Εντυπωσιακή κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2017 16:22

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προκαλούν κατά την άποψή μου μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνία από αυτή που προκάλεσαν στην οικονομία με το ριζοσπαστικό πείραμα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Νέοι φόροι στα καύσιμα

Είναι απαράδεκτη η νέα αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα σε μια περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα νοικοκυριά βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να περιορίζεται ενώ οι πολύ μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση θεωρούσε την προβληματική θέρμανση των νοικοκυριών και τους θανάτους από τη χρήση μαγκαλιών αποδείξεις της βαρβαρότητας του νεοφιλελευθερισμού. Τώρα που παρατηρούνται τα ίδια και χειρότερα είναι μέρος μιας καθημερινότητας που φαίνεται ότι δεν απασχολεί την ηγεσία της κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή είναι η υποβάθμιση στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών με βασικά χαρακτηριστικά την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, τη μαζική εισιτηριοδιαφυγή, τα διευρυνόμενα οικονομικά ελλείμματα τα οποία είναι εκτός των προδιαγραφών του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και τη συνεχή πτώση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι χειρότερες συγκοινωνίες και οι ακριβότερες, λόγω αύξησης των καυσίμων, μετακινήσεις με Ι.Χ. κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Χειρότερα το ΕΣΥ

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η δημόσια Υγεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της κεντροαριστερής βρετανικής εφημερίδας Guardianστο οποίο επισημαίνεται ότι η δημόσια Υγεία περνούσε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα του 2013 αλλά τώρα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Η κυβέρνηση απάντησε στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας εντάσσοντάς την στον κύκλο των υπονομευτών του κοινωνικού της έργου. Οι αντιπερισπασμοί αυτού του είδους και οι διαρκείς φραστικές βιαιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη δεν καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδείνωση της κατάστασης στη δημόσια Υγεία αντίθετα τις αναδεικνύουν.

Προκλητική αδιαφορία

Με προκλητική αδιαφορία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση διάφορα ζητήματα τεράστιας κοινωνικής σημασίας.

Έχει αφήσει εντελώς ακάλυπτους τους μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι ξεπερνούν τις 800.000. Δεν παίρνουν κανένα επίδομα και στηρίζονται αποκλειστικά στην οικονομική βοήθεια των συγγενών και των φίλων τους.

Η κυβέρνηση καθυστερεί απαράδεκτα τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο προωθείται με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων εταίρων. Θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει ένα κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας στα θύματα της κρίσης αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί προς το παρόν να παρουσιάσει τα ισοδύναμα μέτρα μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί. Αν είχε διαθέσει για το σκοπό αυτό τα 617 εκ. ευρώ που δαπάνησε για την χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα είχε επιτύχει την έναρξη εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Απαράδεκτη είναι και η κοινωνική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Στη συνέχεια η έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής στο ζήτημα δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό. Με τη βοήθεια του βαρύ χειμώνα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών για στέγαση και θέρμανση. Σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια δαπανώνται από τις ΜΚΟ χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο με την ελληνική κυβέρνηση και το κράτος σε ρόλο απλού παρατηρητή ενός ζητήματος με τεράστια κοινωνική, πολιτική και εθνική σημασία.

Η πολιτική μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται με δραματικότερο τρόπο στα κοινωνικά ζητήματα από ότι στα οικονομικά. Η κυβερνητική υποκρισία, η αναποτελεσματικότητα και ο κυνισμός δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις στον κοινωνικό τομέα.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass