Επίκαιρα θέματα

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2017 15:30

Τη γνωστή έκφραση του Φ. Ντοστογέφσκι «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» θύμισε με πρόσφατο δημοσίευμά της σε εβδομαδιαία εφημερίδα η Νέλλη Ζαχαρή.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην μεγάλη μορφή του ρωσικού κινηματογράφου και κορυφαίου, κατά τον Μπέργκαμ, σκηνοθέτη του 20ου αιώνα Αντρέι Ταρκόφσκι. Μιας πνευματικής μορφής της Ρωσίας η οποία, μαζί με άλλες, έφερε στο φως την ορθόδοξη ρωσική χριστιανική παράδοση, που άρδευσε πνευματικά με τους πολύχυμους καρπούς της το ρωσικό λαό.

Στηριγμένος ο Ταρκόφσκι στην ορθόδοξη πίστη και ευσέβεια πρόβαλε τα στοιχεία της λειτουργικής γλώσσας και ζωής της Εκκλησίας (εικόνες, σταυρούς, Ευαγγέλια κ.λπ.). Ό,τι γενικά αγγίζει την ευσεβόφρονα ρωσική ψυχή.

Δεν ήταν οπαδός o Tαρκόφσκι της αρχής «η τέχνη για την τέχνη», αλλά την ήθελε στην υπηρεσία του ανθρώπου. Επιδίωκε «να ωθήσει το θεατή να παλέψει με τα κρίσιμα προβλήματα της ύπαρξής του». Να προχωρήσει από την αυτογνωσία, στη Θεογνωσία. «Να … βιώσει … την ύπαρξη του Θεού», όπως τονίζει στο άλλο έργο του υπό τον τίτλο «Σμιλεύοντας τον χρόνο»

Τις απόψεις του ο Ταρκόφσκι παρουσίασε εποπτικά μέσα από την μεγάλης χρονικής διάρκειας (τεσσάρων ωρών) ταινία του για τον διάσημο Ρώσο αγιογράφο μοναχό Αντρέι Ρουμπλιώφ. Τον διαπρεπή εικονογράφο και ζωγράφο νωπογραφιών και μικρογραφιών, μαθητή του ονομαστού Έλληνος αγιογράφου μοναχού Θεοφάνους, που ζωγράφισε τη θαυμαστή εικόνα της Αγίας Τριάδος το 1411 (κατ’άλλους το 1422 και κατ ΄άλλους το 1427). Την εικόνα της εκφραστικής τελειότητας και του θεολογικού βάθους, το αριστούργημα της ρωσικής αγιογραφίας. Έχει απλότητα και συνθετικότητα, χάρη και αρμονία. Η μία και αδιαίρετη Αγία Τριάδα εικονίζεται με τρία όμοια αγγελικά πρόσωπα. Τρεις όμοιους σε όλα Αγγέλους. Κάθονται γύρω από μια τράπεζα και φαίνονται να συνομιλούν μυστικά.

Η εικόνα, γνωστή ως «Η φιλοξενία του Αβραάμ», συνηθιζόταν την περίοδο του Βυζαντίου. Εμφάνιζε την Αγία Τριάδα υπό μορφήν τριών Αγγέλων στην τράπεζα του Αβραάμ. Αλλά ο Ρουμπλιώφ προσέδωσε στην εικονική αυτή παράσταση υψηλή ζωγραφική έκφραση και μεγάλο θεολογικό βάθος. Αποτελεί προϊόν μεγάλης έμπνευσης και καλλιτεχνικής διάθεσης.

Η τράπεζα συμβολίζει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ενώ ο Άγγελος στη μέση συμβολίζει το Θεό-Πατέρα. Βρίσκεται σε κάπως υψηλότερη θέση από τους άλλους δύο Αγγέλους και ευλογεί με το δεξί του χέρι.

Με την ταινία του ο Ταρκόφσκι πρόβαλε στο ρωσικό λαό τους ατίμητους θησαυρούς της Ορθοδοξίας, η οποία τότε ήταν σε διωγμό στη Ρωσία από το ιδεολογικοπολιτικό καθεστώς. Θέλησε να βοηθήσει το λαό να ανακτήσει την πνευματική, ιστορική και πολιτιστική του μνήμη. Να τον βοηθήσει να βιώσει το μυστήριο της πίστης στο Χριστό.

Χρησιμοποιώντας ο Ταρκόφσκι τη γνωστή έκφραση του Ντοστογιέφσκι «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», διευκρινίζει πως αυτή η ομορφιά δεν είναι άλλη από την υπέρκαλλη ωραιότητα και ομορφιά της βυζαντινής λειτουργίας. Της ορθοδόξου βυζαντινής θείας Λειτουργίας, που υψώνει από τα γήινα και φθαρτά τις ψυχές και τις μετεωρίζει σε άλλους κόσμους. Στις θείες κοιλάδες του Υπερπέραν.

Με την θαυμαστή εικόνα της Αγίας Τριάδος του Ρουμπλιώφ, ο Ταρκόφσκι προβάλλει τη χριστιανική Τριαδολογία, που, όπως γράφει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» η Νέλλη Ζαχαρή είναι: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα. Προβάλλει κυρίως τη χριστιανική Αγάπη και τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Η αρθογράφος τονίζει πως η Γαλλική Επανάσταση, μητέρα της Οκτωβριανής, «θεσμοποιεί την κατάργηση του Τριαδικού Θεού, επιβάλλει την κρατική τρομοκρατία και επιφυλάσσει για τους εχθρούς της τη λαιμητόμο». Ενώ ο Ταρκόφσκι με την ταινία του Ρουμπλιώφ «επιμένει στη χριστιανική Τριαδολογία» και κυρίως στην αγάπη.

Είναι πραγματικά μεγάλη η προσφορά του. Μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε δικούς μας σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών, αλλά και διευθυντές τηλεοπτικών σταθμών προς προβολή των πολλαπλών ατίμητων θησαυρών του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας. Θα είναι η καλύτερη πνευματική ενίσχυση και ο ακλόνητος στηριγμός του λαού μας στην καταστρεπτική λαίλαπα των μνημονίων και της πολιτιστικής ισοπέδωσης.

Από τον Βασίλειο Στεργιούλη, Θεολόγο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass