ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ

Χρώμα στα σημεία

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2013 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:48
  
Όποιος είπε ότι «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά» είχε σίγουρα δίκιο, αφού για μια σειρά πραγμάτων και καταστάσεων, ένας και μόνο παράγοντας μπορεί να καθορίσει την αξία, το ενδιαφέρον ή την αισθητική του συνόλου. Κι εδώ ακριβώς είναι που συναντάμε τα λεγόμενα «εμφατικά χρώματα» (accent colours), δηλαδή εκείνες τις απαραίτητες πινελιές που ζωντανεύουν ή δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε έναν χώρο. Έτσι, αν, για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο οι λευκοί καναπέδες είναι η φράση, τότε μια φούξια ή κόκκινη πολυθρόνα αποτελεί το θαυμαστικό!
 
Μικρά και θαυματουργά
Μία ή δύο προσθήκες έντονων χρωμάτων μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν ένα αδιάφορο σκηνικό σε χώρο με στιλ και άποψη. Μία προεξοχή στον τοίχο βαμμένη σε κοραλλί ή, ακόμα πιο απλά, μερικά μαξιλάρια στον καναπέ και ένα φωτιστικό σε ζωηρό χρώμα αρκούν. 
Αντιθέσεις
Τα εμφατικά χρώματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις αντιθέσεις, που χρησιμοποιούνται είτε σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί ένα μόνο χρώμα είτε σε ένα ουδέτερο περιβάλλον που χρειάζεται ανανέωση. Έτσι, συνδυάστε αποχρώσεις που βρίσκονται απέναντι στον τροχό των χρωμάτων, δηλαδή κόκκινο και πράσινο, μπλε με πορτοκαλί, κίτρινο και βιολετί. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που απαιτεί προσοχή, ώστε να μη γίνει σε υπερβολικό βαθμό. 
Διαβαθμίσεις
Αν και οι αντιθέσεις είναι κυρίως αυτές που «τραβούν το μάτι», δεν είναι πάντα απαραίτητο να υπάρχουν σε έναν χώρο. Εξίσου όμορφα αποτελέσματα μπορείτε να έχετε χρησιμοποιώντας σε διάφορα σημεία έναν ή δύο τόνους πιο ανοικτούς ή σκούρους από το βασικό χρώμα που έχετε επιλέξει. Έτσι, μπορείτε να τονίσετε τη μορφή ενός επίπλου ή χαλιού, να φωτίσετε μια γωνιά ή να ξεκουράσετε το βλέμμα από την ομοιομορφία.
Εύκολες αλλαγές
Τα εμφατικά χρώματα έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: αλλάζουν εύκολα. Καθώς πρόκειται κυρίως για αξεσουάρ και αντικείμενα (π.χ. βάζα, μικροέπιπλα, φωτιστικά κ.λπ.) ή για μικρές επιφάνειες (π.χ. ράφια, κολόνες κ.λπ.) μπορούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο (και χρήματα) να αντικατασταθούν, προσφέροντας εντελώς νέα όψη στον χώρο. 
Λευκό και μαύρο
Ίσως τα πιο διαχρονικά χρώματα, που εντυπωσιάζουν είτε σαν κυρίαρχα είτε σαν εμφατικά τα ίδια. Πάνω στο λευκό μπορείτε να «ρίξετε» κόκκινο και φούξια ή μπλε ναυτικό, καφέ και γενικά σκούρα χρώματα. Αντίθετα, το μαύρο «απαιτεί» φως, με χρώματα όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το πορτοκαλί. Φυσικά, και ο συνδυασμός τους μπορεί να δώσει γοητευτικές «εξάρσεις» σε οποιονδήποτε χώρο. 
Ανατροπές
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για να δώσουν έμφαση είναι ιδανικά για να μετατρέψουν ένα «πεζό» στοιχείο ενός χώρου σε κομμάτι της διακόσμησης. Αν, για παράδειγμα, βάψετε σε έντονο χρώμα το μεγάλο και άχαρο σώμα του καλοριφέρ στο καθιστικό σας, θα έχετε κερδίσει σε πρωτοτυπία και στιλ. 
Τα μεταλλικά.
Οι αποχρώσεις του χρυσού, του ασημιού, του χαλκού και του μπρούντζου αποτελούν επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις για να δώσετε φως σε ένα σκοτεινό σύνολο. Συνδυάστε το ασημί με ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε ή το μοβ, και το χρυσό με το κόκκινο, για ένα πιο ζεστό αποτέλεσμα.
Επιλέξτε τα σημεία
Αφού αποφασίσετε για το εμφατικό χρώμα που θα χρησιμοποιήσετε, σκεφτείτε πώς θα μπορέσετε να το αξιοποιήσετε περισσότερο από μία φορά, «σκορπίζοντάς» το σε διαφορετικές μεριές. Έτσι το βλέμμα θα περιηγηθεί σε όλον τον χώρο και το χρωματικό σύνολο θα δείχνει απόλυτα δεμένο. Μια φάσα στην κουρτίνα, ένα μοντέρνο διακοσμητικό και χαλί στην ίδια απόχρωση επιδεικνύει διακοσμητική δεινότητα. Τολμήστε!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass