Αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ανασυγκρότησης

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2017 15:45

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που φέραμε για έγκριση στην βουλή προχωράμε σταθερά και αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ανασυγκρότησης.

Αυτό που πέτυχε η Κυβέρνηση, μέσω των διαπραγματεύσεων, είναι η δυνατότητα μαζί με τα αρνητικά μέτρα να νομοθετήσει και ορισμένα αντισταθμιστικά - θετικά μέτρα, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

Τα δύσκολα μέτρα που ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε, τόσο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα έτη, εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επιτυχή ρύθμιση του χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές, που θα σημάνει και τη λήξη της επιτροπείας για την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παραπάνω αποτελούν τους σημαντικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης. Για πρώτη φορά, στα τόσα χρόνια της οικονομικής κρίσης, φαίνονται εφικτοί και πραγματικοί, ενώ παράλληλα οικοδομείται στη χώρα και πάλι κράτος πρόνοιας.

Δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί λοιπόν, η προσπάθεια της Κυβέρνησης η οποία μετά από μια πολύμηνη, σκληρή διαπραγμάτευση έκλεισε με επιτυχία την δεύτερη αξιολόγηση.

Και μπορεί η αδιαλλαξία και η εμμονή κάποιων από τους “θεσμούς” να μας ανάγκασε να υιοθετήσουμε και ρυθμίσεις που δεν επιθυμούσαμε, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ετοιμάσει ένα ολόκληρο πλαίσιο αντίμετρων που θα απαλλάξουν τους αδύναμους και τους ασθενέστερους κοινωνικά, από οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση.

Έτσι, από το 2019 και για κάθε χρονιά, νομοθετήσαμε:

επιδότηση ενοικίου 600 εκατομμύρια ευρώ, που θα αφορά πάνω από εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, που θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν από 50 έως 150 ευρώ τον μήνα

260 εκατομμύρια για επιδόματα πρώτου και δεύτερου τέκνου.

240 εκατομμύρια για τον μηδενισμό ή τη μείωση, την ελαχιστοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης

260 εκατομμύρια για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας

190 εκατομμύρια για την επέκταση των γευμάτων

140 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, για να μπορούν περισσότερα παιδιά, η πλειοψηφία, να πηγαίνει στους παιδικούς σταθμούς.

Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποκτήσαμε τον έλεγχο των ομαδικών απολύσεων, πράγματα ούτε δεδομένα ούτε αυτονόητα.

Επιπρόσθετα, από το 2020, θεσπίζονται:

* μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ για ποσά φόρου έως 700 ευρώ,

* μείωση στο 20% από 22% σήμερα του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος,

* μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία μηδενίζεται για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς απαλλάσσονται εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση και πάνω από όλα η Αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, αφού έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να βάλει χίλια εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης, πλέον καταφεύγει σε ακραίες κραυγές για να κρύψει την απόλυτη γύμνια της πολιτικής της με θεατρινισμούς. Γιατί τώρα πια οι καραμέλες των “παραιτηθείτε” και “να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ” τους έκατσαν στον λαιμό.

Εκτός των αντιμέτρων, ψηφίσαμε ένα θεμελιώδες αίτημα του αγροτικού κόσμου για χρόνια και χρόνια, τη μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο αρχίζει να υλοποιείται σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, από την 1η Ιουλίου.

Ακολουθεί η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε μια σειρά γεωργικά εφόδια, προϊόντα και υπηρεσίες : Εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, σπόροι και βολβοί, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή), ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά κλπ που θα υπάγονται πλέον, από 1ης Ιουλίου 2017, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 13%, αντί για 24%. Το ίδιο και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο αποτελεί και η χρηματοδότηση με 300 εκατομμύρια για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διοχετεύονται στις υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.).

Αντίθετα, η ΝΔ το μόνο που συνεχίζει να κάνει, είναι να κινδυνολογεί και να διαστρεβλώνει την αλήθεια. Όπως με την συστηματική προσπάθεια της επί μήνες, να κατατρομοκρατήσει τους συνταξιούχους του ΟΓΑ πως θα χάσουν το 60% της σύνταξης τους, αν συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. Και που αποδείχτηκε περίτρανα και με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι για πρώτη φορά οι αγρότες παύουν να είναι συνταξιούχοι β’ κατηγορίας, μπαίνουν στο καθεστώς εθνικής σύνταξης και παίρνονται όλα τα μέτρα για την ομαλή και αξιοπρεπή απόσυρση των ξωμάχων τη γης από το επάγγελμα τους, για να ενθαρρυνθεί η τόσο αναγκαία αλλά και σταδιακή ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Η Κυβέρνηση μας πέρασε και αυτό τον δύσκολο κάβο. Από εδώ και στο εξής και για τα επόμενα δύο χρόνια, μπορούμε να αφοσιωθούμε και να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Με την αγροτική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της υπαίθρου στις άμεσες προτεραιότητες μας.

Του Νίκου Παπαδόπουλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass