ΔΟΥΚΑΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΚΑΣ

Ο Dukas των ψηλοτάκουνων

Δημοσίευση: 16 Απρ 2013 16:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:37

Ξεκίνησε την πορεία του από το χώρο της μόδας ασχολούμενος με το styling και το image making. Η αγάπη του για τα αξεσουάρ αλλά και το κενό ποικιλίας που εντόπισε σε αυτό το κομμάτι της μόδας τον έκαναν να ασχοληθεί με τη δημιουργία τους επαγγελματικά, κάνοντας στροφή στην καριέρα του. Σήμερα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ του Δούκα Χατζηδούκα αποτελούν σήμα κατατεθέν, είναι ο μοναδικός Έλληνας δημιουργός που τα παπούτσια του διατίθενται σε μερικές από τις μεγαλύτερες μπουτίκ της Ευρώπης, ενώ έχει και αποκλειστική συνεργασία με την Estee Lauder, δημιουργώντας τα επετειακά βραχιόλια της εταιρείας στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του καρκίνου του μαστού.

Συνέντευξη: Παναγιώτα Φούντα

Ασχοληθήκατε εξ αρχής με το χώρο της μόδας ως στυλίστας. Ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το κομμάτι του σχεδιασμού και μάλιστα των αξεσουάρ.

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα αξεσουάρ, γιατί έχουν βασικό ρόλο στον τρόπο που ντύνομαι. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω στη δύναμη του ρούχου, αλλά έβρισκα ότι ειδικά στο χώρο των αξεσουάρ υπήρχε μεγάλο κενό. Θεωρώ ότι ως είδος έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ολοκληρώνουν ένα look και μεταμορφώνουν μια εμφάνιση. Ειδικά όταν μιλάμε για απλά ρούχα, όπως ένα από μαύρο ζέρσεϊ φόρεμα, το οποίο δε χρειάζεται να είναι ακριβό για να «δείξει». Τα αξεσουάρ, μια τσάντα ή ένα ζευγάρι παπούτσια είναι που θα κάνουν τη διαφορά στο στυλ. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα ενός αξεσουάρ διακρίνεται πιο εύκολα από αυτή ενός ρούχου. Δηλαδή, και ένα οικονομικό φόρεμα μπορεί να φαίνεται πολύ καλό, μια φτηνή πλαστική τσάντα όμως δύσκολα πετυχαίνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι μια καλή αντιγραφή, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι καλής ποιότητας. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι γνωστοί σχεδιαστές, από τον χώρο των αξεσουάρ, συνεργάζονται με μεγάλες αλυσίδες πλασάροντας πολύ πιο οικονομικά κομμάτια, πολύ καλής ποιότητας όμως.

Η έμπνευση σας από πού προέρχεται;

Ο γνώμονας των σχεδίων μου πάει κόντρα στη μίζερη εποχή, κόντρα στην υπαρκτή αλλά και την δημοσιογραφικά διογκωμένη κρίση. Έτσι ένα παπούτσι, που κατά τα άλλα είναι μια λιτή γόβα αλλά έχει τακούνι σε σχήμα ποτηριού σαμπάνιας συμβολίζει την εξωστρέφεια, τη διασκέδαση, την καλή διάθεση. Το ίδιο ισχύει και με τα υλικά που χρησιμοποιώ. Θεωρώ ότι χρειάζεται να βρούμε ένα αντίδοτο στην κρίση, να νιώσουμε έστω και για μια στιγμή καλά. Κι αυτό ακριβώς κάνω μέσα από τις δημιουργίες μου. Πάντως, η συγκεκριμένη κολεξιόν για μένα αποτελεί μια καλλιτεχνική δουλειά, όχι μια απλή παραγωγή.

Γιατί είναι φετίχ τα παπούτσια;

Το τακούνι παίζει συγκεκριμένο ρόλο, δίνει αυτοπεποίθηση. Από εκεί και πέρα, για μένα το παπούτσι έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι το ένα από τα δύο άκρα. Στην εικόνα μας υπάρχει αρχή και τέλος. Η αρχή, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε κοιτάζοντας τον καθρέφτη είναι τα μαλλιά και το τελευταίο τα παπούτσια. Μια εμφάνιση είναι ολοκληρωμένη όταν αυτά τα δύο είναι καθαρά, περιποιημένα, όμορφα. Ειδικά δε, με τα παπούτσια μια γυναίκα μπορεί να παίξει πολύ. Να αλλάξει πολλά διαφορετικά στυλ του ίδιου ρούχου κι αυτό είναι κάτι που προκαλεί τις περισσότερες γυναίκες. 

Τον τελευταίο καιρό οι δραστηριότητες σας επεκτείνονται και στο εξωτερικό. Ήδη δημιουργίες σας διατίθενται σε μπουτίκ της Γαλλίας και της Ρωσίας. Πόσο εύκολο να κατακτήσετε τις διεθνείς αγορές;

Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά στο εξωτερικό. Πέρα από τις δύο μπουτίκ στη Γαλλία και τη Ρωσία, από το καλοκαίρι οι δημιουργίες DUKAS θα πωλούνται και στην Ιταλία στη μπουτίκ Vierre στο Μιλάνο, που είναι ένα από τα καλύτερα καταστήματα στον κόσμο, στο χώρο του παπουτσιού αλλά και σε ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα το luisaviaroma.com. Επίσης, ξεκινάμε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Κάπρι, το Russo. Είναι γεγονός ότι ειδικά στην Ιταλία σημειώνουμε μεγάλη άνοδο και μάλιστα έχουμε δημιουργήσει ένα showroom στο Μιλάνο. Εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς έχουν επηρεαστεί οι αγοραστές και όταν πουλάς ένα πολυτελές προϊόν σε αντιμετωπίζουν σαν λεπρό. Οπότε αναγκάζεσαι να απευθυνθείς σε άλλες αγορές και να δομήσεις τη δουλειά εκτός της χώρας σου. Το να κλείσεις δουλειές στο εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο, αρκετά χρονοβόρο και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, μιας και δίπλα μας βρίσκονται οι μεγαλύτερες και πιο δυνατές εταιρείες του χώρου.

Είστε ο μοναδικός Έλληνας δημιουργός παπουτσιών που ανταγωνίζεται επάξια μεγάλους οίκους. Αντίστοιχοι σχεδιαστές ρούχων όπως η Mary Katrantzou και Sophia Kokosalaki, που πραγματικά διαπρέπουν στις διεθνείς πασαρέλες ζούνε και εργάζονται στο εξωτερικό. Έχετε σκεφτεί να μετοικήσετε ώστε να επιδιώξετε πιο ουσιαστικά μια θέση στις ξένες αγορές;

Το έχω σκεφτεί και δεν το αποκλείω, αλλά αγαπώ τη χώρα μου, έχω φτιάξει τη ζωή μου εδώ. Βέβαια, βλέπω ότι μπορώ να κάνω δουλειές στο εξωτερικό βρισκόμενος στην Αθήνα και ταξιδεύοντας όποτε είναι απαραίτητο. Αν ζούσα στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, όμως στην Ελλάδα οι δυνατότητες είναι πιο περιορισμένες. Πάντως, η εταιρεία μου ποτέ δεν ξεκίνησε με αυστηρό marketing plan και χρονοδιάγραμμα. Προσπαθούμε ανάλογα με τις συνθήκες να κάνουμε βήματα παραπέρα και πρέπει να σας πω ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και το ίντερνετ έχουν βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει χρυσός κανόνας στην επιλογή των αξεσουάρ για να είναι μια γυναίκα εντος μόδας;

Ο κανόνας είναι αυτονόητος. Να μην τονίζουμε τα άσχημα σημεία μας. Για παράδειγμα, υπό κανονικές συνθήκες ο συνδυασμός κόκκινου και μωβ είναι παράτολμος, όμως μπορεί μια γυναίκα να τα φορέσει μαζί και το αποτέλεσμα να είναι πολύ ωραίο και εντυπωσιακό. Άρα, δεν υπάρχουν στάνταρτς. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι η εφαρμογή. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι, αλλά δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε υπερβολές και να φοράμε πράγματα που είναι τη μόδας αλλά δεν ταιριάζουν στο σωματότυπό μας. Αυτό είναι κανόνας για μένα. Από εκεί και πέρα μπαίνει το θέμα του προσωπικού γούστου.

Ποια είναι η αδιαπραγμάτευτη στυλιστική συμβουλή που ισχύει για κάθε γυναίκα;

Να παίρνουμε ένα κομμάτι και καλό - που βέβαια μπορεί να είναι πιο ακριβό, παρά πολλά μέτριας ή χαμηλής ποιότητας. Και επίσης, αρκεί το να έχουμε καλή διάθεση. Δεν έχει σημασία αν αυτό που φοράμε είναι παλιό, έχει σημασία να νιώθουμε ωραία φορώντας το. Αυτό είναι το μυστικό μιας καλής εμφάνισης. Άλλωστε, η λογική του shopping είναι να χαλαρώνεις και να αισθάνεσαι ωραία. Δεν έχει νόημα να αγοράσεις κάτι και μετά να αγχωθείς για τα χρήματα που ξόδεψες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass