Η μάχη στο Μάτι Τυρνάβου στη διεθνή ειδησεογραφία

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 15:15

Την Παρασκευή, 23 Απριλίου 1897, διεξήχθη η πιο αποφασιστική μάχη του πολέμου, η οποία μαινόταν σε όλη την έκταση, από την περιοχή που εκτείνεται από το Μάτι Τυρνάβου μέχρι το μικρό χωριό Δελέρια, που βρίσκεται στα δεξιά. Ο στρατηγός Αντωνιάδης το πρωί ξεκίνησε από το Καζακλάρ μετά από εντολή του Μαυρομιχάλη για να καταλάβει τα Δελέρια. Στο δρόμο ο Μαυρομιχάλης τον διέταξε να καταλάβει τα Δελέρια μέχρι τους πρόποδες της οροσειράς.

Με την ανατολή του ηλίου, η 5η μεραρχία του Χακκή πασά και η 6η, που υποστηρίζονταν από τρεις εποχούμενες πυροβολαρχίες και δύο έφιππες, μπήκαν σε κίνηση. Ο Χακκή πασάς ανέπτυξε τα τρία συντάγματα πεζικού της μεραρχίας μπροστά από το Καρατζόλι και από τις δυο μεριές στο δρόμο προς τα Δελέρια. Το ελληνικό αρχηγείο ήταν σε ένα λόφο, στο Κριτήρι, κοντά στο πέρασμα της Μελούνας. Το πεζικό κρυβόταν πίσω από τον λόφο. Κατά τις 9.30 π.μ άρχισαν οι βολές του εχθρικού πυροβολικού κατά των Δελερίων, όπου από ελληνικής πλευράς είχαν συγκεντρωθεί πέντε λόχοι πεζικού, ένας λόχος μηχανικού και μία πεδινή πυροβολαρχία. Ο εχθρός απωθήθηκε με λίγη δυσκολία. Στη συνέχεια, άρχισε μία μονομαχία πυροβολικού που διήρκεσε, με λίγα διαλείμματα, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα

Oι Τούρκοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Brisbane Courier για ένα χρονικό διάστημα πυροβόλησαν με οβίδες εκρηκτικές, αλλά δεν προξένησαν καμιά καταστροφή, καθώς τα κελύφη έσκαγαν στον αέρα, αφού η εκτόξευσή τους είχε γίνει σε πολύ υψηλό υψόμετρο. Σύντομα έφτασε η ελληνική υποστήριξη από το βουνό Λουσφάκι, που αποτελούνταν από 2.500 άνδρες, με δύο ορεινά πυροβόλα όπλα, και προσχώρησε στη μάχη επιτιθέμενη στη Γκριτζόβαλη, όπου οι Τούρκοι είχαν τη δεξιά πτέρυγά τους.

Το ελληνικό ορεινό πυροβολικό κάτω από τις διαταγές του λοχαγού Πάικου προσέλκυσε ιδιαίτερα τα πυρά του εχθρού. Οβίδες έβρεξε πάνω σε αυτό το αφοσιωμένο τμήμα του ελληνικού στρατού το οποίο καταλάμβανε την άκρα αριστερά της ελληνικής πλευράς και το οποίο αγνοώντας την τουρκική επίθεση συνέχιζε τον βομβαρδισμό της περιοχής Γκριτζόβαλη με αξιοθαύμαστη ακρίβεια.

Πράγματι, ομολογεί ο συντάκτης άρθρου της εφημερίδας San Francisco Call, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μονομαχίας ήταν η εκπληκτική σταθερότητα των ελληνικών πυροβολαρχιών, στις οποίες, ενώ οι οβίδες έσκαγαν γύρω τους, δεν είδα ένα ξάφνιασμα ανθρώπου ούτε αναπήδημα αλόγου.

H ανταλλαγή πυρών σταμάτησε περίπου το μεσημέρι και δεν επαναλήφθηκε μέχρι τη μία η ώρα μετά το μεσημέρι, όταν οι Τούρκοι έκαναν μία σφοδρή κίνηση στα αριστερά των ελληνικών θέσεων. Τρία τάγματα πεζικού, που υποστηρίζονταν από δύο πυροβολαρχίες, βάδισαν από το Καρατζόλι προς την περιοχή, Κουτάβι . Αυτό το μέρος είχε στην κατοχή του το πεζικό, υπό τον στρατηγό Μαυρομιχάλη, υποστηριζόμενο από ορεινές πυροβολαρχίες οι οποίες έκαναν δριμεία επίθεση ενάντια στους Τούρκους, που προωθούνταν, ενώ το πεζικό των δύο πλευρών ήταν απασχολημένο σε μία ταχεία ανταλλαγή πυρών.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της μάχης, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Star αναφέρει ότι το τουρκικό πυροβολικό έριξε και πάλι οβίδες εκρηκτικές, αλλά, όπως και πριν, σε πολύ υψηλό υψόμετρο, και επομένως χωρίς αποτέλεσμα. Το ελληνικό πεζικό, στη θέση Κουτάβι ενισχύθηκε και οι Έλληνες ήλεγχαν πεισματικά την προέλαση των Τούρκων. Μία απελπισμένη επίθεση έγινε από την τουρκική πυροβολαρχία στα αριστερά των ελληνικών θέσεων, αλλά το ελληνικό πεδινό πυροβολικό και μία πυροβολαρχία ορεινή έκαναν αντεπίθεση, που ήταν γρήγορη και μανιώδης, ενώ, το ελληνικό πεζικό κατά μήκος της πλευράς του βουνού εξαπέλυσε μία ταχεία ομοβροντία στην τουρκική γραμμή. Ένας Έλληνας αξιωματικός σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν.

Περίπου στις 15:00 μ.μ η επίθεση του πυροβολικού του εχθρού άρχισε να έρχεται μόνο από την Λυγαριά και, ως εκ τούτου, τα ελληνικά στρατεύματα έστρεψαν τα πυρά τους αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση και ξεκίνησε μία ομοβροντία της πυροβολαρχίας, νομίζοντας ότι ο εχθρός θα επικεντρωνόταν εκεί, και ελπίζοντας να τον μαντρώσουν στην απόκρημνη ανάβαση της Μελούνας. Αλλά, ο πονηρός Τούρκος ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπό το πρόσχημα της δήθεν αποχώρησης του πυροβολικού, το πεζικό του έσπευσε γρήγορα κατά μήκος της περιοχής, που βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού προς την είσοδο του περάσματος των Τεμπών και κατέλαβαν το χωριό Δελέρια, ακριβώς στην ώρα, για να προλάβουν τον συνταγματάρχη Μαυρομιχάλη, ο οποίος βάδιζε προς το σημείο εκείνο με δύο τάγματα πεζικού και τρεις μοίρες του ιππικού. Ο Μαυρομιχάλης, κατόπιν αυτού, υποχώρησε βιαστικά για το Kριτήρι χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο διοικητής των δυνάμεων στο Λοσφάκι τηλεγράφησε στη Λάρισα ότι οι Τούρκοι είχαν προβεί σε κίνηση περικύκλωσης, να υπερκεράσουν τη θέση και ότι η υποχώρησή του θα μπορούσε να κοπεί, αν δεν ενισχυόταν αμέσως. Αυτές οι δύο κινήσεις, απειλώντας να υπερκεράσουν τον ελληνικό στρατό στο Μάτι και από τις δύο πλευρές, συντελέσαν στο να διατάξει το αρχηγείο στη Λάρισα γενική υποχώρηση, η οποία ξεκίνησε πριν πέσει το σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι αρκετά τάγματα και τρεις πεδινές πυροβολαρχίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που διοικούνταν από τον πρίγκιπα Νικόλαο, θα μπορούσαν να φανούν λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, πολεμώντας σε όλη την μεγάλη πεδιάδα του Τυρνάβου για την ενίσχυση του ελληνικού στρατού. Η απόφαση του αρχηγείου προκάλεσε κατάπληξη μεταξύ των στρατιωτών, οι οποίοι ήταν εντελώς μπερδεμένοι από ένα τέτοιο βήμα, την ώρα ακριβώς που είχε αρχίσει να διαφαίνεται η νίκη. Η ξαφνική υποχώρηση των Ελλήνων ήταν μία έκπληξη και για τους Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι εξέφραζαν την έκπληξή τους από το γεγονός ότι οι Έλληνες παραιτήθηκαν από την υπεράσπιση μιας θέσης στην οποία είχαν εδραιωθεί. Ο Ράλλης στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι το Στρατιωτικό Επιτελείο διέταξε την υποχώρηση χωρίς λόγο. Οι στρατιώτες ρωτούσαν απελπισμένα: «Γιατί εμείς υποχωρούμε; Εμείς δεν ηττηθήκαμε». Οι Τούρκοι δεν κατεδίωξαν τους Έλληνες. Δεν ήταν προετοιμασμένοι για καταδίωξη, ούτε φαντάζονταν ότι μετά από μία μόνο συμπλοκή θα έμενε η Θεσσαλία στη διάθεσή τους.

Πηγές :

Φωτογραφία 1 από συλλογή Liszt Collection -fotolibra.com/gallery/1354064

Φωτογραφία 2 ebay

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΤΟΜΟΣ ΙΔ, ΣΕΛ. 136

DECISIVE BATTLE AT MATΙ - The Brisbane Courier (Qld. : 1864 - 1933), Friday 28 May 1897, page 5, 6

San Francisco Call, Volume 81, Number 148, 27 April 1897

THE ROUT AT MATI. Star , Issue 5890, 5 June 1897, Page 6.

* Από την Κωνσταντινιά Πατσή

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass