Γιατί πολεμάει ο ΣΥΡΙΖΑ την ενίσχυση της κεντροαριστεράς

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 15:30

Η κεντροαριστερά βρίσκεται σε μία δύσκολη φάση ανασυγκρότησης. Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της μάχης της ηγεσίας, τον Νοέμβριο, για να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τις δυνάμεις που θα συσπειρώσει και την προοπτική της. Είναι φανερό ότι έχει μπροστά της ένα μεγάλο αγώνα για να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα μας.


ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ
Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς δέχονται ένα ανελέητο πολιτικό σφυροκόπημα από την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ΜΜΕ που ελέγχονται ή επηρεάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους πασοκογενείς που έχουν κάνει νέο ρεκόρ βολέματος και διαπλοκής συνεργαζόμενοι με τον κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν πολιτικός συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ «μεγάλα ονόματα» του πιο σκοτεινού τμήματος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, από τον Σπίρτζη μέχρι τον Τσοχατζόπουλο και από τον Τζουμάκα μέχρι τον Κουρουμπλή, εκφράζουν συνεχώς τον θαυμασμό τους για την πολιτική Τσίπρα και καταγγέλλουν με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο τους πασοκογενείς οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της κεντροαριστεράς.
Ορισμένοι από αυτούς δεν διστάζουν να γίνουν πολιτικά γραφικοί για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Ζητούν προκαταβολικά από τον υπό διαμόρφωση νέο φορέα της κεντροαριστεράς να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να συνεργαστείστο μέλλον με τη «αντιδραστική», «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην κυβέρνηση αγκαλιά με τον κ. Καμμένο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι είναι ό,τι χειρότερο προέκυψε από τον χώρο της ΝΔ.
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ
Ενδεχόμενη ενίσχυση της κεντροαριστεράς θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Αυτή την περίοδο δημιουργείται ένας διπολισμός, με τον ένα πόλο να αποτελείται από την κεντροδεξιά ΝΔ και τον άλλο πόλο να αποτελείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις λαϊκίστικες πτέρυγες του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της παλαιάς ΝΔ.
Σε περίπτωση που ενισχυθεί η ελληνική κεντροαριστερά θα δεχτεί πίεση η ΝΔ να κινηθεί πιο αποφασιστικά σε ορισμένα ζητήματα στον χώρο του κέντρου και θα υποχρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ικανοποιεί εντελώς διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και φιλοδοξίες και της σταδιακής μετατόπισής του στον χώρο μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και κεντροαριστεράς. Η έλλειψη ισχυρής, σύγχρονης κεντροαριστεράς είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα, εφόσον στο σύνολο της Ε.Ε. οι εξελίξεις στηρίζονται στη συνεννόηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, που αποτελούν τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις, και στην κοινή δράση τους εναντίον του δεξιόστροφου και του αριστερόστροφου λαϊκισμού.
Η ελληνική εξαίρεση προέκυψε από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης και από το πέρασμα της ισχυρής λαϊκίστικης πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρισκόταν σε συνεχή αντίθεση με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό, εξευρωπαϊσμό που επιχειρήθηκε στο τέλος της περιόδου Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια του Κώστα Σημίτη, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι τέτοια η πολιτική συντριβή που υπέστη το ΠΑΣΟΚ -σε αντίθεση με τη ΝΔ που έδειξε αξιοζήλευτη πολιτική και κοινωνική αντοχή σε ακραίες μνημονιακές συνθήκες- ώστε έχει προκύψει ο όρος πασοκοποίηση στην πολιτική ορολογία, με την έννοια της μεγάλης συρρίκνωσης μιας άλλοτε κυρίαρχης πολιτικής δύναμης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα δίνει όλα στο εσωτερικό κατά του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της κεντροαριστεράς, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. έχει μόνο καλά λόγια για την κεντροαριστερά, σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι είναι ή μπορεί να γίνει πολύτιμος συνεργάτης της και γι’ αυτό δεν πρέπει να δίνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους πολιτικές ευκαιρίες στην ελληνική κεντροαριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μεγάλες δημοσκοπικές και πολιτικές απώλειες εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων της κυβέρνησης Τσίπρα, έχει καταφέρει όμως να ελέγξει την πτώση του γιατί δεν γνωρίζει σημαντικές απώλειες προς την ελληνική κεντροαριστερά, η οποία, θεωρητικά, είναι σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσει την πολιτική φθορά του απ’ ό,τι η κεντροδεξιά ΝΔ.
Η συνέχιση της πολιτικής αδυναμίας της ελληνικής κεντροαριστεράς εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ελεγχόμενη πολιτική πτώση, γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας, οι συνεργάτες του και όσοι τον στηρίζουν κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της κεντροαριστεράς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Του Γιώργου Κύρτσου*
* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass