Μπουκαμβίλια: η πριγκήπισσα από τη Ν. Αμερική

Δημοσίευση: 06 Απρ 2013 20:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:24

Ιδανική για τη διακόσμηση προσόψεων, σπιτιών, τοίχων και πέργκολων η μπουκαμβίλια μας θυμίζει καλοκαιρινές διακοπές σε κάποια στενά σοκάκια των αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Μάθετε ποιο είναι το αναρριχώμενο φυτό που μας έρχεται από τη Νότια Αμερική, πως καλλιεργείται και πως θα αντιμετωπίσετε μερικές από τις ασθένειές του.

  Βοτανική ονομασία: Bougainvillea spp.

Προέλευση: Νότια Αμερική

Δυσκολία καλλιέργειας: Μέτρια

Πρόκειται για ένα γένος που περιλαμβάνει 18 είδη αναρριχητικών, ακανθωδών θαμνωδών φυτών, με εύθραυστα και λεία φύλλα απαλού πράσινου χρώματος, ασήμαντα αν συγκριθούν με τα εντυπωσιακά σέπαλα χάρτινης υφής, τα οποία περιβάλλουν τα άνθη και μπορούν να είναι κόκκινα, ροζ μπλε, πορτοκαλί ή λευκά. Τα κιτρινωπά άνθη έχουν σωληνοειδή μορφή και γενικά ενώνονται ανά τρία. Η ανθοφορία σημειώνεται άνοιξη-καλοκαίρι, μέχρι τις αρχές του χειμώνα.

 

 Καλλιέργεια

> Μπορείτε να την καλλιεργήσετε ως αναρριχητικό φυτό για να καλύψετε τοίχους και πέργκολες. Η ανθοφορία σημειώνεται άνοιξη-καλοκαίρι, μέχρι τις αρχές του χειμώνα, δεδομένου ότι εκτίθεται, κατά την περίοδο βλάστησης, τουλάχιστον τέσσερις ώρες σε άμεση ηλιοφάνεια.

> Το χειμώνα, καθώς το φυτό εισέρχεται σε περίοδο βλαστητικής ανάπαυσης, χάνει τα φύλλα του. Αν αυτό συμβεί το καλοκαίρι, μπορεί να οφείλεται στη μικρή ηλιοφάνεια. Αν εκτός από τα φύλλα, πέσουν και τα άνθη, ενώ παραμείνουν τα σέπαλα, αυτό σημαίνει ότι ο χώρος όπου τοποθετήσατε τα φυτά είναι υπερβολικά ξηρός και θερμός, οπότε πρέπει να το ψεκάζετε και να το ποτίζετε.

> Το Φεβρουάριο κοντύνετε τους κύριους βλαστούς κατά περίπου 1 /3 και αραιώστε τα κλαδιά, προσέχοντας να κόψετε κυρίως τα πιο αδύναμα.

 

Ασθένειες και συμπτώματα

> Παραμορφωμένα και άτονα φύλλα, παρουσία αποικίας μικρών εντόμων: μελίγκρα. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό εντομοκτόνο.

> Ύπαρξη ασπιδίων στους μίσχους, τα οποία εκκρίνουν κολλώδη ουσία: ψώρα. Χρησιμοποιήστε υγρή παραφίνη σε μίγμα με ένα εντομοκτόνο.

> Αποχρωματισμένα φύλλα με νηματοειδή υπολείμματα στην κάτω όψη: κόκκινος τετράνυχος. Ψεκάστε τα φύλλα με νερό για να αυξήσετε την υγρασία και χρησιμοποιήστε ειδικό ακαρεοκτόνο, προσέχοντας να καλύψετε καλά όλο το φύλλωμα.

> Παρουσία λευκού χνουδιού σε φύλλα και κλαδιά: προσβολή από το έντομο metcalfa.  Ακολουθήστε αγωγή με ειδικό εντομοκτόνο.

> Παρουσία καφετί κηλίδων στα φύλλα, τα οποία τείνουν να νεκρώνονται και να ενώνονται μεταξύ τους, προκαλώντας πτώση των φύλλων: κερκοσπορίωση (μυκητολογική ασθένεια). Αφαιρέστε τα ενωμένα φύλλα και μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ακολουθήστε θεραπεία με μυκητοκτόνο με βάση το χαλκό. Κλαδέψτε, επιτρέποντας την καλή κυκλοφορία του αέρα στα εναέρια μέρη του φυτού.

> Σε περίπτωση χρήσης φυτοφαρμάκων, προϊόντων για καλλωπιστικό φυτά (ΡΡΟ) ή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες, πρέπει πάντοτε να τηρείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα για τις συνθήκες, το χρόνο και τη δοσολογία χρήσης του προϊόντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass