Σεφλέρα Από την τροπική Αφρική στην αυλή σας

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2013 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:31

Πράσινο φυτό που αν και κατατάσσεται μεταξύ των φυτών εσωτερικού χώρου το συναντάμε συχνά στις αυλές και τις βεράντες. Είναι ανθεκτικό φυτό με εύκολη καλλιέργεια και ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο στις πιο ποικίλες συνθήκες ζωής

 Η σεφλέρα έχει τη μορφή μικρού θάμνου με ξυλώδεις, αλλά μαλακούς μίσχους, που έχουν τάση να λυγίζουν και τότε πρέπει να τους τοποθετηθούν υποστηρίγματα. "Εχει ωραία σπειροειδή οβάλ φύλλα, τα οποία συνενώνονται κατά ομάδες που αναπτύσσονται από τον ίδιο οφθαλμό. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά, ομοιόμορφου πράσινου χρώματος ή πιτσιλωτά και τους αρέσει να διατηρούνται καθαρά. Η γενική όψη του φυτού προσδίδει μία ελαφρότητα: το φύλλωμα μπορεί να είναι πλούσιο, αλλά δεν είναι ποτέ βαρύ ούτε φορτωμένο.

Συμβουλές 

Ø      Τοποθετήστε το σε ανοιχτούς χώρους τους ζεστούς μήνες, προστατευμένο από τις ακτίνες του ήλιου. Καθώς το φυτό προέρχεται από τις θερμές χώρες, δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες: ποτέ θερμοκρασία μικρότερη από 10°C.

Ø      Προτιμήστε το μαλακό χώμα και ποτίζετε τακτικά και με φειδώ. Ανέχεται χωρίς πρόβλημα πιθανές περιόδους ξηρασίας, αλλά αποφύγετε τα στάσιμα νερά.

Ø      Μεταφυτεύατε την άνοιξη, σε γλάστρες μεγαλύτερες, με υπόστρωμα ανακατεμένο με λίπασμα.

 

Ασθένειες και συμπτώματα

 Αλλοιώσεις και παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών, ύπαρξη αποικιών μικρών εντόμων: μελίγκρα. Ακολουθήστε αγωγή με ειδικό εντομοκτόνο.

 Ξερά άκρα, νέκρωση και κιτρίνισμα των φύλλων, ύπαρξη μικροσκοπικών αραχνών στην κάτω όψη των φύλλων: ακάρεα. Αναπτύσσονται αν το επίπεδο υγρασίας είναι χαμηλό. Επομένως, αυξήστε το επίπεδο υγρασίας με συχνούς ψεκασμούς και χρησιμοποιήστε ειδικά ακαρεοκτόνα, φροντίζοντας να βρέχετε καλά όλο το φύλλωμα.

 Φθορά του φυτού, ύπαρξη αποικιών ασπιδίων, τα οποία εκκρίνουν μία κολλώδη ουσία: ψώρα. Αφαιρέστε με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο ελαφρώς με αλκοόλη και, σε περίπτωση βαριάς μόλυνσης, εφαρμόστε θεραπεία με ορυκτέλαιο ενεργοποιημένο με ειδικό εντομοκτόνο.

 Ύπαρξη μικρών στρογγυλόμορφων κηλίδων, αρχικά ανοιχτού πράσινου και στη συνέχεια σκούρου πράσινου χρώματος, που τελικά νεκρώνονται: βακτηριακή κηλίδωση της Σεφλέρας (βακτηριακή ασθένεια). Ευνοήστε τον αερισμό των εναέριων μερών του φυτού, αποφύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το στάσιμο νερό και, σε περίπτωση έντονης συμπτωματολογίας, ακολουθήστε αγωγή με ένα σκεύασμα με βάση το χαλκό.

Σε περίπτωση χρήσης φυτοφαρμάκων, προϊόντων για καλλωπιστικά φυτά (ΡΡΟ) ή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες, πρέπει πάντοτε να τηρείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα για τις συνθήκες, το χρόνο και τη δοσολογία χρήσης του προϊόντος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass