Το τάμα του έθνους

Δημοσίευση: 30 Νοε 2016 16:30

Οι αγνοί αγωνιστές του 1821 προσεύχονταν στο Χριστό να τους βοηθήσει να ελευθερωθεί η Ελλάδα, και έκαναν τάμα, μετά την απελευθέρωση να οικοδομήσουν στην οριστική Πρωτεύουσα της Ελλάδας Ναό, στο όνομα του Σωτήρος Χριστού.

Έτσι στην Δ΄ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση στο Άργος την 31η Ιουλίου 1829, εκδίδεται το Η΄ ψήφισμα, το οποίο προσυπογράφει και ο ανεπανάληπτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και ακολουθούν δύο διατάγματα, προκειμένου να ανεγερθεί Ναός «επ΄ ονόματι του Σωτήρος», που θα θεωρείται εθνικό μνημείο και θα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του Έθνους προς τον Ύψιστο για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας του.

187 χρόνια παρήλθαν από τότε. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 8-6-2012 εξέδωσε απόφαση για πραγματοποίηση του τάματος, ώστε την 25η Μαρτίου 2021- 200 χρόνια μετά την κήρυξη της Επαναστάσεως – να τελεσθούν τα εγκαίνια του Ναού, συνέστησε δε και 9μελή Επιτροπή για συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών και την 1η Απριλίου 2015 στην Α΄ συνεδρία της συζητήθηκε το θέμα επιλογής οικοπέδου στην Αττική.

Από την άλλη μεριά, ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που γνωρίζουν την ιστορία του τάματος. Ο κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος μετά της συζύγου του και το Σωματείο «Οι φίλοι του τάματος του Έθνους» πασχίζουν παντοιοτρόπως να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν.

Ο χρόνος όμως κυλά. Και όλοι μας βρισκόμαστε ενώπιον μεγίστης ιστορικής ευθύνης. Το γένος μας πέρασε δια μέσου ποταμών αιμάτων επί αιώνες μαρτυρικούς και εξήλθε στην Παλιγγενεσία, χάρη στα δεινά, στους κινδύνους, στα αιμοστάζοντα τραύματα, στα ολοκαυτώματα, στους στεναγμούς, στις κακουχίες, στις αγχόνες των μαρτύρων, στα δεσμά των αλυσίδων όλων εκείνων που πότισαν το ιερό δένδρο της λευτεριάς.

Σε εκείνους, λοιπόν, στους προμάχους της Πατρίδας, προπάτορές μας, που έμπλεοι αισθημάτων βαθυτάτης ευγνωμοσύνης έκαναν το τάμα εμείς τι απαντάμε;

Τα τάμα διαχρονικά μας ακολουθεί και μας δεσμεύει. Είναι πλέον δικό μας χρέος να το υλοποιήσουμε. «Εάν εύξη ευχήν Κυρίω τω Θεώ σου, ου χρονιείς αποδούναι αυτήν, ότι εκζητών εκζητήσει Κύριος ο Θεός σου παρά σου και έστι έν σοι αμαρτία», (Δευτερονόμιο 23,22) δηλαδή, όταν ευχηθείς (κάμεις τάξιμο) στον Κύριο τον Θεό σου, δεν πρέπει να βραδύνεις να την αποδώσεις (να την εκπληρώσεις), επειδή ο Κύριος ο Θεός σου θα την εκζητήσει (θα ζητήσει ευθύνη) από εσένα και θα είναι σε σένα αμαρτία.

Οφείλουμε, λοιπόν, να μορφοποιήσουμε το όραμα και την υπόσχεση σε πράξη και να αξιώσουμε την υλοποίηση του Ιερού Τάματος του Έθνους, ως ελαχίστου δείγματος ευγνωμοσύνης στον Τριαδικό μας Θεό.

Δημήτριος Ιωάν. Παπαδημόπουλος,

αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass