Δεν πληρώνω… δεν πληρώνω

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 17:45

Διάβασα μία στατιστική, που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, αν και λίγο ως πολύ η κατάσταση είναι γνωστή.

Οι οφειλές των πολιτών προς την Εφορία, το τελευταίο 3/μηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 15%. Πράγμα που σημαίνει όλο και περισσότεροι Έλληνες σκάζουν κανόνι. Πολλοί είναι κανονιέρηδες, από αναπόφευκτη ανάγκη, αφού αδυνατούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των παιδιών τους, αλλά και των ιδίων.

Είναι αυταπόδεικτο, πως η αποφυγή καταβολής φόρων, τελών και δασμών των πολιτών προς το κράτος, φτωχαίνει την Πατρίδα μας, με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Δεν εισπράττει φόρους το Δημόσιο; Μα πώς θα κάνει Σχολεία, Νοσοκομεία, έργα πολιτισμού, προνοιακή πολιτική κ.ά.;

Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων, έσκυψε ευήκοο στο σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση: «Δεν πληρώνω… δεν πληρώνω». Δεν πληρώνω διόδια, τέλη κυκλοφορίας, ΔΕΗ κ.ά. Έβαζε φέσια όπου τον βόλευε το άκρως αυτό αντεθνικό σύστημα, σκόπευε κυρίως στην οικονομική αποδυνάμωση του κράτους. Δηλαδή «Μην πληρώνετε, να φτωχύνει το κράτος, να πέσει η Κυβέρνηση, να έλθουμε εμείς». Και ήλθαν. Και τώρα ωρύεται η κ. Φωτίου: «Είναι ανθέλληνες, λέει, όσοι δεν πληρώνουν τους φόρους των». Δηλαδή το δόλιο και ανορθόδοξο σύνθημα «Δεν πληρώνω…» έγινε μπούμεραγκ.

Είναι αλήθεια, πως οι κακοπληρωτές προς το Δημόσιο, αποτελούν μια μεγάλη γκάμα. Μερικοί πράγματι είναι δικαιολογημένοι σαν ασυνεπείς. Είναι αυτοί με τους μισθούς και τις συντάξεις, τις πράγματι εξουθενωτικές. «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Πώς να πληρώσει ο άμοιρος πολίτης, όταν όσα παίρνει δεν του φτάνουν, για τις βασικές βιοτικές του ανάγκες; Καλώς δεν πληρώνουν. Και κακώς το άστοργο κράτος δεν μεριμνά, για την διευκόλυνσή τους. Με ρυθμίσεις. Με μειώσεις οφειλών. Με Νομοθετημένες παραγραφές κ.ά.

Μια άλλη κατηγορία πολιτών, οπαδών του «Δεν πληρώνω…» είναι εκείνοι, που έχουν κάποιες δυνατότητες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά πονηρώς και δολίως φερόμενοι, προσποιούνται την αδυναμία τους. Έτσι προσδοκούν σε κάποια διαλλακτική στάση της κυβέρνησης και ό,τι πετύχουν. Αυτοί είναι οι μίζεροι, οι δολίως κλαψουρίζοντες. Πάνε να πλανέψουν το κράτος. Έμαθαν κι αυτοί το κόλπο της «διαπραγμάτευσης». Άσε να κυλά ο καιρός και θα δούμε.

Εκείνοι όμως, που κακώς υπακούουν στο: «Δεν πληρώνω…» είναι οι κακότροποι και οι εντελώς αδικαιολόγητοι. Αυτοί, που σκάνε τα γερά κανόνια. Η κατηγορία των συν-Ελλήνων μας, οι έχοντες και κατέχοντες. Κατ` ουσίαν ψεύτες και υποκριτές. Αυτοί, που απομυζούν το αίμα ενός κράτους θνήσκοντος. Έντεχνοι και πολυσχιδείς απατεώνες.

Όλοι αυτοί είναι πρόσωπα υψηλού πλούτου. Οι προκλητικά διαβιούντες με τον πλούτο τους. Οι κάτοικοι των ακριβών προαστίων. Όσοι κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα. Που στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν. Αλήθεια πώς το βλέπουν αυτοί οι «Κύριοι» να θέλουν να σωθούν και να καλοπερνούν, όταν δίπλα τους, βλέπουν να ψυχορραγούν, από πείνα και ανέχεια; Αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό. Κάνουν χλιδάτες διακοπές.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι έκθετοι στην Ορθοδοξία, αλλά και στην Πατρίδα. Σαν ορθόδοξοι ξεχνούν τη ρήση του Ευαγγελίου: «Άφρον, άφρον, ταύτη τη νυκτί την ψυχή σου απαιτούσιν από σου. Ά δε ητοίμασαςτίνι εστί» (Κατά Λουκάν κεφ.ΙΒ:20)Και σαν πατριώτες ξεχνούν πως η Πατρίδα, που ζουν, δεν είναι μόνο ο εαυτός τους, αλλά το σύνολο μέσα στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Πώς είναι δυνατόν να κωφεύουν ή να κλείνουν τα μάτια τους, στη δυστυχία του διπλανού τους;

Οι «Κύριοι» αυτοί δεν οφείλουν στο Δημόσιο, πενταροδεκάρες, αλλά ιλιγγιώδη ποσά 300 και 500 χιλ. ευρώ. Επί χρόνια τώρα αρνούνται να πληρώσουν τις νόμιμες οφειλές τους. Συχνά κωφεύουν στις κλήσεις των Τραπεζών ή των Εφοριών για «διαπραγμάτευση». Πιο συχνά όμως αδιάντροποι και αναίσχυντοι, παρουσιάζονται στην Εφορία, συνοδευόμενοι από κάποιο «γνωστό» πρόσωπο, διαμεσολαβητή, ο οποίος φιλικά μεσολαβεί, για ρύθμιση του δανείου, με δόσεις καταγέλαστες. Χαρακτηριστική περίπτωση δανειολήπτη των 500 χιλ. ευρώ για ρύθμιση καταβολής 1000 ευρώ το μήνα!

Σύρονται στα Δικαστήρια για μικρο-οφειλές, ανήμποροι άνθρωποι, ξεσπιτώνουνε δυστυχείς από τα σπίτια τους, τρελαίνονται από απελπισία. Ενώ οι καρχαρίες του πλούτου, μένουν στο απυρόβλητο. Πατριωτικό καθήκον είναι γι` αυτούς να καταβάλουν τις οφειλές τους, που τους αναλογούν στο κράτος.

Είναι πασιφανές ότι με το ανεπίτρεπτο και αντεθνικό σλόγκαν «Δεν πληρώνω…» πλήττεται το κράτος. Κι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης πτώσης του, σίγουρα θα έλθουν με τραγικά αποτελέσματα. Τόσα που δεν θα πλήξουν μόνον τους μικρο-οφειλέτες, αλλά και τους αχόρταγους καρχαρίες του πλούτου.

* Του Κων. Ι. Παπακωνσταντίνου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass