Η κρίση και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Δημοσίευση: 22 Απρ 2017 15:54

 Όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα και ειρηνικά, οφείλουν να σέβονται, να τηρούν και να εφαρμόζουν τους νόμους. Η υποχρέωση αυτή ισορροπεί το κοινωνικό σύνολο, που με αυτόν τον τρόπο πορεύεται αρμονικά και χωρίς προβλήματα στο διάβα του χρόνου.


Ζούμε σε μία εποχή με οράματα, αισιοδοξίες και ελπίδες, που καταγράφουμε στο προσωπικό μας ημερολόγιο, για ελεύθερη προσωπική διακίνηση και δημιουργία μέσα στον κοινωνικό ιστό. Κάτω από την ομπρέλα της έννομης τάξης. Χαράσσουμε ως προμετωπίδα των επιδιώξεών μας, τη συναδέλφωση και την αγαθή συνύπαρξη με τους γύρω μας, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως αυτή καθορίζεται και λειτουργεί με βάση τους κανόνες δικαίου που η πολιτεία θέσπισε και έθεσε σε εφαρμογή.
 Με το νόμο 4361/27.2.201: «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης» η κυβέρνηση θέλησε να βάλει ένα τέλος στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, και της φαυλότητας που επικρατούσε στον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλησε να προχωρήσει στην κρίση δηλ. στην επάνδρωση αρχικά των επιτελικών θέσεων της Δημόσιας διοίκησης και στη συνέχεια, στην αξιολόγηση των υπολοίπων υπαλλήλων με διαφάνεια και αξιοκρατία Γνωρίζει, ότι η Δημόσια διοίκηση είναι το πιο ισχυρό και αποφασιστικό όπλο και εργαλείο, στα χέρια της πολιτείας, και από τη σκοπιά αυτή πρέπει να είναι διαφανής και αξιοκρατική. Καθαρή. Άσπιλη, αμόλυντη, από κάθε ρύπο και ρυτίδα. Ικανή να αφοσιωθεί στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου...
 Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας που τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσε τον τόπο με την απόλυτη πολιτική του, είχε ως σκοπό και προτεραιότητα την εγκαθίδρυση του πελατειακού κράτους. Καλλιέργησε και εμπέδωσε στην κοινωνία μας την αδιαφορία, την ανευθυνότητα, την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά και όχι τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα, την ορθοτομία, την αποφασιστικότητα, την πρωτοβουλία. Πέρασε το μήνυμα στον κόσμο, ότι ιδανικό είναι να κάθεσαι και να σε τρέφει το δημόσιο ταμείο (Γιανναράς) χωρίς να έχεις φιλοδοξίες, όνειρα, βλέψεις, καινοτομίες για ένα καλύτερο αύριο.
 Την αναγκαιότητα αυτή ήλθε να καλύψει ο ψηφισθείς νόμος. Να εξυγιάνει τη δημόσια διοίκηση. Να την αφυπνίσει από το λήθαργό της. Να τη δώσει ζωή, πνοή και οντότητα. Να βρει το χαμένο εαυτό της. Την ομαλή πορεία της. Να συμπεριφερθεί σωστά και να εφαρμόσει την αξιοκρατία. Κίνηση ορθή και επιβεβλημένη για τη σωστή λειτουργά της κρατικής μηχανής. Ικανοποίηση στους πολίτες και στους αδικημένους υπαλλήλους Οργή και αγανάκτηση στο ευρύ υπαλληλικό κατεστημένο και τους συνοδοιπόρους του που βλέπουν να κλυδωνίζεται συθέμελα το σαθρό οικοδόμημά τους.
 Μια εκφυλισμένη μειοψηφία καμουφλαρισμένη πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο τρόπο διοχέτευσε στα αυλάκια της ενημέρωσης την ανυπόστατη, ψευδή και κακόπιστη πληροφορία, ότι η εφαρμογή του νόμου μόνο προβλήματα και ανωμαλίες θα δημιουργήσει στη διοίκηση και όχι την εξυγίανσή της ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ συμφωνούν με την άποψη αυτή και ζητούν την απόσυρση του νόμου. Με την πρώτη να έχει κηρύξει αποχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία της αξιολόγησης και τη δεύτερη να ζητεί από τους δημάρχους να απέχουν από αυτή. Βούτυρο στο ψωμί των Περιφερειαρχών των Δημάρχων και πολλών υπουργών. Όλοι αυτοί μολονότι γνωρίζουν, ότι ο νόμος είναι αξιοκρατικός και θέτει ένα τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και της ανομίας, εμποδίζουν την εφαρμογή του. Αν και επιβραβεύει την επιστράτευση ηθικών, ακατηγόρητων, ικανών, προσοντούχων, εργατικών και συγκροτημένων λειτουργών για την επάνδρωση των επιτελικών θέσεων της δημόσιας διοίκησης, οι παραπάνω με διάφορα τεχνάσματα τον φρακάρουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ευτελή προσωπικά συμφέροντα. Όσοι βολεύτηκαν χωρίς κόπο και μόχθο με κύριο προσόν την ετικέτα του αφισοκολλητή, χειροκροτητή και κήρυκα των διακηρύξεων του κόμματός των και περιεβλήθησαν τον χιτώνα του Δημοσίου υπαλλήλου, τώρα κινδυνεύουν. Είτε να απωλέσουν την ιδιότητά τους είτε να πέσουν από τα ψηλά στα χαμηλά. Από πρώτοι να γίνουν έσχατοι. Ακατάλληλοι άνθρωποι σε επιτελικές νευραλγικές θέσεις εξουσίας χωρίς καμία γνώση του ρόλου και της ευθύνης που ανελάμβαναν.Ανίκανοι, αδιάφοροι, αγράμματοι, οκνηροί, απαίδευτοι, έγιναν υπάλληλοι του κράτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λείπουν οι ευσυνείδητοι υπηρέτες του λαού. Μόνο που μετριούνται στα δάκτυλα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γαλλία με εβδομήντα πέντε εκατομμύρια πληθυσμό, έχει 70.000 χιλιάδες υπαλλήλους που καλύπτουν με άριστο τρόπο τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους και η Ελλάδα με ένδεκα εκατομμύρια, 700.000 χιλιάδες υπαλλήλους που αδυνατούν να το υπηρετήσουν.
 «Γλυκό», μαγευτικό, σαγηνευτικό το Δημόσιο. Πως μπαίνεις στην αυλή του. Μετά, για χρόνια θα τρέφεσαι από την τράπεζά του, χωρίς φυσικά και να δουλεύεις όπως πρέπει.. Μήπως έχω άδικο; Είμαι υπερβολικός; Το αφήνω στην δική σας κρίση. Τώρα που ήλθε η ώρα και η στιγμή της κρίσης και της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων, αυτοί αντιδρούν. Σηκώνουν επανάσταση. Φοβούνται να μη χάσουν τα κεκτημένα. Από δήμαρχοι που είναι μήπως γίνουν κλητήρες. Γνωρίζουν, ότι αναρριχήθηκαν στην κορυφή, όχι με τα φτερά τους, με τις ικανότητές τους, αλλά με το γλείψιμο. Στηριζόμενοι σε ξένα αναστηλώματα. Εκμεταλλεύτηκαν τη γνωριμία τους και εισπήδησαν στη «στρούγκα» του κράτους .Έγιναν υπάλληλοι και πρέπει να κριθούν. Ο κριτής θα ανοίξει τα βιβλία και θα ελέγξει τις πράξεις και τα έργα τους, και τότε «οι τα αγαθά ποιήσαντες» δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, «οι δε τα φαύλα πράξαντες», (όσοι μπήκαν στο δημόσιο με πλαστά πτυχία, πιστοποιητικά, αλχημείες και άλλες έκνομες πράξεις) θα κριθούν και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.. Είναι τραγελαφικό το φαινόμενο, απόφοιτοι λυκείου να είναι διευθυντές, υποδιευθυντές, προϊστάμενοι και άλλοι με πτυχία, με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και διατριβές, διαλέξεις και άρθρα να είναι υφιστάμενοί τους.
 Η χώρα διέρχεται μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Η μόνη ελπίδα της, για να εξέλθει από αυτή τη κρίση, είναι η ανάπτυξη. Για να επέλθει ανάπτυξη χρειάζεται ικανή, δυνατή και αποφασιστική διοίκηση, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Η σημερινή διοίκηση είναι βραδυφλεγής. Ανίκανη. Ανήμπορη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Κρίση και αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων εδώ και τώρα. Να έλθουν άνθρωποι ικανοί στο τιμόνι της Διοίκησης, με μόρφωση, με γνώση, με θέληση, με ήθος και εργατικότητα, να θέσουν μπροστά τη μηχανή της η οποία τώρα αγκομαχά από το υπέρβαρο με το οποίο την έχουν φορτώσει και δεν κυλά κανονικά, αφού οι λίγοι που εργάζονται δεν μπορούν να την κινήσουν κανονικά, για καλύτερες και αποδοτικότερες ημέρες. Να μπορέσουμε σιγά- σιγά να ορθοποδήσουμε , να ανακτήσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας για την τελική μας δικαίωση.
 Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει το νόμο που ίδια ψήφισε με πολλές τυμπανοκρουσίες. Να προχωρήσει στην κρίση και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις διατάξεις του, χωρίς κανένα συμβιβασμό. Να το πράξει αυτό με αίσθηση δικαίου. Με αντικειμενικότητα, με διαφάνεια, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, χωρίς καμία εύνοια, πάθος ή μίσος προς κανένα.

* Από τον Αθανάσιο Φώτο
Ο Αθανάσιος Φώτος είναι επί τιμή δικηγόρος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass