ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Οι μοιραίοι

Δημοσίευση: 24 Απρ 2017 15:05

Φεύγει ο καιρός, φεύγουν τα χρόνια και ιδού που χθες συμπληρώθηκε επταετία από την είσοδο της χώρας στα περιβόητα «Μνημόνια». Η εικόνα του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στο ειδυλλιακό Καστελόριζο και το τηλεοπτικό διάγγελμά του, ακόμη μας στοιχειώνουν.

Λίγες μέρες πριν, η χώρα θυμήθηκε μια άλλη επέτειο, επταετή κι αυτή, τη δικτατορία των συνταγματαρχών του Γεωργίου Παπαδόπουλου . Με την επταετία του Παπαδόπουλου βέβαια τελειώσαμε μέσα σε επτά χρόνια. Με την επταετία των Μνημονίων ο χρόνος λήξης δεν είναι ακόμη ορατός. Κάποια στιγμή… Κάπου στο μέλλον…

Και λυπάμαι – όπως λυπούμαστε όλοι μας- που μερικά από τα καλύτερά μας χρόνια πρέπει να τα ζήσουμε μέσα στο γνωστό κλίμα φόβου, αβεβαιότητας, στέρησης και - κυρίως - έλλειψης ελπίδας για μας και τα παιδιά που φέραμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Και – διάβολε!- ζει κανείς μονάχα μια φορά.

Στην πραγματικότητα τον κόσμο της Ελλάδας δεν τον ενόχλησε τόσο ότι στερήθηκε πράγματα και δυνατότητες όταν απώλεσε το 40-50% του εισοδήματός του σε σχέση με το παρελθόν. Οι περισσότεροι λαοί σ’ αυτόν τον πλανήτη ζουν με πολύ λιγότερα και αυτό δεν τους κάνει λιγότερο ευτυχισμένους. Η λιτότητα του βίου είναι μερικές φορές παράγοντας ηθικοποίησης μιας κοινωνίας. Την κάνει πιο σκληρή, πιο ανθεκτική και συμβάλλει στην αυτογνωσία της. Και εμάς η κρίση, προσωρινά έστω, μας έκανε καλύτερους ανθρώπους. Πιο μαζεμένους, πιο ταπεινούς, πιο ρεαλιστές, πιο συμπονετικούς και αλληλέγγυους. Ιεραρχήσαμε πολλά πράγματα αλλιώς, ξαναβρήκαμε αξίες που χάσαμε.

 Ωστόσο σήμερα, επτά χρόνια μετά το Καστελόριζο, μετά την εξαντλητική κριτική και αυτοκριτική που κάναμε στα όρια του αυτομαστιγώματος, ψάχνουμε όλοι να απαντήσουμε σε δύο απλά ερωτήματα.

Πρώτον: «Βάλαμε μυαλό;» Και δεύτερον: «Πού πάμε τελικά;».

Δεν υπάρχουν απαντήσεις, μην την ψάχνεις… Και αυτό είναι που σε τρελαίνει. Αν ακούσεις τους πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος, θα είχαμε ήδη βγει από τα Μνημόνια πάνω από δέκα φορές. Η πραγματικότητα είναι όμως άλλη. Και εδώ είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Ότι δηλαδή ποτέ δεν βγήκε κανείς και να μιλήσει σ’ αυτόν τον λαό αληθινά, δίχως κανακέματα. Και να του πει ότι το τζάμπα απέθανε και ότι χωρίς δάκρυα και αίμα, χωρίς κόπο και σκληρή δουλειά, «δεν γυρίζει ο ήλιος». Στον ευκολόπιστο αυτό λαό, όλοι καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις. Ότι με δήθεν ηρωικά γιουρούσια, με... . «πολιτική διαπραγμάτευση» με ελληναράδικους τσαμπουκάδες και θολά ιδεολογήματα, μπορεί η χώρα να ξανασηκώσει κεφάλι… Τι κι αν τους προειδοποιούσε ο Διονύσιος Σολωμός με την προφητική του φράση πως «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό», αυτοί επέμεναν στις ανεδαφικές υποσχέσεις με αυτοσκοπό την υφαρπαγή της εξουσίας.

Πρόβλημα δεύτερο: Οτι σε καιρούς που το σπίτι μας καίγεται οι υποτιθέμενοι...  πυροσβέστες ακόμη μαλώνουν για το σχέδιο της πυροπροστασίας ! Το νερό δεν το κουβαλά κανείς. Οι ευρισκόμενοι στην Κυβέρνηση εξακολουθούν να επαίρονται για το (κατά φαντασία) έργο τους που περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση και στον διορισμό κάμποσων «κολλητών» σε κρατικά πόστα. Οι δε της αντιπολίτευσης, αντί προτάσεων, δεν βλέπουν μπροστά τους παρά εκλογές, καίτοι το ξέρουν καλά ότι η χώρα είναι «στο γύψο» (που θάλεγε και ο γραφικός δικτάτωρ), άρα υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα Μνημόνια που στο κάτω – κάτω η ίδια υπέγραψε.

Φτάσαμε έτσι στο 2017 και η ελληνική πολιτική σκηνή κινείται ακόμη στον άξονα...  δεξιάς- αριστεράς, όμοια και απαράλλαχτα με τον προηγούμενο αιώνα. Και αντί συνεργασίας και συμπόρευσης οι μεν στήνουν Εξεταστικές Επιτροπές κατά των δε για σκάνδαλα που θα καταλήξουν ως συνήθως στο αρχείο. (Και γι’ αυτό είχε προειδοποιήσει ο Σολωμός: «Σαν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λεφτεριά»)

Τι να προσδοκά λοιπόν κανείς από μια πολιτική ηγεσία που δεν αποδέχεται το αληθινό, από ένα πολιτικό σύστημα που εθελοτυφλεί διασπασμένο ;

 Ζήτημα τρίτον: και ο λαός; Δεν φταίει ο λαός;

Μα ασφαλώς και οι λαοί έχουν ευθύνες, υπό την έννοια ότι αυτοί επιλέγουν τις ηγεσίες τους. Και οι μέχρι στιγμής επιλογές απεδείχθησαν μάλλον κακές. Αλλά οι λαοί δεν έχουν άλλη δυνατότητα. Εναπόκειται στο πολιτικό σύστημα να τους οδηγήσει στην πρόοδο ή στον γκρεμό, αφού οι ηγεσίες παίρνουν αποφάσεις και χαράσσουν την πολιτική. Ότι είμαστε ένας λαός ανεκπαίδευτος, αφελής αλλά και...  πονηρός, σε πολλά κακομαθημένος, που δεν σέβεται νόμους και κανόνες, είναι βέβαιο. Ευκολόπιστοι σαν παιδιά, είμαστε επιρρεπείς στο να επιβραβεύουμε κάθε λαοπλάνο. Αλλά όμως αποδειχθήκαμε και ένας λαός που υπομένει όλα αυτά τα δεινά με πολύ μεγάλη υπομονή, σχεδόν αδιαμαρτύρητα.

Και όλα αυτά, μέσα σε ένα σκηνικό ευρωπαϊκό και διεθνές όπου κανείς δεν ξέρει «τι τέξεται η επιούσα». Με τους Άγγλους να έχουν φύγει, τους Γάλλους να ετοιμάζονται, τους Ιταλούς να κατρακυλάνε προς τον πάτο… Ο κακός χαμός. Κι εσύ, πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;

Φυσικά δεν περιμένει κανείς στα σοβαρά ότι θα αλλάξουν ρότα ούτε οι μεν (της Κυβέρνησης) ούτε η Αντιπολίτευση από το να ζητά εκλογές. Και μάλλον δεν θα δούμε ποτέ κάποια σοβαρή πρόταση διεξόδου, κάποιο σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ικανό να επαναφέρει τη χώρα στις ράγες.

Οπότε; Οπότε… μπλεγμένοι στα δίχτυα της ιστορίας περιμένουμε μάλλον να δούμε πού θα μας ξεβράσει. Το έχει πει και ο Βάρναλης:

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,

προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!».

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass