Μάρτιος: Ξεκινήστε το φύτεμα

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2013 18:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:06

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Αν θέλετε το καλοκαίρι να κάθεστε σε μια ολάνθιστη βεράντα ή έναν κατάφυτο κήπο, τότε θα πρέπει άμεσα να φορέσετε τα γάντια κηπουρικής, να επιλέξετε λουλούδια, να διαλέξετε γλάστρες και να προετοιμάσετε το έδαφος για τη σπορά ή τη φύτευση.

Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα ανθοφόρα φυτά, όπως τριανταφυλλιά, γαρίφαλο, βιολέτα, πανσέ, ευώνυμο, σκυλάκι, σκουλαρίκι, καλλιστήμονα, βέρβενα, μολόχα, νεραγκούλα κ.α.

Μια όμορφη και αρωματική επιλογή τόσο για τον κήπο όσο και τη βεράντα είναι επίσης τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκαλιές, λεμονιές και μανταρινιές, ενώ αν έχετε τοίχους που θέλετε να τους καλύψετε προτιμήστε ρυγχόσπερμα, γιασεμί και ρολογιά.  

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σε περίπτωση που αγοράσετε σπόρους, τότε θα πρέπει να αφιερώσετε στον κήπο σας λίγο χρόνο παραπάνω για να προετοιμάσετε ένα μικρό σπορείο. Θα χρειαστείτε καλό χώμα, μικρά πλαστικά κυπελάκια και νάιλον για να τα σκεπάσετε.

Αρχικά θα πρέπει να ανοίξετε 2-3 μικρές τρύπες στη βάση τους για να αποστραγγίζεται το νερό. Στη συνέχεια θα προσθέσετε χώμα, μερικά σποράκια στο κάθε κυπελάκι και λίγο νερό.  Το σπορείο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο μέρος και καλό θα ήταν το βράδυ να το σκεπάζετε. Όταν τα φυτά σας μεγαλώσουν κάποια εκατοστά τότε θα πρέπει να τα μεταφυτεύσετε σε γλάστρα ή στο χώμα, φροντίζοντας να είναι ελαφρά βρεγμένο. Βέβαια υπάρχει πάντα και η εύκολη λύση του να αγοράσετε έτοιμα φυτά προς φύτευση. Με αυτό τον τρόπο ο κήπος θα ανθίσει στη στιγμή και εσείς θα έχετε γλυτώσει κόπο και χρόνο. Πριν αγοράσετε ζητήστε τη συμβουλή του γεωπόνου έτσι ώστε να επιλέξετε είδη με διαφορετικές περιόδους ανθοφορίας, προκειμένου οι γλάστρες να είναι γεμάτες χρώμα και ευωδιές μέχρι και το Σεπτέμβριο.

ΠΟΙΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;

Πήλινες ή πλαστικές; Και οι δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Για παράδειγμα οι μεν πήλινες είναι πολύ πιο όμορφες ωστόσο είναι πιο βαριές και δεν μετακινούνται εύκολα.

Επίσης χρειάζονται περισσότερο πότισμα από  ότι οι πλαστικές. Αν σας αρέσουν μπορείτε να τις προτιμήσετε για φυτά που δεν θέλουν πολύ πότισμα όπως οι κάκτοι. Στον αντίποδα οι πλαστικές είναι ελαφρύτερες, κοστίζουν λιγότερο, μπορεί να έχουν ενσωματωμένο σύστημα διατήρησης νερού και διατίθενται σε δεκάδες σχέδια και χρώματα.

Τέλος το χώμα και η σωστή λίπανση αποτελούν το κλειδί για υγιή πανέμορφα φυτά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass