Η ανεργία υποχωρεί σε δύσκολες συνθήκες

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2017 15:39

Η γενική εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υποχώρηση της ανεργίας σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι γύρω στο 9,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και έχει ήδη υποχωρήσει στα επίπεδα του 2008. Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται τα τελευταία 16 τρίμηνα και έχει απορροφήσει την πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και όσων ακολούθησαν.

Στην Ελλάδα η ανεργία έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2011-2012. Η διαφορά εξηγείται από την κλίμακα της ελληνικής κρίσης αλλά και τη χαμένη διετία 2015-2016 οπότε η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί, ακολουθώντας την τάση της Ευρωζώνης, εξαιτίας του πειράματος Τσίπρα-Βαρουφάκη και των συνεπειών του. Η χρονική υστέρηση στην καταπολέμηση της ανεργίας διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Έλλειψη ποιότητας

Η υποχώρηση της ανεργίας στη χώρα μας συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση του ποσοστού των θέσεων μερικής και εποχικής απασχόλησης και την κατολίσθηση των αμοιβών των εργαζομένων.

Η διετία 2015-2016 σημαδεύτηκε από νέα μεγάλη πτώση του μέσου μισθού εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών. Οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να κρατηθούν στην αγορά και οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τη θέση απασχόλησής τους με τη βοήθεια δραστικών μειώσεων των αποδοχών τής τάξης του 15% ως 20%. Οι νέες μειώσεις προστέθηκαν στις παλαιότερες για να ασκήσουν τεράστια πίεση στο εισόδημα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η φιλεργατική φλυαρία της κυβέρνησης Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με την σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσαν στην αγορά εργασίας τα κυβερνητικά λάθη και οι παραλείψεις.

Πρόχειρες λύσεις

Η έλλειψη μιας μεγάλης μείωσης της ανεργίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, η οποία θα στηρίζεται στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόχειρες λύσεις που εξυπηρετούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Επαναλαμβάνεται το κακό προηγούμενο δέσμευσης σημαντικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ για επιδότηση θέσεων προσωρινής απασχόλησης στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για λάθος στρατηγικής σημασίας γιατί αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η προσωρινή μείωση της ανεργίας μέσω επιδότησης θέσεων απασχόλησης περιορισμένης διάρκειας και χωρίς προοπτική αλλά η δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης που θα στηρίζεται στον δυναμισμό και στην εξωστρέφεια του ιδιωτικού τομέα.

Συνεχίζονται επίσης διάφορες ανησυχητικές τάσεις. Την τελευταία διετία ενισχύθηκε το braindrainκαθώς πολλοί καλά εκπαιδευμένοι νέοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις σημερινές συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει καλή επαγγελματική προοπτική και καλό βιοτικό επίπεδο. Συνεχίζεται επίσης η απόσυρση ικανών πενηντάρηδων και εξηντάρηδων από την αγορά εργασίας επειδή προτιμούν, στις περιπτώσεις που είναι δυνατόν, το πέρασμα στη σύνταξη ή σταματούν να αναζητούν θέσεις εργασίας γιατί περνούν από τη μακράς διάρκειας ανεργία στην απογοήτευση και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Παρά την ενθαρρυντική βελτίωση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται στην κατεύθυνση της στήριξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέσα από τον περιορισμό των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και της δραστηριοποίησης του τραπεζικού συστήματος υπέρ της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας για να δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Προς το παρόν, η Ελλάδα διατηρεί το ρεκόρ ανεργίας και το ρεκόρ ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη με τη διαφορά που τη χωρίζει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να διατηρείται ή και να αυξάνεται εφόσον η Ευρωζώνη στο σύνολό της επέστρεψε ήδη στα προ κρίσης επίπεδα ανεργίας.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass