Αξιέπαινη βελτίωση στη λειτουργία του 404 ΓΣΝ Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2017 17:45

Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτέλεσε η εικόνα που αντίκρισα όταν, προ ολίγων εβδομάδων, προσήλθα για μια σειρά εξετάσεων στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΣΝΛ).

Άνθρωποι σχεδόν βουβοί, αλλά με χαμόγελο, να περιμένουν στοχαστικά, υπομονετικά στους χώρους αναμονής. Χωρίς ιδιαίτερη συμφόρηση, με τάξη και χωρίς εντάσεις, εν αντιδιαστολή με τις εικόνες που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα, σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, παρατηρούμε την ευχάριστη μετάλλαξη του 404 ΓΣΝΛ, η οποία συντελείται τους τελευταίους μήνες διακριτικά, με σεμνότητα και χαμηλούς τόνους. Προσωπικά, γίνομαι δέκτης ευμενών σχολίων των συναδέλφων που υπηρετούν στη Θεσσαλία, σχετικά με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δια γυμνού οφθαλμού είναι ορατές οι προσπάθειες της διοίκησης, του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, με την αρωγή και τη συνδρομή της 1ης Στρατιάς, πασχίζουν καθημερινά για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανώς να μην έχουν στη διάθεσή τους το απαιτούμενο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα - υλικοτεχνική υποδομή.

Ευτυχώς όμως, περισσεύει η ανεπτυγμένη συναίσθηση του καθήκοντος, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των συναδέλφων, γεγονός που έχει καταλυτική επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα. Η αρχή ανάγεται προ διετίας περίπου όταν ένα τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων, ανακαινίστηκαν σταδιακά και διαρρυθμίστηκαν καταλλήλως. Ολοκληρώθηκαν μετεγκαταστάσεις γραφείων και έγιναν αισθητικές παρεμβάσεις, που βελτίωσαν τη λειτουργικότητα του χώρου.

Οι μικροεπεμβάσεις στους χώρους υγιεινής, στους θαλάμους νοσηλείας και στις αίθουσες αναμονής, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας επιπλέον ιατρείων, προσέδωσαν νέα πνοή σε ένα παραμελημένο και απαξιωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, που κοσμεί επί δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή.

Η συνέχεια υπήρξε ακόμη θεαματικότερη, μάλιστα σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς. Διαφαίνεται ότι δόθηκε έμφαση στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, μέσω της μηχανοργάνωσης. Η χρήση μηχανογραφικών εφαρμογών προσέδωσε σημαντικό πλεονέκτημα, διευκολύνοντας το προσωπικό, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Παλαιότερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι γινόμαστε μάρτυρες της πολύωρης αναμονής, των μικροεντάσεων και του συνωστισμού ασθενών και συναδέλφων, που έσπευδαν μαζικά για τις περιοδικές εξετάσεις, κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η εφαρμογή προγραμματισμού (ραντεβού) για τις παραπάνω εξετάσεις, υπήρξε απολύτως εύστοχη ως απόφαση. Περιορίστηκε σημαντικά η ταλαιπωρία των συναδέλφων και δόθηκε στις Μονάδες η δυνατότητα να προγραμματίσουν, με τη σειρά τους, τον τρόπο μετάβασης στο Νοσοκομείο με υπηρεσιακό μέσο κίνησης, επιτυγχάνοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μακρινών κινήσεων, τη μείωση του συνολικού κόστους.

Έτσι, κλιμακώνεται χρονικά και υλοποιείται συντονισμένα η τακτική προσέλευση εξεταζομένων, επιτρέποντας στο προσωπικό του νοσοκομείου να οργανώσει τις πάγιες και έκτακτες υποχρεώσεις που καλείται να φέρει σε πέρας, κατά τρόπο που διαφυλάγει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των κλινικών και των εξωτερικών ιατρείων, καθόσον υπάρχει «χαρτογράφηση» της ημερήσιας κίνησης ασθενών και εξεταζομένων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια αξιέπαινη προσπάθεια, χαρακτηριστικό δείγμα του τι μπορεί να καταφέρει η ανθρώπινη θέληση και το όραμα, όταν συνδυάζεται εποικοδομητικά με την τεχνοκρατική αντίληψη και τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, έστω και με ελάχιστους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Εύγε στους πρωτεργάτες και σε όλους όσους συνέβαλαν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο!

Του Στέφ. Κουκουράβα (*)

(*) Ο κ. Στέφανος Κουκουράβας, είναι υπολοχαγός (ΕΜ) και πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass