λαχανόκηπο, ή ακόμα και σε παρτέρια ή γλάστρες στο μπαλκόνι μας,  μπορούμε να επωφελούμαστε και από τα φρέσκα προϊόντα που οι ίδιοι, πλέον, θα παράγουμε. Μερικές απαραίτητες συμβουλές για να ξεκινήσουμε το δικό μας λαχανόκηπο είναι:

Ηλιοφάνεια: Στην περίπτωση που διαθέτετε ήδη ψηλά δέντρα, ενδείκνυται το κλάδεμα των κλαδιών εκείνων που δημιουργούν σκιά.

Σωστό Προσανατολισμό: Ο ιδανικότερος προσανατολισμός είναι ο ανατολικός ή ο δυτικός, ώστε να αποφύγουμε την επίδραση των ψυχρών βορίων και των ξηρών νοτίων ανέμων.

Κλιμακωτό  έδαφος: Ο λαχανόκηπός πρέπει να είναι σχεδόν επίπεδος, με μια μικρή κλίση για την καλύτερη απορροή του νερού.

 

Προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για κάθε κήπο

Αρχικά πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και έπειτα θα πρέπει να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε η προσπάθειά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματική, εύκολη και οργανωμένη. Στα Praktiker θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία εργαλείων κήπου, σε προσιτές τιμές ώστε να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

 Ένας τυπικός εξοπλισμός αποτελείται από:

  • Κλαδευτήρι
  • Τσουγκράνα
  • Σκαλιστήρι
  • Φτυάρι
  • Πριόνι
  • Πατόφτυαρο
  • Τσάπα
  • Ψεκαστήρας
  • Καρότσι
  • Μικρή Φρέζα (χειροκίνητη)
  • Μεσινέζα (χορτοκοπτικό)
  • Σύστημα άρδευσης με ικανό αριθμό παροχών (βρύσες) και τα κατάλληλα μέσα

Μην ξεχνάτε ότι προχωράμε στην καλλιέργεια του κάθε λαχανικού και στη φύτευση κάθε λουλουδιού την κατάλληλη περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, την Άνοιξη φυτεύουμε:

Μάρτιος: τομάτα, καρότα, κολοκύθια, παντζάρια, ραδίκια, μπιζέλια, μαϊντανός, ραπανάκια, φασόλια, κρεμμύδια, σπαράγγια, μαρούλια, πράσα, πετούνια, ζίνια, παπαρούνα, αχίλλεια, άλυσσο, ανθεμίδα, αγάπανθος, βιγόνια, ντάλια, κάννα, λίλιο, γλαδιόλα, κρίνο, νέο γκαζόν

Απρίλιος: καρπούζια, καρότα, ραδίκια, αγγούρια, φασόλια, μαϊντανός, ανοιξιάτικα μαρούλια, μελιτζάνες, πιπεριές, ενώ μεταφυτεύουμε τις τριανταφυλλιές

 

Μάιος: καρπούζι, ραδίκι, φασόλι, μαϊντανό, ραπανάκι, κολοκύθι, υδρόβια φυτά ενώ μεταφυτεύουμε μελιτζάνα, τομάτα, πιπεριά, πράσσο, κρεμμύδι

 

 

 

Πράσινα μπαλκόνια σε όλη την πόλη!

Απλά και πρακτικά βήματα για να φτιάξουμε έναν όμορφο μικρό «κήπο» στο μπαλκόνι μας

1. Μετρήστε πόσο ελεύθερο χώρο διάθετε

2. Υπολογίστε πόσο ελεύθερο χρόνο διάθετε για να ασχολείστε με την κηπουρική

3. Βρείτε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού σας 

4. Διαλέξτε τα φυτά που σας ταιριάζουν βάσει των παραπάνω κριτηρίων

5. Ενημερωθείτε για τα φυτά σας, όπως πόσο γρήγορα μεγαλώνουν, πόσο μεγάλα γίνονται, πότε ανθίζουν, αν είναι αειθαλή, τι χώμα θέλουν, πόσο νερό χρειάζονται κτλ.

6. Διαλέξτε γλάστρες, πιατάκια και ζαρντινιέρες ανάλογα με το μέγεθος των φυτών σας και τις χρωματικές σας προτιμήσεις. Επίσης, τα διακοσμητικά εξωτερικού χώρου και τα χρηστικά αντικείμενα σε χαρούμενα χρώματα στολίζουν, ακόμα περισσότερο, το μπαλκόνι.

7. Εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εργαλεία. Αρχικά διαλέξτε τα βασικά όπως γάντια ένα σετ με πολυεργαλεία κήπου, ποτιστήρι, κλαδευτήρι κ.α .

8. Αναζητήστε στα καταστήματα Praktiker ή στο www.praktiker.gr, περισσότερες πληροφορίες και είδη για τον κήπο & τη βεράντα σας.

 

Δημιουργείστε το δικό σας κάθετο κήπο

Ο κάθετος λαχανόκηπος ή κήπος, πέρα από την πρακτικότητα και την ευκολία που παρέχει αποτελεί όμορφο διακοσμητικό στοιχείο, ειδικά όταν αυτός περιέχει εποχικά λουλούδια σε διάφορα χρώματα.

Βασικά tips για να δημιουργήσετε έναν κάθετο κήπο:

  1. Διαλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο στον τοίχο σας, εκτός και αν έχετε σκοπό να φυτέψετε φυτά που χρειάζονται σκιά
  2. Αποφασίστε για την εμφάνιση και το μέγεθος που επιθυμείτε να έχει ο κάθετος κήπος σας και διαλέξτε τα κατάλληλα υλικά για να δημιουργήσετε τη βασική υποδομή. Στα Praktiker θα βρείτε πολλές ιδέες για να δημιουργήσετε το δικό σας κάθετο κήπο, σε μικρή, μεσαία ή μεγαλύτερη διάσταση.
  3. Σκεφθείτε από πριν το σύστημα ποτίσματος, ώστε εάν δεν επιλέξετε να ποτίζετε με απλό ποτιστήρι να φροντίσετε να προσαρμοστεί το ανάλογο αυτόματο πότισμα

 

Ανοιξιάτικη διακόσμηση

 

Αφήστε τη φαντασία σας να κυριεύσει τους εξωτερικούς σας χώρους και να ενθουσιάσει τους φίλους σας. Η άνοιξη μας ανεβάζει τη διάθεση και μας προσκαλεί να συνδυάσουμε  πολύχρωμα λουλούδια εποχής, με είδη διακόσμησης κήπου, βεράντας και εξοχικής κατοικίας, ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα φρέσκο & εντυπωσιακό και παράλληλα προσιτό και οικονομικό.

 

§         Γεμίσετε τους χώρους σας όμορφα πολύχρωμα λουλούδια και συνδυάστε τα με διακοσμητικά κεριά χώρου, διακοσμητικά βότσαλα και φανάρια από τα Praktiker.

§        Στολίστε τον κήπο σας με μεγάλα καλάθια-γλάστρες, γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια.

§        Τοποθετείστε φωτιστικά (ηλιακά και μη) σε διάφορα σημεία του κήπου σας

§        Αξιοποιήστε πολλές λύσεις ξυλείας που σας παρέχονται και ομορφύνετε ακόμη περισσότερο το χώρο σας

 

Οι ιδέες και οι λύσεις αμέτρητες… αρκεί να έχετε μεράκι και όμορφη διάθεση!