ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μειώστε τα κόστη

Δημοσίευση: 12 Απρ 2013 16:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:34
Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Φουσκωμένοι λογαριασμοί, υπέρογκες καταναλώσεις, υψηλά πάγια. Δαπάνες για τη διατήρηση ενός νοικοκυριού που εκτροχιάζουν κάθε μήνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για να μην φοβάστε λοιπόν να ανοίξετε το ...γραμματοκιβώτιο, υιοθετήστε λύσεις και προϊόντα για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ
Ίσως το έχετε ακούσει δεκάδες φορές κι όμως κάτι δεν σας πείθει. Πόσο ρεύμα άραγε μπορούν να καταναλώνουν οι απλοί λαμπτήρες που έχετε τόσα χρόνια στο σπίτι; Η απάντηση είναι πολύ. Συγκεκριμένα, αν σε μια κατοικία έχουμε τοποθετημένους 50 λαμπτήρες κατανάλωσης 50W έκαστος και λειτουργούν 5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο, τότε καταναλώνουμε 4.550kWh/έτος. Αντικαθιστώντας τους με λαμπτήρες LED 6W, ίδιας φωτεινής απόδοσης, η κατανάλωση θα μειωθεί στις 546kWh/έτος. Καταγράφεται δηλαδή μείωση της τάξης του 88%! Και μπορεί το κόστος των συγκεκριμένων λαμπτήρων να είναι υψηλότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την αντικατάσταση σε βάθος πενταετίας, υπολογίζεται στα 5000 ευρώ.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ Α
Συνήθως όταν επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές εστιάζουμε στην τιμή. Εκείνο όμως που θα έπρεπε να δούμε αν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική οικονομία είναι η ετικέτα σήμανσης, στην  οποία μεταξύ άλλων αναγράφονται η ενεργειακή κλάση του προϊόντος  καθώς και η ενεργειακή κατανάλωση (KWh/έτος). Για παράδειγμα ένας ψυγειοκαταψύκτης ενεργειακής κλάσης Α++, καταναλώνει 120 kwh/έτος, ενώ ένας ενεργειακής κλάσης Β καταναλώνει 300 kwh/έτος. Αν λοιπόν επιλέξουμε την ανώτερη ενεργειακή κλάση θα έχουμε ποσοστό εξοικονόμησης 60%!
ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προκείμενου να ξέρετε τι καταναλώνετε, δεν χρειάζεται να περιμένετε το λογαριασμό της ΔΕΗ, μπορείτε κάλλιστα να ενημερώνεστε ανα πάσα στιγμή, ακόμη και μέσω ιντερνέτ, με την τοποθέτηση προηγμένων μετρητών ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, ασύρματοι και μη, είναι συσκευές που παρακολουθούν και ελέγχουν πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουμε στο σπίτι ή την επιχείρηση υπολογίζοντας τη χρήση σε κιλοβάτ και υπολογίζει το κόστος σε ευρώ ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν τους χώρους όπου θα μπορούσε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Ανδριόπουλος, στις μέρες μας τα διάφορα επιμέρους συστήματα μιας οικίας, όπως ο φωτισμός, η θέρμανση και ο κλιματισμός, οι μηχανισμοί σκίασης αλλά και τα οπτικοακουστικά μέσα και οι λευκές συσκευές, συνεργάζονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους, χάρη στην ύπαρξη προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση των συστημάτων στα σύγχρονα κτίρια. Έτσι η χρήση των πλέον εξελιγμένων μετρητών μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή ή το κινητό μας και παράλληλα να καθορίζουμε σενάρια για το φωτισμό, τη μουσική, τη θέρμανση και τον κλιματισμό. Έτσι ακόμη και από απόσταση τα ρολά χαμηλώνουν, ο φωτισμός ενεργοποιείται και ο χώρος θερμαίνεται στη σωστή θερμοκρασία, εξοικονομώντας ενέργεια.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass