Μέγας Αλέξανδρος

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2017 15:42

Τη νύχτα της 22ας προς την 23η Ιουλίου το 356 π.Χ. γεννήθηκε στην Πέλλα ο Μέγας Αλέξανδρος γιος του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου του Β' και της Ολυμπιάδας, κόρης του βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου.

Η παράδοση αναφέρει ότι τη νύχτα αυτή ο Ηρόστρατος πυρπόλησε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, το Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσσο. Κι αυτό συνέβη γιατί η Άρτεμις άφησε αφύλακτο τον ναό της επειδή ήταν απασχολημένη τη νύχτα εκείνη με τον τοκετό της Ολυμπιάδας. Οι αστρολόγοι σημείωσαν ότι τη νύχτα αυτή η Γη βγαίνει από τον αστερισμό του Καρκίνου και μπαίνει στον Λέοντα και πρόβλεψαν ότι το παιδί αυτό θα είχε απαράμιλλη γενναιοφροσύνη και παλικαριά και την εκρηκτικότητα του Καρκίνου. Πολύ δε σημαντικό γεγονός θεωρήθηκε ότι την ίδια μέρα oι Μακεδόνες κέρδισαν σε διάφορα μέτωπα 3 νίκες και πίστεψαν ότι το βασιλόπαιδο που γεννήθηκε την ημέρα εκείνη θα ήταν ανίκητο.

Oι κυριότεροι σταθμοί της ζωής και της δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι oι εξής:

Το 338 π. Χ. πήρε μέρος - 18 ετών τότε - στη Μάχη της Χαιρώνειας ως αρχηγός του Μακεδονικού Ιππικού. Δύο χρόνια αργότερα μετά τη δολοφονία του Φιλίππου ανέλαβε τη βασιλεία της Μακεδονίας και την ηγεμονία της Ελλάδας. Το 334 π.Χ. την άνοιξη ξεκίνησε για την Περσία και στις 2 Ιουνίου έδωσε την πρώτη μεγάλη μάχη. Στην ασιατική του εκστρατεία στο Γρανικό ποταμό ο Αλέξανδρος έφιππος λόγχισε τον γαμπρό του Δαρείου Μιθριδάτη, σκοτώνοντάς τον. Ένα χρόνο αργότερα τους κατανίκησε στην Ισσό. Την 1η Οκτωβρίου το 331 π.Χ. έδωσε τη μεγάλη μάχη στα Γαυγάμηλα όπου και διέλυσε οριστικά την Περσική Αυτοκρατορία (κατά τον πάπυρο 1798 της Οξυρύγχου οι νεκροί ήταν 53.000 Πέρσες και 1.200 Έλληνες).

To 327 π.Χ. πέρασε τον Ινδό ποταμό και νίκησε τον Πώρο και μετά από 3 χρόνια γύρισε στη Βαβυλώνα. Κατά την εντεκάχρονη εκστρατεία του στην Ασία κυρίευσε πάνω από 200 κάστρα και τραυματίστηκε βαριά και ελαφριά εννιά φορές. Διαλύοντας την Περσική Αυτοκρατορία παντρεύτηκε την πανέμορφη Ρωξάνη, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα. Γυρίζοντας από την Ινδία το 324 γιόρτασε στα Σούσα την επιτυχία της εκστρατείας του και προήγαγε τη συγχώνευση Ελλήνων και Περσών και νυμφεύθηκε δύο γυναίκες ακόμα, τη Στάτηρα και την Παρυσάτη. Παρότρυνε δε και τους στρατιώτες να κάνουν το ίδιο. Πέθανε νεότατος στη Βαβυλώνα ένα χρόνο αργότερα στις 13 Ιουνίου το 323 π.Χ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος που ξεκίνησε από τη Μακεδονία δημιούργησε την Ελληνική Οικουμένη μεταφέροντας στις χώρες που κατέλαβε το ελληνικό πνεύμα, την ελληνική δικαιοσύνη, τη διοίκηση, την οργάνωση, την κοινωνική ζωή καθώς και κάθε είδους επιστήμη.

Σχόλια: Ο Αλέξανδρος ο Βασιλιάς της Μακεδονίας υπήρξε κατά τον Μ. Ναπολέοντα «μέγας στρατηγός, μέγας πολιτικός και μέγας νομοθέτης, από τους ανθρώπους που έζησαν στη Γη η Ιστορία πρώτον αυτόν ονόμασε ΜΕΓΑ». «Χάρις εις τον Μέγα Αλέξανδρο ο Ελληνισμός κατέκτησε τον αρχαίο κόσμο και παρέμεινε ως θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου». Adolf Reinach

Πολλοί διανοούμενοι διατύπωσαν την άποψη πως εάν ζούσε περισσότερο ο Αλέξανδρος διαφορετική θα ήταν η σύνθεση του κόσμου σήμερα.

* Παλαιά Διαθήκη, Δανιήλ, 8, 21.: Αλέξανδρος Μέγας Βασιλεύς των Ελλήνων. Προφήτευσε πως θα διαλύσει την Περσική Αυτοκρατορία.

Το 324 π.Χ. στην Ώπη ο Αλέξανδρος σε συμπόσιο ενώπιον 9.000 αξιωματικών και αρχόντων κάθε φυλής ορκίστηκε:

Σας εύχομαι τώρα που τελείωσαν oι πόλεμοι να ευτυχήσετε με ειρήνη όλοι οι θνητοί από δω και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός μονοιασμένοι για κοινή προκοπή. Να θεωρείτε την οικουμένη πατρίδα σας με κοινούς νόμους όπου θα κυβερνούν οι Άριστοι ανεξαρτήτως φυλής. Δεν χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι σε Έλληνες και Βαρβάρους. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω με ένα μόνο κριτήριο: την αρετή, κλπ.

Τον όρκο του Αλέξανδρου αναφέρει ο Αλεξανδρινός φιλόσοφος Ερατοσθένης (257-194 π.Χ.) ένα κήρυγμα ειρήνης και αγάπης. Με τον όρκο αυτό ο Αλέξανδρος αναδεικνύεται σε πρόδρομο του Χριστιανισμού.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γεώργιος Καρανικόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass