Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας έτοιμο να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των αγροτών

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2017 15:42

Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, για την ίδρυση πρότυπου Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης στη Λάρισα, το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να αποκλεισθεί και να μείνει έξω από τους φορείς που θα συμμετάσχουν διότι έχει ένα από τα καλύτερα αγροκτήματα 1.000 στρεμμάτων με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό, γεωργικό και λοιπό εξοπλισμό και μπορεί να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης άμεσα, εφόσον εξασφαλισθούν οι λειτουργικές δαπάνες.

Θα παρακαλούσα ο κ. υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλης μαζί με τις Κρατικές Αρχές που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και οργάνωσης και μαζί με τους φορείς που θα συμμετάσχουν, να κάνουν μια επίσκεψη στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για να δουν από κοντά τις υπάρχουσες υποδομές. Γνώμη και άποψή μου είναι ότι, δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιον εάν δεν γνωρίζεις τι μπορεί να σου προσφέρει και τι δυνατότητες έχει και μάλιστα όταν είναι ένα Κρατικό Ίδρυμα με έτοιμες υποδομές.

Πιστεύω ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα, διότι το ίδρυμά μας έχει τις καλύτερες σχέσεις και επαφές και ήδη συνεργάζεται από χρόνια και μάλιστα οι μαθητές της Αβερωφείου επισκέπτονται τακτικά τα εργαστήρια των Τεχνολόγων Γεωπόνων, σιτίζονταν για πολλά χρόνια στο εστιατόριο του ΤΕΙ και είχαν και πρόσβαση στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Με τον Δήμο Λαρισαίων έχουμε ήδη πρωτόκολλο συνεργασίας. Με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη και με τους αντιδημάρχους και τους λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες, ως Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας είχα άψογη συνεργασία σε ό, τι τους χρειάστηκα. Τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Για να έχει καλύτερη εικόνα ο αναγνώστης, θα σας κάνω μία επιφανειακή περιγραφή για ποιο θέμα ομιλώ.

Το αγρόκτημα του ΤΕΙ έχει 2 Τμήματα :

Στο Φυτικό Τμήμα καλλιεργούνται:

Δημητριακά, Κηπευτικά, Κτηνοτροφικές Καλλιέργειες, Αρωματικά και φαρμακευτικά είδη, Δενδροκομία SFOODS®, Αμπελουργία, Κλωστικής κάνναβης.

ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ

* Θερμοκήπια κλασικά (ανοικτού και κλειστού τύπου)

* Θερμοκήπια γεωθερμίας

* Θερμοκήπιο αεροπονίας .

Στο Κτηνοτροφικό Τμήμα υπάρχουν οι παρακάτω σύγχρονες κτηνοτροφικές Μονάδες:

* 25 Αγελάδες Γαλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής

* 100 Πρόβατα—Αίγες

* 30 Χοιρομητέρες

* 700 πτηνά. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των στάβλων των ΤΕΙ είναι από τις καλύτερες από πλευράς τεχνολογίας και λειτουργικότητας και τις οποίες επισκέπτονται τακτικά κτηνοτρόφοι και αποτελούν οδηγό για φτιάξουν και οι ίδιοι τους δικούς τους στάβλους.

* Κυνοκομείο αδέσποτων 120 θέσεων, έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, σε οικόπεδο του ΤΕΙ.

* Μικροσφαγείο

* Γεωργικό – Μηχανολογικό – Αρδευτικό – Συλλεκτικό και λοιπό εξοπλισμό της κατεύθυνσης Μηχανικής Βιοσυστημάτων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Στεγάζεται σε κτίριο 2.000 τ.μ. και δεν υπάρχει σε κανένα Γεωπονικό Τμήμα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ το μέγεθος και η ποικιλία αυτού του εξοπλισμού.

Όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήματα της Γεωπονίας), καθώς και από τους φοιτητές του Κτηνιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το οποίο υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας.

 Στο υπό ίδρυση πρότυπο Κέντρο Αγροτικής Εκπαίδευσης στη Λάρισα το οποίο σχεδιάζει η Κυβέρνηση, το ΤΕΙ Θεσσαλίας μπορεί να προσφέρει και να λειτουργήσουν άμεσα τα εξής:

Διετή προγράμματα (ΙΕΚ), επιτρέπει ο Ν.4485/2017 στα ΑΤΕΙ, τη λειτουργία διετούς κύκλου σπουδών και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε έναν μήνα εξασφαλίζοντας μόνο τα χρήματα των λειτουργικών αναγκών και την έγκριση των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα, τα παρακάτω Τμήματα ως Τεχνικοί:

 Ζωοτεχνίας, Γεωργικών Μηχανημάτων και αρδεύσεων, Δενδροκομίας, Αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και αιθέριων ελαίων, Τεχνητής σπερματέγχυσης, Θερμοκηπίων, καλλιεργειών αμπελιού και παραγωγής κρασιών, Λειβαδοπονίας, Δασοπονικών προϊόντων ξυλείας, Μελισσοκομίας και προϊόντων Μελιού, Συσκευασίας – Τυποποίησης και αποθήκευσης Αγροτικών προϊόντων

Πέραν των διετών προγραμμάτων μπορούν να οργανωθούν ταχύρρυθμα σεμινάρια για τους νέους Αγρότες 200 ωρών.

Τέλος θεωρώ, σπατάλη Κρατικών πόρων τη δημιουργία υποδομών στην Αβερώβειο, για την ίδρυση πρότυπου Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης στη Λάρισα διότι υπάρχουν, όπως ανέφερα, άριστες υποδομές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και θα μπορούσε το Υπουργείο να ξοδέψει τα χρήματα σε κάτι άλλο που δεν υπάρχει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης και της εκτέλεσης την έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαίτερα ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης Βασίλειος, ο οποίος θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να καλέσει τους φορείς που μπορούν να εμπλακούν για να συζητήσουν και να προσφέρει ο καθένας επ’ ωφελεία της Εκπαίδευσης του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας.

* Του δρ. Παναγιώτη Γούλα, πρ. πρύτανη ΤΕΙ Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass