Τα παχύφυτα την Άνοιξη

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2013 19:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:13

Καθώς η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει είναι καιρός να ξαναρχίσουμε να ποτίζουμε τα παχύφυτά μας.  Επειδή πρόκειται για φυτά που κατά κανόνα δεν υποφέρουν από την έλλειψη νερού είναι καλύτερα να μην ποτίζουμε αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ανάγκη. Λίπασμα θα βάλουμε όταν δούμε τα πρώτα σαφή σημάδια έναρξης της βλάστησης και ποτέ νωρίτερα. Σε κάκτους και παχύφυτα χρησιμοποιούμε πάντα λίπασμα με μικρή περιεκτικότητα σε άζωτο (Ν) αφού όχι μόνο δεν έχουν μεγάλη ανάγκη από αυτό, αλλά μπορεί και να τα βλάψει σε μεγάλες ποσότητες. Τέτοιου είδους λιπάσματα χρησιμοποιούνται και για την καλλιέργεια της τομάτας αλλά υπάρχουν όμως και ειδικές συσκευασίες για παχύφυτα. Για την δοσολογία δεν πειράζει αν εφαρμοστεί μικρότερη ποσότητα από αυτή που συστήνει ο παραγωγός του προϊόντος. Αντίθετα, η υπερβολική σίγουρα θα έχει δυσμενείς συνέπειες. Πάντως φυτά που μεταφυτεύονται κάθε χρόνο σε μεγαλύτερη γλάστρα δεν χρειάζονται επιπλέον λίπανση.

Μοσχεύματα

Αυτή την εποχή υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην απολύμανση της τομής που θα γίνει για να κοπεί το μόσχευμα. Πρέπει να γίνεται με λεπίδα καθαρή και καλά ακονισμένη. Καλύπτουμε την τομή στο μητρικό φυτό με καρβουνόσκονη, βαζελίνη ή ειδική πάστα ώστε να μην γίνει πύλη εισόδου για μύκητες και άλλους βλαβερούς οργανισμούς. Τα μοσχεύματα δεν πρέπει να φυτευτούν αμέσως στο υπόστρωμα αλλά να μείνουν εκτεθειμένα στον αέρα μέχρι να στεγνώσει –να ξεραθεί- η τομή.

Μεταφύτευση

Παχύφυτα που ασφυκτιούν στη γλάστρα τους μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη. Όταν βγάλουμε το φυτό από τη γλάστρα, ελέγχουμε προσεκτικά, για να εντοπίσουμε σημεία προσβολής από έντομα. Προσέχουμε ειδικά για κοκκοειδή (ψώρες). Στην περίπτωση που βρούμε κάτι, θα πρέπει να ψεκάσουμε ή να κάνουμε επάλειψη με τη βοήθεια πινέλου με κατάλληλο εντομοκτόνο.

Πολλαπλασιασμός με σπόρο

Από το Μάρτιο μπορούμε να σπείρουμε σε μη θερμαινόμενα σπορεία σπόρου κάκτων ενώ μπορούμε πλέον να μεταφυτεύσουμε σε γλαστράκια τα φυτά που πήραμε από τη σπορά του προηγούμενου χρόνου.

Εμβολιασμοί

Από τη στιγμή που ξεκινά η βλάστηση των κάκτων μπορούμε πλέον να αρχίσουμε και τους εμβολιασμούς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass