Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γραμμή Μαζινό στην Υγεία

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 15:35

Τον τελευταίο καιρό, η κυβερνώσα (μαζί με τους ΑΝΕΛ) Αριστερά, έχοντας χάσει το παιχνίδι της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, καταγράφοντας αποτυχίες στους πολύπαθους χώρους της οικονομίας, της υγείας και της ασφάλειας, αναζητά συνεχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς σε αμφιλεγόμενες, διφορούμενες και διχαστικές ιστορικές αναφορές.

Πότε υπερασπιζόμενοι τον Στάλιν απέναντι στη χιτλερική εξομοίωση, πότε ανασύροντας την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα από το μαυσωλείο του παλαιοπασοκικού λαϊκισμού, οι κυβερνώντες πετούν τη μπάλα στην εξέδρα της πολιτικής ιστορίας, ελπίζοντας πως οι εξαπατηθέντες πολίτες θα ξεχάσουν την οργή, την απελπισία και την αγανάκτησή τους, απέναντι στα ψέματα και τις μεταστροφές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενδίδοντας σε ιστορικούς (ή πιο σωστά σε ανιστόρητους) αποπροσανατολισμούς.

Το αποτέλεσμα είναι, ακόμη και στελέχη που δεν έχουν δώσει αφορμές σκόπιμων ιστοριολογικών επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, στη δημόσια έκφρασή τους, να υποπίπτουν εν τη ρύμη του λόγου τους, σε ανακριβείς ιστορικούς παραλληλισμούς.

Αλλά, "γλώσσα λανθάνουσα, τα αληθή λέγει", οπότε, έτσι, γίνεται κατανοητή η ιστορικά άστοχη αναλογία που διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξανθός ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη δια του νέου Νομοσχεδίου για την Υγεία αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως "γραμμή Μαζινό του ΕΣΥ".

Γιατί η Γραμμή Μαζινό, έμεινε στην ιστορία ως η πιο διάσημη αμυντική αποτυχία, όλων των εποχών, καθώς παρακάμφθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι αντί να επιχειρήσουν να διασπάσουν τις φημισμένες οχυρώσεις στα Γαλλογερμανικά σύνορα, εισέβαλαν στη Γαλλία δια των Αρδεννών, παραβιάζοντας την ουδετερότητα του Βελγίου και ανατρέποντας τον αμυντικό σχεδιασμό της Γαλλίας. Σε ανάλογη στρατηγική ήττα φαίνεται πως εξελίσσεται η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, στην οποία αναφερότανε ο κ. Υπουργός.

Πρόκειται για ένα ακόμη πρόχειρο και επιπόλαιο νομοθέτημα το οποίο θυσιάζει τους 5.600 συμβαλλόμενους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, προς χάριν των κοστοβόρων, "σοβιετικού τύπου" Τοπικών Μονάδων Υγείας (των επιλεγόμενων ΤΟ.Μ.Υ.). Δομών που από ό,τι φαίνεται θα εξυπηρετήσουν απλά το βόλεμα του Συριζαϊκού κομματικού στρατού, με νέο όργιο (προεκλογικού αρώματος, για να μην πω οσμής) ρουσφετολογικών διορισμών, χωρίς να προκύπτει από πουθενά η κατοχύρωση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες. Με ετήσιο κόστος 80 εκατομμυρίων ευρώ, οι ΤΟ.Μ.Υ. προβλέπεται αρχικώς να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να....κληροδοτηθούν υποχρηματοδοτούμενες στην επόμενη Κυβέρνηση, καθώς μόνον ως ευσεβείς πόθοι μπορεί να χαρακτηριστούν οι αναφορές του κυρίου Υπουργού περί χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής -υπέρ των κρατικών δαπανών για την Υγεία- μετά το 2018, όσο συνεχίζεται το υπάρχον μείγμα αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και θεσμικής ανευθυνότητας.

Αν δεν κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού Ιατρού, αν δεν δοθούν κίνητρα για προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, αν δεν ληφθεί μέριμνα για τους χρονίους πάσχοντες και για την αντιμετώπιση του brain drain, της φυγής, δηλαδή, των νέων ιατρών προς το εξωτερικό, ουδεμία βελτίωση θα παρατηρηθεί στον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Χαράσσοντας φανταστικές γραμμές αμυντικής αποτυχίας (όπως οι κόκκινες διαπραγματευτικές γραμμές των μνημονίων του κ. Τσίπρα) στον ελλιπή Υγειονομικό Χάρτη της χώρας μας και εκτοξεύοντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, η σημερινή Κυβέρνηση απλά αποκαλύπτει την πολύπλευρη ανεπάρκειά της και την απελπισμένη αναζήτηση επικοινωνιακών αντιπερισπασμών.

Όπως ακριβώς, πριν από λίγο καιρό, ο Αναπληρωτής Υπουργός του κ. Ξανθού, ο κ. Πολάκης θριαμβολογούσε για τον ελληνικό δορυφόρο, ανεβάζοντας στα κοινωνικά ψηφιακά δίκτυα μια σοβιετικής τεχνοτροπίας και αισθητικής παραμπέμπουσας στον Εμβέρ Χότζα της κομμουνιστικής Αλβανίας, ανάρτηση μιας παραποιημένης προπαγανδιστικής αφίσας του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΣΣΔ, παραλλάσσοντας επί το σοβιετικότερον, δίκην παιδόμορφου αστεϊσμού τα επίθετα των συναδέλφων του Υπουργών κ. Καμμένου και κ. Παππά. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως απλή παιδιάστικη πολιτική ανωριμότητα, αν δεν φρόντιζε να συνοδέψει την ανάρτηση με απειλές περί μετατροπής της χώρας σε Σοβιετία. Εδώ η πρωτογονική πολιτική αφέλεια αρχίζει να γίνεται επικίνδυνος κυβερνητικός ερασιτεχνισμός, απειλώντας τη χώρα με νέες πληγές αποτυχίας. Πληγές που κακοφορμίζουν καθημερινά από το απόστημα της συσσωρευμένης χολής για τις ιστορικές αλλά και για τις σύγχρονες ήττες της αριστεράς, οπουδήποτε ανά την Υφήλιο προσπάθησε να εφαρμόσει τις οικονομικές της ουτοπίες.

Να θυμίσουμε, απλώς, στον φίλο της ιστορίας της κατάκτησης του Διαστήματος κ. Πολάκη πως ο μεγάλος Σοβιετικός αστροφυσικός Αντρέι Ζαγάρωφ είχε χαρακτηρίσει τον μηδέποτε εφαρμοσθέντα "Πόλεμο των Άστρων" του Ρόναλντ Ρέιγκαν ως "Γραμμή Μαζινό στο Διάστημα". Ως γραμμή, δηλαδή, μιας πολυδιαφημισμένης αμυντικής αποτυχίας, όπως οι θεσμικά τεθλασμένες και πολιτικά ανορθόγραφες γραμμές που επιχειρούν να χαράξουν, τόσο ο ίδιος όσο και ο πολιτικός του προϊστάμενος, στον πολυβασανισμένο χώρο της Υγείας.

Από τον Χρίστο Λιάπη*

  * Ο Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD, είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών