Η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2017 15:26

Το ποδόσφαιρο κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά λαϊκά αθλήματα και αδιαμφισβήτητα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στα εκατομμύρια των πιστών φίλων του.

Ωστόσο έτσι όπως διεξάγονται σήμερα οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, με τους οπαδικούς στρατούς, τα στημένα παιχνίδια, τις απαράδεκτες και κατευθυνόμενες διαιτησίες και κυρίως τις πραγματικές μάχες με νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των οπαδών των διαφόρων ομάδων, έχει καταντήσει να είναι ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα! Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να το χαρακτηρίσουν ως το πιο «βρώμικο» ομαδικό άθλημα-παιχνίδι!

Κόκκινοι, πράσινοι, κίτρινοι, ασπρόμαυροι και κάθε λογής οπαδικοί στρατοί είναι έτοιμοι -τις πλείστες φορές χωρίς καμιά αφορμή- να συγκρουστούν μέχρι θανάτου με τους αντιπάλους! Οπαδοί χωρίς αθλητική Παιδεία, εκτός τόπου και χρόνου, που δεν τους συναντάμε μόνο στο χώρο των οργανωμένων θεατών. Για όσους τυχών αμφιβάλλουν θυμίζω ότι το αντικείμενο που τραυμάτισε τον προπονητή του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν εκτοξεύτηκε από την κερκίδα των φανατικών οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά από το χώρο των επισήμων! Κάποιοι από αυτούς μάλιστα αντί να περιοριστούν στην καταδίκη του απαράδεκτου αυτού συμβάντος, με τις δηλώσεις τους άφησαν υπονοούμενα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, θεωρώντας ότι ο τραυματισμός του ήταν επιπόλαιος και ότι ο ίδιος προσποιήθηκε τον τραυματία προκειμένου να διακοπεί ο αγώνας! Και κάποιοι άλλοι επί ώρες προσπαθούσαν να αποδείξουν αν το τενεκεδένιο κουτί που εκτοξεύτηκε στο κεφάλι του Ίβιτς ήταν γεμάτο ή άδειο, αν τον κτύπησε πολύ ή λίγο, αν ο γιατρός που τον εξέτασε είναι αξιόπιστος, αν τοποθετήθηκαν ράμματα στο τραύμα του και πάει λέγοντας …. Η κατρακύλα δεν έχει πάτο δυστυχώς!

Αξιοθρήνητη χωρίς αμφιβολία ήταν και η δήλωση στελέχους της διοίκησης του ΠΑΟΚ που απευθυνόμενος στους οπαδούς του Παναθηναϊκού έριξε κι άλλο λάδι στην φωτιά λέγοντας επί λέξη: «ο εχθρός που διαλέξατε δεν είναι στα κυβικά σας». Οι αντίπαλοι οπαδοί είναι εχθροί μας λοιπόν! Σε ένα σοβαρό κράτος αυτοί οι παράγοντες θα είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τις απαράδεκτες πράξεις και δηλώσεις τους!

Όλα αυτά τα τραγικά ήρθαν να προστεθούν σε πολλά άλλα απαράδεκτα γεγονότα που συμβαίνουν εδώ και παρά πολλά χρόνια στα γήπεδα μας με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στο Πανθεσαλλικό Στάδιο στο τελικό κυπέλλου. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που από γιορτή του ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε ένα κανονικό εμφύλιο πόλεμο! Εκατόν πενήντα τραυματίες, πολλοί από αυτούς σοβαρά, χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος (ο αγώνας δεν είχαν καν αρχίσει) έβαψαν με το αίμα τους δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια. Κι όμως το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά! Ακολούθησε ολονύχτιο ξεφάντωμα στη Θεσσαλονίκη για την κατάκτηση του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ (με γκολ offside παρακαλώ) με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει απευθείας τους πανηγυρισμούς! Την ώρα που τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με μαχαιρωμένους φιλάθλους! Τέτοια καφρίλα δηλαδή!

Και η πολιτεία! Τι κάνει αλήθεια η πολιτεία; Η πολιτεία ακόμα μια φορά επαναλαμβάνει τον παλιό κακό εαυτό της! Ο αγώνας δεν αναβλήθηκε αλλά διεξήχθη κανονικά, την ίδια ώρα που τα ασθενοφόρα κουβαλούσαν τους τραυματίες στις πρώτες βοήθειες! Με την αστυνομία να προσπαθεί μάταια να δαμάσει τους αφηνιασμένους οπαδικούς στρατούς!

Σίγουρα, η συζήτηση για το συμβαίνει στα γήπεδα έχει γίνει πολύ κουραστική. Όλοι καταδικάζουν και κανένας δεν κάνει κάτι το ουσιαστικό. Κι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα είναι βέβαιο πως θα έρθουν χειρότερα. Μέτρα που να πονέσουν τους ιδιοκτήτες των επαγγελτικών ομάδων, μέτρα που θα έχουν συγκεκριμένο κόστος (όπως π.χ. η μεταβίβαση του κόστους και της ευθύνης για την ασφάλεια των αγώνων στις ΠΑΕ), μέτρα που να φθάνουν μέχρι ακόμα και του αποκλεισμού συμμετοχής των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Εν τω μεταξύ βουίζει ο κόσμος για τη διαπλοκή στο ποδόσφαιρο που ακουμπά λένε στην πολιτική ζωή του τόπου, για το νέο κόμμα του Σαββίδη που έχει εξασφαλισμένους ψηφοφόρους λέει από τον ΠΑΟΚ και την ποντιακή ομογένεια. Και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή υπάρχουν οπαδοί και όχι φίλαθλοι!

Υ.Σ.: Ούτε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαζί! Ακόμα κι όταν στις κερκίδες υπάρχουν οπαδοί μόνο της γηπεδούχου ομάδας, κάποιος ηλίθιος-παρανοϊκός θα βρεθεί που θα βάλει μπουρλότο στο γήπεδο! Όσοι ακόμα επιμένουν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες μέσα από τα γήπεδα καλά κάνουν να εφοδιαστούν με κράνη, αλεξίσφαιρα και πανοπλίες! Δεν ξέρεις καμιά φορά!

Υ.Σ.: Στην Κύπρο αν θες να μάθεις τι ψηφίζει ένας πολίτης ρώτησε τον ποια είναι η ομάδα της αρεσκείας του! Τόσο ακομμάτιστο είναι το ποδόσφαιρο στη Μεγαλόνησο. Στον εξωτερικό χώρο του Τσιρείου σταδίου στη Λεμεσό, είναι τοποθετημένα κανονικά συρματοπλέγματα! Όπως στη γραμμή αντιπαράταξης! Για να μην συναντώνται μεταξύ τους οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων!

* Από τον Ντίνο Αυγουστή, επίκουρο καθηγητή στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass