Όταν κυριαρχεί η εξουσιομανία και η αλαζονεία!

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2017 15:36

Με τα συμβαίνοντα στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένως σε κείμενά μας, γιατί επί σειρά ετών θητεύσαμε στο χώρο της. Μεταξύ των άλλων είχαμε αναφερθεί και σε λίγα από τα «πεπραγμένα» της συνταξιοδοτηθείσας πια Βασιλικής Θάνου.

Μετά την κατά το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος υποχρεωτική συνταξιοδότησή της, την 30η Ιουνίου 2017, αφού είχε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της, αναγγέλθηκε ο διορισμός της ως προϊσταμένης στη Νομική Υπηρεσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προκάλεσε σάλο στον νομικό, δικαστικό και πολιτικό κόσμο, και διατυπώθηκαν αρκετά επικριτικά σχόλια.

Πραγματοποιώντας ένα φλας - μπακ στην πρόσφατη «πορεία» της Βασ. Θάνου, παρατηρούμε τα εξής: διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) - μεταξύ των ετών 2012 - 2015. Κατά το έτος 2012 επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε η μεγάλης διάρκειας, αλλά αμφιλεγόμενης συνταγματικής νομιμότητας, απεργία των δικαστών, για μισθολογικά θέματα. Η Βασ. Θάνου ήταν αντίθετη με την μνημονιακή πολιτική που ασκούσε η τότε Κυβέρνηση, κάτι που προκύπτει από τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε ως Πρόεδρος της ΕΔΕ, κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014 προς τους Μπαρόζο, Γιούνγκερ, Ρέγκλινγκ κ.α. Επομένως η εκλογή της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου (ΑΠ), με εισήγηση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 20ης Ιουνίου 2015, με την, δια περιφοράς, συλλογή υπογραφών, του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε ο ΑΠ να μην βρεθεί ακέφαλος ούτε μια ημέρα! Αντιθέτως, η πλήρωση των κενών θέσεων των Προέδρων των άλλων δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2015!

Στις 9 Ιουλίου 2015 ημέρες 4 μετά το δημοψήφισμα - εξάμβλωμα της 5ης Ιουλίου 2015, η Βασ. Θάνου απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους της των χωρών της Ε.Ε., στην οποία τους εξηγούσε ότι «το ερώτημα στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν η έξοδος από το ευρώ (…), αλλά ήταν σαφώς η έγκριση ή όχι της πρότασης των θεσμών για νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέους». Στη συνέχεια τους διαβεβαίωνε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κατά της εξόδου από την Ευρωζώνη και περιγράφει τον ελληνικό μύθο πώς η γηραιά Ήπειρος έλαβε το όνομα Ευρώπη. Ενώ για το χρέος γράφει ότι δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός αλλά οι Κυβερνήσεις που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα. Ήταν τόση η βιασύνη της να υπερασπισθεί το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος, και την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που …. «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις», (έπειτα από τρεις ημέρες) - οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος συνομολόγησαν με την Τρόϊκα το πλέον επαχθές, 3ο Μνημόνιο, μετατρέποντας το «ΟΧΙ» σε ένα βροντερό «ΝΑΙ»! Και κάγχασε κάθε πικραμμένος για την θεαματική αυτή κυβίστηση, κοινώς «κωλοτούμπα»!

Την πιο πάνω επιστολή της Βασ. Θάνου επέκρινε με σχόλιό του μεταξύ των άλλων, και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκης, σημειώνοντας ότι οι αποδέκτες της «θα τραβούν τα μαλλιά τους», την δε αποστολέα χαρακτήρισε «αφελή» και «πολιτικάντη», γι’ αυτό και υπέβαλε κατ’ αυτού έγκληση, για εξύβριση και δυσφήμιση! Υπέρ του Στ. Τσακυράκη συντάχθηκαν 14 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, ενώ υπέρ της εγκαλούσας συντάχθηκε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΔΕ. Αντιθέτως τρία μέλη του εξέφρασαν την άποψη ότι «η ΕΔΕ δεν νομιμοποιείται νομικά και ηθικά να εκδώσει ανακοίνωση επί ιδιωτικής υποθέσεως, για την οποία έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές».

Η έγκλιση της Βασ. Θάνου αρχειοθετήθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 4411/2016 που εισηγήθηκε ο Ν. Παρασκευόπουλος και το οποίο συνιστά μια «κρυπτο - αμνηστεία» προς αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων. Η «κρυπτο - αμνηστεία» αυτή διέφερε από άλλες προηγηθείσες σε δύο σημεία: α) ενώ εκείνες περιελάμβαναν εγκλήματα τιμωρούμενα με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους, η νέα ρύθμιση αίρει το αξιόποινο μέχρι δύο ετών, για να συμπεριλάβει και το δεύτερο έγκλημα της έγκλησης, τη δυσφήμιση και β) στερεί από τον εγκαλούμενο Στ. Τσακυράκη τη δυνατότητα να ζητήσει από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (λόγω ειδικής δωσιδικίας) την εκδίκαση της υπόθεσης προς αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής και υπόληψής του!

Τέλη Αυγούστου του 2015 η Βασ. Θάνου, ως μόνη Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά το άρθρο 37 παρ. 3, του Συντάγματος, διορίσθηκε Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, προκειμένου η Κυβέρνησή της να διεξάγει τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 η ίδια, πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα, την με τυπικό νόμο, παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών κατά 3 έτη, δήθεν, κατ’ απαίτηση των δικαστών, κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Η παράταση αυτή, αν γινόταν δεκτή, θα προσέκρουε και στο άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η θητεία των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 έτη, η δε θητεία της θα έληγε στις 30 Ιουνίου του 2020 και επομένως θα συμπλήρωνε, ως Πρόεδρος του ΑΠ συνολικά, τα 5 έτη! Η πρόταση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από τις Δικαστικές Ενώσεις! Και, φυσικά, δεν έγινε δεκτή.

Από νομικούς κύκλους κυκλοφόρησε προσφάτως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση ότι η Βασ. Θάνου, πριν την συνταξιοδότησή της, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης! Αίτημα που κι αυτό προς το παρόν…. δεν έγινε δεκτό!

Η πορεία της Βασ. Θάνου τελειώνει (;) με τον πρόσφατο διορισμό της «παρά τω Πρωθυπουργώ». Πάλι σημειώθηκε ένα κύμα αντιδράσεων και επικριτικών σχολίων. Στα σχόλια αυτά η ίδια απαντά: «Θα συνεχίσω μέχρι τέλους τη μάχη κατά της διαπλοκής»! Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν όταν κυριαρχεί σε κάποια πρόσωπα η εξουσιομανία και η αλαζονεία!

* Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη, επίτιμο δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass