Μπορεί η πόλη της Λάρισας να γίνει μια ‘έξυπνη’ πόλη;

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2017 16:09

Η υιοθέτηση και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση αποτελεσματικής διοίκησης, την ολοκληρωμένη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στις προηγμένες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι νέες τεχνολογίες και η ενσωμάτωσή τους στη λειτουργία ενός σύγχρονου δήμου μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στους τομείς της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της διαχείρισης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων, την κοινωνική ένταξη και συνοχή, αλλά και στη δημιουργία και διαχείριση γνώσης και περιεχομένου για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και για ειδικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική οικονομία, η ενέργεια κ.α.

Η πόλη της Λάρισας ως ένα από τα κύρια μητροπολιτικά κέντρα της χώρας είναι απαραίτητο να ανταποκριθεί στις παραπάνω προκλήσεις και να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τις νέες τεχνολογίες με στόχο να γίνει μία από τις ‘έξυπνες’ πόλεις της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης, προκειμένου να ανακτηθεί το έδαφος που έχει χαθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό παραθέτω μερικές προτάσεις που θα μπορούσαν να μελετηθούν και με σωστό σχεδιασμό να μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα θέτοντας τις βάσεις στο να οικοδομηθούν οι απαραίτητες υποδομές για να γίνει και η Λάρισα μια έξυπνη πόλη. Ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι πραγματικά καθοριστικός, έτσι ώστε η πόλη να αποκτήσει υποδομές που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας απλοποιώντας διαδικασίες και δημιουργώντας περιβάλλον κατάλληλο ώστε να γίνει πιο λειτουργική η καθημερινότητά μας αλλά και θέματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Τι θα μπορούσε να γίνει;

* Η πλήρης αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών της πόλης, καθώς και των υφιστάμενων ασύρματων υποδομών, προκειμένου να διασυνδεθούν όλα τα δημόσια κτήρια της πόλης, οι σχολικές μονάδες, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, οι μονάδες υγείας, τα μουσεία της πόλης με τα Εθνικά δίκτυα κορμού και να προσφερθεί ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες σε σημεία άθροισης κοινού, σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως στο Αρχαίο Θέατρο για παράδειγμα καθώς και στις Δημοτικές Κοινότητες.

* Η παροχή ολοκληρωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις της πόλης μέσω της αναβάθμισης των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου, με την ευρεία χρήση της ψηφιακής υπογραφής, από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, για την διεκπεραίωση συναλλαγών από το σπίτι ή το γραφείο. Επίσης, η αυτοματοποίηση / αποκέντρωση των υπηρεσιών στα δημοτικά διαμερίσματα μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων ηλεκτρονικών υποδομών τύπου e-ΚΕΠ, μια κίνηση με πολύ μικρό κόστος που πραγματικά θα απλοποιούσε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

* Η ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών, της διαφάνειας και λογοδοσίας του δήμου μέσω της λειτουργίας συστημάτων αμφίδρομης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, για τη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα της πόλης, την κατανόηση των πολιτικών του δήμου, την οπτικοποίηση του απολογισμού και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των έργων που υλοποιούνται στο δήμο.

* Η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών για φορητές συσκευές και smart phones που θα διευκολύνουν το έργο των δημοτικών υπηρεσιών, με στόχο να αξιοποιήσουν τη δύναμη των ενεργών πολιτών για θέματα καθημερινότητας, όπως η συλλογή δεδομένων για την κατάσταση των δρόμων και πεζοδρομίων, του ηλεκτροφωτισμού, αλλά και της καθαριότητας στην πόλη. Το μάτι των συμπολιτών μας που καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, μπορεί και πρέπει να γίνει το μάτι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής για την άμεση παρέμβαση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας μας.

* Η εισαγωγή ευφυών συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, συστημάτων τηλεμετρίας και τηλε-διαχείρισης των υποδομών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για τον αποδοτικότερο φωτισμό ή τη θέρμανση ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο δράσεων για τη μετάβαση στο περιβάλλον της ‘έξυπνης’ πόλης. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές σύγχρονες και ‘έξυπνες’ πόλεις τα παραπάνω αποτελούν αυτονόητες διαδικασίες την ώρα που στο μυαλό κάποιων τοπικών αρχόντων μπορεί να φαντάζουν αδιανόητα.

* Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και η ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Ταυτόχρονα θα προβλεφθεί ειδική μέριμνα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως τα Α.Μ.Ε.Α τα οποία πρέπει να έχουν ισότιμη και πλήρη πρόσβαση σε περιεχόμενο και ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω ειδικών εφαρμογών ή υποδομών.

* Η συνεργασία μεταξύ όλων των τοπικών φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων αλλά και η συνεργασία με άλλους δήμους προκειμένου να ανταλλάσσονται ιδέες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στους δήμους για να γίνει δυνατή σε τοπικό επίπεδο η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικών λύσεων στο χώρο των ΤΠΕ.

Με προτάσεις ρεαλιστικές, άμεσα εφαρμόσιμες και το πιο σημαντικό με χαμηλό κόστος στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά και να αφήσουμε πίσω πρακτικές του χθες. Θα πρέπει να οραματιστούμε τη Λάρισα της επόμενης δεκαετίας με διαφορετική φιλοσοφία και νέες ιδέες και να δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται για να γίνουν οι νέες τεχνολογίες η βάση οικοδόμησης της Λάρισας ως ‘έξυπνη πόλη’ για τις επόμενες γενιές. Είναι υποχρέωση μας, να τους παραδώσουμε μια Λάρισα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε. Είναι υπόθεση όλων μας. Ας μη χάσουμε μια ακόμα ευκαιρία.

Από τον Χρίστο Σ. Αγορίτσα

*Ο Χρήστος Αγορίτσας είναι μαθηματικός με Master στην εκπαίδευση και διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων και προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass