Η Παιδεία ως δημόσιο αγαθό

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 15:40

Η Παιδεία, ένα από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά, είναι πάντα στο επίκεντρο της συνεχούς διαβούλευσης και ζύμωσης με την κοινωνία, καθώς διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωσή της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθεί, σε αυτό το πλαίσιο, να μεταρρυθμίσει το παλιό σύστημα παιδείας με όρους συλλογικούς και με κύριο γνώμονα το θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Αποστολή της εκπαίδευσης, είναι να προσφέρει στον νέο όχι μόνο την κατάλληλη γνωστική αυτάρκεια, αλλά και την κατάλληλη κοινωνική παιδεία, προετοιμάζοντάς τον για την ομαλή ένταξή του στην κοινωνία. Οφείλει να προσφέρει στον μαθητή την δυνατότητα να μπορεί να ξεφύγει από το στερεότυπο της μονοδρομικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να μπορεί ο ίδιος να εξερευνήσει το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του, επιλέγοντας το μέλλον του βάσει των προσωπικών του κλίσεων και όχι βάσει των κοινωνικών ταμπού. Πιστεύουμε ότι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία αποτελεί ένα αυτονόητο αγαθό στο οποίο δεν χωράνε παραλείψεις, λάθη και ελλείψεις. Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση σε 2,85% επί του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά διατέθηκαν τα κονδύλια, προχώρησαν οι προσλήψεις 20.000 αναπληρωτών και κατανεμήθηκαν έγκαιρα, 25 εκ. βιβλία έτσι ώστε τα σχολεία, απερίσπαστα και χωρίς προβλήματα, να επιτελέσουν το έργο τους.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει ο καθένας μας να απαντήσει, πώς αυτή η Κυβέρνηση σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα τα κατάφερε, με λιγοστούς πόρους, ενώ οι προηγούμενες ηγεσίες δεν μπόρεσαν; Ανικανότητα ή μικροπολιτικές; Γραφειοκρατία ή συμφέρον; Όποια και αν είναι η απάντηση, μικρή σημασία έχει, καθώς τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος που υπήρχαν τόσα χρόνια, οδήγησαν στην άνθηση της παραπαιδείας, στην ενσωμάτωσή της στο δημόσια σύστημα και στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου.

Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας αφουγκράζεται τις ανάγκες, όχι μόνο των νέων, αλλά και των οικογενειών τους. Θεσμοθετεί, με κοινωνικά κριτήρια, το ενιαίο ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, τα σχολικά γεύματα, την λειτουργία 834 ολιγοθέσιων σχολείων σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, ιδρύει και στελεχώνει με αριθμούς ρεκόρ 600 σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και δίνει την δυνατότητα για φοίτηση σε μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στόχος μας είναι η μετάλλαξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, από «αγγαρεία», σε ένα γνωστικό εργαλείο στα χέρια του σπουδαστή. Για τον λόγο αυτό, προχωράμε στην αναβάθμιση του Επαγγελματικού Λυκείου, με την υλοποίηση του μεταλυκειακού έτους μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κατά κοινή ομολογία, η Γ’ Λυκείου , μια τάξη που δεν είχε μαθησιακά αποτελέσματα στον μαθητή και ήταν ένας προθάλαμος άγχους για τον Γολγοθά των πανελληνίων εξετάσεων, αλλάζει. Στόχος είναι η μετατροπή της σε ένα προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την βοήθεια των καθηγητών αλλά και του νέου χαρακτήρα του σχολείου, οι μαθητές απαλλαγμένοι από το άγχος των πανελληνίων, θα εξετάζουν σε βάθος τις γνωστικές τους περιοχές, τις ελλείψεις τους, τις δυνατότητες τους αλλά και τις κλίσεις τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν την εισαγωγή τους στην μεταλυκειακή εκπαίδευση, στο γνωστικό αντικείμενο που πραγματικά θέλουν και μπορούν να υποστηρίξουν, μέσω ανεξάρτητων εισαγωγικών εξετάσεων, προσαρμοσμένων ανάλογα.

Η αναγνωρισμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό αξία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, οφείλει να προστατευτεί. Στόχος μας είναι αρχικά η εξίσωσή τους στην συνείδηση της κοινωνίας, ο διακριτός διαχωρισμός της αποστολής τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και η αρραγής συνεργασία μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να βάλουμε φραγμούς σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που ενίσχυαν ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, θεσμικό καθεστώς. Ο νόμος αυτός, λοιπόν, αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματός μας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρέχοντας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και στους σπουδαστές ,την δυνατότητα για περαιτέρω εξέλιξη έναντι του ιδιωτικού ανταγωνισμού.

Το σχέδιο αυτό, έχει τεθεί προς διαβούλευση και οι συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν, μέσα από την συζήτηση με τους φορείς της κοινωνίας, θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, οδηγώντας στην βαθμιαία υλοποίηση του, μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Το στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε, σαν κοινωνία και όχι σαν Κυβέρνηση, είναι η αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων. Σε μια κοινωνία που εξελίσσεται και προχωρά, οφείλουμε όλοι να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο και τους στόχους μας. Έχοντας όμως ως κοινό γνώμονα, την ορθολογική παροχή του δημόσιου κοινωνικού αγαθού της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και την δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια για την προώθηση της κοινωνίας και της δημοκρατικής παράδοσης του τόπου.

Του Ν. Παπαδόπουλου*

* Ο Ν. Παπαδόπουλος είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass